A Day To Remember… 21/03 [DIO]

21 Μαρτίου, 2020 - 20:45

ONOMA ΑΛΜΠΟΥΜ: “Magica” – DIO

ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2000

ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Spitfire

ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Ronnie James Dio

ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:

Ronnie James Dio – φωνητικά

Craig Goldy – κιθάρα

Jimmy Bain – μπάσο

Simon Wright - τύμπανα

Όταν κάποιος καλλιτέχνης έχει συνδέσει το όνομά του με τόσα και τόσα αριστουργήματα και έχει σημαδέψει με την bigger than life παρουσία του την αγαπημένη μας μουσική, λογικό είναι μερικές φορές, κάποιες δουλειές του είτε να έχουν υποτιμηθεί, είτε να έχουν μείνει λίγο περισσότερο στη σκιά από ότι θα έπρεπε. 

Το “Magica”  των DIO, δεν ξέρω αν είναι υποτιμημένο, καθώς είναι αδύνατο να μπει σε σύγκριση με τις 4 πρώτες (ειδικά) δουλειές του σχήματος, πόσο μάλλον με εκείνες του Ronnie James Dio με τους BLACK SABBATH, αλλά σίγουρα είναι από τα άλμπουμ που έμειναν περισσότερο από όσο έπρεπε στη σκιά. Κάτι όχι και απόλυτα παράλογο. Γιατί αυτή η σκιά έπεσε τόσο λόγω των κατώτερων κυκλοφοριών του στη μετα-SABBATH εποχή, όσο και λόγω της αδυναμίας διατήρησης ενός line up, πράγμα που δεν έδινε καμία σταθερότητα. Αλλά ήταν και το comeback άλμπουμ… κάτι που έκανε το βάρος του ακόμα μεγαλύτερο από όσο θα έπρεπε. Βέβαια, κατάφερε να φτάσει μέχρι τη 13η θέση των charts.

Το όγδοο λοιπόν άλμπουμ των DIO, έμελλε να μην ολοκληρωθεί ποτέ επί της ουσίας, καθώς εδώ έχουμε το πρώτο από τα τρία μέρη του concept του τεράστιου κοντού. Δυστυχώς, δεν προλάβαμε να ακούσουμε τα “Magica II” και “Magica III”, αφού μας άφησε πριν τα δημιουργήσει. Μόνο το “Electra” ακούσαμε, αλλά δε μπορούμε να έχουμε καμία εικόνα έτσι.


Εδώ, υπάρχει μία σημαντική επιστροφή και μία ακόμη πιο σημαντική αποχώρηση. Ο κιθαρίστας Craig Goldy γυρνάει στο σχήμα συμμετέχει σε δίσκο του κοντού μετά από 13 ολόκληρα χρόνια και την κυκλοφορία του “Dream evil”. Το πήγαινε-έλα του Goldy βέβαια θα συνεχιστεί, αφού πάλι δε θα κάτσει ήσυχος και θα έρθει ο Doug Aldrich στο “Killing the dragon”, πριν ξαναγυρίσει ο Goldy στο “Master of the moon” και… ξαναλλάξει με τον Aldrich. Η αποχώρηση όμως είναι κατά πολύ σημαντικότερη, καθώς μιλάμε για τον μέγιστο Vinny Appice, ο οποίος έδωσε τη θέση του στον Simon Wright. Ναι. Ότι είχε γίνει και στο “Lock up the wolves”. Απλά αυτή τη φορά έγινε οριστικά. Απλά ο Appice παράτησε τον Dio… για ακόμη μία φορά!

Mε τους Jimmy Bain (μπάσο), Craig Goldy και Simon Wright λοιπόν και τον ίδιο στην παραγωγή, ο Ronnie James Dio θα κυκλοφορήσει υπό το όνομα των DIO ένα δίσκο που παρόλο που δεν είναι αυτό που λέμε «μεγαλειώδες» (άλλωστε σε τέτοια είχαμε συνηθίσει), είναι, προσωπικά τουλάχιστον, ιδιαίτερα ωραίος, με μία γενική ατμόσφαιρα που σε βάζει στο τρυπάκι του και ας μη σε πιάνει συνέχεια από το λαιμό. Ίσως δεν είναι και τόσο τυχαίος ο τίτλος του. Μιλάμε άλλωστε για ένα δίσκο που μόνο αυτό το διαολεμένα υπέροχο “As long as it’s not about love” να πάρεις, δεν μπορεί να είναι καν μέτριος. Αν δε, βάλεις δίπλα του και κομμάτια όπως το “Eriel”, το “Lord of the last day”, το εκ των αγαπημένων μου outsiders “Losing my insanity”, το “Fever dreams” και το “Challis”, ε ρε παιδάκι μου, τότε η ποιότητά του είναι εγγυημένη. ΟΚ, έχει και κάτι “Otherworld”, “Feed my head” και “Turn to stone”, αλλά είπαμε. Δεν είναι, ούτε ήταν αριστούργημα σαν άλλα. Και πάλι όμως, είναι καλύτερο από τη θέση που έχει στο μυαλό αρκετών και άλλων που μπορεί να μην το έχουν ακούσει καν σοβαρά, γιατί είχε περάσει και η εποχή του Dio τότε, για να είμαστε και λίγο ειλικρινείς. Και τώρα δεν είναι αργά βέβαια!

Ένας δίσκος mid tempo, με μία λίγο πιο «συμφωνική», αν μπορούμε να βάλουμε αυτή τη λέξη, αισθητική σε σημεία, ένα πιο «σκοτεινό» υπόβαθρο σε πολλές στιγμές του και με χαρακτηριστικό την ατμόσφαιρα που δημιουργεί και σε βάζει στον κόσμο του Blessing και την προσπάθεια των Eriel και Challis να τον σώσουν κατατροπώνοντας τον Shadowcast, τον εχθρό, βρίσκοντας το ιερό βιβλίο Magica. Μαγεία και Dio άλλωστε ήταν έννοιες συνώνυμες. 

Βλέπεις Dio, είναι καλό. Έτσι πήγαινε συνήθως. Και το “Magica” είναι σαφέστατα καλό. Κατώτερο κάποιων, ανώτερο άλλων όμως και ένας δίσκος που ίσως αν είχε κυκλοφορήσει κάποια χρόνια νωρίτερα, τα πράγματα να ήταν κάπως διαφορετικά ως προς την αποδοχή του. Αλλά αυτό είναι λόγια και υποθέσεις και τίποτα παραπάνω. Η μουσική μένει και αυτή θα ξανακούσω τώρα. Ωραία στήλη που ξαναβάζεις σερί δίσκους που έχεις αφήσει και ο ίδιος λίγο πίσω μερικές φορές.

 

Did you know that:

- Παρά τα πήγαινε και έλα, ο Craig Goldy είχε δηλώσει μετά το θάνατο του Dio, ότι ο Ronnie του άλλαξε τη ζωή για πάντα και είναι ο λόγος που τον ξέρει ο κόσμος και ο λόγος που απλά υπάρχει. Ωραίος.

- Ο Bain είναι αυτός που έφερε ουσιαστικά τον Aldrich σαν αντικαταστάτη του Goldy. Bain και Aldrich είχαν γνωριστεί όταν ηχογραφούσαν ένα tribute άλμπουμ για τους… METALLICA.

- Η φετινή Record Store Day, που θα μεταφερθεί για τον Ιούνιο, θα έχει ως κυκλοφορία το instrumental “Annica”, που ήταν το γιαπωνέζικο bonus track του δίσκου, μαζί με μία ζωντανά ηχογραφημένη εκτέλεση του “Lord of the last day” από την περιοδεία του άλμπουμ. B’ side θα είναι η αφήγηση του concept του “Magica”, από τον ίδιο τον Ronnie. 

 

Φραγκίσκος Σαμοΐλης

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

A Day To Remember… 08/08 [SINERGY]

8 Αυγούστου, 2020 - 09:45 Δημήτρης Μπούκης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “To hell and back” ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Nuclear Blast ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Kimberly Goss – φωνητικά Alexi Laiho – κιθάρα Roope Latvala – κιθάρα Marco Hietala – μπάσο Tommi...

[περισσότερα]

A Day To Remember... [07/08 EXTREME]

7 Αυγούστου, 2020 - 09:15 Γιώργος Κουκουλάκης

ONOMA ΑΛΜΠΟΥΜ: “II Pornograffiti” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1990 ETAIΡΕΙΑ: A&M ΠΑΡΑΓΩΓΟI: Michael Wagener & Nuno Bettencourt ΣΥΝΘΕΣΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ: Gary...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 06/08 [MSG]

6 Αυγούστου, 2020 - 09:00 Σάκης Νίκας

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “The Michael Schenker Group” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1980 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Chrysalis ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Roger Glover ΣΥΝΘΕΣΗ ΓΚΡΟΥΠ: Gary Barden - φωνητικά Michael Schenker - κιθάρα...

[περισσότερα]

A Day To Remember… 30/07 [BLIND GUARDIAN]

30 Ιουλίου, 2020 - 10:15 Φραγκίσκος Σαμοΐλης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “At the edge of time” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2010 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Nuclear Blast ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Charlie Bauerfeind ΣΥΝΘΕΣΗ ΓΚΡΟΥΠ: Hansi Kursch – φωνητικά Andre Olbrich - κιθάρα...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 27/07 [AVENGED SEVENFOLD]

27 Ιουλίου, 2020 - 13:30 Γιάννης Παπαευθυμίου

ΟΝΟΜΑ ALBUM: “Nightmare” -AVENGED SEVENFOLD ETOΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2010 ETΑΙΡΙΑ: Warner  ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Mike Elizondo  ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Φωνητικά – M. Shadows ...

[περισσότερα]