A Day to Remember… 13/10 [SACRED REICH]

13 Οκτωβρίου, 2017 - 21:45

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Ignorance” – SACRED REICH
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1987
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Metal Blade Records
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Bill Metoyer
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά – Phil Rind
Κιθάρες – Jason Rainey, Wiley Arnett
Μπάσο – Phil Rind
Drums – Greg Hall

Τελικά κάτι πρέπει να πίνουν εκεί στην Αριζόνα, δεν εξηγείται διαφορετικά. Μιλάμε για μια περιοχή που μας έχει προσφέρει κατά καιρούς μπαντάρες, όπως οι FLOTSAM & JETSAM, οι ATROPHY, και φυσικά οι SACRED REICH με τους οποίους θα ασχοληθούμε σήμερα.  Οι SACRED REICH δημιουργήθηκαν το 1985 και ένα χρόνο μετά κυκλοφόρησαν το demo “Draining You Of Life” το οποίο δημιούργησε πάταγο στο χώρο του underground με το εκρηκτικό thrash metal τους. Το demo αυτό ήταν αρκετό για να προσελκύσει το ενδιαφέρον της Metal Blade και να ζητήσει στη μπάντα να συμμετάσχει στην συλλογή “Metal Massacre VIII”. Πραγματικά οι SACRED REICH πήραν μέρος με το κομμάτι “Ignorance” , το οποίο είχε τόσο θετική απήχηση που υποχρέωσε κατά κάποιο τρόπο την Metal Blade να υπογράψει άμεσα συμβόλαιο μαζί τους. Χωρίς καθυστερήσεις η μπάντα μπάινει στο στούντιο με τον “πολύ” Bill Metoyer πίσω από την κονσόλα αλλά και υπό την επίβλεψη του mastermind της εταιρίας, Brian Slagel.

Το “Ignorance” κυκλοφορεί και δημιουργεί αίσθηση. Για όσους ήξεραν την μπάντα μέσω του demo τους, γνώριζαν τι θα αντιμετωπίσουν. Ο υπόλοιπος κόσμος βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα δίσκο επιτομή του thrash metal. Σαφείς οι επιρροές από τους SLAYER και τους DARK ANGEL αλλά και με απίστευτα ποιοτικά ώριμες συνθέσεις που δεν συμβάδιζαν με το νεαρό της ηλικίας των μελών της μπάντας, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το “Ignorance” θεωρείται πλέον ένα από τα καλύτερα thrash ντεμπούτα που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ.

Όλος ο δίσκος σου δίνει την εντύπωση μιας πυριτδαποθήκης έτοιμης να εκραγεί. Τα δύο εναρκτήρια κομμάτια, “Death Squad” και “Victim of Demise”  είναι δυο ανεμοστρόβιλοι που σε παρασέρνουν χωρίς έλεος, ενώ μετά το ακουστικό διάλειμμα με το “Layed To Rest”, o κακός χαμός συνεχίζεται με το ομώνυμο κομμάτι και το προσωπικό αγαπημένο μου “No Believers” που θα μπορούσαν άνετα να βρίσκονται σε κάποιο δίσκο των SLAYER.  Το “Violent Solutions” κερδίζει ποντους με τις έξυπνες εναλλαγές του ενώ το headbanging συνεχίζεται ανελέητο με το “Rest In Peace” με τον όλεθρο των riff του και το εκπληκτικό του break. Το “Sacred Reich”είναι μια απίστευτη  ρυθμική κομματάρα, με τους στίχους να απαντούν σε όλους αυτούς τους αδαείς που κατηγορούσαν τη μπάντα ότι είναι νεοναζί, εξαιτίας του ονόματος τους.  Επίλογος σε αυτή τη δισκάρα, άλλος ένας thrash δυναμίτης , το “Administrative Decisions” το οποίο πραγματικά σε κάνει να αναρωτιέσαι για το πόσο ψηλά θα μπορούσε να φτάσει αυτή η μπάντα. Ένας δίσκος διάρκειας 32 μόλις λεπτών, αγνού, ατόφιου, παραδοσιακού thrash metal.

Εντύπωση, τέλος, προκαλεί και η τεχνική κατάρτιση των μελών της μπάντας παρά το νεαρό της ηλικίας τους, με τον Wiley Arnett να δίνει ρέστα με τα solos του και τον Greg Hall πραγματικά να κλέβει την παράσταση πίσω από το drum kit. Ειδικά για τον Hall εκτιμώ ότι είναι ένας από τους πιο υποτιμημένους ντράμερ στο χώρο. Πραγματικά απίστευτος! Όσο για τους στίχους του Rind, είναι εύστοχοι, είναι καυστικοί και θίγουν καίρια προβλήματα της εποχής, όπως έκαναν και οι περισσότερες thrash μπάντες τότε.  

Το “Ignorance” θεωρείται κατά πολλούς η καλύτερη δουλειά των SACRED REICH καθώς μετά το εξαιρετικό EP “Surf Nicaragua” που ακολούθησε, το “The American Way” που κυκλοφόρησε το 1990, αν και πολύ καλό, ακολούθησε διαφορετικές φόρμες και ξένισε αρκετούς, ενώ και οι υπόλοιπες δουλειές τους (“Independent”, “Heal”) θεωρούνται πολύ κατώτερες του αναμενόμενου. Όπως και να έχει το πράγμα, όμως, με το “Ignorance” οι SACRED REICH μας άφησαν μια εξαιρετική παρακαταθήκη για το thrash metal. Ένας δίσκος που κάθε σοβαρός thrasher που σέβεται τον εαυτό του οφείλει να έχει στη δισκοθήκη του.

Did you know that:

  • Ο δίσκος είναι αφιερωμένος στο Coronado High και στην Τάξη του’87 καθώς στο σχολείο αυτό γνωρίστηκαν τα τέσσερα μέλη της μπάντας.
  • Με το “Ignorance” οι SACRED REICH έγινε η πρώτη thrash μπάντα στην ιστορία της Metal Blade που ο δίσκος της διανεμήθηκε από την πολυεθνική Capitol Records.
  • Το εξώφυλλο του δίσκου θεωρήθηκε απαγορευμένο για τα δεδομένα της εποχής και λογοκρίθηκε απεικονίζοντας ένα μικρό κομμάτι του. Το πλήρες εξώφυλλο υπήρχε στο ένθετο του δίσκου ενώ η τάξη αποκαταστάθηκε στην επετειακή έκδοση που κυκλοφόρησε η Metal Blade εφέτος για τα 30 χρόνια του άλμπουμ. Στην ίδια επετειακή έκδοση θα βρείτε επιπλέον το κομμάτι “Ignorance” όπως κυκλοφόρησε στη συλλογή “Metal Massacre VIII” καθώς επίσης το demo “Draining You Of Life”.
  • Περίπου την περίοδο των ηχογραφήσεων του “Ignorance” οι SLAYER αντιμετώπιζαν την πρώτη κρίση στις σχέσεις τους με τον Dave Lombardo καθώς ο Κουβανός ντράμερ είχε αποχωρήσει από την μπάντα και είχε αντικατασταθεί από τον Tony Scaglione των WHIPLASH. O Scaglione αποχώρησε γρήγορα από την μπάντα έχοντας συμμετάσχει μόνο σε κάποια live και ο Greg Hall, αφού έκανε μερικές auditions κρίθηκε ικανός να καθήσει πίσω από τα τύμπανα των SLAYER. Τελικά η συνεργασία δεν ευδοκίμησε καθώς ο άσωτος υιός Lombardo επέστερεψε στη μπάντα. Σε συνεντεύξεις της εποχής ο Hall πάντως φάνηκε να το διασκεδάζει και μάλιστα τόνιζε με χιούμορ το γεγονός ότι στις auditions οι SLAYER του έλεγαν να κατεβάσει ταχύτητα!

Θοδωρής Κλώνης

 

Σχόλια

Άλλα άρθρα του συντάκτη

Διαβάστε επίσης

A day to remember... 26/09 [SOULFLY]

26 Σεπτεμβρίου, 2020 - 18:15 Δημήτρης Μπούκης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Primitive” – SOULFLY ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2000 ΕΤΑΙΡΙΑ: Roadrunner ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Toby Wright, Max Cavalera, Sean Lennon ΣΥΝΘΕΣΗ: Max Cavalera - φωνητικά, κιθάρα, berimbau Marcello D....

[περισσότερα]

A Day To Remember... 25/09 [NAPALM DEATH]

25 Σεπτεμβρίου, 2020 - 20:45 Γιάννης Σαββίδης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Enemy of the music business” - NAPALM DEATH  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2000 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Dream Catcher ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Russ Russell/ Simon Efemey ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά - Mark “Barney”...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 24/09 [AC/DC]

24 Σεπτεμβρίου, 2020 - 18:00 Σάκης Νίκας

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “The razors edge” – AC/DC ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1990 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Atco Records ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Bruce Fairbairn ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά – Brian Johnson Μπάσo – Cliff Williams...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 24/09 [MEGADETH]

24 Σεπτεμβρίου, 2020 - 10:00 Άγγελος Κατσούρας

ΜΠΑΝΤΑ: MEGADETH ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Rust in peace” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1990  ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Capitol Records ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Dave Mustaine, Mike Clink   ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Dave...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 22/09 [DIMMU BORGIR]

22 Σεπτεμβρίου, 2020 - 03:00 Δημήτρης Μπούκης

ΟΝΟΜΑ ALBUM: “Abrahadabra” – DIMMU BORGIR ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:  2010 ΕΤΑΙΡΙΑ:  Nuclear Blast ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ:  DIMMU BORGIR ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Shagrath – Φωνητικά Silenoz - Κιθάρα Galder...

[περισσότερα]