A Day to Remember… 15/9 [BRUCE DICKINSON]

15 Σεπτεμβρίου, 2018 - 10:45

 

 

 

ΟΝΟΜΑ ALBUM: ''Chemical Wedding'' – Bruce Dickinson

ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1998

ΕΤΑΙΡΙΑ: Sanctuary

ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Roy Z

ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:

Φωνητικά – Bruce Dickinson

Κιθάρες – Adrian Smith, Roy Z

Μπάσο – Eddie Casillas

Τύμπανα, Κρουστά – David Ingraham

 

Προφανέστατα δεν υπάρχουν πράγματα που δεν έχουν ήδη ειπωθεί, είτε σε γραπτό είτε σε προφορικό λόγο, για τον Μεγάλο Bruce Dickinson ή Βρασίδα, όπως συνηθίζουμε να τον αποκαλούμε χαριτολογώντας στην Ελλάδα. Προσωπικά, θα αναφέρω απλά πως θεωρώ ότι ο Dickinson μαζί με τον Μεγάλο Κοντό είναι μάλλον οι απόλυτοι frontman που έχουν περπατήσει στα σανίδια του heavy metal ακόμα και αν φωνητικά μπορεί να υπήρξαν και να υπάρχουν καλύτεροι τους είτε τεχνικά, είτε από άποψης ταλέντου, είτε από φυσική ικανότητα, είτε από οποιαδήποτε άλλη πλευρά. Όπως όμως και να το δω, καταλήγω πάντα στο συμπέρασμα ότι η συνολική παρουσία τους είναι αξεπέραστη κι ας διαφωνούν ορισμένοι.

 

Ας μην κουράζουμε όμως γιατί το ''Chemical Wedding'' είναι αυτό που θα μας απασχολήσει, αφού η πέμπτη σόλο κυκλοφορία του Bruce Dickinson συμπληρώνει 20 χρόνια από την κυκλοφορία της. Ο δίσκος αυτός έρχεται ως συνέχεια του εκπληκτικού ''Accident of birth'' και μαζί ως δυάδα είναι ότι καλύτερο έχει κάνει με το προσωπικό του σχήμα ο Βρετανός πολυπράγμων τραγουδιστής.

 

Ξεκινώντας να πούμε πως τηρείται δογματικά και αυστηρά στο εν λόγω άλμπουμ το κλασικό ρητό που λέγεται στο ποδόσφαιρο πως ''ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει''. Έτσι όλοι οι συντελεστές του ''Accident...'' είναι και πάλι σύσσωμοι εδώ διατηρώντας την ίδια λογική και φιλοσοφία. Το ''Chemical Wedding'' αν και έχει την λογική ενός concept δίσκου εντούτοις δεν είναι ακριβώς έτσι, τουλάχιστον όχι με την έννοια της συνεχόμενης ιστορίας. 

 

Ο ίδιος ο Dickinson είχε δηλώσει για τους στίχους πως: "Κάθε τραγούδι έχει ένα είδος πλαισίου πάνω στο οποίο  και λειτουργεί: για παράδειγμα το πρώτο τραγούδι είναι για το φόβο, το δεύτερο τραγούδι είναι για την  τραγωδία, το τρίτο τραγούδι είναι για ένωση'', για να καταλήξει ''Αυτός είναι ο τρόπος που τα τραγούδια δουλεύουν. Και δεν χρειάζεται να μπαίνετε σε αυτά με την κάθε λεπτομέρεια, θα μπορούσατε απλά να καθίσετε εκεί και να το αφήσετε να σας χτυπήσει στο κεφάλι σαν σφυρί, γιατί ο δίσκος λειτουργεί ως ένα πολύ βαρύ άλμπουμ. Όμως είναι όλα εκεί, αν θέλετε να σκάψετε πιο βαθιά μέσα από στις λέξεις''. 

 

Όμως οι στίχοι του Dickinson αντλούν ως ένα σημείο έμπνευση από τα προφητικά έργα και ποιήματα του μεγάλου Άγγλου ποιητή και ζωγράφου William Blake που έζησε τον 18ο αιώνα και του οποίου όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο Dickinson είναι μεγάλος θαυμαστής της τέχνης και των έργων του. Μεγάλο μέρος δε των στίχων του ''Jerusalem'' προέρχονται αυτούσια από το ποίημα του William Blake με τον τίτλο "And did those feet in ancient time'' εξ’ ου και το όνομα του ποιητή δίπλα σε αυτό του Bruce στα credits. Σε έργο του Blake οφείλεται και το εξώφυλλο του δίσκου και συγκεκριμένα ο πίνακας απεικονίζεται σ’ αυτόν, λέγεται ''The Ghost Of Flea'' και φιλοτεχνήθηκε ανάμεσα στα 1819 με 1820. 

 

Ο τίτλος του άλμπουμ είναι δανεισμένος από το μανιφέστο του Christian Rosenkreutz, γιατρός που έζησε τον 15ο αιώνα και που ήταν ο ιδρυτής του πνευματικού και πολιτισμικού κινήματος ''Rossicrucian Order ή Order Of the Rose Cross'', με τίτλο ''Chymical Wedding''. 

 

Στο συνθετικό τομέα οι Dickinson και Roy Z(άσχετο ή μη, τι καριέρες έχει αναστήσει αυτός ο άνθρωπος ρε παιδιά;) είναι αυτοί που έχουν την μεγαλύτερη συμμετοχή, με τον Αντρίκο ή αλλιώς Adrian Smith να έχει και πάλι σημαντική συνεισφορά και τον μπασίστα Eddie Casillas να προφέρει και αυτός το κατιτίς του. Το αποτέλεσμα που προκύπτει από όλα αυτά είναι πραγματικά υπέροχο με το “Chemical Wedding” να είναι ένας από τους καλύτερους δίσκους που κυκλοφόρησαν την δεκαετία του ‘90. 

 

Φυσικά μέσα από τις δέκα βασικές συνθέσεις που αποτελούν τον δίσκο , όσο και από τις τρεις επιπλέον που κυκλοφόρησαν στην bonus έκδοση του δίσκου, ακούς πολύ από τους MAIDEN όπως θα ήθελες να τους ακούς εκείνη την περίοδο. Λογικό θα πει κανείς μιας και οι Dickinson και Smith είναι βασικά γρανάζια της ηχητικής κατεύθυνσης του άλμπουμ. 

 

 

Όμως πέρα από αυτό ακούς και πολύ προσωπικό στοιχείο από τον Βρασίδα, όπως την έντονη μυστικιστική ατμόσφαιρα που περιβάλλει το σύνολο των συνθέσεων αλλά και την έντονη θεατρικότητα στην οποία αρέσκεται τόσο πολύ ο ίδιος. Η απόδοση του δε είναι εκπληκτική παραδίδοντας μαθήματα ερμηνείας με την φωνή του και δημιουργεί απίστευτες εικόνες εξάπτοντας τη φαντασία του ακροατή. 

Επίσης, ακούς τον Adrian Smith πέρα από τους κλασσικούς MAIDEN κιθαριστικούς δρόμους στους οποίους αρέσκεται και παρασύρει τόσο τον έτερο κιθαρίστα Roy Z όσο και τους υπόλοιπους, (βλ. ''The tower'', ''Machine man'', ''Book of Thel''), να πατάει και σε μονοπάτια με πιο prog αλλά και alternative δομές σε κομμάτια όπως τα, ''The Alchemist'', ''Killing floor'', ''Trumpets of Jericho'', παρόμοιες με αυτές που ακολουθούσε στους PSYCHO MOTEL, πριν προσχωρήσει στο σχήμα του Dickinson. 

 

Ο Roy Z στέκεται δίπλα του στις κιθάρες,  συνθέτοντας ένα υπέροχο δίδυμο όπως και στο ''Accident of Birth'', ενώ και το πιο Santana στυλ παιξίματος του ειδικά στα solos δεν λείπει σε καμία περίπτωση προσφέροντας ένα ακόμα point στον ηχητικό καμβά του δίσκου. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τα solos στα ''Gates of Urizen'' και ''Jerusalem''. 

Το προσωπικό στοιχείο όμως δεν λείπει ούτε από το δίδυμο που συνθέτει το εκπληκτικό  rhythm section που αποτελούν και πάλι (είπαμε ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει) οι Eddie Casillas στο μπάσο και ο David Ingraham στα τύμπανα. Ο πρώτος βγάζει έναν απίστευτο όγκο στο μπάσο του και βγαίνει μπροστά για να οδηγήσει ή να στηθεί δίπλα στις κιθάρες σε πολλές περιπτώσεις ώρα καλή ''The tower'', ''Book of Τhel'', ''Trumpets of Jericho'' και όχι μόνο, ενώ ο δεύτερος είναι πραγματικά εξαιρετικός με υπέροχα γεμίσματα αλλά και μικρά σολάκια στα τύμπανα του όπως για παράδειγμα  στο ''Βοοκ of Thel'' ή στο μεσαίο κομμάτι του ''Trumpets of Jericho''.

Προφανώς λοιπόν καταλαβαίνει κανείς για πόσο δεμένο τελικό αποτέλεσμα μιλάμε, άλλωστε μην ξεχνάμε ότι οι Dickinson και Smith είχαν ανέκαθεν ένα πολύ γερό δέσιμο ως χαρακτήρες από την πρώτη στιγμή που συνεργάστηκαν στους Μέγιστους IRON MAIDEN, ενώ οι Roy Z, Εddie Casillas και David Ingrahm πέραν του ότι είχαν συνεργαστεί πολλάκις με τον Βρασίδα τόσο στο στούντιο όσο και σε περιοδείες ήταν και όλοι τους μέλη των TRIBE OF GYPSIES (τσεκάρετε όποιος θέλει και δεν θα χάσει από το πολύ ωραίο latin hard rock τους, θα καταλάβει και για πόσο καλούς μουσικούς μιλάμε). 

 

Η παραγωγή του άλμπουμ είναι και αυτή άψογη με τον Roy Z να δίνει τον χώρο, την ένταση και τον ήχο που χρειάζεται το κάθε όργανο με ιδανικό τρόπο προσφέροντας και από αυτό το πόστο τα μέγιστα στο τελικό αποτέλεσμα. 

Θα κλείσουμε το μικρό αυτό παραλήρημα, πριν το συνεχίσω χωρίς αύριο, για το ''Chemical Wedding'' λέγοντας πως αυτό μαζί με το προηγηθέν ''Accident of Birth'' είναι οι δουλειές που έδωσαν στον Bruce Dickinson αυτό που στο μυαλό του στροβιλίζονταν για χρόνια, δηλαδή την επιβεβαίωση ότι μπορεί να καταφέρει να σταθεί μουσικά και εκτός της στοργικής αγκαλιάς των IRON MAIDEN και η αλήθεια είναι πως τα κατάφερε με εμφατικό και μάλλον αναμφισβήτητο τρόπο με αυτές τις δυο δουλειές. Οπότε όπως καταλαβαίνετε η αντίστροφη μέτρηση της επιστροφής στο Βρετανικό Μεγαθήριο είχε ήδη σημάνει μην έχοντας πλέον να αποδείξει κάτι άλλο στο εαυτό του πρωτίστως και μετά στο κοινό τα πράγματα έμοιαζαν να έχουν δρομολογηθεί τόσο για τον ίδιο όσο και για τον Adrian Smith που μέσα από αυτές τις δυο δουλείες και αυτός είχε κατορθώσει να δείξει ότι βρίσκεται ακόμα εδώ ικανός και διαθέσιμος κάτι που δεν είχε καταφέρει να το δείξει στο ευρύ κοινό και ας ήταν αρκετά καλές οι δουλειές που είχε κάνει τόσο με τους A.S.A.P. όσο και με τους PSYCHO MOTEL(με τους οποίους σημειωτέον άνοιγε τις συναυλίες των IRON MAIDEN στο Βρετανικό κομμάτι της περιοδείας ''The X Factour'' όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει δε κανείς η σχέσεις του με την μπάντα είχαν ήδη αποκατασταθεί).

 

 

Did you know that:

- Η ταινία με τον τίτλο ''Chemical Wedding'' σε σκηνοθεσία και σενάριο των Bruce Dickinson και Julian Doyle που κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2008 διαθέτει το ομώνυμο κομμάτι του δίσκου στο soundtrack της, όπως και τα κομμάτια ''Can I play with madness'', ''Wickerman'', ''Still life'' των IRON MAIDEN αλλά και το ''Man of sorrows'' από το προσωπικό του άλμπουμ ''Accident of Birth''. Όσο για το στόρυ της ταινίας παρότι ο τίτλος της παραπέμπει στο άλμπουμ δεν έχει καμία σχέση με αυτό μιας και αφορά μια ιστορία για τη μετενσάρκωση του Άγγλου αποκρυφιστή Aleister Crowley.

 

- Η περιοδεία που επακολούθησε το άλμπουμ, η οποία πέρασε και από τα μέρη μας, αποτυπώθηκε σε ζωντανή ηχογράφηση στο Sao Paolo της Βραζιλίας και κυκλοφόρησε με τον τίτλο ''Scream for me Brazil''. Στο συγκεκριμένο live ενώ παίχτηκαν 18 κομμάτια στο σύνολο εντούτοις συμπεριλήφθηκαν τα 12 από αυτά, με τα ''Powerslave'', ''2 Minutes to midnight'', ''Flight of Icarus'' των MAIDEN και ''Jerusalem'', ''Taking the queen'' και ''Tattooed millionaire'' από την προσωπική του καριέρα να μένουν εκτός για άγνωστη αιτία. Αυτά τα έξι ζωντανά ηχογραφημένα κομμάτια από το συγκεκριμένο live συμπεριλήφθηκαν στην συλλογή του 2001 ''The Best of Bruce Dickinson''

 

- Ένα περίπου χρόνο αργότερα και αφού είχε επισημοποιηθεί το πολυπόθητο reunion οι Dickinson και Smith ξαναβρέθηκαν στην χώρα μας και πάλι ως μέλη των IRON MAIDEN.

 

- Στα ''Book of Thel'', ''Jerusalem'' και στο bonus track ''Confeos'' αυτός που έχει τον ρόλο του αφηγητή, είναι ο Άγγλος rock τραγουδιστής, συνθέτης και μεγάλος θεατρικός performer Arthur Brown, στον οποίο χρωστάει πάρα πολλά πολύς κόσμος στο χώρο το rock και του metal.

 

- Στο κομμάτι ''The alchemist'' μετά το τέλος του στα 6:08 ακολουθεί μια σιωπή δυο λεπτών και μετά ακούγεται ένα κρυφό φωνητικό κομμάτι με τον Dickinson να λέει: ''And all this vegetable world appeared on my left foot. As a bright sandal, formed immortal of precious stones and gold. I stopped down, and bound it on. To walk forward through eternity.'' Το ίδιο ακριβώς κρυφό κομμάτι ακούγεται και στο bonus track ''Confeos'' και πάλι μετά από μια δίλεπτη σιωπή στο τέλος του.

 

- Πέραν του ''Confeos'' που αναφέραμε ήδη, τα άλλα δυο πολύ καλά κομμάτια που κυκλοφόρησαν ως bonus track ήταν τα ξεκάθαρα MAIDENικά ''Return of the king'' με πιο κλασικές δομές και το πιο alternative λογικής ''Real World''.

 

- Για το ''Chemical Wedding'' η μπάντα είχε κάνει μια διασκευή στο κομμάτι ''The Zoo'' των SCORPIONS που όμως δεν κυκλοφόρησε ποτέ ως b-side ή ως bonus track όπως ήταν η αρχική σκέψη. Τελικά εν λόγο διασκευή συμπεριλήφθηκε και κυκλοφόρησε στην συλλογή του 1998 ''ECW: Extreme Music'' που περιελάμβανε διασκευές σε κομμάτια που σχετίζονταν με το Extreme Wrestling Championship της δεκαετίας του 90 στο εξώφυλλο του συγκεκριμένου άλμπουμ ποζάρει ο επαγγελματίας παλαιστής James Fullington ή αλλιώς γνωστός με το ψευδώνυμο ''The Sandman'

 

 

Παναγιώτης "The Unknown Force" Γιώτας

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

A Day To Remember…21/6 (DEEP PURPLE)

21 Ιουνίου, 2019 - 15:30 Σάκης Νίκας

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Deep Purple” – DEEP PURPLE ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1969 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Tetragrammaton ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Derek Lawrence ΣΥΝΘΕΣΗ: Rod Evans – Φωνητικά Nick Simper – Μπάσο Ian Paice – Τύμπανα Jon...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 21/06 [SINERGY]

21 Ιουνίου, 2019 - 13:45 Γιάννης Σαββίδης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Beware the heavens” - SINERGY  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1999 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Nuclear Blast records ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Fredrik Nordström ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά, πλήκτρα - Kimberly Goss...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 20/06 [FAITH NO MORE]

20 Ιουνίου, 2019 - 16:30 Άγγελος Κατσούρας

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “The real thing” – FAITH NO MORE ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1989 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Slash/Reprise ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Matt Wallace ΣΥΝΘΕΣΗ:  Mike Patton - Φωνητικά Jim Martin - Κιθάρες Billy Gould –...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 19/06 [KREATOR]

19 Ιουνίου, 2019 - 15:45 Άγγελος Κατσούρας

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Extreme Aggression” - KREATOR ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1989 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Noise Records/Epic Records ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Randy Burns ΣΥΝΘΕΣΗ:  Mille Petrozza – Φωνητικά, κιθάρες Jörg "Tritze"...

[περισσότερα]

A Day to Remember… 15/06 [MERCYFUL FATE]

15 Ιουνίου, 2019 - 20:00 Θοδωρής Κλώνης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “9” – MERCYFUL FATE  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1999 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Metal Blade Records  ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Kol Marshall, MERCYFUL FATE ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Φωνητικά – King...

[περισσότερα]