A day to remember… 22/8 [HYPOCRISY]

22 Αυγούστου, 2020 - 10:00

ΜΠΑΝΤΑ: HYPOCRISY

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: Into The Abyss

ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2000

ETAIΡΕΙΑ: Nuclear Blast

ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Peter Tagtgren

ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:

Peter Tagtgren – φωνητικά, κιθάρα, πλήκτρα

Lars Szoke – τύμπανα

Mikael Hedlund - μπάσο

 

Αυτό εδώ, ίσως είναι το πιο αδικημένο άλμπουμ των HYPOCRISY. Όχι επειδή είναι το κορυφαίο ή οτιδήποτε σχετικό. Αλλά επειδή δεν εισέπραξε στο βαθμό που θα έπρεπε την όποια αναγνώριση του αξίζει. Και αυτό, γιατί είναι ένα άλμπουμ αρκετά περίεργο ηχητικά και που μάλλον μπέρδεψε κόσμο με την ηχητική του προσέγγιση.

Βλέπετε, μετά τα δύο πρώτα άλμπουμ τους, οι Σουηδοί, ή καλύτερα, ο θείος Peter Tagtgren (είπαμε, ο Johnny Depp του metal) και η παρέα του, είχαν αποφασίσει να ακολουθήσουν ένα πιο μελωδικό death metal μονοπάτι. Μέχρι που κυκλοφόρησαν το 2000 το “Into the abyss”, το έβδομο άλμπουμ τους.

Προφανώς και τα πιο καθαρά death metal στοιχεία υπήρχαν σε όλους τους δίσκους τους, όμως στα 4 προηγούμενα, είχαν πάει πιο πίσω για να βγει μπροστά το melodeath, να βγούν τα ατμοσφαιρικά περάσματα, ο πειραματισμός της μπάντας, ένα διαφορετικό και πιο ποικίλο (προσωπικά ακόμα καλύτερο) πρόσωπο από ότι στη δυάδα των “Penetralia” / “Osculum obscenum”. Στο “Into the abyss” όμως, μοιάζει λες και έφεραν τα πράγματα σε μία ισορροπία, αν μπορούμε να το πούμε. Το ατόφιο death metal της μπάντας δεν μένει πίσω πλέον, αλλά έχει ισάξια θέση με τη μελωδία, τον πειραματισμό και την ατμόσφαιρα, αλλά και τα πιο blackened περάσματα και αυτό είναι ξεκάθαρο από την αρχή του δίσκου. Ενός δίσκου, στον οποίο οι καθαρές death metal αναφορές του σχήματος ακούγονται και πολύ Αμερικάνικες σε πολλές στιγμές και όχι τόσο Ευρωπαϊκές (λόγου χάρη το “Blinded”). Ενός δίσκου που η ισορροπία του “ξύλου”, της γκρούβας, των πλήκτρων, όλων των στοιχείων των 6 προηγούμενων δίσκων βασικά, είναι στο καλύτερο επίπεδο από ποτέ.

Δυστυχώς, ο δίσκος δεν είχε κάποιο “χιτ” όπως είχαν οι προηγούμενοι που οδήγησαν στην εμπορική άνοδο του σχήματος. Δεν υπάρχει ένα “Apocalypse”, ένα “Roswell 47”, ένα “Adjusting the sun”, ένα “Fractured millenium”. Όμως υπάρχουν πολλά, καλά τραγούδια. Υπάρχει το “Blinded” με την Αμερικανιά στο death metal του, υπάρχει το “Unleash the beast” με την black n roll αισθητική των SATYRICON, υπάρχει το “Fire in the sky” με αυτήν την “Roswell” αισθητική σε σημεία (ή μετέπειτα με “On the edge of madness” και “Eraser” κλπ), υπάρχει το “Sodomized” όπου η Ευρώπη συναντάει την Αμερική στο death και υπάρχει και το “μαύρο” “Deathrow (No regrets)”, που κλείνει το δίσκο αργά, βασανιστικά και τόσο υπέροχα όμως! Αυτά τα τραγούδια είναι χαρακτηριστικά τόσο της ποιότητας, όσο όμως και της ισορροπίας που λέγαμε παραπάνω, όλων των στοιχείων αυτής της μπάντας, μέχρι και εκείνη την περίοδο.

Το “Into the abyss” είναι από αυτούς τους δίσκους που δεν έχουν παρασκήνια, δεν έχουν προσφέρει κάτι τρομερό σε μία μπάντα, που κυκλοφόρησε και ήσυχα ήσυχα πέρασε στην ιστορία του σχήματος, όντας στην ουσία ένα πολύ πολύ καλό άλμπουμ, που όμως δεν έκανε το γκελ που έκαναν άλλοι (κάποιοι ίσως και κατώτεροι) δίσκοι των Σουηδών. Αυτό όμως δεν αναιρεί για κανένα λόγο την ποιότητά του, η οποία, ειδικά εκείνα τα χρόνια, ήταν ταυτόσημη των δουλειών που έκανε ο θείος Peter, από όποια θέση και αν συμμετείχε και με όποιο σχήμα.

 

Did you know that:

  • Ο drummer Lars Szoke, πέραν του γεγονότος ότι έμεινε πολλά χρόνια δίπλα στον θείο Peter σαν μουσικός, από την αρχή της μπάντας και μέχρι και το 2008 και το “Catch 22 v. 2.0.08”, ήταν βοηθός του και σαν παραγωγός. Και σε αυτόν το δίσκο λοιπόν, έχει βάλει και αυτός το χεράκι του στην κονσόλα. Αλλά τα κύρια credits τα έχει ο Tagtgren φυσικά.

  • Πέραν των HYPOCRISY, ο Szoke έχει παίξει και στους black metallers WAR. Οι WAR ήταν ένα project του Szoke, του μακαρίτη David Parland (a.k.a. Blackmoon, DARK FUNERAL, NECROPHOBIC), του David Larsson (a.k.a. Impius, IN AETERNUM) και του Jim Berger (a.k.a. All, OPTHALAMIA). Το ωραίο με τους WAR, είναι ότι μπορεί να κράτησαν ας πούμε 6 χρόνια σαν μπάντα, αλλά έβγαλαν 1 EP, 1 split, ένα κανονικό άλμπουμ (και το μοναδικό τους) το “We are War” (1999) και μετά μία... συλλογή (!), με τίτλο “We are... Total War”. Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε. Μόνο το reunion live έλειπε.

  • Η τριάδα των Tagtgren, Szoke και Hedlund, μία τριάδα που ήταν από την αρχή στους HYPOCRISY και έμεινε μαζί μέχρι και το 2008 όπως είπαμε πιο πάνω (ο Hedlung είναι ακόμα στη μπάντα), είχε κάνει και το black metal project THE ABYSS, κυκλοφορώντας δύο δίσκους το 1995 και 1996. Αξίζει πραγματικά να τους τσεκάρετε! To όνομα της μπάντας, είναι από το κομμάτι “The abyss” των HYPOCRISY, που ήταν bonus track στο “The fourth dimension” (1994) και τελικά επαναηχογραφήθηκε και μπήκε κανονικά στο “The arrival”, 10 χρόνια μετά, το 2004.

 

Φραγκίσκος Σαμοΐλης

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

A Day To Remember... 16/10 [VIRGIN STEELE]

16 Οκτωβρίου, 2020 - 09:00 Σάκης Νίκας

ΜΠΑΝΤΑ: VIRGIN STEELE ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “The house of Atreus - Act II” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2000 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: T&T Records ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: David DeFeis ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: David DeFeis – φωνητικά...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 10/10 [SYMPHONY X]

10 Οκτωβρίου, 2020 - 20:30 Φίλιππος Φίλης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “V: The new mythology suite” – SYMPHONY X ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2000 ΕΤΑΙΡΙΑ: Inside Out Music ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Michael Romeo ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Michael Romeo – Κιθάρα Russell...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 10/10 [THIN LIZZY]

10 Οκτωβρίου, 2020 - 19:15 Κώστας Τσιρανίδης

ONOMA ΑΛΜΠΟΥΜ: “Chinatown”- THIN LIZZY ETOΣ KYKΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1980 ΕΤΑΙΡΙΑ: Vertigo ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ: Thin Lizzy, Kit Woolven ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Φωνητικά/ Μπάσο – Phil Lynott Κιθάρες – Scott Gorham...

[περισσότερα]

ROTTING CHRIST interview (Sakis Tolis)

10 Οκτωβρίου, 2020 - 03:00 Λευτέρης Τσουρέας

“Life during Covid” O ηγέτης των ROTTING CHRIST, Σάκης Τόλης, μας μίλησε τηλεφωνικώς για ό,τι αφορά τη σημερινή κατάσταση της μπάντας και για τα πλάνα του εν μέσω πανδημίας. Κάθε συζήτηση μαζί του...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 9/10 [SLAYER]

9 Οκτωβρίου, 2020 - 10:45 Άγγελος Κατσούρας

ΜΠΑΝΤΑ: SLAYER ONOMA ΑΛΜΠΟΥΜ: “Seasons in the abyss” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1990 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Def American ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ: Rick Rubin, Andy Wallace, SLAYER ΣΥΝΘΕΣΗ ΓΚΡΟΥΠ: Tom Araya – φωνητικά,...

[περισσότερα]