A Day To Remember… 04/08 [KAMELOT]

4 Αυγούστου, 2018 - 13:30

ΟΝΟΜΑ ALBUM: ''Siege perilous'' - KAMELOT

ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1998

ΕΤΑΙΡΙΑ: Morrisound studios – Noise Records

ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Thomas Youngblood

ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:

Φωνητικά – Roy Khan

Κιθάρες – Thomas Youngblood

Πλήκτρα – David Pavlicko

Μπάσο – Glenn Barry

Τύμπανα – Casey Grillo

 

Η πρώτη επαφή με τους KAMELOT ήρθε την εποχή που πραγματοποιούσαν ουσιαστικά τα πρώτα τους βήματα, και η αλήθεια είναι πως τα νεανικά μου αυτιά γοητεύτηκαν απ’ τον ήχο τους, οπότε θα μπορούσα να πω πως κατά έναν τρόπο μεγαλώσαμε περίπου μαζί. 

 

Το ενδιαφέρον με τους εκ των ηγετών του prog/power ήχου Αμερικανούς ήταν πως δεν πήγαν με την μια στην κορυφή, δεν έκαναν τα μεγάλα άλμπουμ νωρίς, τουναντίον πήγαν με το πάσο τους, βελτίωναν συνεχώς πράγματα, έχτιζαν τον ήχο τους, έφτιαχναν την ομάδα που θα μπορούσε να βγάλει τον καλύτερο εαυτό όλης της μπάντας με σκοπό να φτάσουν στο peak τους. Για να γίνει αυτό άλλαξαν μέλη, πειραματίστηκαν με ήχους ,βελτίωσαν τους εαυτούς τους ατομικά και ομαδικά και σίγουρα αν κοιτάξει σήμερα την πορεία και την διαδρομή τους, νομίζω πώς άξια βρίσκονται εκεί που είναι. 

 

Πάμε όμως στο ζουμί που για σήμερα είναι η τρίτη δουλειά των KAMELOT, η οποία και κλείνει τα 20 χρόνια κυκλοφορίας και δεν είναι άλλη απ’ το ''Siege perilous''. Ακούγοντάς το ξανά μετά από αρκετό καιρό, είναι η αλήθεια πως μου μοιάζει πως εύκολα μπορεί να πει κάποιος ότι είναι αρκετά υποτιμημένο σαν άλμπουμ, μιας και είναι πάρα πολύ καλό για να μην του δώσει κανείς σημασία ή να το χαρακτηρίσει ως κακό. 

 

Το ''Siege perilous'' έρχεται να διαδεχτεί το ''Dominion'' περνώντας την μπάντα στο επόμενο στάδιο της θα λέγαμε. Σε αυτό μερίδιο ευθύνης και μάλιστα μεγάλο, θα έχουν και αυτοί που θα διαδεχτούν τον Mark Vanderbilt και τον συνιδρυτή της μπάντας Richard Warner στα φωνητικά και τα τύμπανα αντίστοιχα και δεν είναι άλλοι από αυτούς που μαζί με τους ήδη υπάρχοντες, συν τους πληκτράδες Miro αρχικά και Palotai στην συνέχεια, θα δημιουργήσουν την πιο επιτυχημένη ομάδα μέχρι σήμερα για την μπάντα. 

Φυσικά ο ένας και ίσως ο πιο σημαντικός, όντας για χρόνια το πρόσωπο και η φωνή τους, είναι ο Roy Khan άρτι αφιχθείς από τους μαγευτικούς CONCEPTION και ο άλλος είναι ο για 21 χρόνια ντράμερ τους, Casey Grillo, που τους έδωσε την σταθερότητα και το ταλέντο που είχαν ανάγκη για να προχωρήσουν. 

 

Το αποτέλεσμα μπορεί να πει κανείς λοιπόν πως φαίνεται αμέσως, μιας και στο άλμπουμ η μπάντα ακούγεται πολύ πιο δεμένη, πολύ πιο στοχευμένη στο που θέλει να πάει και με τον δικό της ήχο να αναδεικνύεται πλέον για τα καλά. Έτσι προκύπτουν κομμάτια που κοιτούν τόσο προς το άμεσο όσο και προς το απώτερο μέλλον της. Ηχητικά κινούνται σε πιο euro power μονοπάτια, όμως εδώ είναι που θα  αρχίσουν να φτιάχνουν σιγά - σιγά αυτή την μίξη με το U.S. power, την οποία μαζί με τις σταθερές prog εμπνεύσεις και θα τελειοποιήσουν στην πορεία.

 

Στιχουργικά ο θρύλος του βασιλιά Αρθούρου είναι πάλι αυτός που παίρνει σάρκα και οστά μιας και η ''The siege perilous'' είναι η έδρα της στρογγυλής τραπέζης που προοριζόταν για τον ιππότη που θα αναζητούσε και θα επέστρεφε το Άγιο Δισκοπότηρο. Τα κομμάτια που σίγουρα ξεχωρίζουν, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι υπόλοιπες συνθέσεις είναι κακές, είναι τα ''Millennium'', ''King's eyes'', ''Rhydin'', ''Parting visions'', ''Irea'' και το instrumental ''Siege'' που κλείνει και τον δίσκο. 

 

Ο ηγέτης τους Thomas Youngblood θα συνεχίσει σε αυτό το άλμπουμ να βελτιώνεται συνθετικά, εξερευνώντας παράλληλα και άλλους ηχητικούς δρόμους στο παίξιμο της κιθάρας του, που τους προσαρμόζει ιδανικά στα δεδομένα της μουσικής που παίζει η μπάντα του, ενώ θα αρχίσει να εμπιστεύεται και τους συμπαίκτες του περισσότερο στο θέμα της σύνθεσης. Ο μπασίστας Glen Barry θα δείξει και αυτός εμφανέστατα τα σημάδια βελτίωσης βρίσκοντας το κατάλληλο ταίρι του για το rhythm section στο πρόσωπο του Grillo που προαναφέραμε. Ο πληκτράς David Pavlicko στην τελευταία του δουλειά με την μπάντα στέκεται και πάλι αξιοπρεπέστατα δίπλα στην κιθάρα του Youngblood στηρίζοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ειδικά στα κομμάτια που τα δυο όργανα ακολουθούν το ένα το άλλο και αλλάζουν πάσες. Τέλος, ο Roy Khan αναγκάζει τους KAMELOT και τους φίλους τους να αναφωνήσουν και ''εγένετο Khan'', ακόμα και αν δεν μπορείς να πεις ότι έχει βρει ακριβώς τα πατήματα του στην μπάντα μιας και κάποιες φορές μοιάζει να βρίσκεται ακόμα στους CONCEPTION ή να είναι κάπως μαζεμένος ας πούμε. 

 

Έστω και έτσι όμως ο Roy Khan ανεβάζει τα μέγιστα τις συνθέσεις και αναδεικνύει το τεράστιο ταλέντο και φωνητικό του εύρος, αυτό που στην πορεία θα λάμψει μέσα από την τελειοποίηση του ήχου των KAMELOT. Η πολύ καλή παραγωγή είναι δια χειρός του αρχηγού Youngblood και είναι και αυτή μέσα στα πολύ θετικά στοιχεία του άλμπουμ βοηθώντας και αυτή στο τελικό αποτέλεσμα. Το ''Siege perilous'' λοιπόν θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι ο δίσκος που θα αρχίσει να βάζει για τα καλά πλέον στον χάρτη του metal το όνομα των KAMELOT και ταυτόχρονα είναι αυτό που στρώνει το δρόμο για το τι θα επακολουθήσει. 

 

Did you know that:

- Τις ακουστικές κιθάρες στο instrumental ''Siege'' παίζει ο κιθαρίστας των CONCEPTION Tore Ostby.

- Η μίξη του δίσκου έχει γίνει από τον Tommy Newton παραγωγός στην χρυσή πρώτη περίοδο των HELLOWEEN, αλλά και σε CONCEPTION, GAMMA RAY, REDEMPTION κ.α. Ενώ υπήρξε και για χρόνια κιθαρίστας των Γερμανών VICTORY.

 

Παναγιώτης “The unknown force” Γιώτας

Σχόλια

Άλλα άρθρα του συντάκτη

Διαβάστε επίσης

A Day To Remember… 5/3 [MARDUK]

5 Μαρτίου, 2019 - 20:45 Γιάννης Σαββίδης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Panzer division marduk” – MARDUK  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1999 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Osmose Productions ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Peter Tagtgren  ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά - Erik “Legion” Hagsteldt...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 02/03 [DIMMU BORGIR]

2 Μαρτίου, 2019 - 18:45 Δημήτρης Μπούκης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Spiritual black dimensions” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1999 ΕΤΑΙΡΙΑ: Nuclear Blast ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Peter Tagtgren ΣΥΝΘΕΣΗ: Shagrath: Φωνητικά Silenoz: κιθάρα Astennu: κιθάρα Nagash: μπάσο,...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 28/02 [IMMORTAL]

28 Φεβρουαρίου, 2019 - 17:15 Δημήτρης Μπούκης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “At the heart of winter” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1999 ΕΤΑΙΡΙΑ: Osmose ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Peter Tagtgren, IMMORTAL ΣΥΝΘΕΣΗ: Abbath: Φωνητικά, κιθάρες, μπάσο, πλήκτρα Horgh: τύμπανα Μπορούμε...

[περισσότερα]

A Day to Remember... 26/2 [SCORPIONS]

26 Φεβρουαρίου, 2019 - 09:45 Παναγιώτης Γιώτας

    ΟΝΟΜΑ ALBUM: ''Lovedrive'' – SCORPIONS ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1979 ΕΤΑΙΡΙΑ: Harvest (Europe) – Mercury (U.S.) ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Dieter Dierks ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά – Klaus Meine...

[περισσότερα]

A Day To Remember… 23/2 [OVERKILL]

23 Φεβρουαρίου, 2019 - 21:30 Άγγελος Κατσούρας

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: ''Necroshine” - OVERKILL  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1999 ΕΤΑΙΡΙΑ: Steamhammer ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Andy Katz, Overkill ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά – Bobby “Blitz” Elsworth Κιθάρες – Joe Comeau...

[περισσότερα]