BEST OF 2016 - Η γνώμη των συντακτών του ROCK HARD (Μέρος 5 / 1-5, τελικές λίστες + απογοητεύσεις)

21 Δεκεμβρίου, 2016 - 18:00

Η αντίστροφη μέτρηση έφτασε στο τέλος της. Η τελική ετυμηγορία των συντακτών του ROCK HARD είναι εδώ (για μια ακόμη χρονιά κανείς τους δεν γνωρίζει τα τελικά αποτελέσματα). Από κάτω μπορείτε να διαβάσετε τα πέντε κορυφαία άλμπουμ για το 2016, σύμφωνα με τη συντακτική μας ομάδα, αλλά και τους τρεις δίσκους που μας απογοήτευσαν περισσότερο. Επιπλέον θα είναι αναλυτικά όλες οι λίστες (και αυτές που ήρθαν εκπρόθεσμα και δεν ελήφθησαν υπόψη στην τελική ψηφορορία).

(Υπενθυμίζουμε ότι μπορείτε να δείτε τα άλμπουμ από 6-10, 11-15, 16-20 και 21-25 κλικάροντας πάνω στον σύνδεσμο που εμφανίζεται).

Επίσης, μπορείτε να ψηφίζετε κι εσείς τα αγαπημένα αλλά και τα χειρότερα άλμπουμ του 2016 και να κερδίσετε πλούσια δώρα, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Για μια ακόμη χρονιά, λείπουν από τα 25 πρώτα, τρανταχτά ονόματα, όπως οι ROTTING CHRIST, AMON AMARTH, AVENGED SEVENFOLD, SABATON, KAI HANSEN, SODOM, KORN, ABBATH, LACUNA COIL, IN FLAMES, OPETH, KATATONIA, με αρκετά απ' αυτά να βρίσκονται στις απογοητεύσεις. 

Αδιαμφισβήτητα, το άλμπουμ των FATES WARNING έπιασε την κορυφή με ιδιαίτερη άνεση, ευρισκόμενο σχεδόν σε κάθε λίστα και μάλιστα σε υψηλές θέσεις. Έκπληξη αποτελεί το πλασάρισμα των IINERWISH στη δεύτερη θέση, αναλύοντας όμως τα αποτελέσματα, όσοι ακούνε το συγκεκριμένο ύφος, το έβαλαν πολύ ψηλά στην κατάταξή τους. Από εκεί και πέρα, παρατηρούμε πάρα πολλά ελληνικά συγκροτήματα μέσα στις λίστες των συντακτών, περισσότερα από κάθε άλλη φορά.

Σε ότι αφορά τις απογοητεύσεις, οι OPETH με χαρακτηριστική άνεση κατέκτησαν μία κορυφή που κανείς δεν θα ήθελε, αφού ένιωσαν καυτή την ανάσα των BON JOVI, BLUES PILLS, IN FLAMES και KATATONIA που προσπάθησαν με όλες τους τις δυνάμεις...

Ευχόμαστε το 2016 να είναι όσο το δυνατόν καλύτερο και να μας βρει όλους μας με υγεία, ωραίες μουσικές, δουλειές και δίπλα σε αγαπημένα μας πρόσωπα.

(Ο τρόπος βαθμολόγησης είναι ο εξής: Σε κάθε λίστα ο πρώτος δίσκος παίρνει 20 βαθμούς, ο δεύτερος 19, ο τρίτος 18 κ.ο.κ. Για κάθε επανεμφάνιση σε λίστα, υπάρχει bonus δύο βαθμών. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, μετράμε α) ποιος δίσκος υπάρχει σε περισσότερες λίστες και β) ποιος είχε υψηλότερη θέση).

Σάκης Φράγκος

5. GOJIRA - "Magma" (122 βαθμοί)

"Οι GOJIRA έχουν πάει απλά σε ένα άλλο μουσικό επίπεδο. Κάποτε λέγαμε ότι οι DEATH είναι η μπάντα που έβγαζε μόνο δισκάρες και ας πειραματιζότανε και άλλαζε συνεχώς τον ήχο της. Τώρα, στον αιώνα μας, τέτοια μπάντα είναι οι GOJIRA. Και προφανώς και δεν είναι θέμα σύγκρισης. Απλά είναι αντιστοιχίας του πόσο εύκολο μοιάζει (και μόνο τέτοιο δεν είναι) για αυτούς εδώ τους Γάλλους να παίζουν κάτι τόσο δύσκολο, αλλά να το κάνουν να φαίνεται «βατό». Και ειδικά στο “Magma”, ενώ όλα μοιάζουν πιο «απλά» σε σύγκριση με τα προηγούμενα άλμπουμ, μόνο τέτοια δεν είναι. Δίσκος που μοιάζει απλός, με υπόβαθρο τόσο πολύπλοκο που γίνεται ουσιαστικό και η επίδειξη των δυνατοτήτων τους είναι άμεση, όσο και προκλητική για πολλούς (με την καλή έννοια). Μπορεί να μην είναι ανώτερο του “L’enfant sauvage” (άλλωστε γούστα είναι αυτά), όμως είναι δίσκος που όσο τον ακούς, τόσο σε κερδίζει και βγάζεις το καπέλο σε αυτούς τους ΜΟΥΣΙΚΟΥΣ. Δεν ξέρω που θα το πάνε στο επόμενο. Αλλά αυτό δεν τους κάνει και τόσο μοναδικούς επίσης;"

8,5 / 10 (Φραγκίσκος Σαμοΐλης)

4. TESTAMENT - "Brotherhood of the snake" (162 βαθμοί)

"Δεν ξέρω πόσο καλό θα είναι το νέο METALLICA, αλλά το “Brotherhood of the snake”, είναι ο thrash metal δίσκος της χρονιάς μέχρι τώρα και ξεπερνάει το “The evil divide” των DEATH ANGEL. Δεν είναι το «έπος» ή το «αξεπέραστο», γιατί του λείπουν τα 2-3 τραγούδια που θα χαρακτηρίσεις ως "κλασικά", αλλά είναι ένας δίσκος καθαρά μουσικός, που η μπάντα παίζει τον κώλο της σε σημεία και δείχνει για ακόμη μία φορά το πόσο υποτιμημένη είναι τελικά."

8,5 / 10 (Φραγκίσκος Σαμοΐλης)

3. METALLICA - "Hardwired... to self-destruct" (166 βαθμοί)

"Με το “Hardwired... to self-destruct” οι METALLICA αποδεικνύουν για άλλη μία φορά πόσο μεγάλη μπάντα είναι, μέγεθος που ξεπερνά τους οπαδούς τους, τη μουσική βιομηχανία μέχρι και τις ζωές μας τις ίδιες. Ακούστε το χωρίς προκαταλήψεις και πως θα επιθυμούσατε να ακούγεται και το πιθανότερο είναι να σας συνεπάρει." 

8,5 / 10 (Κώστας Αλατάς)

2. INNERWISH - "Innerwish" (245 βαθμοί)

"Ειλικρινά είναι από τις λίγες φορές που ένα άλμπουμ με έχει κάνει να μην μπορώ να ξεχωρίσω μόνο ένα ή περισσότερα τραγούδια που να υπερισχύουν αφού όλο το σύνολο είναι κάτι παραπάνω από ποιοτικό. Οι συνθέσεις δεν είναι απλοϊκές και εύκολες στην ακρόαση. Θέλουν να ασχοληθείς πολύ μαζί τους για να ανακαλύψεις την κάθε λεπτομέρεια που υπάρχει... Ειλικρινά δεν ξέρω αν θα μπορέσουν ποτέ να ξεπεράσουν συνθετικά το “Innerwish”. Μακάρι όμως γιατί είναι από τα σχήματα που έχουν την ικανότητα να έχουν συνεχή ανοδική πορεία και να πρωταγωνιστούν για πολλά χρόνια ακόμα. Ακουστέ το άλμπουμ πολύ και όσο πιο δυνατά μπορείτε!"

9 / 10 (Θοδωρής Μηνιάτης)

1. FATES WARNING - "Theories of flight" (245 βαθμοί)

"

Αυτό που πραγματικά με κερδίζει, είναι να βλέπω καθιερωμένους καλλιτέχνες να μπολιάζουν τον χαρακτήρα τους με καινοτομίες και οι FATES WARNING εξακολουθούν να το κάνουν στην τέταρτη δισκογραφική τους δεκαετία. Πώς λοιπόν να μην εξιτάρομαι; Μπορεί να μην φτάσουν ποτέ ξανά τα 5 άλμπουμ σε 6 χρόνια, όπως στο ξεκίνημά τους, αλλά εμείς οι πιστοί, νομίζω πως θα αρκούμασταν σε 2 για να γεμίσουμε μια δεκαετία της ζωής μας. Ένα τρίτο θα ήταν το κερασάκι στην τούρτα! Ευτυχώς ο Matheos άκουσε την ευχή που έκανα και δεν του πήρε άλλα 9 χρόνια για να βγάλει άλμπουμ. Οπότε θα κάνω άλλη μια ευχή. Μακάρι όλες του οι επόμενες κυκλοφορίες, να είναι τόσο άρτιες, ψυχαγωγικές και γεμάτες ενέργεια, όσο το “Theories of flight”.

Διαλέξτε με ποιο επίθετο θα θέλατε να συμπληρώσετε την πρόταση. Για μένα ταιριάζουν όλα.

Το “Theories of flight” είναι ένα …....……… άλμπουμ

1. καταπληκτικό
2. κλασικό
3. μοντέρνο
4. ανεπανάληπτο
5. κορυφαίο
6. μνημειώδες
7. εντυπωσιακό"

9 / 10 (Γιώργος Κουκουλάκης)

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ 6-10

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ 11-15

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ 16-20

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ 21-25

 

ΟΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ 2016

3. BLUES PILLS - "Lady in gold" (17 βαθμοί)

"Έτσι έχουμε ένα έντονα βοκαλιζέ album, με αισθητά λιγότερες αξιομνημόνευτες κιθάρες, όμως αντ' αυτού θα ανταμειφθείτε με πλείστα sing alongs, γυρίσματα, τελειώματα, κρεσέντα, gospel vocals, acapella ερμηνείες. Και αυτό δεν θα αποτελούσε κανένα πρόβλημα από μόνο του, εάν υπήρχαν πειστικές ενορχηστρώσεις (π.χ πνευστά, κόντρα μπάσο) και κυρίως απαστράπτουσες ιδέες που θα λειτουργούσαν ως αυτόφωτες σταθερές των συνθέσεων...
Χωρίς να υπάρχει ορατός κίνδυνος να ενταχθεί στο neo soul ρεύμα (είδος που κακά τα ψέματα οριοθετείται πλέον από το pop αισθητήριο) το “Lady in Gold” αλμπουμ ρίχνει τα δίχτυα του σε αβαθή ύδατα και το αποτέλεσμα είναι, αναμενόμενα, φτωχό."

6 / 10 (Αλέξανδρος Τοπιντζής)

2. BON JOVI - "This house is not for sale" (21 βαθμοί)

"Συγνώμη, αλλά όταν και ο καλλιτέχνης παραμένει απαιτητικός από τον εαυτό του, δεν κυκλοφορεί τραγούδια όπως το “New Year’s day”, “Labor of love”, “Born again tomorrow”, δεν αντιγράφει τόσο ξεδιάντροπα όπως στο “Living with the ghost”, δεν αυτο-ανακυκλώνεται όπως στο ομώνυμο, εκτός αν τα κάνει όλα αυτά μπας και ενθουσιαστούμε με μετριότητες τύπου “Knockout” και “Come on up to our house”.

Ούτε κάν μπορώ να πω, οτι η μπάντα βγάζει άλμπουμ για να παραμείνει στο συναυλιακό σιρκουί, αφού κι εκεί τα τελευταία χρόνια έχασαν την σπίθα τους. Σπατάλησα χρόνο για να ακούσω μερικές φορές το άλμπουμ και να καταλάβω πού πάνε οι BON JOVI. Δεν κατάφερα όμως να καταλάβω! Αν εσείς βέβαια το ευχαριστηθήκατε, με τις υγείες σας."

3 / 10 (Γιώργος Κουκουλάκης)

1. OPETH - "Sorceress" (34 βαθμοί)

"Αν και κανένα από τα τρία τελευταία αλμπουμ των OPETH δεν μπορούν να συγκριθούν σε ποιότητα με τα προηγούμενα έργα τους, ομολογώ ότι το “Sorceress” μπορεί να χαρακτηρισθεί ως η πρώτη μεγάλη τους αποτυχία, χωρίς μεγάλες αμφιβολίες. Η αγάπη του δημιουργού για την μουσική που παίζουν αυτή τη στιγμή, έχει οδηγήσει το γκρουπ έξω από τα νερά του, χωρίς φρέσκες ιδέες και εντελώς ανεπαρκές για να εντυπωσιάσει."

6 / 10 (Αλέξανδρος Τοπιντζής)

Οι λίστες της συντακτικής ομάδας του ROCK HARD, αναλυτικά και με αλφαβητική σειρά:

1.    METALLICA – “Hardwired… to self-destruct”
2.    MESHUGGAH – “The violent sleep of reason”
3.    GOJIRA – “Magma”
4.    VEKTOR – “Terminal redux”
5.    FATES WARNING – “Theories of flight”
6.    WATCHTOWER – “Concepts of math: Book one”
7.    DYSRHYTHMIA – “The veil of control”
8.    BOLZER – “Hero”
9.    THE DILLINGER ESCAPE PLAN – “Dissociation”
10.    DEFTONES – “Gore”
11.    WRONG – “Wrong”
12.    DARKTHRONE – “Arctic thunder”
13.    NEUROSIS – “Fires within fires”
14.    DEATH ANGEL – “The evil divide”
15.    ULCERATE – “Shrines of paralysis”
16.    SUMERLANDS – “Sumerlands”
17.    ORANSSI PAZUZU - “ Varahtelija”
18.    VIRUS – “Memento collider”
19.    CROWBAR – “The serpent only lies”
20.    ASPHALT GRAVES – “The new primitive”

Απογοητεύσεις:
1.    GIRAFFE TONGUE ORCHESTRA – “Broken lines”
Δεν είναι ότι δεν μου άρεσε, αντιθέτως θα μπορούσε να βρισκόταν στην 21η θέση. Απλά από τα μεγάλα κεφάλια των MASTODON και THE DILLINGER ESCAPE PLAN περίμενα κάτι που θα βομβάρδιζε το δικό μου κεφάλι εξίσου κάτι που δυστυχώς δεν συνέβη. 
2.    INQUISITION – “Bloodshed across the empyrean altar beyond the celestial zenith”
Δεν ήταν κακό άλμπουμ απλά κινήθηκαν εκ του ασφαλούς.
3.    WITCHCRAFT – “Nucleus”
Η εσωστρέφεια του Magnus Pelander δεν με συνεπήρε. Ωραίο άλμπουμ αλλά ξεχνάω να το βάλω στο στερεοφωνικό μου.
Κώστας Αλατάς

 


1.    STRIKER – “Stand in the fire”
2.    PRETTY MAIDS – “Kingmaker”
3.    MONUMENT – “Hair of the dog”
4.    AVANTASIA – “Ghostlights”
5.    MYRATH – “Legacy”
6.    STEVE GRIMMETT’S GRIM REAPER – “Walking in the shadows”
7.    TYGERS OF PAN TANG – “Tygers of pan tang”
8.    DEXTER WARD – “Rendezvous with destiny”
9.    EXISTANCE – “Breaking the rock”
10.    EVERGREY – “The storm within”
11.    RUNNING WILD – “Rapid foray”
12.    METALLICA – “Hardwired... to self-destruct”
13.    WARDRUM –“Awakening”
14.    DYNAZTY – “Titanic mass”
15.    HAMMERFALL – “Built to last”
16.    NORDIC UNION – “Nordic Union”
17.    AIRBOURNE - “Breakin’ outta hell”
18.    ALMANAC – “Tsar”
19.    CAULDRON – “In ruin”
20.    SABATON – “The last stand”
Απογοητεύσεις:
-Τριάντα χρόνια πέρασαν από την κυκλοφορία του “The final countdown”, ενός δίσκου που σημάδεψε τα εφηβικά μας χρόνια κι αποτέλεσε τον “ύμνο” της Εθνικής μας στο Eurobasket ’87. Οι EUROPE σεβόμενοι την ιστορία τους περιοδεύουν ανά τον κόσμο παίζοντας ολόκληρο το album όπως έκαναν εξάλλου και με τον “Wings of tomorrow”. Με μια λεπτομέρεια σε ότι αφορά “τον κόσμο”: για άλλη μια φορά η Ελλάδα απουσιάζει από την λίστα με τις χώρες που θα επισκεφτούν. Μετά από εκείνο το “πετσοκομμένο” setlist το 2007 στη Μαλακάσα σε μια ώρα όπου έσκαγε και ο τζίτζικας, οι Σουηδοί δεν έχουν ξαναπεράσει από τα μέρη μας. Αν όχι και τώρα, μάλλον ποτέ(;). 
-The band formerly known as AC/DC. Υπάρχουν στιγμές που πρέπει να καταλάβεις ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και πρέπει να φύγεις με αξιοπρέπεια. Η μπάντα που αγαπήσαμε και λατρέψαμε έχει καταντήσει να είναι ένα κακόγουστο αστείο του Angus Young με μοναδικό σκοπό την αρπαχτή. Ευτυχώς που η Αυστραλία μας έχει δώσει και τους AIRBOURNE για να ξεχνιόμαστε και λίγο με το σημερινό έκτρωμα των “μπαμπάδων” τους. 
-Το 2016 σημαδεύτηκε από πάρα πολλούς θανάτους αστέρων της rock και pop. Δεν είμαι προκατειλημμένος για να τα ρίξω όλα στο δίσεκτο 2016. Όσο ρομαντικοί και να είμαστε συνειδητοποιούμε ότι τα χρόνια περνάνε, μεγαλώνουμε τόσο εμείς όσο και τα μουσικά ινδάλματα μας και η ζωή απλά κυλάει φέρνοντας μαζί με τις χαρές και τις λύπες. Ναι, θα μας λείψουν, οι κληρονομιές όμως όσων έφυγαν μένουν ανεξίτηλες για να τις χαρούν και να τις τιμήσουν και οι επόμενες γενιές.
Νίκος Ανδρέου

 


1.    DEAD CONGREGATION – “Sombre Doom”
2.    BEHEXEN – “The Poisonous Path”
3.    ANTAEUS – “Condemnation”
4.    KAWIR – “Father Sun Mother Moon”
5.    TEITANBLOOD – “Accursed Skin”
6.    ABIGAIL – “The Final Damnation”
7.    PROFANATICA – “The Curling Flame of Blasphemy”
8.    MORTUALIA – “Wild Wild MiseryBlood” 
9.    INCANTATION – “Starspawn”
10.    HOATH – “Codex III: Crown of the Mind”
11.    IRKALLIAN ORACLE – “Apollyon” 
12.    RAVENCULT – “Force of Profanation”
13.    BAPTISM – “V: The Devil's Fire”
14.    URFAUST -  “Empty Space Meditation”
15.    EIGHT BELLS – “Landless”
16.    DARKTHRONE – “Arctic Thunder”
17.    VOIVOD – “Post Society”
18.    DESTROYER 666 – “Wildfire”
19.    IHSAHN – “Arktis”
20.    ADAESTUO – “Tacent Semitae” 

Απογοητεύσεις

1.    OPETH – “Sorceress”: Βγάλαμε ένα δίσκο γιατί είχαμε κάτι υποχρεώσεις, στην εταιρία, στους οπαδούς μας κτλ. Ελπίζω το επόμενο να έχει την αναμενόμενη έμπνευση..
2.    METALLICA – “Hardwired...to Self-Destruct”: για προσωπικούς – ηθικούς λόγους, με προκάλεσαν με τον λάθος τρόπο.
3.    GOJIRA – “Magma”: Ένας δίσκος δεν χρειάζεται να είναι κακός για να σε απογοητεύσει, το μόνο που χρειάζεται είναι να είναι μέτριος σε σχέση με τους προηγούμενους.
Έλενα Βασιλάκη

 

1. BABYMETAL – “Metal resistance”
2. DEVIN TOWNSEND PROJECT – “Transcendence”
3. VEKTOR – “Terminal redux”
4. CARNIFEX – “Slow death”
5. IHSAHN – “Arktis”
6. TARDIVE DYSKINESIA – “Harmonic confusion”
7. CLOUDS – “Departe”
8. SUNBURST – “Fragments of creation”
9. DARK TRANQUILLITY – “Atoma”
10. BRUJERIA – “Pocho aztlan”
11. TESTAMENT – “Brotherhood of the snake”
12. INNERWISH – “InnerWish”
13. SCHAMMASCH – “Triangle”
14. ANAAL NATHRAKH – “The whole of the law”
15. ALCEST – “Kodama”
16. FROST* - “Falling Satellites”
17. THE DILLINGER ESCAPE PLAN – “Dissociation”
18. RAVENCULT – “Force of profanation”
19. MESHUGGAH – “The Violent Sleep Of Reason”
20. WATCHTOWER – “Concepts Of Math: Book One” 

Απογοητεύσεις
PAIN – “Coming home”: Μετά το απογοητευτικό "You only live twice", σκέφτεσαι ότι από εδώ η κατάσταση μπορεί να πάει μόνο προς τα πάνω. Και όντως αυτό συμβαίνει, αλλά όχι αρκετά ώστε να καταστήσει το "Coming home" αξιόλογο άλμπουμ. Προφανώς καθώς γυρνούσε σπίτι ο Peter Tagtgren, χάθηκε στο δρόμο.
OPETH – “Sorceress”: Όταν ξεκίνησα να ακούω OPETH πριν 17 χρόνια δεν περίμενα να φτάσω στο σημείο να σκέφτομαι ότι παρόλο που το τελευταίο τους άλμπουμ ("Sorceress") δεν είναι το ίδιο κακό με το προ-προηγούμενό τους ("Heritage"), παραμένει σχετικά αδιάφορο όπως το προηγούμενό τους ("Pale Communion").
KATATONIA – “The fall of hearts”: Το "The fall of hearts" είναι το "Sorceress" των KATATONIA, οπότε δεν χρειάζεται να πω κάτι παραπάνω.
Κωνσταντίνος Βασιλάκος

 

1.    INSOMNIUM – “Winter’s Gate”
2.    AVANTASIA – “Ghostlights”
3.    SIXX A.M. – “Prayers for the Blessed”
4.    THE NEAL MORSE BAND – “The Similitude of a Dream”
5.    FATES WARNING – “Theories of Flight”
6.    INNERWISH – “InnerWish”
7.    DARK TRANQUILLITY – “Atoma”
8.    THE MISSION – “Another Fall from Grace”
9.    SIXX A.M. – “Prayers for the Damned”
10.    ALTER BRIDGE – “The Last Hero”
11.    EVERGREY – “The Storm Within”
12.    GOJIRA – “Magma”
13.    METALLICA – “Hardwired… To Self-Destruct”
14.    EPICA – “The Holographic Principle”
15.    DREAM THEATER – “The Astonishing”
16.    MYRATH – “Legacy”
17.    KORN – “The Serenity of Suffering”
18.    MEGADETH – “Dystopia”
19.    VOLBEAT – “Seal The Deal & Let’s Boogie”
20.    NORDIC UNION – “Nordic Union”

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕΙΣ

1.    OPETH – “Sorceress”
2.    IN FLAMES – “Battles”
3.    KATATONIA – ‘The Fall of Hearts”
Γιώργος Βογιατζής

 

1. PRETTY MAIDS - ''Kingmaker''
2. SABATON - ''The last stand''
3. FATES WARNING - ''Theories of flight''
4. TESTAMENT - ''Brotherhood of the snake''
5. MAGNUM - ''Sacred blood, divine lies''
6. MEGADETH - ''Dystopia''
7. INNERWISH - ''Innerwish''
8. CRIMSON FIRE - ''Fireborn''
9. WARDRUM - ''The awakening''
10. TYGERS OF PAN TANG - ''Tygers of pan tang''
11. DREAM THEATER - ''The astonishing''
12. AGATUS - ''The eternalist''
13. BLAZE BAYLEY - ''Infinite entaglement''
14. SUICADAL ANGELS - ''Division of blood''
15. VOLTBEAT - ''Seal the deal & let's boogie''
16. TYKETTO - ''Reach''
17. Q5 - ''New world order''
18. HANSEN - ''XXX-Three decades of metal''
19. RUNNING WILD - ''Rapid foray''
20. UNIVERSE 217 - ''Change''
Απογοητεύσεις:
1. BON JOVI - ''The house is not for sale'': Πολύ απλά γιατί δεν θυμίζει ούτε στο ελάχιστο εκείνη τη μπάντα που κάποτε μέσα από τους δίσκους της σαγήνευε τον κάθε ακροατή της.
2. SONATA ARTICA - ''The ninth hour'': Η λέξη ''απογοήτευση'' είναι πολύ μικρή για την εν λόγω κυκλοφορία. Καμία έμπνευση, συνέχεια των προηγούμενων κυκλοφοριών τους, έχουν πέσει σε βάλτο και το απολαμβάνουν. Εγώ όχι.
3. SPIRITUAL BEGGARS - ''Sunrise to sundown'': Τίποτα λιγότερο από αυτό που αναγράφεται ως τίτλος του άλμπουμ. Οι ''Πνευματικοί ζητιάνοι'' βρίσκονται στη δύση τους και καλό είναι να το καταλάβουν. Πολύ κακή κυκλοφορία από μια μπάντα που κάποτε με κόλλησε στον τοίχο. 
Ντίνος Γανίτης

 

1.    INNERWISH – “Innerwish”
2.    FATES WARNING – “Theories Of Light”
3.    WARDRUM – “Awakening”
4.    INSOMNIUM – “Winter's Gate”
5.    OCEANS OF SLUMBER – “Winter”
6.    BE'LAKOR – “Vessels”
7.    SUNBURST – “Fragments Of Creation”
8.    ALTER BRIDGE – “The Last Hero”
9.    PRETTY MAIDS – “Kingmaker”
10.    DENNER-SHERMANN – “Masters Of Evil”
11.    GRAND MAGUS – “Sword Songs”
12.    SUICIDAL ANGELS – “Division Of Blood”
13.    MONUMENT – “Hair Of The Dog”
14.    BORKNAGAR – “Winter Thrice”
15.    FLOTSAM AND JETSAM – “Flotsam And Jetsam”
16.    EVERGREY – “The Storm Within”
17.    THE SLAYERKING – “Sanatana Dharma”
18.    ANTHRAX – “For All Kings”
19.    VEKTOR – “Terminal Redux”
20.    DARK NIGHTMARE – “Tortured Souls”

Απαγοητεύσεις:
1.    IN FLAMES – “Battles”: Επειδή την συγκεκριμένη μπάντα την έχω λατρέψει και αγαπήσει σε διάφορες περιόδους περιμένω πάντα κάτι για να μου αντιστρέψει το αρνητικό mood που μου έχουν δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια. Δεν με απασχολεί αν έχουν αλλάξει δρόμο, αν θέλουν να κινούνται πιο εμπορικά ή αν θέλουν να αλλάξουν μουσικό προσανατολισμό, ίσα-ίσα που μου αρέσει να βλέπω μουσικούς να πειραματίζονται, να αλλάζουν κατεύθυνση κτλ. Αλλά οι IN FLAMES σε ''αυτό'' που κάνουν και θέλουν στο σήμερα, δυστυχώς υστερεί σε σχέση με το επίπεδο που θα έπρεπε ''αυτό'' να κινείται.
2.    BON JOVI – “This House Is Not For Sale”: Όταν έχεις μεγαλώσει με κάποια μπάντα ακόμα και αν έχεις απομακρυνθεί ηχητικά από το περιβάλλον της, πάντα περιμένεις από αυτήν κάτι για να σε ξανατραβήξει κοντά της (κατά το δυνατόν φυσικά). Εντούτοις οι BON JOVI όχι μόνο δεν το κατορθώνουν, αλλά με την ακατανόητη διαδρομή που έχουν επιλέξει να ακολουθήσουν δεν μοιάζουν να έχουν σωτηρία. Οπότε απλά ελπίζουμε γιατί απλά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Αλλιώς θα μείνουμε με τους ήρωες της νιότης, όχι ότι μας χαλάει αλλά είπαμε...
3.    AMARANTHE – “Maximalism”: Για τους AMARANTHE ισχύουν αρκετά από αυτά που είπα για τους προαναφερθέντες, με την διαφορά ότι μπορεί να μην συγκαταλέγονται στους παιδικούς ήρωες ή αγάπες, αλλά ήταν όμως μια μπάντα που ανέκαθεν είχε προσανατολισμό και δουλειές με χαρακτήρα. Τούτη εδώ όμως δεν καταλαβαίνω γιατί συγκαταλέγεται στο εμπορικό metal. Αν διεκδικούσε τις δάφνες της στο pop θα μιλούσαμε διαφορετικά αλλά εκεί που προσπαθεί να τις διεκδικήσει, με συγχωρείτε αλλά δεν θα πάρω.
Παναγιώτης Γιώτας

 

1.    OCEANS OF SLUMBER – “Winter”
2.    HAIL SPIRIT NOIR – “Mayhem in Blue”
3.    AENAON – “Hypnosophy”
4.    IHSAHN – “Arktis”
5.    THY CATAFALQUE – “Meta”
6.    ANAAL NATHRAKH – “The whole of the law”
7.    BORKNAGAR – “Winter Thrice”
8.    ASHBRINGER – “Yūgen”
9.    ALCEST – “Kodama”
10.    OBSCURA – “Akróasis”
11.    KAWIR – “Πάτερ Ήλιε Μήτερ Σελάνα”
12.    ANCIENT – “Back to the Land of the Dead”
13.    INSOMNIUM – “Winter's Gate”
14.    OMNIUM GATHERUM – “Grey Heavens”
15.    SLEEP OF MONSTERS – “II: Poison Garden”
16.    GOJIRA – “Magma”
17.    FATES WARNING – “Theories of Flight”
18.    LATITUDES – “Old Sunlight”
19.    TREES OF ETERNITY – “Hour of the Nightingale”
20.    WITHERSCAPE – “The Northern Sanctuary”

Απογοητεύσεις
1.    CREMATORY – “Monument”
Όπως και το 2014 έτσι και τώρα, οι Γερμανοί κοσμούν το προσωπικό μου “Shitlist”. Δε κάθομαι να γράφω τα ίδια. Διαλυθείτε επιτέλους! Γιατί τους ακούω θα μου πείτε. Εφηβική αγάπη θα σας απαντήσω.
2.    ABBATH – “Abbath”
Γελάει ο κόσμος. Πλήρης εκμετάλλευση της δημοτικότητας του στην metal  κοινότητα. Ένα χλιαρό, άγευστο άλμπουμ, που αν δεν είχε το όνομα του Νορβηγού επάνω, κανείς δε θα του έδινε σημασία. Χάρη σε αυτό βγήκε περιοδεία… για να τραγουδά IMMORTAL. Θα βγάλει και 2ο λέει. Ώ Θεοί!
3.    KVELERTAK – “Nattesferd”
Πόσο πουθενάδες έχουν γίνει; Μετά το υπέρτατο ντεμπούτο “Meir”, τους έχει πάρει η κάτω βόλτα. Άοσμη μπάντα πλέον, η οποία έχει χάσει την επαφή της με τη ριφολογία! Το χασμουρητό στο τελευταίο δίσκο ήταν κβαντικού μεγέθους!
Γιώργος Δρογγίτης

 


1. CULT OF LUNA & JULIE CHRISTMAS –“Mariner”
2. GOJIRA – “Magma”
3. NEUROSIS – “Fires within Fires”
4. COUGH – “Still they pray”
5. THIS IS NOWHERE – “Music to Relapse”
6. SUBROSA – “For this we fought the Battle of Ages”
7. BLACK MOUNTAIN – “IV”
8. 40 WATT SUN – “Wider than the Sky”
9. METALLICA – “Hardwired…to Self-Destruct”
10. CASTLE – “Welcome to Graveyard”
11. MEGADETH – “Dystopia”
12. MANTAR – “Ode to the Flame”
13. 1000MODS – “Repeated exposure to…”
14.  SLOMATICS – “Future Echo Returns”
15. DOMKRAFT – “The End of Electricity”
16. MARS RED SKY – “Apex III (Praise for the Burning Soul)”
17. ASTEROID – “III”
18. SUICIDAL ANGELS – “Division of Blood” 
19. DEATH ANGEL – “The evil divide”
20. BRANT BJORK – “Tao of the Devil”

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕΙΣ
1.BLUES PILLS – “Lady in Gold”
Είναι θεμελιώδες αξίωμα της φυσικής. Ό,τι ανεβαίνει κατακόρυφα τόσο ξαφνικά και αναπάντεχα, συγκεντρώνει πάντα τεράστιες πιθανότητες να γκρεμοτσακιστεί απότομα. Αν και είναι αρκετά πρόωρο να μιλήσουμε για φούσκα, θεωρώ πως όσο και σκληρά να το προσπαθήσει η φωνάρα της συμπαθέστατης Elin Larsson, το απρόσωπο soul/pop μοτίβο του δίσκου πολύ δύσκολα θα καταφέρει να πάει το σουηδικό κουαρτέτο μακριά. 
2. OPETH – “Sorceress”
Προσπάθησα να το προσεγγίσω με συμπάθεια αλλά ακόμα και αυτή εξαντλήθηκε έπειτα από μερικές ακροάσεις. Αν οι παλιοί (καλοί) OPETH ενταφιάστηκαν με τιμές αρχηγού κράτους, οι «νέοι» έχουν κερδίσει με το σπαθί τους θέση στο αχανές μαυσωλείο της prog λήθης. Το μουσικό μέλλον του Mikael Akerfeldt φαντάζει μεν περισσότερο από ποτέ δυσοίωνο, ωστόσο, είναι ακόμα στο χέρι του ίδιου να ανατρέψει την κατάσταση. 
3. CHURCH OF MISERY – “And then there were none…”
Σχεδόν τα πάντα στη μουσική είναι θέμα χημείας. Όταν αυτή ξηλώνεται μετά από την αποχώρηση του βασικού κορμού της μπάντας, σπανίως ένα restart φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Παρακαλάω να διαψευστώ στο επόμενο άλμπουμ, αλλά αυτό που άκουσα στο “And then there were none…” έμοιαζε περισσότερο με μια tribute μπάντα τρίτης διαλογής, παρά με την γνωστή αλαφιασμένη συμμορία που ήξερε πως να σε σβερκώνει εντός και εκτός σκηνής χωρίς ανάσα.
Πάνος Δρόλιας

 


1.    CULT OF LUNA & JULIE CHRISTMAS – “Mariner”
2.    SWANS – "The Glowing Man"
3.    NEUROSIS – “Fires Within Fires”
4.    WARDRUNA – “Runaljod – Ragnarok” 
5.    SUBROSA  – “For This We Fought the Battle of Ages” 
6.    GOJIRA – “Magma”
7.    ALCEST – “Kodama”
8.    IF THESE TREES COULD TALK – “The Bones Of A Dying World”
9.    BLACK MOUNTAIN – “IV”
10.    DÄLEK – "Asphalt for Eden"
11.    TARDIVE DYSKINESIA – "HarmonicConfusion"
12.    THE DILLINGER ESCAPE PLAN – “Dissociation”
13.    THE BODY – “No One Deserves Happiness” 
14.    ORANSSI PAZUZU – “Värähtelijä”
15.    SKUGGSJA  – “Skuggsja: A Piece for Mind & Mirror”
16.    DEATHSPELL OMEGA – “The Synarchy of Molten Bones
17.    HAIL SPIRIT NOIR - “Mayhem In Blue”
18.    MESHUGGAH – “The Violent Sleep of Reason”
19.    NAXATRAS – "II"
20.    KHEMMIS – “Haunted”

Απογοητεύσεις
MONKEY3 - "Astra Symmetry" 
Γενικά είμαι υπέρ των αλλαγών, της εξέλιξης του ήχου και του πειραματισμού όταν μια μπάντα νιώθει ότι ασφυκτιά από τα στεγανά που η ίδια έχει θέσει στον εαυτό της. Ωστόσο με τους MONKEY3, ποτέ δεν αισθάνθηκα ότι συνέβαινε κάτι τέτοιο. Η προσθήκη των φωνητικών και η γενικότερη στροφή 180ο στο ήχο τους, που δεν συνέπεσε τυχαία με την μεταπήδηση σε ένα μεγαλύτερο label, πιστεύω πως τους πήγαν πίσω ηχητικά. Έχασαν το τσαγανό τους, την σπιρτάδα που έβαζε φωτιά στις μανιώδεις σπειροειδείς συνθέσεις τους.  
RUSSIAN CIRCLES - "Guidance" 
Same shit different day. Οι RUSSIAN CIRCLES κυκλοφόρησαν ακόμα έναν δίσκο των δύο κομματιών. Μπορεί εδώ και καιρό να μην έχουν τίποτα να αποδείξουν σε κανέναν, τόσο για τις συνθετικές, όσο και για τις αρτιότατες τεχνικές τους ικανότητες, ωστόσο πάνε πολλά χρόνια από τον καλό τους εαυτό. Το “Geneva” όσο πάει, φαντάζει σαν μακρινό όνειρο. 
OPETH – “Sorceress” 
Another day, another dollar. Καλύτερα ας άλλαζαν όνομα. Θαρρώ πως μεγαλύτερη απήχηση θα είχε στον κόσμο όλο αυτό το ρετρό δημιούργημα που έχει ο Μιχαλιός στο μυαλό του. 
Νίκος Ζέρης

 


1.  DENNER / SHERMANN – “Masters of Evil”
2.  FLOTSAM & JETSAM – “Flotsam & Jetsam”
3.  ETERNAL CHAMPION – “The Armor of Ire”
4.  INNERWISH – “Innerwish”
5.  PARADOX – “Pangea”
6. WATCHTOWER – “Concepts of Math: Book One”
7.  RUNNING WILD – “Rapid Foray”
8. TESTAMENT – “Brotherhood of the snake”
9.  RAVENCULT – “Force of Profanation”
10.  ARRYAN PATH – “Chronicles of Light”
11. THY CATAFALQUE – “Meta”
12. R.I.P. – “In the Wind”
13. LORD VICAR – “Gates of Flesh”
14. LAST IN LINE – “Heavy Crown”
15. GREY WOLF – “Glorious Death”
16. THE VISION BLEAK – “The Unknown”
17. SIXX A.M. – “Prayers for the damned / Prayers for the blessed”
18. SODOM – “Decision Day”
19. HELSTAR – “Vampiro”
20. DARKTHRONE – “Arctic Thunder”

ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ
1. IN FLAMES – “Battles”
Ειλικρινά, τέτοια απογοήτευση είχα καιρό να νιώσω. Δυστυχώς μιλάμε για ένα πραγματικά κακό άλμπουμ που σε κάνει να αναρωτιέσαι τι είχαν στο μυαλό τους όταν το ηχογραφούσαν. Πραγματικά κρίμα.
2. OPERATION MINDCRIME – “Resurrection”
Σαφώς καλύτερο από τον προκάτοχο του αλλά και πάλι δεν καταφέρνει να βγάλει τον Tate από το τέλμα. Όταν ξέρεις τις δυνατότητες ενός μουσικού, έχεις και τις ανάλογες απαιτήσεις. Και από τον εν λόγω κύριο έχω πολλές.
3. DESTRUCTION – “Under Attack”
Όσο και να με στεναχωρεί, δεν μπορώ να μην παραδεχτώ ότι τα τελευταία χρόνια οι DESTRUCTION έχουν βυθιστεί σε μια συνθετική στασιμότητα. Το “Under Attack” δεν είναι κακό άλμπουμ. Είναι, όπως και όλες τους οι δουλειές τα τελευταία χρόνια , μέτριο και δυστυχώς ο Schmier δείχνει να έχει χάσει τη σπιρτάδα του.
Θοδωρής Κλώνης

 

1.    THE MISSION – “Another fall from grace”
2.    DREAM THEATER – “The astonishing”
3.    INNERWISH – “Innerwish”
4.    VOLBEAT – “Seal the deal & let’s boogie”
5.    FATES WARNING – “Theories of flight”
6.    SWANS – “The glowing man”
7.    EVERGREY – “The storm within”
8.    METALLICA – “Hardwired… to self-destruct”
9.    OPENED PARADISE – “Buried in rain”
10.    DARK TRANQUILLITY – “Atoma”
11.    TERMINAL GODS – “Wave-Form”
12.    MOBY & THE VOID PACIFIC CHOIR – “These systems are failing” 
13.    THE VISION BLEAK – “The unknown”
14.    SWEET EMENGARDE – “Ex oblivion”
15.    WATCHTOWER – “Concepts of math: Book one”
16.    DR ARTHUR KRAUSE – “The only time she moves”
17.    RUNNING WILD – “Rapid foray”
18.    OCEANS OF SLUMBER – “Winter”
19.    NEW MODEL ARMY – “Winter”
20.    KATATONIA – “The fall of hearts”

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕΙΣ 
1.    DEVIN TOWNSEND PROJECT – “Transcendence”: Δεν είναι σε καμία περίπτωση κακό, αλλά είναι σίγουρα αδιάφορο και δεν προσφέρει τίποτα που να θυμάσαι.
2.    ROB ZOMBIE – “The electric warlock acid witch satanic orgy celebration dispenser”: Μόνο μισή ώρα και ούτε ένα Yeeeeeeeeeeeeeah σημαίνει διεκπεραίωση.
3.    PERIPHERY – “III Select Difficulty”: Ανέμπνευστο, βαρετό, κουραστικό.
Γιώργος Κόης

 

1. METALLICA – “Hardwired…to Self destruct”
2. RIVAL SONS – “Hollow Bones”
3. DARKTHRONE – “Arctic Thunder”
4. CROWBAR – “The Serpent Only Lies”
5. SODOM – “Decision Day”
6. INSAHN – “Arktis”
7. WITCHCRAFT – “Nucleus”
8. FLOTSAM & JETSAM – “Flotsam & Jetsam”
9. ABBATH – “Abbath”
10. URFAUST – “Empty Space Meditation”
11. ZAKK WYLDE – “Book Of Shadows II”
12. IGGY POP – “Post Pop Depression”
13. ASTEROID – “III”
14. TESTAMENT – “Brotherhood Of The Snake”
15. RADIOHEAD – “A Moon Shaped Pool”
16. INQUISITION - Bloodshed Across The Empyrean Altar Beyond The Celestial Zenith”
17. DAVID BOWIE – “Blackstar”
18. RUNNING WILD – “Rapid Foray”
19. KAYSER – “IV-Beyond The Reef Of Sanity”
20. ASPHYX – “Incoming Death”
ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕΙΣΤΟΥ 2016
1. SUPERJOINT – “Caught Up In The Gear Of Application” 
Η τρίτη δουλειά των Superjoint αφήνει μία πικρή γεύση και τα καλά riff που υπάρχουν στον δίσκο στα περισσότερα τραγούδια, δεν είναι αρκετά για να υπερκεράσουν την μονοτονία, την κουραστική επανάληψη τους και την αίσθηση ότι ο δίσκος «γράφτηκε» στο πόδι. Μέτριες έως ανέμπνευστες συνθέσεις κατά κανόνα, με εξαίρεση τρία ή τέσσερα τραγούδια που έχουν κάποια καλά riffs…αλλά έως εκεί.
2. BLUES PILLS – “Lady In Gold”
Ένας δίσκος που περίμενα με ανυπομονησία να βγει και να ακούσω, καθώς το ντεμπούτο τους ήταν ιδανικό. Αυτός ο δίσκος δεν ήταν κακός βέβαια αλλά ήταν πολύ κατώτερος από τις προσδοκίες μου. Η πιο soul στροφή στον ήχο τους, η λιγότερο blues rock αισθητική καθώς και η pop εμπορική κατεύθυνση της παραγωγής και του γενικότερου ήχου δεν ήταν αυτό που περίμενα. Άνευρα τραγούδια, χωρίς το βάθος που είχαν στον πρώτο δίσκο τους. Το “Lady In Gold” ήταν απλά ένας μέτριος δίσκος.
3. PROPHETS OF RAGE – “The Party’s Over” EP
Για να μην παρεξηγηθώ δεν ήταν άσχημα τα νέα τραγούδια. Αλλά κάποιες φορές η ριμάδα η προσδοκία τα ισοπεδώνει όλα. Καλή μουσική … αλλά τα φωνητικά με χάλασαν αρκετά ,καθόλου «νεύρο», καθόλου οργή, καθόλου «πίστη» σε αυτό που τραγουδάει. Οι διασκευές στον εαυτό τους (!!!), τίποτα το συγκλονιστικό. Όταν βγει ο δίσκος θα έχουμε πιο πολλά να ακούσουμε και να σχολιάσουμε. Η σύγκριση όμως με τον Zack ήταν αναπόφευκτη (έστω σε αυτά τα δύο νέα τραγούδια) και κάπου εκεί για εμένα το «party’s over». Που είναι ο Zack de la Rocha dammit’???
Θάνος “Thanoz” Κολοκυθάς

 

1.    FATES WARNING – “Theories of flight”
2.    ALTER BRIDGE – “The last hero”
3.    GLENN HUGHES – “Resonate”
4.    TESTAMENT – “Brotherhood of the snake”
5.    DARK TRANQUILLITY – “Atoma”
6.    LACUNA COIL – “Delirium”
7.    SIXX: A.M. – “Prayers for the damned (Vol. 1)”
8.    ANTHRAX – “For all kings”
9.    GOJIRA – “Magma”
10.    DEATH ANGEL – “The evil divide”
11.    DELAIN – “Moonbathers”
12.    DGM – “The passage”
13.    INNERWISH – “Innerwish” 
14.    METAL CHURCH – “XI”
15.    MEGADETH – “Dystopia”
16.    EVERGREY – “The storm within”
17.    MYSTIC PROPHECY – “War brigade”
18.    METALLICA – “Hardwired… to self-destruct”
19.    HAKEN – “Affinity”
20.    TILES – “Pretending 2 run”

Απογοητεύσεις:
1.    DREAM THEATER – “The astonishing”
Οι απαιτήσεις πάντα υψηλές, και ο βαθμός δυσκολίας μεγάλος, αλλά η μπάντα νομίζω χάθηκε μέσα στον λαβύρινθο που έχτισε από μόνη της και δυστυχώς το άλμπουμ δεν με κέρδισε.
2.    AMARANTHE – “Maximalism”
Όσο απόλαυσα τα προηγούμενα και περίμενα τους Σκανδιναβούς να ξεπεράσουν τον εαυτό τους, αυτό με απογοήτευσαν οικτρά.
3.    RAINBOW reunion
Καλά, τι ευχάριστη έκπληξη η ανακοίνωση της επανα-ροκ-οποίησης του Βασιλιά; Όμως και τι ξενέρωμα να βλέπεις αυτή την μπάντα να κουβαλάει το όνομα των RAINBOW στις πλάτες τις και να σέρνεται έτσι... Κρίμα.
Γιώργος “Kay” Κουκουλάκης

 

1.    INNERWISH – “Innerwish”
2.    STEVE GRIMMET’S GRIM REAPER – “Walking in the shadows”
3.    DIAMOND HEAD – “Diamond head”
4.    SABATON – “The last stand”
5.    AMON AMARTH – “Jomsviking”
6.    RUNNING WILD – “Rapid foray”
7.    VOLBEAT – “Seal the deal & let’s boogie”
8.    Q5 – “New world order”
9.    SODOM – “Decision day”
10.     HAMMERFALL – “Built to last”
11.    METALLICA – “Hardwired… to self-destruct”
12.    NORDIC UNION – “Nordic union”
13.    MONUMENT – “Hair of the dog”
14.    SERIOUS BLACK – “Mirrorworld”
15.    MEGADETH – “Dystopia”
16.    LORDS OF BLACK – “II”
17.    SACRED STEEL – “Heavy metal sacrifice”
18.    VICIOUS RUMORS – “Concussion protocol”
19.    BRAINSTORM – “Scary creatures”
20.    HIGH SPIRITS – “Motivator”
ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕΙΣ
BON JOVI – “This House Is Not For Sale”
Γιατί ρε Jon; Γιατί κατάντησες έτσι το σχήμα; Που είναι οι δοξασμένες μέρες σου που κυκλοφορούσες τραγουδάρες, έστω και σχετικά πρόσφατα; Γιατί τώρα πια αρέσκεσαι σε νερόβραστες χαζοαμερικάνικες συνθέσεις που δεν έχουν κανένα ουσιαστικό λόγο ύπαρξης; Δεν λέω οκ αποφάσισες να ακούγεσαι ακόμα και από αυτούς που αρέσκονται σε πιο pop τραγούδια αλλά όχι και έτσι! Δυστυχώς η νέα δουλειά έχοντας μετρημένες στο ένα χέρι τις καλές στιγμές, προσβάλει την ιστορία του σχήματος και μας θυμίζει περίτρανα ότι πια οι μουσικοί ρίχνουν την ποιότητα για να ανεβάσουν τις πωλήσεις.  
FEMME FATALE – “One More For The Road”
Το ομώνυμο album των FEMME FATALE από το μακρινό 1988 αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα Αμερικανικού glam/hard rock των 80’s. Φέτος αποφάσισαν να κυκλοφορήσουν σαν την νέα τους δουλειά υλικό που είχε ηχογραφηθεί την διετία 1989-1990. Έτσι περίμενα να ακούσω κάτι παρόμοιο με την παρθενική τους προσπάθεια. Δυστυχώς όμως το «νέο» υλικό είναι αδιάφορο και δεν ανταποκρίνεται σε τίποτα με τον ντόρο που είχε ξεσπάσει γύρω από το όνομα τους. Ίσως θα ήταν καλύτερα να μην είχαν επαναδραστηριοποιηθεί το 2013, εκτός αν στο εγγύς μέλλον κυκλοφορήσουν κάτι αξιόλογο. Αλλιώς και η αφάνεια καλή είναι.  
ΟΜΕΝ – “Hammer Damage”
Κάποτε κάθε δίσκος των OMEN ήταν ένα σημείο αναφοράς και σαφής λόγος ειδικής μάζωξης φίλων με μπόλικο ζύθο για την ενδελεχή ακρόαση του και την μετέπειτα ανάλυση του όσο επέτρεπε η μέθη, ολική ή μη. Τώρα πια δυστυχώς η κάθε νέα δουλειά σπιλώνει την μαγεία που είχε δημιουργήσει το ίδιο το σχήμα στους οπαδούς. Συνθέσεις που πρέπει να ακούσεις πολλές φορές για να πιεστείς να βρεις λίγα καλά μουσικά μέρη αφού καμία μεμονωμένη δεν σου δίνει αυτό το «κάτι» του παρελθόντος. Κρίμα….  
Θοδωρής Μηνιάτης

 

1.    FATES WARNING – “Theories of flight”
2.    SUICIDAL ANGELS – “Division of blood”
3.    TYGERS OF PAN TANG – “Tygers of pan tang”
4.    HELLBRINGER – “Awakened from the abyss”
5.    SACRED STEEL – “Heavy metal sacrifice”
6.    WATCHTOWER – “Concepts of math: Book one”
7.    MARILLION – “F.E.A.R.”
8.    NEW MODEL ARMY – “Winter”
9.    WOLVERINE – “Machina viva”
10.    ATTACKER – “Sins of the world”
11.    DARK NIGHTMARE – “Tortured souls”
12.    INNERWISH – “Innerwish”
13.    POVERTY’S NO CRIME – “Spiral of fear”
14.    TESTAMENT – “Brotherhood of the snake”
15.    PRIMAL FEAR – “Rulebreaker”
16.    AMON AMARTH – “Jomsviking”
17.    ETERNAL CHAMPION – “The armor of Ire”
18.    ASPHYX – “Incoming death”
19.    DEATH ANGEL – “The evil divide”
20.    SODOM – “Decision day”

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕΙΣ 
1.    Τα παχιά τα λόγια, τα μεγάλα… Βαρεθήκαμε πια… Ν’ ακούμε για επιστροφές από το παρελθόν που θα μας συγκλονίσουν, για δισκάρες μουσικών που κάποτε λατρέψαμε παράφορα… Και όταν έρχεται να διαπιστώσεις το αυτονόητο, πως το παρελθόν όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι να μας πείσουν για το αντίθετο, δεν θα εξομοιωθεί ποτέ με την στυγνή πραγματικότητα, ε, τότε φουντώνεις… OMEN, RUNNING WILD, ANVIL, VICIOUS RUMORS, METAL CHURCH, μεταξύ άλλων… Χαρακτηριστικά δείγματα κυκλοφοριών που κινούνται στην γενική μετριότητα αλλά το οπαδιλίκι δεν αφήνει περιθώρια για να δούμε την πραγματική εικόνα… Φευ…
2.    Έβλεπες το τέλος να έρχεται κι έτριβες τα χέρια σου… Μία ακόμα “δουλίτσα” γαρ. Άκοπα και ανεμπόδιστα. Κι εμείς ματώναμε και βάφαμε τις ημέρες μας πίσσα μαύρες… Και τώρα τι;
3.    Οι δύσκολες στιγμές υποτίθεται πως φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά… Κάποιος μας δουλεύει… Δεν εξηγείται διαφορετικά. Η ανθρωπιά, η κοινωνική προσφορά όχι για να γίνεις αρεστός αλλά γιατί βγαίνει από τα εσώψυχα σου, η αλληλεγγύη, έχουν γίνει έννοιες που φιλοξενούνται στον κάδο των αχρήστων της κοινωνίας που ζούμε και αναπνέουμε… Έχει πολύ δρόμο ακόμα μπαμπαστρούμφ; 
Γρηγόρης Μπαξεβανίδης

 

1.    NEW MODEL ARMY - “Winter”
2.    WATCHTOWER – “Concept of Maths: Book One”
3.    TEMPT- “Runaway” (Rock Candy records)
4.    IMPERIAL STATE ELECTRIC –“All through the night”
5.    THE CADILLAC THREE-“Bury me in my boots”
6.    SUPERSONIC BLUES MACHINE-“West of flushing, south of Frisco” 
7.    THE NEAL MORSE BAND- “The similitude of a dream” 
8.    GRAND MAGUS- “Sword songs” 
9.    VIRGINMARYS –“Divides”
10.    FATES WARNING - “Theories of flight” 
11.    EVERGREY-“The storm within” 
12.    THE CULT - “Hidden City”
13.    DREAM THEATER - “The astonishing”
14.    WITCHCRAFT - “Nucleus”
15.    INNERWISH - “Innerwish” 
16.    SANTANA – “IV”
17.    OCEANS OF SLUMBER - “Winter”
18.    ALTER BRIDGE - “The last hero”
19.    GLENN HUGHES –“ Resonate” 
20.    VAN ZANT - “Red, white and blue” 

Απογοητεύσεις
METALLICA - “Hardwire… to self-destruct”: Απογοητεύτηκα, επειδή μου άρεσε!!! Περιέργως πως η επιστροφή στον ήχο των τεσσάρων πρώτων άλμπουμ, ήταν επιτυχημένη και αναγκαστικά τους αποδέχτηκα ξανά ως ένα σχήμα με προσφορά στην μεταλλική κοινότητα, η απογοήτευση/έκπληξη (θετική) της χρονιάς

BON JOVI – ‘This house is not for sale”: Εννοείται ότι το σπίτι αυτό δεν είναι προς πώληση, αγαπητέ Jon, έτσι όπως το κατάντησες , ανέμπνευστο μοντέρνο ροκ, ου ούτε ο Φοίβος δεν θα μπορούσε να διασώσει, σκιά του καλού συνθετικά εαυτού σου και απαράδεκτος ως υποστηρικτής της Χίλαρι. Φέρε πίσω τον Sambora.

THE TREATMENT – “Generation me”: Από τα πιο υποσχόμενα Βρετανικά σχήματα στον χώρο του hard rock, έχουν γίνει σκιά του εαυτού τους. Μια μέτρια δουλειά που με προβλημάτισε.
Στέλιος Μπασμπαγιάννης

 


1. CULT OF LUNA – “Mariner”
 2. FATES WARNING – “Theories Of Flight”
 3. INNERWISH – “InnerWish”
 4. 1000MODS – “Repeated Exposure To...”
 5. ASPHYX – “Incoming Death”
 6. INSOMNIUM – “Winter's Gate”
 7. HAIL SPIRIT NOIR – “Mayhem In Blue”
 8. RAVENCULT – “Force Of Profanation”
 9. TARDIVE DYSKINESIA – “Harmonic Confusion”
10. TESTAMENT – “Brotherhood Of The Snake”
11. DREAM THEATER – “The Astonishing”
12. RAGE – “The Devil Strikes Again”
13. METALLICA – “Hardwired... To Self-Destruct”
14. SUICIDAL ANGELS – “Division Of Blood”
15. EVERGREY – “The Storm Within”
16. DARK TRANQUILLITY – “Atoma”
17. ANTHRAX – “For All Kings”  
18. HANSEN & FRIENDS – “XXX - Three Decades In Metal”
19. DENNER - SHERMANN – “Masters Of Evil”
20. AVANTASIA – “Ghostlights”

Απογοητεύσεις:
1. WITCHCRAFT – “Nucleus”: Προς μεγάλη μου απογοήτευση, το τελευταίο album των Σουηδών ήταν άνευρο, ανεστίαστο και χλιαρό, Με ένα σερί καταπληκτικών κυκλοφοριών και ειδικά μετά το εξαιρετικό προ τετραετίας “Legend”, αλλά και από έναν χαρισματικό συνθέτη, όπως είναι ο Magnus Pelander περίμενα οπωσδήποτε κάτι περισσότερο. Ένα βήμα μπροστά! Όχι ένα αναμάσημα των πραγμάτων που έχουν ήδη κάνει στην καριέρα τους…
2. OPETH – “Sorceress”: Καλά τα ‘70s, καλό και χρυσό το progressive rock, αλλά όταν οι επιρροές σου «απορροφούν» την μουσική σου και όχι το αντίθετο, κάτι πάει στραβά. Το “Sorceress” έχει καλή μουσική μέσα του, αλλά δεν είναι ένας OPETH δίσκος. Ο χαρακτήρας των OPETH παρουσιάζεται εκφυλισμένος και ουχί ακέραιος. Νομίζω πως ο “Μιχαλάκης” έχει πέσει σε λούμπα και θα πρέπει να ξεπεράσει τις εμμονές του να προσπαθεί να ακουστεί σαν τα ινδάλματά του μέσω των OPETH… 
3. KATATONIA – “The Fall Of Hearts”: Παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον την πορεία των Σουηδών από το 2000 κι έπειτα. Χωρίς δεύτερη κουβέντα,  τόσο αδιάφορο δίσκο, σαν τον τελευταίο τους, δεν έχουν ξανακυκλοφορήσει. Δεν ξέρω κατά πόσο τους επηρέασε η αποχώρηση του Daniel Liljekvist, μιας και όλο το συνθετικό φορτίο το διαχρονικά το επωμίζονταν οι Jonas Renkse και Anders Nyström, αλλά η prog στροφή που έγινε στο υλικό αναμφισβήτητα δεν ταιριάζει στη μπάντα, με το τελικό αποτέλεσμα να αδικεί τις ικανότητές τους.
Θανάσης Μπόγρης

 

1.    INSOMNIUM - “Winter’s Gate”
2.    BE’LAKOR - “Vessels”
3.    TESTAMENT - “Brotherhood of the snake”
4.    FATES WARNING - “Theories of flight”
5.    EVERGREY - “The storm within”
6.    GOJIRA - “Magma”
7.    DARK TRANQUILLITY - “Atoma”
8.    RUNNING WILD - “Rapid foray”
9.    INNERWISH - “Innerwish”
10.    MEGADETH - “Dystopia”
11.    OMNIUM GATHERUM - “Grey heavens”
12.    EPICA - “The holographic principle”
13.    METALLICA - “Hardwired…to self-destruct”
14.    SCAR OF THE SUN - “In flood”
15.    OCEANS OF SLUMBER - “Winter”
16.    SUICIDAL ANGELS - “Division of blood”
17.    ANTHRAX - “For all kings”
18.    GRAND MAGUS - “Sword songs”
19.    SABATON - “The last stand”
20.    DEATH ANGEL - “The evil divide”
ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕΙΣ 2016
IN FLAMES - “Battles”
Η μεγαλύτερή μου απογοήτευση μακράν. Μία από τις αγαπημένες μου μπάντες η οποία άρχισε να χάνει την ταυτότητα της από το “A sense of purpose” και μετά με το “Siren charms” να είναι ότι χειρότερο έχει βγάλει το συγκρότημα. Σε τούτο το album κάποιες συνθέσεις σίγουρα ξεχωρίζουν λίγο αλλά το συγκρότημα είναι πολύ μακριά από τον καλό του εαυτό. Δεν έχω πρόβλημα να πειραματίζεται μία μπάντα με τον ήχο της, εξάλλου το “Reroute to remain” μου αρέσει πολύ και είναι ένα χαρακτηριστικό album αναπροσαρμογής ήχου. Αλλά το συγκρότημα από το 2011 και μετά έχει χάσει εντελώς την ταυτότητα του melodic death ήχου του και προσωπικά εμένα η alternative φάση που παίζουν τώρα με αφήνει παγερά αδιάφορο.
SONATA ARCTICA - “The ninth hour”
Εδώ και αν μιλάμε για κατρακύλα! Απορώ πως κατέληξε έτσι ένα από τα πιο ανερχόμενα και δυνατά power metal συγκροτήματα που από το 1999 μέχρι και το 2004 κυκλοφόρησε τέσσερις αξιοπρεπέστατους δίσκους κάνοντας μεγάλα βήματα προόδου μουσικά και εμπορικά. Το “The ninth hour” είναι ένα album άνευρο χωρίς ένταση με πολύ soft συνθέσεις που είναι άριστες για νανούρισμα.
OPETH - “Sorceress”
Το “Sorceress” είναι η μεγαλύτερη αποτυχία των OPETH και σίγουρα για αυτό δεν ευθύνεται τόσο η επιλογή τους να γίνουν μία prog-rock μπάντα. Προσωπικά αυτό που με χαλάει είναι το γεγονός πως όταν ακούω αυτόν εδώ τον δίσκο δεν καταλαβαίνω πως είναι οι OPETH και για εμένα όταν ένα συγκρότημα χάνει την ταυτότητα του προσπαθώντας να μιμηθεί άλλους ήχους και ακούσματα χάνει ταυτόχρονα και την αυθεντικότητα του αλλά και την μαγεία του.
Δημήτρης Μπούκης

 

1. INSOMNIUM – “Winter’s Gate”
2. INNERWISH – “Innerwish”
3. OCEANS OF SLUMBER – “Winter”
4. EVERGREY – “The Storm Within” 
5. SUNBURST – “Fragments of Creation” 
6. BORKNAGAR – “Winter Thrice” 
7. BE’ LAKOR – “Vessels” 
8. PRETTY MAIDS – “Kingmaker”
9. ALMANAC – “Tsar”
10. FATES WARNING – “Theories of Flight” 
11. DARK TRANQUILLITY – “Atoma” 
12. WARDRUM – “Awakening” 
13. OMNIUM GATHERUM – “Grey Heavens”
14. VOLBEAT – “Seal the Deal & Let's Boogie” 
15. MYSTIC PROPHECY – “War Brigade” 
16. ALTER BRIDGE – “The last hero”
17. ANTHRAX – “For all kings”
18. GRAND MAGUS – “Sword Songs” 
19. MONUMENT – “Hair of the dog” 
20. METAL CHURCH – “XI”

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕΙΣ:

1.    BLUES PILLS – “Lady in Gold”
Όταν κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους, δυο χρόνια πριν, πραγματικά εντυπωσίασαν. Ο κυριότερος λόγος, θεωρώ πως ήταν αυτό ακριβώς που είχε γράψει ο φίλτατος Στέλιος Μπασμπαγιάννης, στην κριτική του στο Rockhard, ότι κάθε μέλος της μπάντας προσέφερε καθοριστικά στο τελικό αποτέλεσμα. Στο “Lady in Gold”, φαίνεται λες και όλοι οι ικανότατοι μουσικοί του σχήματος, κάνουν πέρα, για να εστιάσει το αποτέλεσμα μόνο στη φωνή της τραγουδίστριας, Elin Larsson. Οι πανέμορφες κιθαριστικές μελωδίες, η ιδιαίτερη rock – blues ηχητική ταυτότητα του προκατόχου του έχει χαθεί και το αποτέλεσμα θυμίζει ολίγον τι σε δίσκο της Adele. 

2.    OPETH – “Sorceress” 
Προσωπικά, είμαι υπέρ της άποψης, πως κάθε μουσικός οφείλει να παίζει αυτό που αισθάνεται, αυτό που τον εκφράζει. Αν στον Mikael Åkerfeldt το μελωδικό death δεν του βγαίνει, καλά κάνει και το έχει αφήσει άκρη. Δυστυχώς όμως, στο “Sorcerss” ειδικά, οι OPETH μοιάζουν με φρέσκια μπάντα, που ψάχνει να βρει τον ήχο της. Πολλές απ’ τις συνθέσεις του άλμπουμ, είναι αρκετά ανέμπνευστες, άχρωμες… Οι OPETH, ήταν ανέκαθεν μια απ’ τις λατρεμένες μου μπάντες και με απογοητεύει πραγματικά το γεγονός, ότι πλέον τα κομμάτια τους δεν μπορούν να προκαλέσουν ούτε στο ελάχιστο τις συγκινήσεις του παρελθόντος.

3.    AMON AMARTH – “Jomsviking”
Αν και υπήρχαν υποψήφιοι, ικανότεροι να κερδίσουν μια θέση στις απογοητεύσεις μου, (βλ. IN FLAMES, BON JOVI κλπ), θα επιλέξω τους αγαπημένους μου γενικώς, AMON AMARTH, απλά και μόνο γιατί μας είχαν κακομάθει με κάθε τους κυκλοφορία από το ξεκίνημά τους μέχρι σήμερα.  Όταν καταφέρνεις να κρατάς τόσο ψηλά συνθετικά τον πήχη, για τόσα πολλά χρόνια, ξενίζει, αν μη τι άλλο, έναν φαν της μπάντας, μια μέτρια δουλειά. Το “Jomsviking” είναι μια συμπαθητική δουλειά, έχει κάποιες καλές στιγμές, είναι όμως ένα σκαλί κάτω από κάθε άλλη κυκλοφορία των Σουηδών. 
Χαρά Νέτη

 


1.    METALLICA – “Hardwired…to self-destruct”
2.    FATES WARNING – “Theories of flight”
3.    GRAHAM BONNET BAND – “The book”
4.    RICK SPRINGFIELD – “Rocket science”
5.    HELSTAR – “Vampiro”
6.    LAST IN LINE – “Heavy crown”
7.    INNERWISH- “Innerwish”
8.    TESTAMENT – “Brotherhood of the snake”
9.    DEXTER WARD – “Rendez-vous with destiny”
10.    RUNNING WILD – “Rapid foray”
11.    WHITE WIDDOW – “Silhouette”
12.    CANDLEBOX – “Disappearing in airports”
13.    SALIVA – “Love, lies, therapy”
14.    PHANTOM X – “Phantom X”
15.    PRIMAL FEAR – “Rulebreaker”
16.    NORDIC UNION – “Nordic union”
17.    AVANTASIA – “Ghostlights”
18.    HAMMERFALL – “Built to last”
19.    MYSTIC PROPHECY – “War brigade”
20.    FOUR BY FATE – “Relentless”

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕΙΣ
1.    BON JOVI – “This house is not for sale”: Ο Κουκουλάκης τα είπε όλα στην παρουσίαση του. Μιλάμε για μία συνεχόμενη, δεκαετή κατρακύλα για την πολυαγαπημένη μπάντα από το New Jersey που θυμίζει την εικόνα του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού.
2.    MEAT LOAF – “Braver than we are”: Ανακοινώνεται ότι ο ΘΕΟΣ Jim Steinman θα ξανασυνεργαστεί με τον Meat Loaf και σημαίνει γενικός συναγερμός. Το αποτέλεσμα; Κάκιστο. Τα συναισθήματα; Απογοήτευση και στεναχώρια (ειδικά για την κατάσταση της φωνής του Meat Loaf).
3.    DEE SNIDER – “We are the ones”: Δεν ξέρω τι στο καλό σκεφτόταν ο Dee Snider όταν αποφάσισε να επανέλθει στην ενεργό δράση με αυτό το ανοσιούργημα! Τραγικό άλμπουμ προορισμένο να αγγίξει τις ευαίσθητες χορδές κάθε δωδεκάχρονου τρέντουλα στην Αμερική.
Σάκης Νίκας 

 


1. GOJIRA - “Magma “
2. OCEANS OF SLUMBER- “Winter” 
3. FATES WARNING- “Theories of flights” 
4. ROYAL DOGS- “Closer to royal”  
5. SKILLET- “Unleashed” 
6. ROTTING CHRIST – “Rituals” 
7. VOLBEAT- “Seal the deal & let’s boogie”
8. WATCHTOWER- “Concepts of Math: Book One “ 
9. MEGADETH- “Dystopia”
10. NORDIC UNION- “Nordic union” 
11. RIVAL SONS- “Hollow Bones” 
12. METALLICA – “Hardwired…To self destruct”
13. THEOCRACY- “Ghost ship” 
14. OPETH- “Sorceress” 
15. INNERWISH – “Inner wish” 
16. EPICA- “The holographic principle” 
17. ΤΕSTAMENT- Brotherhood of the snake”
18. METAL CHURCH- “XI” 
19. NIGHTSTALKER- “As above, so below” 
20. IGGY POP- “Post pop depression”
Απογοητεύσεις: 
ROB ZOMBIE- “The electric warlock acid witch satanic orgy celebration dispenser” 
3 χρόνια ρε φιλαράκι Rob για αυτό το πράγμα μόλις 31 λεπτών. Αν αγοράζαμε δίσκους  για τίτλους και εξώφυλλο δεν θα υπήρχε πρόβλημα, αλλά θέλουμε να ακούσουμε και λίγη μουσική. Στα υπ’ όψιν την επόμενη φορά, εντάξει; 
SARISSA- “Nemesis”  
Από τους SARISSA, την πιο αγαπημένη μου ελληνική μπάντα ever δεν περίμενα να ακούσω καλοπαιγμένο hard rock με αρκετά συμπαθητικές συνθέσεις αλλά κάτι άλλο. Μετά από τόσα χρόνια αναμονής, 12 δηλαδή- όχι και λίγα, περίμενα άλλο ένα διαμάντι επικού metal, κάτι που δεν συνέβη αυτήν την φορά. Μέχρι την επόμενη φορά λοιπόν. 
AVENGED SEVENFOLD- “The stage”
Άνισος δίσκος, κάτι μου λέει ότι όσο γρήγορα βγήκε τόσο γρήγορα θα ξεχαστεί. Πολύ μέτριες συνθέσεις για μια μπάντα του ύψους τους. Κρίμα, γιατί είναι από τα σχήματα που εκτιμώ ιδιαίτερα.   
Γιάννης Παπαευθυμίου 

 

1.    INSOMNIUM – “Winter’s gate”
2.    WITHERSCAPE – “The northern sanctuary”
3.    GOJIRA – “Magma”
4.    FATES WARNING – “Theories of flight”
5.    ALCEST – “Kodama”
6.    TREES OF ETERNITY – “Hour of the Nightingale”
7.    PRETTY MAIDS – “Kingmaker”
8.    KORN – “The serenity of suffering”
9.    TESTAMENT – “Brotherhood of the snake”
10.    SUICIDAL ANGELS – “Division of blood”
11.    DARK TRANQUILLITY – “Atoma”
12.    EVERGREY – “The storm within”
13.    MADDER MORTEM – “Red in tooth and claw”
14.    DEATH ANGEL – “The evil divide”
15.    MYRATH – “Legacy”
16.    EPICA – “The holographic principle”
17.    BE’LAKOR – “Vessels”
18.    OMNIUM GATHERUM – “Grey heavens”
19.    IHSAHN – “Arktis”
20.    ANIMALS AS LEADERS – “The madness of many”

Απογοητεύσεις

1.    KATATONIA – “The fall of hearts”: Όταν η αποχώρηση ενός drummer, αλλάζει παντελώς την ποιότητα της μπάντας. Σύμπτωση; Θα δείξει. Αλλά το τελευταίο άλμπουμ των KATATONIA είναι το χειρότερο, ή για την ακρίβεια το πιο αδιάφορο της καριέρας τους, με την απουσία του Daniel Liljekvist να είναι παραπάνω από εμφανής.
2.    VOLBEAT – “Seal the deal & let’s boogie”: Αγαπάω, δεν έβγαλαν σίγουρα κακό δίσκο, απλά έβγαλαν δίσκο κατώτερο από αυτά που μας είχαν συνηθίσει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Περίμενα περισσότερα απλά, ελπίζω σε μία μικρή «κοιλιά».
3.    OPETH – “Sorceress”: Δεν με νοιάζει να παίζουν όπως έπαιζαν κάποτε και πάντα γούσταρα τις μπάντες που πειραματιζόντουσαν και άλλαζαν πράγματα και ύφος. Όμως με ενοχλεί που πλέον ακούς OPETHκαι δεν έχει την τόσο μοναδική ταυτότητα που είχαν μπάντα, όπου με το πρώτο σκάσιμο έλεγες ότι είναι αυτοί. Κάποτε τους αντιγράφανε, τώρα αντιγράφουν αυτοί.
Φραγκίσκος Σαμοΐλης

 

1. CULT OF LUNA & JULIE CHRISTMAS – “Mariner”
2. HEXVESSEL – “When we are death”
3. ALCEST – “Kodama”
4. BARONESS – “Purple”
5. YURI GAGARIN – “At the centre of all infinity”
6. CROWBAR – “The serpent only lies”
7. WARDRUNA – “Runaljod – Ragnarok”
8. NEUROSIS – “Fires within fires”
9. ANAAL NATHRAKH – “The whole of the law”
10. PERTURBATOR – “The uncanny valley”
11. MADDER MORTEM – “Red in tooth and claw”
12. RUSSIAN CIRCLES – “Guidance”
13. THE DILLINGER ESPACE PLAN – “Dissociation”
14. COUGH – “Still they pray”
15. MESHUGGAH – “The violent sleep of reason”
16. GOJIRA – “Magma”
17. DARKTHRONE – “Arctic thunder”
18. FATES WARNING – “Theories of flight”
19. BLOOD CEREMONY – “Lord of misrule”
20. SUMAC – “What one becomes”

Απογοητεύσεις
BLUES PILLS – “Lady in gold”: Μία αγαπημένη μπάντα με εντυπωσιακό ντεμπούτο δίσκο, οι BLUES PILLS κατάφεραν να ξεσηκώσουν το πλανήτη και από το μηδέν να κουβαλήσουν στις πλάτες τους ολόκληρα φεστιβάλ του εξωτερικού. Η λάμψη τους όμως φαίνεται, οξύμωρα, να ξεθωριάζει πίσω από τα λούσα και τις μεγάλες παραγωγές του "Lady in gold", αφήνοντας μία γλυκόπικρη αίσθηση σε όλους τους οπαδούς, μία εξ αυτών κι εγώ.

OPETH - "Sorceress": Μόνο με μάγια είναι η αλήθεια ότι μπορούν πλέον οι OPETH, ένα συγκρότημα που στην ουσία με μεγάλωσε, να με πείσουν ότι μπορούν να γυρίσουν σε αυτό που ήταν κάποτε, ή έστω να ορθοδρομήσουν σε αυτό που πήγαιναν να γίνουν. Ανέμπνευστες συνθέσεις, όπως καθόλου δε μας έχουν συνηθίσει, και κανένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που να θυμίζει τον ήχο των OPETH που τόσο πολύ είχα αγαπήσει. Κρίμα.

KATATONIA  - "The fall of hearts": Παρόμοια περίπτωση με τους προαναφερθέντες OPETH, οι KATATONIA είναι επίσης ένα συγκρότημα που συνέβαλε στη μουσική μου παιδεία και μέχρι πρότινος, είχα την τιμή να τους αναφέρω στη μικροσκοπική λίστα των συγκροτημάτων που δεν με έχουν απογοητεύσει με καμία τους κυκλοφορία (η ψύχωση που είχα πάθει δε με το "Dead end kings" του 2013 είχε φτάσει σε τέτοιο βαθμό του να το έχω ανυψώσει στον προσωπικά καλύτερό τους δίσκο). Το "Fall of hearts" δυστυχώς, μέσα στην αψεγάδιαστη πορεία τους φαντάζει κάπως βαρετό και παρωχημένο, και μιλάμε μάλιστα για κυκλοφορία που περίμενα πως και πως. Θέλω να πιστεύω ότι ήταν ένα μικρό, δυσάρεστο διάλειμμα για την επιστροφή προς την έμπνευση που έκανε πραγματικότητα το "Dead end kings".
Ειρήνη Τάτση

 

1.    FATES WARNING – “Theories of flight”
2.    DAVID BOWIE – “Blackstar”
3.    BLOOD INCANTATION – “Starspawn”
4.    SEVEN IMPALE – “Contrapasso”
5.    MOTHER TURTLE – “II”
6.    THE BODY – “No one deserves happiness”
7.    WOLF PEOPLE – “Ruins”
8.    BRAIN TENTACLES – “Brain tentacles”
9.    HAIL SPIRIT NOIR – “Mayhem in blue”
10.    STURGILL SIMPSON – “A sailor’s guide to earth”
11.    NOT BLOOD PAINT – “Believing is believing”
12.    TRAP THEM – “Crown feral”
13.    MONDO DRAG – “The occultation of light”
14.    URFAUST – “Empty space meditation”
15.    ATLANTER – “Jewels of crime”
16.    HOWLS OF EBB – “Cursus impasse: The pendlomic vows”
17.    S U R V I V E – “RR7349”
18.    IHSAHN – “Arktis”
19.    GIRAFE TONGUE ORCHESTRA – “Broken lines”
20.    VEKTOR – “Terminal redux” 
Απογοητεύσεις
1. DREAM THEATER – “The astonishing”
Η πορεία τους φθίνουσα τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν θα μπορούσα με τίποτα να φανταστώ ότι κάποτε με δυσκολία θα μπορούσα να τελειώσω δίσκο τους. Φλυαρία και ανεμπνευσιά σε διπλή δόση...

2. TARDIVE DYSKINESIA – “Harmonic confusion”
Περίμενα έναν μεγαλειώδη δίσκο που θα μνημονεύεται για χρόνια από τις μεταλλικές παρέες της οικουμένης. Πέρα από το εκπληκτικό εξώφυλλο, δυστυχώς δεν ξέφυγαν από τα στεγανά του ήχου και μας πρόσφεραν έναν καλό, απλά, δίσκο.

3. GOAT – “Requiem”
Το hype τους απόλυτα δικαιολογημένο. Οι δυο πρώτοι δίσκοι τους αποτελούν στολίδια του ψυχεδελικου ροκ (εξαιρετικά περιοριστικός ο όρος στην περίπτωσή τους) και ο τρίτος απλά συμπληρώνει εντυπώσεις σ’ έναν ήδη σχηματισμένο πυρήνα εξαιρετικών συνθέσεων. Με λίγα λόγια, τίποτα το εξαιρετικό αυτή τη φορά.
Αλέξανδρος Τοπιντζής

 

1.    WATCHTOWER – “Concepts of Math: Book One”
2.    ROOT – “Kärgeräs - Return from Oblivion”
3.    IN THE WOODS – “Pure”
4.    KAWIR – “Πάτερ Ήλιε Μήτερ Σελάνα”
5.    THE SLAYERKING – “Sanatana Dharma”
6.    MASTER’S HAMMER – “Formulae”
7.    MADDER MORTEM – “Red In Tooth And Claw”
8.    DENNER/SHERMAN – “Masters of evil”
9.    ASPHYX – “Incoming death”
10.    ALCEST – “Kodama”
11.    DEATH ANGEL – “The Evil Divide”
12.    PROFANATICA – “The Curling Flame Of Blasphemy”
13.    VOIVOD – “Post Society”
14.    INNER WISH – “Inner wish”
15.    ASHBRINGER – “Yugen”
16.    IHSAHN – “Arktis”
17.    PRONG – “X - No Absolutes”
18.    ABLAZE MY SORROW – “Black”
19.    DESASTER – “The Oath Of An Iron Ritual”
20.    MESHUGGAH - “The Violent Sleep Of Reason”

Απογοητεύσεις:

1.    VEKTOR – “Terminal Redux”:  Μετά το “Outer isolation” περίμενα κάτι πολύ καλύτερο από αυτό το album! Περίμενα πολύ περισσότερα μετά από την ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ εμφάνιση τους στο Hellfest το 2013, που είχα την τύχη να τους δω και να πω «όπου και να παίζουν στην Ελλάδα θα κόψω το λαιμό μου να είμαι παρών»! Η συναυλία τους τον Αύγουστο επίσης δε με αποζημίωσε! Κρίμα…
2.    ULVER – “Riverhead”: Παίζει να είναι η πρώτη κυκλοφορία τους που δε θα αγοράσω! Εντελώς ανέμπνευστο soundtrack με διαρκή soundscapes τα οποία δεν έχουν καμία έμπνευση – είναι πλήρως απογυμνωμένα χωρίς ειρμό και έμπνευση!
3.    COBALT – “Slow forever”: Καινούριος τραγουδιστής που προσωπικά με απογοήτευσε οικτρά! Όσο κι αν προσπάθησα δεν μπόρεσα να (ξανά)μπω στον κόσμο τους όπως με το, προ επταετίας, “Gin”!
Λευτέρης Τσουρέας

1.    FATES WARNING – “Theories of flight”
2.    DREAM THEATER – “The astonishing”
3.    VOLBEAT – “Seal the deal and let’s boogie”
4.    INNERWISH – “Innerwish”
5.    IHSAHN – “Arktis”
6.    MEGADETH – “Dystopia”
7.    THE NEAL MORSE BAND – “The similitude of a dream”
8.    ANTHRAX – “For all kings”
9.    METALLICA – “Hardwired… to self-destruct”
10.    TESTAMENT – “The brotherhood of the snake”
11.    NORDIC UNION – “Nordic union”
12.    WITHERSCAPE – “The northern sanctuary”
13.    KANSAS – “The prelude implicit”
14.    ALMANAC – “Tsar”
15.    SUICIDAL ANGELS – “Division of blood”
16.    SUNBURST – “Fragments of creation”
17.    SIXX A.M. – “Prayers for the damned (vol. 1)
18.    PARADOX – “Pangea”
19.    AIRBOURNE – “Breakin’ outta hell”
20.    THE SLAYERKING – “Sanatana dharma”

Απογοητεύσεις:
1.    ROTTING CHRIST – “Rituals”: Ακολούθησαν την πεπατημένη των τελευταίων δίσκων και δυστυχώς με κούρασαν αφόρητα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι κορυφαίοι, αλλά έπρεπε να έχουν δοκιμάσει κάτι διαφορετικό απ’ αυτόν κιόλας το δίσκο
2.    KATATONIA  Περίμενα έναν ακόμη πολύ καλό δίσκο και αυτό που έλαβα ήταν ένα άλμπουμ που δεν μπόρεσα να το ακούσω πάνω από τρεις φορές, για κανένα λόγο. Δεν μπορούν όλοι, σώνει και καλά, να είναι prog…
3.    OPETH – “Sorceress”: Απεχθάνομαι απίστευτα την παραγωγή του δίσκου. Και το χειρότερό μου; Ενώ οι OPETH παίζουν στο ύφος που μου αρέσει σ’ αυτούς, δεν ξεχώρισα περισσότερα από δύο κομμάτια…
Σάκης Φράγκος

 


1. WHITE LUNG – “Paradise”
2. DANNY BROWN – “Atrocity Exhibition”
3. WARDRUNA – “Runaljod – Ragnarök”
4. MARTYRDÖD – “List”
5. PANPHAGE – “Drengskapr”
6. SARABANTE – “Poisonous Legacy” 
7.  INVERLOCH – “Distance | Collapsed”
8. ΠΑΡΟΞΥΣΜΟΣ – “Σήψη Γενεών”
9. RUINED FAMILIES – “Education”
10. PARQUET COURTS – “Human Performance”
11. BLOOD CEREMONY – “Lord Of Misrule”
12. SAVAGES – “Adore Life”
13. OCCULT BURIAL – “Hideous Obscure”
14. DJEVEL – “Norske Ritualer”
15. WORMROT – “Voices”
16. RAVENCULT – “Force Of Profanation”
17. BÖLZER – “Hero”
18. RIPPER – “Experiment Of Existence”
19. BLOOD INCANTATION – “Starspawn”
20. NAÐRA – “Allir Vegir Til Glötunar”
Απογοητεύσεις:
1.    KETZER – “Starless” 
Στροφή 180 μοιρών για τους Γερμανούς με την 3η τους κυκλοφορία. Δεν είναι ότι θα ήθελα ντε και καλά ν’ ακούσω το τευτονικό black/thrash του ντεμπούτου τους, αλλά η δική τους εκδοχή για το post/alternative metal δεν νομίζω πως ήταν ακριβώς πετυχημένη και αναμενόμενα δεν εκτιμήθηκε ιδιαιτέρως.
2.    MAGRUDERGRIND – “II”
Πέρα από το ότι η παραγωγή του άλμπουμ χαντάκωσε κατά τη γνώμη μου όλες τις τσίτες και τις δυναμικές για τις οποίες τους γουστάρουμε, βρίσκω το υλικό του “II” ίσως ό,τι πιο διαδικαστικό και βαρετό έχουν κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής.
3.    Εδώ θα κλέψω λίγο, βάζοντας δύο άλμπουμ, το “Nattesferd” των αγαπημένων KVELERTAK (Γουστάρω που είναι πλέον πιο παλιακό heavy metal και rock n’ roll ταυτόχρονα, αλλά μου έλλειψε το νεύρο που έβγαζαν στην μεγαλύτερη διάρκεια του δίσκου) και το “Tides Of Omniscience” των υποτιμημένων γενικά MIASMAL (Ενώ ό,τι έχουν βγάλει μ’έχει ξετινάξει, στο συγκεκριμένο πέραν του ότι η παραγωγή χωλαίνει , μου φάνηκε πως το παραπροσπάθησαν όσο αφορά τα riffs και κάπου χάθηκε η μπάλα)

Νίκος Χασούρας

 

 

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

BEST OF 2019 - Η γνώμη των συντακτών του Rock Hard (Μέρος 3 / 11-15)

17 Δεκεμβρίου, 2019 - 11:00 Rockhard

Έχουμε ήδη ξεκινήσει την αντίστροφη μέτρηση για τα 25 καλύτερα άλμπουμ του 2019 σύμφωνα με τους συντάκτες του Rock Hard. Ήδη έχουμε δει το πρώτο μέρος, με τα άλμπουμ που βρίσκονται στις θέσεις...

[περισσότερα]

BEST OF 2019 - Η γνώμη των συντακτών του Rock Hard (Μέρος 2 / 16-20)

16 Δεκεμβρίου, 2019 - 11:00 Rockhard

Χθες παρουσιάσαμε το πρώτο μέρος της λίστας με τα 25 καλύτερα άλμπουμ του 2019, όπως τα ψήφισαν οι συντάκτες του ROCK HARD, με τις θέσεις από 21 - 25. Σήμερα, ήρθε η ώρα να σας παρουσιάσουμε το...

[περισσότερα]

BEST OF 2019 - Η γνώμη των συντακτών του Rock Hard (Μέρος 1 / 21-25)

13 Δεκεμβρίου, 2019 - 16:15 Rockhard

Μια ακόμη χρονιά φτάνει στο τέλος της και οι συντάκτες του ROCK HARD, κλήθηκαν να καταθέσουν την άποψή τους για τα καλύτερα άλμπουμ του 2019 καθώς και για τις απογοητεύσεις. Σε πολύ λίγο, θα...

[περισσότερα]

UNDER THE BLADE: Όταν η ιστορία συγκρούεται με την τελειότητα! (Μέρος πρώτο)

2 Σεπτεμβρίου, 2019 - 02:45 Ντίνος Γανίτης

«Έπος», «δεκάρι», «δισκάρα». Αυτές είναι μερικές από τις λέξεις που χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να δώσουμε έμφαση σε έναν αγαπημένο μας δίσκο ή σε έναν δίσκο που έχει αφήσει το στίγμα του στην...

[περισσότερα]

BEST OF 2018: Η γνώμη των αναγνωστών. Ψηφίστε τα αγαπημένα σας άλμπουμ και κερδίστε!!!

24 Δεκεμβρίου, 2018 - 02:00 Rockhard

Έφτασε και η ώρα για να ψηφίσετε κι όλοι εσείς τους αγαπημένους σας δίσκους για το 2018, αλλά και αυτούς που σας απογοήτευσαν. Στο widget που ακολουθεί, ο τρόπος είναι πάρα πολύ απλός. Δίνετε τη...

[περισσότερα]