Α day to remember... 23/11 [CANDLEMASS]

23 Νοεμβρίου, 2018 - 10:45

 

 

ΟΝΟΜΑ ALBUM: ''Ancient dreams'' – CANDELMASS
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1988
ΕΤΑΙΡΙΑ: Active Records – Enigma – Metal Blade
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: CANDELMASS
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά – Messiah Marcolin
Lead Κιθάρες – Lars Johansson
Rhythm Κιθάρες – Mats Bjorkman
Μπάσο – Leif Edling
Τύμπανα – Jan Lindh

 

Υπάρχουν κάποιες φορές που ο δημιουργός δεν είναι ικανοποιημένος με το έργο του, κι ας σκούζει όλη η κοινωνία για το ανάποδο, κι ας είναι ένα από τα καλύτερα στην καριέρα του ή ένα από τα εμπορικότερα. 

Κάτι τέτοιο ισχύει με την περίπτωση του Leif Edling, απόλυτου ηγέτη της κορυφαίας doom metal μπάντας, των CANDELMASS, με ένα από τα κορυφαία άλμπουμ που κοσμούν την δισκογραφική παρουσία της μπάντας, το ''Ancient dreams'' που κυκλοφόρησε πριν από τριάντα χρόνια και ήταν η τρίτη στούντιο δουλειά των Σουηδών. Η αλήθεια είναι πως σύμφωνα με τις δηλώσεις του Edling ο δίσκος ηχογραφήθηκε κάτω από δύσκολες συνθήκες και το αποτέλεσμα της μίξης σε πρώτο πλάνο, αλλά και το συνολικότερο σε δεύτερο δεν άφηναν ικανοποιημένο τον ίδιο και κατ' επέκταση και την μπάντα. 

Το γεγονός όμως και τα γραφόμενα της ιστορίας λένε πως ο διάδοχος του εκπληκτικού ''Nightfall'' που προηγήθηκε, αφενός συνεχίζει στα ίδια top επίπεδα που είχε θέσει η ίδια η μπάντα και αφετέρου αγαπήθηκε και εκθειάστηκε από την πρώτη κιόλας στιγμή από κοινό και κριτικούς και όχι άδικα θα προσθέσουμε. Άλλωστε πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά αφού τα άξια τέκνα και συνεχιστές της κληρονομιάς των BLACK SABBATH, κατορθώνουν μέσα από οκτώ υπέροχες μακροσκελείς, ως επί το πλείστον συνθέσεις, συν ένα πολύ ωραίο medley στο κλείσιμο του δίσκου να προσφέρουν απλόχερα το εξαιρετικό doom metal τους, δείχνοντας το γιατί ήταν οι ηγέτες του συγκεκριμένου ιδιώματος και το γιατί είχαν μπει για τα καλά στην ελίτ του heavy metal. 

Τόσο οι συνθέσεις όσο και οι στίχοι με την παραγωγή, δημιουργούν έναν μέγιστης ποιότητας δίσκο. Οι στίχοι του Edling βασίζονται σε αποκυήματα της φαντασίας του με την οποία φτιάχνει υπέροχες σκοτεινές ιστορίες όπου οι δράκοι, ο θάνατος και η απόγνωση έχουν τον πρώτο λόγο, κάτι που σε συνδυασμό με τη μεγαλοπρεπή δομή της μουσικής δημιουργούν μια ιδανική ατμόσφαιρα και σχεδόν μόνιμα απειλητική. Οι δομές των κομματιών, για τα οποία υπεύθυνος είναι και πάλι το μεγάλο αφεντικό Leif Edling, είναι πολύπλοκες με τις κιθάρες να έχουν έναν βαρύ και ασήκωτο τόνο, είτε πρόκειται για κομμάτια που κινούνται σε mid ή low tempo, είτε για τα πιο ας πούμε up tempo μέρη που υπάρχουν διάσπαρτα γενικά μέσα στις συνθέσεις. 

 

 

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο όσο αναφορά τις συνθέσεις, είναι πως πέραν του κλασσικού doom ύφους όπου το blues rock μεταβάλλεται σε metal που είναι η βάση των Σουηδών, η επική διάθεση βρίσκεται πάλι εδώ και μάλιστα με πιο έντονη παρουσία σε σχέση με πριν, ενώ μας δείχνουν έντονα και την πιο thrash πλευρά τους μέσα από τις κομματάρες ''Mirror, mirror'' και ''Bearer of pain''. 

Τα άφθονα και αξέχαστα riffs που βγαίνουν από τις κιθάρες του διδύμου των Lars Johansson και Mats Bjorkman μαζί με τα υπέροχα solos του Johansson δεν μπορούν παρά να συγκινήσουν ακόμα και το πιο απαιτητικό αυτί. 

Εδώ να κάνουμε μια μικρή αναφορά για να τονίσουμε ότι ο Johansson είναι στην πραγματικότητα ένας εκπληκτικός και πολύ τεχνικός κιθαρίστας που εύκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως shredder αλλά επειδή του αρέσει να παίζει στο είδος που υπηρετούν οι CANDELMASS ή τα blues rock 70s στυλ που επίσης λατρεύει δεν έχει τύχη της αναγνώρισης που θα μπορούσε να έχει. 

Ο αρχηγός ηγείται όπως πάντα του rhythm section με το μπάσο του να είναι αυτό που δίνει τον απαραίτητο όγκο, έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση του πολύ καλού ρυθμικού ντράμερ Jan Lindh (που πηγαινοέρχεται σαν το τραμ, έχει φύγει και έχει ξαναεπιστρέψει στην μπάντα τρεις φορές μέχρι τώρα). 

Για το τέλος αφήσαμε αυτόν που καλείται να σαγηνέψει  τον ακροατή και δεν είναι άλλος από τον πολύ δύσκολο χαρακτήρα, όπως λένε όλοι όσοι έχουν συνεργαστεί μαζί του, αλλά και μια εκπληκτική φωνή, ο  Messiah Marcolin που με το οπερατικό ύφος και το τόσο ιδιαίτερο χρώμα της φωνής του είναι απλά καθηλωτικός, μιας και η θεατρικότητα, ένταση και το συναίσθημα που βγάζει η φωνή του σου μεταδίδει την δύναμη που πηγάζει από τα κομμάτια με ιδανικό τρόπο. 

Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να αναφερθούμε σε κομμάτια ξεχωριστά μιας και το σύνολο του δίσκου είναι τέτοιο που μιλάει από μόνο του. 

Το μόνο που αρκεί αγαπητέ αναγνώστη, είναι να πατήσεις το play, να καθηλωθείς και να μαγευτείς από την υπέροχη ατμόσφαιρα και ένταση που βγάζει το στοιχειωμένο, απειλητικό και ταυτόχρονα ευχάριστο ''Ancient dreams''. 
Κλείνοντας, να προσθέσουμε πως το ''Ancient dreams'' ακόμα και αν δεν ικανοποιούσε όπως είπαμε απόλυτα τόσο τον δημιουργό όσο και την υπόλοιπη μπάντα, ήταν για τους CANDELMASS ένα απόλυτα επιτυχημένο εμπορικά βήμα μιας και πέραν της υψηλής θέσης που κατέλαβε στα chart της πατρίδας τους ήταν και το πρώτο άλμπουμ τους που μπήκε στο Billboard 200 της Αμερικής στην θέση no.174 δίνοντας τους έτσι την δυνατότητα να τους γνωρίσει και η άλλη πλευρά του Ατλαντικού. 

 

Did you know that:
-  Στην κυκλοφορία του άλμπουμ με τη μορφή CD, υπάρχει και ένα medley bonus track στους εμπνευστές και δασκάλους τους BLACK SABBATH, το οποίο αποτελείται από μέρη των μαγικών και θρυλικών κομματιών ''Symptom of the universe'', ''Sweet leaf'', ''Sabbath bloody Sabbath'', ''Into the void'', ''Electric funeral'', ''Supernaut'' και ''Black Sabbath'. Προσωπικά, θεωρεί πως κατά μία έννοια είναι σε ένα βαθμό εκτός συνόλου, από την άλλη όμως αφού οι Σουηδοί ήθελαν να τιμήσουν με αυτόν τον τρόπο τους εμπνευστές τους, ποιος είμαι εγώ για να διαφωνήσω;

-   Το υπέροχο εξώφυλλο που κοσμεί τον δίσκο είναι ένα έργο τέχνης του Αγγλοαμερικανού ζωγράφου του 19ου αιώνα Thomas Cole και έχει τον τίτλο ''The Voyage of Life:Youth'' και είναι το δεύτερο από τα τέσσερα μέρη του αλληγορικού έργου του ''The Voyage of Life'' που παρουσιάζει τα στάδια της ζωής του ανθρώπου μέσα από τις αλλαγές που συντελούνται στο φυσικό περιβάλλον και την βάρκα που πλέει μέσα στο ποτάμι.

-   Το υπέροχο ''Incarnation of evil'' είναι μια ξαναδουλεμένη παλιότερη σύνθεση της πρώτης μορφής των CANDELMASS, που ονομάζονταν τότε NEMESIS, και έφερε τον τίτλο ''Black Messiah''. Μάλιστα είχε κυκλοφορήσει και στο EP τους ''The day of retribution'' πριν αλλάξουν το όνομα τους. Αυτό έχει συμβεί και με άλλα κομμάτια των Σουηδών ηγετών του doom αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.

-   Το εξαιρετικό ''Epistle 81'' ή (Märk hur vår skugga) στην γλώσσα τους είναι ένα μελοποιημένο ποίημα του Σουηδού κλασικού συνθέτη, ποιητή και μουσικού του 18ου αιώνα Carl Michael Bellman, που είναι και μια από τις κεντρικές φιγούρες της Σουηδικής παροδοσιακής μουσικής. Θεωρείται δε, πως ο Bellman έχει ισχυρή επιρροή στην Σουηδική και γενικότερα στην Σκανδιναβική μουσική μέχρι και σήμερα.

-   Η remastered έκδοση του 2001 περιλάμβανε τις live εκτελέσεις των ''Mirror mirror'', ''The bells of Acheron'', ''Bearer of pain'', ''A cry from the crypt'' συν μια συνέντευξη.

 

Παναγιώτης ''The Unknown Force'' Γιώτας

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

A Day To Remember... 04/12 [CARCASS]

4 Δεκεμβρίου, 2019 - 18:45 Γιάννης Σαββίδης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Symphonies of sickness” - CARCASS   ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1989 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Earache Records ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Colin Richardson ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Μπάσο/φωνητικά – Jeff Walker Κιθάρες...

[περισσότερα]

A Day To Remember… 01/12 [SAVATAGE]

1 Δεκεμβρίου, 2019 - 21:30 Φραγκίσκος Σαμοΐλης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Gutter ballet” - SAVATAGE ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1989 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Atlantic Records ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Paul O’Neill ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Jon Oliva – φωνητικά, πιάνο Criss Oliva...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 30/11 [CONTROL DENIED]

30 Νοεμβρίου, 2019 - 20:15 Άγγελος Κατσούρας

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “The fragile art of existence” – CONTROL DENIED ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1999 ΕΤΑΙΡΙΑ: Nuclear Blast ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Chuck Schuldiner, Jim Morris ΣΥΝΘΕΣΗ: Tim Aymar – φωνητικά Chuck...

[περισσότερα]

A Day to Remember… 30/11 [PINK FLOYD]

30 Νοεμβρίου, 2019 - 11:30 Θανάσης Μπόγρης

      ΟΝΟΜΑ ALBUM: “The Wall” – PINK FLOYD  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1979 ΕΤΑΙΡΙΑ: Harvest - Columbia ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ: Bob Ezrin, David Gilmour, James Guthrie, Roger Waters...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 23/11 [NUCLEAR ASSAULT]

23 Νοεμβρίου, 2019 - 21:15 Γιάννης Σαββίδης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Handle with care” - NUCLEAR ASSAULT  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1989 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Under One Flag ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Randy Burns ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά, κιθάρα - John Connelly Κιθάρα -...

[περισσότερα]