A Day To Remember… 21/08 [ELEGY]

21 Αυγούστου, 2018 - 16:15

ΟΝΟΜΑ ALBUM: "Manifestation of fear" - ELEGY

ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1998

ΕΤΑΙΡΕΙΑ: T&T Records

ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Tommy Newton

ΣΥΝΘΕΣΗ:

Ian Parry - φωνητικά

Henk van der Laars - κιθάρες

Chris Alister -  πλήκτρα

Martin Helmantel - μπάσο

Dirk Bruinenberg - τύμπανα

 

Τα τέλη της δεκαετίας εκείνης, είχαν πολλά να προσφέρουν σε όσους άκουγαν power και progressive metal. Από την Ευρώπη, λίγοι το έκαναν όσο καλά όσο οι ELEGY από την στιγμή που προσέλαβαν τον Ian Parry. Αυτός είναι ο δεύτερος ολοκληρωμένος δίσκος με την μπάντα αν και δίχως αυτόν, προϋπήρξαν άλλοι τρεις. Η σταδιακή βελτίωση των Ολλανδών, τους είχε ήδη φέρει μια μικρή επιτυχία εκτός συνόρων, αλλά η μηδαμινή προώθηση που είχαν, δεν τους επέτρεψε ποτέ να κερδίσουν την αναγνώριση που τους άξιζε.

 

Το "Manifestation of fear" παραμένει για μένα η καλύτερή τους στιγμή, ένα από τα πιο ολοκληρωμένα άλμπουμ του χώρου, σε μια εποχή που το είδος, είχε μια σχετική πέραση (αφού ποτέ δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εμπορικό). Ο ήχος τους είναι πολύ σφιχτός, με τον Tommy Newton να ξέρει από power metal, βέβαια. Οι μελωδίες των τραγουδιών είναι εντυπωσιακές και ο αγαπητός Parry ακούγεται ως μια ανάμιξη του Sir Russel Allen και του Joe Lynn Turner. 

Βέβαια η καρδιά της μπάντας ήταν ο κιθαρίστας Henk van der Laars, με κορυφαία ριφ και πετυχημένα σόλο, αν και ο ντράμερ τους συνέθετε πολύ και το όνομά του αναφέρεται συχνά στα credits. Προσέθετε χαρακτήρα και με το παίξιμό του, σε μια εποχή όπου το prog-power metal ήθελε δημιουργικότητα και τεχνική. Αυτός είναι ο Dirk Bruinenberg. 

 

Μουσικά οι ELEGY δείχνουν μια πρόοδο σε σχέση με το "State of mind" της προηγούμενη χρονιάς και αυτό νομίζω πως σχετίζεται με το πώς συνεργάζονται εδώ στο μέρος των συνθέσεων, επιτρέποντας στον καθένα να δώσει τον καλύτερό του εαυτό. Υπάρχουν 5 κορυφαίες συνθέσεις που ανά πάσα στιγμή θα σας καρφωθούν: "Unorthodox methods", "Victim of circumstance", "Frenzy", το ομώνυμο και το "Solitary day" . Μιλάμε για επίπεδο Champions League! Επίσης υπάρχει η απίστευτη μπαλάντα "Angel without wings" που με ανατριχιάζει κάθε φορά που την ακούω.

 

Γενικά, το άλμπουμ είναι εξαιρετικό, ενώ παράλληλα πρόκειται και για το μοναδικό concept των Ολλανδών, με μια ιστορία κατάθλιψης, θλίψης, μοναξιάς, αυτοκτονιών, ορφάνιας και φόβου. Παρόλα αυτά, η μουσική και το πάθος των ELEGY δεν ρίχνουν καθόλου την διάθεση και σίγουρα οι μελωδίες τους δεν είναι μελαγχολικές. 

 

Αν δεν το έχετε ακούσει, ας είναι η επέτειος αυτή μια καλή αφορμή για να το ανακαλύψετε.

 

 

Did you know that:

• O Dirk Bruinenberg είναι ένας μουσικός που παραμένει σχετικά άγνωστος, αλλά έχει παίξει με τους ADAGIO, BOB CATLEY, PLACE VENDOME, KAMELOT, αλλά και στο CONSORTIUM PROJECT του Ian Parry, μετά τους ELEGY.

• To album επανακυκλοφόρησε το 2009 από την Metal Mind, με κάποια demo, αλλά και μια εκδοχή του "Solitary day" με μεγαλύτερη διάρκεια.

• Αν και ιδρυτικό μέλος, βασικός συνθέτης και αρχηγός, ο Henk van der Laars αποχώρησε το 1999 και οι ELEGY συνέχισαν με τον Γάλλο βιρτουόζο Patrick Rondat.

Γιώργος "Kay" Κουκουλάκης

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

A Day To Remember... 23/11 [NUCLEAR ASSAULT]

23 Νοεμβρίου, 2019 - 21:15 Γιάννης Σαββίδης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Handle with care” - NUCLEAR ASSAULT  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1989 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Under One Flag ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Randy Burns ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά, κιθάρα - John Connelly Κιθάρα -...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 22/11 [SONATA ARCTICA]

22 Νοεμβρίου, 2019 - 21:30 Άγγελος Κατσούρας

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Ecliptica” – SONATA ARCTICA ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1999 ΕΤΑΙΡΙΑ: Spinefarm ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: SONATA ARCTICA ΣΥΝΘΕΣΗ: Tony Kakko – φωνητικά, πλήκτρα Jani Liimatainen –...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 21/11 [RUSH]

21 Νοεμβρίου, 2019 - 14:45 Φίλιππος Φίλης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Presto” - RUSH ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1989 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Atlantic ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Rupert Hine ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά/μπάσο/πλήκτρα – Geddy Lee Κιθάρες – Alex Lifeson ...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 20/11 [SUICIDAL ANGELS]

20 Νοεμβρίου, 2019 - 14:45 Γιάννης Σαββίδης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Sanctify the darkness” - SUICIDAL ANGELS  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2009 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Nuclear Blast  ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Δημήτρης Λιαπάκης ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Κιθάρα, φωνητικά - Νίκος...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 18/11 [WHITESNAKE]

18 Νοεμβρίου, 2019 - 17:00 Σάκης Νίκας

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Slip of the tongue” – WHITESNAKE ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1989 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Geffen ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Keith Olsen & Mike Clink ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά – David Coverdale ...

[περισσότερα]