A Day To Remember… 22/2 [METAL CHURCH]

22 Φεβρουαρίου, 2019 - 15:00

ONOMA ΑLBUM: “Blessing in disguise” – METAL CHURCH
ETOΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1989
ETAIΡΙΑ: Εleκtra
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Terry Date 
ΣΥΝΘΕΣΗ
Μike Howe- φωνητικά 
John Marshall- κιθάρες 
Graig Wells- κιθάρες 
Duke Erickson – μπάσο 
Kirk Arrington- τύμπανα  

Εάν υπάρξει ένα αφιέρωμα που θα αναφερόμαστε στα πιο αδικημένα συγκροτήματα στο heavy metal, στις πρώτες θέσεις σίγουρα θα πρέπει να τοποθετήσουμε τους METAL CHURCH. 
Ξεκινώντας στις αρχές των 80’s από το Seattle και έχοντας κυκλοφορήσει δύο εξαιρετικούς power/ speed metal δίσκους, τα “Metal church” και “The Dark” το 1984 και 1986 αντίστοιχα, η μπάντα φτάνει στον προθάλαμο της εμπορικής αναγνώρισης με τον τρίτο δίσκο τους “Blessing in disguise”. Έχοντας μια τεράστια πείρα σαν σχήμα σε αυτόν τον δίσκο κάνουν δύο σημαντικές αλλαγές στο υπάρχον line up τους. 

Πρώτον ο κιθαρίστας Kurdt Vanderhoof θα αποχωρήσει από την μπάντα αλλά θα τους βοηθά πλέον από εδώ και το εξής στον τομέα της σύνθεσης και στην θέση του θα προσληφθεί ο John Marshall, ο οποίος ήταν ο τεχνικός ήχου του Kirk Hammett των METALLICA. Επίσης ο τραγουδιστής David Wayne θα αποχωρήσει (θα σχηματίσει το δικό του σχήμα τους REVEREND) και στην θέση του θα προσληφθεί ο Mike Howe, o οποίος έπαιζε στους HERETIC και είχε ηχογραφήσει μαζί τους ένα δίσκο, την παραγωγή του οποίου είχε κάνει ο κιθαρίστας Kurdt Vanderhoof, και κάπως έτσι προέκυψε η επαφή του Mike Howe με τους METAL CHURCH. 


Το “Blessing in disguise” είναι ένα εξαιρετικό album, για πολλούς από τους πιστούς τους οπαδούς, ίσως η κορυφαία κυκλοφορία τους. Η είσοδός του Mike Howe στην μπάντα και τα εξαιρετικά φωνητικά του, διαφορετικής υφής από αυτά του προκατόχου του, έδωσαν έναν διαφορετικό τόνο τόσο σε αυτόν τον δίσκο όσο και στο σχήμα γενικότερα. Επίσης ο νεοφερμένος John Marshall έδεσε απόλυτα με τον έτερο κιθαρίστα Graig Wells, με αποτέλεσμα τα riff και οι κιθάρες που υπάρχουν σε αυτόν τον δίσκο να αποτελούν σημείο αναφοράς. Από κομμάτια, τι να πει κανείς, το ένα καλύτερο από το άλλο υπάρχουν εδώ. Το εναρκτήριο “Fake healer” με την χαρακτηριστική του εισαγωγή και τα riff δυναμίτες, σε βάζει κατευθείαν στο κλίμα του δίσκου. Ένα από τα πιο αγαπημένα και αναγνωρίσιμα κομμάτι των οπαδών της μπάντας. Το “Rest in pieces (April 15, 1912) αναφέρεται στην τραγωδία του Τιτανικού και αποτελεί ένα από τα prog κομμάτια του δίσκου, σε μια εποχή που ο όρος progressive metal βρισκόταν ακόμα στα σκαριά. 

Τo “Of unsound mind” που αναφέρεται στα παιχνίδια του μυαλού αποτελεί μια εξαιρετική σύνθεση με κορυφαία ερμηνεία από τον Howe, το δε “Anthem to the estranged” που ακολουθεί θα λέγαμε ότι αποτελεί μια power ballad στο ύφος του “Fade to black”, που και σε αυτόν τον τομέα οι METAL CHURCH είχαν άπλετη έμπνευση όπως εξαίσια μας αποδεικνύει αυτό το κομμάτι.
Περνώντας στην δεύτερη πλευρά του δίσκου πρώτο συναντάμε το “Badlands”, το οποίο είχε επιλεχθεί και σαν videoclip για τον δίσκο, μια από τις καλύτερες στιγμές στο ρεπερτόριο των METAL CHURCH σίγουρα. Το “The spell can’t be broken” είναι ένα εξαιρετικό power/speed άσμα ενώ το instrumental “It’s a secret” θυμίζει αρκετά METALLICA με τον ντράμερ Kirk Arrington να παραδίδει σεμινάριο παιξίματος. Το thrash-ίζον “Cannot tell a lie” και τέλος το “The powers that be” κλείνουν την αυλαία ενός από τα πιο συναρπαστικά albums της δεκαετίας του ’80. Μάλλον αυτό δεν ήταν σε θέση να το αντιληφθεί η εταιρία τους μιας και ήταν ο τελευταίος δίσκος που κυκλοφόρησαν στην Elektra, το εισιτήριο για την μεγάλη αναγνώριση δυστυχώς δεν ήταν γραφτό τους και σίγουρα δεν είχε να κάνει με την ποιότητα της μουσικής τους.   

Αν κάποιος δεν έχει έρθει σε επαφή με τους METAL CHURCH και αποφασίσει να ξεκινήσει με αυτόν τον δίσκο, δύσκολα θα ξεκολλήσει από πάνω του και ας έχουν περάσει τριάντα  χρόνια. Είναι από τους δίσκους που πάντα θα αντιπροσωπεύει το μεγαλείο των METAL CHURCH, όσα χρόνια και αν περάσουν. 

Did you know that: 
- Το album έφτασε στο # 75 του billboard charts και παρέμεινε εκεί για δεκαπέντε εβδομάδες.
- Ο κιθαρίστας John Marshall ήταν τεχνικός κιθάρας του Κirk Hammett και θα αναλάβει τις κιθάρες στους ΜΕΤΑLLICA δυο φορές. Την πρώτη το 1986 όταν ο James Hetfield είχε πρόβλημα στον καρπό του μετά από πτώση με το scateboard του και την δεύτερη το 1992 όταν πάλι ο Hetfield ανάρρωνε από κάποια εγκαύματα που του είχαν προκληθεί από πυροτεχνήματα στο Montreal του Καναδά στην κοινή τους περιοδεία με τους GUNS’ N’ ROSES. 
- Για την προώθηση του δίσκου έπαιξαν στην Αμερική με τους ΜΕLIAH RAGE και άνοιξαν στην Headless children tour των WASP. Στην  Ευρώπη άνοιξαν για τους SAXON και έπαιξαν μια συναυλία στην Γερμανία μαζί με τους FATES WARNING.
- Στις 11 Μαΐου του 1990 οι ΜΕΤΑLLICA θα ανοίξουν για τους ΜΕΤΑL CHURCH(ναι καλά διαβάσατε!!) στο περίφημο club Μarquee του Λονδίνου! Το γεγονός είχε ως εξής. Οι ΜΕΤΑL CHURCH βρίσκονταν στο Λονδίνο για κάποιες συναυλίες και είχαν κλείσει να εμφανισθούν εκεί. Οι ΜΕΤΑLLICA ήταν και αυτοί στο Λονδίνο και προετοίμαζαν μια Ευρωπαϊκή περιοδεία. Οι managers τους το κανόνισαν κάτω από απόλυτη μυστικότητα και με το όνομα VERTIGO θα βγουν χωρίς soundcheck οι ΜΕTALLICA και θα παίξουν 9 κομμάτια συνολικά εκείνη την βραδιά. Στο youtube υπάρχουν και αποσπάσματα από το secret gig αυτό για όποιον ενδιαφέρεται.      

Γιάννης Παπαευθυμίου            

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

A Day To Remember... 13/11 [TERRORIZER]

13 Νοεμβρίου, 2019 - 23:45 Άγγελος Κατσούρας

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “World downfall” – TERRORIZER ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1989 ΕΤΑΙΡΙΑ: Earache ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: David Vincent ΣΥΝΘΕΣΗ: Oscar Garcia – φωνητικά Jesse Pintado – κιθάρες David Vincent – μπάσο,...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 13/11 [GODFLESH]

13 Νοεμβρίου, 2019 - 23:30 Άγγελος Κατσούρας

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Street cleaner” – GODFLESH ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1989 ΕΤΑΙΡΙΑ: Earache ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Justin Broadrick – G.C. Green ΣΥΝΘΕΣΗ:  Justin Broadrick – κιθάρα, φωνητικά,...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 09/11 [BON JOVI]

9 Νοεμβρίου, 2019 - 18:30 Γιώργος Κουκουλάκης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: "The circle" ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2009 ΕΤΑΙΡΙΑ: Island Records ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: John Shanks ΣΥΝΘΕΣΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ:  Φωνητικά - Jon Bon Jovi Κιθάρες - Richie Sambora...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 08/11 [RUNNING WILD]

8 Νοεμβρίου, 2019 - 03:00 Παναγιώτης Γιώτας

OΝΟΜΑ ALBUM: ''Death or glory'' – RUNNING WILD ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1989 ΕΤΑΙΡΙΑ: Noise Records ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: RUNNING WILD ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά, Κιθάρες – Rolf ''Rock 'n' Rolf''...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 08/11 [SAXON]

8 Νοεμβρίου, 2019 - 02:30 Θοδωρής Μηνιάτης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Metalhead” – SAXON  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1999  ΕΤΑΙΡΕΙΑ: SPV/Steamhammer  ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Κ Biff Byford/Charlie Bauerfeind    ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Φωνητικά –...

[περισσότερα]