A day to remember… 23/03 [CAVALERA CONSPIRACY]

24 Μαρτίου, 2018 - 22:00

ONOMA ΑΛΜΠΟΥΜ: “Inflikted”
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ : 2008
ΕΤΑΙΡΕΙΑ : Roadrunner
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ : Max Cavalera, Logan Mader
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Max Cavalera – lead vocals, rhythm guitar
Marc Rizzo – lead guitar
Joe Duplantier – bass guitar
Igor Cavalera – drums

Έχουν περάσει 22 χρόνια από την αποχώρηση του Max Cavalera από τους SEPULTURA. Μία αποχώρηση που δημιούργησε ισχυρούς τριγμούς στην σχέση του με τους πρώην συναδέλφους του, ιδίως με τον Andreas Kisser, με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα να παραμένουν σε μία κατάσταση έχθρας, βάζοντας ταυτόχρονα ταφόπλακα στα όνειρα των οπαδών της μπάντας που ήλπιζαν να δουν τους SEPULTURA με την σύνθεση της χρυσής εποχής τους. Κακή σχέση όμως είχε και με τον αδερφό του τον Igor, ο οποίος παρέμεινε στους SEPULTURA για άλλα δέκα χρόνια μετά την αποχώρηση του αδερφού του.

Επειδή όμως το αίμα νερό δεν γίνεται, αφού αποχώρησε ο Igor από τους SEPULTURA, για να ξεκινήσει μία καριέρα ως DJ, μίλησε ξανά με τον αδερφό του και ο Max τον προσκάλεσε στο επετειακό live που θα έδινε για τον θετό του γιο, που πέθανε το 1996. Σε αυτή την συναυλία ο Igor ανέβηκε στη σκηνή μαζί με τον Max, για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια, και σύμφωνα με τον Max η εμφάνιση αυτή σηματοδότησε την γέννηση των CAVALERA CONSPIRACY. Η σύνθεση της μπάντας ολοκληρώθηκε με τον Marc Rizzo στην κιθάρα, με τον οποίο ο Max συνεργαζόταν ήδη από τους SOULFLY, και με τον τραγουδιστή των GOJIRA, Joe Duplantier. Το συγκρότημα μπήκε στο studio το 2007 και τον Μάρτιο του 2008 το ντεμπούτο τους “Inflikted” βρισκόταν στα ράφια των καταστημάτων.

Η μουσική του “Inflikted” είναι η πιο άγρια και η πιο thrash πλευρά των SOULFLY, με χαρακτηριστικούς ήχους που παραπέμπουν στο “Chaos A.D.” των SEPULTURA. Ο Max τραγουδά εξαιρετικά σε αυτόν τον δίσκο, με τον Marc Rizzo να παίζει παπάδες και να ανεβάζει το επίπεδο των συνθέσεων κατακόρυφα. Ο Igor από την άλλη, τεχνικά και δυναμικά, ισοπέδωσε ότι βρήκε μπροστά του. Ανέκαθεν ήταν ένας χαρισματικός ντράμερ και για ακόμα μία φορά απέδωσε τα μέγιστα, αν και υπήρξε μία σαφής έλλειψη στην tribal τεχνική του που μας έχει συνηθίσει. Ο Duplantier από την πλευρά τους δεν πέρασε απαρατήρητος από αυτή την κυκλοφορία, τόσο με τα μέρη που έπαιξε στο μπάσο, όσο και στο κομμάτι “Ultra-violent” που έγραψε μαζί με τον Max και θυμίζει λίγο την μπάντα του, τους GOJIRA.

To “Inflikted” άφησε πολύ θετικές εντυπώσεις, χωρίς όμως να ενθουσιάζει. Πάραυτα ήταν ένα καλό και δυναμικό άλμπουμ. Δυστυχώς όμως οι CAVALERA CONSPIRACY κυκλοφόρησαν ποιοτικά κάτι ανάλογο και ίσως καλύτερο, μετά από 9 χρόνια με το άλμπουμ τους “Psychosis” και αυτό διότι οι δύο κυκλοφορίες τους που ήρθαν στον ενδιάμεσο, τα “Blunt force trauma” και “Pandemonium”, ήταν τραγικές απογοητεύσεις.

Did you know that:
- Η προσθήκη του Joe Duplantier ήταν μία ιδέα της συζύγου του Max, της Gloria. Ο ίδιος έχει δηλώσει πως τότε δεν είχε ιδέα για το ποιος ήταν.
- Στο άλμπουμ έχουν συμμετάσχει ως guest οι Rex Brown (PANTERA, DOWN) και Ritchie Cavalera (γιος του Max), στα τραγούδια “Ultra-violent” και “Black ark” αντίστοιχα.
- Η αρχική ιδέα για την ονομασία του συγκροτήματος ήταν INFLIKTED. Επειδή όμως υπήρχαν νομικά προβλήματα με την συγκεκριμένη ονομασία, έδωσαν αυτό το όνομα στο πρώτο τους άλμπουμ.

 

Από κάτω ακολουθούν η συνέντευξη που είχε δώσει ο Max Cavalera στον Σάκη Φράγκο για το δίσκο και είχε δημοσιευθεί στο έντυπο Rock Hard, καθώς και η παρουσίαση του δίσκου στο περιοδικό.

CAVALERA CONSPIRACY interview (Max Cavalera)
“Boys are back in town”

Δεν είναι και πολύ συνηθισμένο φαινόμενο δύο αδέρφια να μη μιλάνε μεταξύ τους, αυτό συμβαίνει όμως όταν μπλέκεται γυναίκα στη μέση. Ο Max κι ο Igor Cavalera, μετά από μία σπουδαία καριέρα στους SEPULTURA χώρισαν τους δρόμους τους και πολλά χρόνια αργότερα, όχι μόνο ξαναμίλησαν, αλλά δημιούργησαν και τους CAVALERA CONSPIRACY. Το ROCK HARD, εδώ και αρκετούς μήνες, είχε κάνει εξώφυλλο αυτό το νέο σχήμα και πλέον, με το δίσκο έτοιμο να βγει στα μαγαζιά, μίλησε δύο φορές με τον Max Cavalera, αφού η πρώτη συνομιλία βγήκε κάπως κουτσουρεμένη λόγω κάποιου μπερδέματος με τις γραμμές. Μιλώντας ακατάπαυστα, το μόνο που έκανα ήταν να τον διακόπτω για να απαντήσει και σ’ άλλες ερωτήσεις, καθώς μπορούσε να μιλάει ακόμα… 

Η επανασύνδεση ανάμεσα σε σένα και τον αδερφό σου, έγινε στο D-Low Memorial show (είναι μία συναυλία που γίνεται κάθε χρόνο εις μνήμη του θετού γιου του Max, Dana Wells) και μάλιστα στη δέκατη επέτειο. Θεωρείς ότι ήταν σημαδιακό που έγινε τότε ακριβώς;
Ήταν σαν να ήταν γραφτό να γίνει και είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό. Ήταν η δέκατη επέτειος και λίγο καιρό πριν, ο Igor με πήρε τηλέφωνο, μιλήσαμε, τον προσκάλεσα στο show και δέχτηκε. Κυριολεκτικά, το πρωί της συναυλίας του πρότεινα να τζαμάρουμε κάποια τραγούδια από το “Roots” και ενθουσιάστηκε με την ιδέα. Όταν ήμασταν παρέα στα παρασκήνια πριν τη συναυλία, του πρότεινα να κάνουμε ένα σχήμα. Του είπα μάλιστα ότι είχα όλα τα τραγούδια έτοιμα –ενώ στην πραγματικότητα είχα μόνο το “Inflikted”- και ότι τον περίμενα να ηχογραφήσει τα τύμπανα (γέλια). Βέβαια την επόμενη μέρα συνειδητοποίησα ότι είχα μπελά, καθώς έπρεπε να γράψω άμεσα 10 τραγούδια!!! Η αλήθεια όμως είναι ότι δούλεψα πάρα πολύ. Τόσο έντονα είχα να δουλέψω από την περίοδο που δούλευα σχεδόν ταυτόχρονα για το “Chaos A.D.” και τους NAILBOMB. Μου άρεσε πολύ αυτό. Με τους SOULFLY πάντα παίρνει πολύ χρόνο για να ηχογραφήσουμε ένα δίσκο. Αυτή τη φορά ένιωσα όπως όταν έγραφα κομμάτια για τους SEPULTURA και τους NAILBOMB. “To the point”, σίγουρα διαφορετικά απ’ ότι γράφω για τους SOULFLY και προσανατολισμένα στον Igor.

Θα ήθελα να σε ρωτήσω κάτι σχετικό με το timing της επανένωσης. Εννοώ, ήταν ακριβώς ο θάνατος του Dana το 1996, που πρωτοδημιούργησε τριβές ανάμεσα σε σένα και τον αδερφό σου, με την απροθυμία σου να περιοδεύσεις με τον Ozzy εξαιτίας αυτού του γεγονότος και 10 χρόνια αργότερα, την ημερομηνία της επετείου του ξαναβρέθηκες με τον Igor…
Κοίτα… Μου αρέσουν τα μυστήρια και πιστεύω σε πράγματα όπως η πνευματική ένωση ή με οποιονδήποτε τρόπο μπορείς να το αποκαλέσεις. Ακόμα και σύμπτωση. Άλλωστε είμαστε Βραζιλιάνοι και σχεδόν σε όλους μας αρέσουν αυτά. Ήταν τόσο εξαιρετικό αυτό το timing, που πιστεύω ότι ίσως είχε να κάνει με τον Dana από ένα υψηλότερο επίπεδο ή ακόμα και ο πατέρας μας που από εκεί που είναι σίγουρα θα ήταν λυπημένος να βλέπει τα δύο παιδιά του να μη μιλάνε μεταξύ τους για τόσα χρόνια. Νομίζω ότι όλα ήταν τέλεια και τίποτα δεν μπορούσε να πάει στραβά. Έχω την εντύπωση λοιπόν, ότι ήταν σημαδιακό όλο αυτό, ναι. Όλοι φαίνεται ότι ήμασταν έτοιμοι για κάτι τέτοιο. Εγώ, ο Igor αλλά και οι οπαδοί. Η ένταση που βγάλαμε σε εκείνη τη συναυλία, ήταν κάτι που μου θύμισε τις ένδοξες μέρες των SEPULTURA. Η πιο κατάλληλη λέξη να περιγράψει τι συμβαίνει ότι παίζουμε με τον Igor, είναι το «χάος».

Η αλήθεια είναι ότι αρκετό καιρό πριν από τη δημιουργία των CAVALERA CONSPIRACY, είχες δηλώσει ότι θα ήθελες να παίξεις με τους SEPULTURA κάποια στιγμή, οπότε ο κόσμος ήταν κάπως προετοιμασμένος. Γιατί λοιπόν αποφασίσατε να κάνετε αυτή την επανένωση υπό το όνομα ενός νέου project κι όχι σαν SEPULTURA;
Ακόμα πιστεύω ότι θα παίξω με τους SEPULTURA κάποια στιγμή αλλά δεν ξέρω το πότε. Θεωρώ όμως ότι αυτή τη στιγμή έπρεπε να κάνουμε κάτι εντελώς καινούργιο. Καινούργιο άλμπουμ, εντελώς καινούργια τραγούδια, ένα νέο κεφάλαιο. Εάν θα γίνει μία επανένωση των SEPULTURA, αυτό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Δεν έχω σκεφτεί ποτέ να γράψω νέο υλικό για τους SEPULTURA, αλλά να βγούμε να παίξουμε κάποια παλιά τραγούδια μαζί και ιδίως τραγούδια που δεν τα παίζαμε πολύ συχνά live όταν περιοδεύαμε τότε. Όσον αφορά τους οπαδούς, νομίζω ότι είναι καλύτερο και γι’ αυτούς, αφού έχουν στα χέρια τους ολόφρεσκο υλικό από το πώς ακούγονται ο Max με τον Igor όταν παίζουν μαζί σήμερα.

Πριν πάρα πολύ καιρό, είχες βγάλει στο internet, το βασικό riff του τραγουδιού “Inflikted” και ένα-δυο μήνες πριν, ολόκληρο το τραγούδι αυτό και το “Sanctuary” για να τα κατεβάσει κάποιος εντελώς δωρεάν. Για ποιο λόγο κάνατε κάτι τέτοιο, σε μία περίοδο μάλιστα που η πειρατεία έχει κατατροπώσει τα πάντα κι όλοι προσπαθούν να προστατεύσουν το υλικό τους με κάθε τρόπο; Θέλατε να δείξετε πόσο σίγουροι είστε για τα τραγούδια που έχετε γράψει;
Γενικώς θέλω να πιστεύω ότι οι οπαδοί μας, θα πάρουν το δίσκο. Είναι δύσκολο να παλέψεις όμως με την πειρατεία. Οι METALLICA προσπάθησαν να το παλέψουν, αλλά δεν ξέρω αν τα κατάφεραν τελικά. Δεν μου αρέσουν οι νομικές μάχες. Δεν ξέρω κανένα δικηγόρο ούτως ή άλλως! Εδώ στην Αμερική όλοι ασχολούνται με τους δικηγόρους και κάνουν μηνύσεις για το παραμικρό. Τρέλα… Εγώ όμως δεν ασχολούμαι καθόλου. Εγώ ασχολούμαι με τη μουσική. Ήθελα να δείξω στον κόσμο πως γράφω τραγούδια και έβγαλα το υλικό στο internet. Έχω στο σπίτι μου αρχείο από την εποχή του “Arise”, όπου κάνω πρόβες με drum machine, γράφοντας σκελετούς κομματιών. Με τον τρόπο που έγραψα το “Inflikted”, γράφω όλα μου τα κομμάτια, εκτός από την εποχή του “Morbid visions”. Έχω ακόμα τη φλόγα μέσα μου και με ικανοποιεί όσο τίποτα να γράφω τραγούδια και να τα ακούνε οι φίλοι ή οι οπαδοί μου χωρίς να έχω ιδέα αν θα τα χρησιμοποιήσω κάπου αργότερα.

Σχετικά με τους στίχους, άκουσα ότι επηρεάστηκες πάρα πολύ από ταινίες όπως το «Αποκάλυψη τώρα», «Η πόλη του Θεού» και το «Κουρδιστό πορτοκάλι». Ιδιαίτερα το “Ultra violent” είναι βασισμένο αποκλειστικά στο «Κουρδιστό πορτοκάλι».
Ακόμα και το όνομά του έχω πάρει από την ταινία. Όταν ζούσα στο Sao Paolo με τον Igor, την περίοδο του “Beneath the remains”, είχα μία τεράστια αφίσα της ταινίας αυτής πάνω από το κρεβάτι μου και ήταν η μοναδική που είχα στο δωμάτιο. Πάντα ήθελα να γράψω ένα τραγούδι γι’ αυτή την ταινία, αλλά ποτέ δεν το είχα κάνει και δεν ξέρω το λόγο! Έτυχε μάλιστα στο συγκεκριμένο κομμάτι να έχω και τον Rex Brown (DOWN, ex-PANTERA), να παίζει μπάσο. Έχω χρησιμοποιήσει διαλόγους από την ταινία, τα ψευδώνυμα που χρησιμοποιούν κτλ. Γι’ αυτό το δίσκο, έψαχνα διαφορετικές επιρροές και διαφορετικά θέματα από αυτά με τα οποία ασχολούμαι συνήθως…

Ωραία… Γνωρίζει λοιπόν την επόμενη σύμπτωση που έρχεται να εμφανιστεί; Ότι οι SEPULTURA ανακοίνωσαν ότι δουλεύουν πάνω σ’ έναν concept δίσκο βασισμένο στο «Κουρδιστό πορτοκάλι»;
(σιωπή) Τι λες τώρα; Αυτό κι αν είναι περίεργο…

Είδες; Πάνω που λέγαμε για συμπτώσεις, σημάδια από το Θεό και διάφορα τέτοια;
(γέλια) Δεν ήξερα ότι στα υπόλοιπα παιδιά αρέσει τόσο πολύ η ταινία. Δεν ξέρω τι να πω… Απλά ελπίζω να γράψουν κάτι πραγματικά καλό γιατί η ταινία είναι φανταστική! (γέλια) Αυτός είναι ο μοναδικός μου όρος!!!

Γνωρίζουμε ότι το γκρουπ ήταν να ονομαστεί INFLIKTED, αλλά τελικά δεν σας επετράπη κάτι τέτοιο εξαιτίας κάποιων νομικών καταστάσεων. Γιατί ονομάσατε το σχήμα CAVALERA CONSPIRACY;
Θα έλεγα ότι η επιλογή μας ήταν της απελπισίας. Χρειαζόμασταν επειγόντως ένα όνομα. Μου ήρθε στο μυαλό αυτή η λέξη και αμέσως τηλεφώνησα στον Igor στο Sao Paolo. Ήξερα ότι είχα βρει τη φράση που χρειαζόμασταν. Πάντα συμβαίνει αυτό. Θυμάμαι ότι κάτι παρόμοιο συνέβη την περίοδο του “Chaos A.D.”, όπου το άλμπουμ ήταν να ονομαστεί “Propaganda” και κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή το αλλάξαμε επειδή ένιωσα ότι αυτό αντιπροσώπευε καλύτερα το δίσκο.

Να σου πω την αλήθεια, εμένα το μυαλό μου είχε πάει κάπου πολύ πιο βαθιά και πολύ πιο ακραία… Μέχρι τον John Lennon και τη Yoko Ono… (γέλια) Τελικά ήταν πιο εύκολο και ρηχό απ’ ότι πίστευα!!!
Κι ο Igor πιστεύει ότι η λέξη “conspiracy” είναι πολύ δυνατή και φέρνει πολλά πράγματα στο μυαλό, όπως το “Arise”, το “Roots” κτλ. Όπως και η έκφραση “Dark ages” που τον θεωρώ τον καλύτερο τίτλο που είχα ποτέ. Να σου πω την αλήθεια, είμαι απογοητευμένος από το όνομα ενός δίσκου μου, το «3» των SOULFLY. Δεν μου άρεσε ούτε τότε, ούτε τώρα. Ήταν να ονομαστεί “Downstroy”, πολύ δυνατός τίτλος κατά τη γνώμη μου. Εκείνη η περίοδος όμως ήταν πολύ περίεργη και κάνω λάθη συχνά. Ελπίζω να βρω κάτι καλό, γιατί ακόμα δεν έχω βρει τίτλο για τον επόμενο δίσκο των SOULFLY για τον οποίο δουλεύουμε τώρα. 
   
Πότε βλέπεις να κυκλοφορεί ο νέος δίσκος των SOULFLY;
Έχει γραφτεί ήδη ο δίσκος, αυτή τη στιγμή γίνεται η μίξη του στην Αγγλία από τον Andy Sneap και ανυπομονώ να τον ακούσει ο κόσμος. Οι CAVALERA CONSPIRACY που πρόσφεραν τόση έμπνευση για το άλμπουμ των SOULFLY. Όσοι έχουν ακούσει το δίσκο έχουν ενθουσιαστεί. Ο Monte Conner (σ.σ. λαγωνικό της Roadrunner και από τους σπουδαιότερους A & R στο χώρο, ο οποίος είχε υπογράψει τους SEPULTURA) μου είπε ότι είναι το αρτιότερο και πιο σκληρό άλμπουμ που έχω γράψει ποτέ. Για μένα είναι πολύ σπουδαίο να διατηρήσω τον ανεξάρτητο κι επαναστατικό χαρακτήρα μου ενάντια στην εμπορευματοποίηση που υπάρχει στη μουσική. Ο δίσκος των SOULFLY πάντως θα κυκλοφορήσει γύρω στον Ιούλιο με Αύγουστο.  

Γιατί διάλεξες τον Andy Sneap για τους SOULFLY και τον Logan Mader για τους CAVALERA CONSPIRACY;
Κατά καιρούς πρέπει να αλλάζεις. Είναι σημαντικό. Ένας λόγος που οι δίσκοι των SEPULTURA είναι τόσο καλοί, δεν είναι μόνο οι συνθέσεις, αλλά και το γεγονός ότι οι άνθρωποι έξω από τη μπάντα βοήθησαν πολύ. Στην πρώτη μας περίοδο ο Scott Burns, στο “Chaos A.D.” ο Andy Wallace, στο “Roots” o Ross Robinson. Πάντα πρέπει να ψάχνεις καινούργιους δρόμους στη μουσική. Όσον αφορά τον Sneap, μου αρέσει πάρα πολύ η πρώτη του μπάντα, οι SABBAT και δεν είχαμε δουλέψει πολύ μαζί. Ο Monte Conner μας έκανε τη γνωριμία και είναι ο πρώτος παραγωγός, ο οποίος δεν κατάγεται από την Αμερική, που δουλεύω μαζί του.

Έχεις ονομάσει τους CAVALERA CONSPIRACY project, ώστε να μπορείς να δουλεύεις και με τους SOULFLY κι ο αδερφός σου να κάνει αυτό το hip hop dj set με το οποίο ασχολείται και να μην είστε συνέχεια σε επαφή ώστε να βαρεθεί ο ένας τον άλλο!!!
Κάπως έτσι…

Τελικά όμως σε βλέπω να βαριέσαι τον Mark Rizzo, τον κιθαρίστα σου, που παίζει και στα δύο σχήματα!!!
Τον αγαπώ τον Mark. Είναι εκπληκτικός κιθαρίστας και έχουμε τέλεια σχέση.

Για το μπάσο όμως διάλεξες τον Joe από τους GOJIRA, ο οποίος όμως κανονικά παίζει κιθάρα…
Ο βασικός λόγος για την επιλογή του, ήταν ότι έψαχνα για ένα μουσικό που να μην είναι από τη Βραζιλία, ούτε καν από την Αμερική. Κάπως έτσι είχα κάνει και στους NAILBOMB που δεν είχα ουσιαστικά μπασίστα. Νομίζω ότι στο metal αν παίζεις καλή κιθάρα, μπορείς να παίξεις και μπάσο. Κι εγώ παίζω μπάσο άλλωστε και έχω παίξει σε πολλά τραγούδια των SEPULTURA στους δίσκους, όταν ο Paulo δεν μπορούσε.

(κάπου εδώ τελείωσε το πρώτο μέρος της συνέντευξης και μία εβδομάδα αργότερα συνεχίσαμε)

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που ανακοινώθηκε επίσημα η εμφάνιση των CAVALERA CONSPIRACY στην Ελλάδα μαζί με τους WITHIN TEMPTATION, OPETH, JUDAS PRIEST και MORBID ANGEL…
Ξέρεις καλά ότι χαίρομαι πολύ κι εγώ που θα ξαναέρθω στην όμορφη χώρα σας και το billing του φεστιβάλ είναι πραγματικά σπουδαίο!!! Ξέρεις ότι στο νέο δίσκο των SOULFLY θα τραγουδά σ’ ένα κομμάτι ο David Vincent των MORBID ANGEL; Το κομμάτι λέγεται “Blood, fire, war, hate” και μοιραζόμαστε τα φωνητικά. Εκπληκτική μπάντα οι MORBID ANGEL και γουστάρω πολύ τη φωνή του David.

Θα ξαφνιαζόμουν αν μου έλεγες ότι δεν σου αρέσουν οι MORBID ANGEL, γιατί στο “Inflikted” υπάρχουν 1-2 τραγούδια που μοιάζουν πάρα πολύ μ’ αυτούς!
Ναι!!! Έχεις δίκιο. Ιδίως το “Ultra-violent” έχει ένα ριφ που τους θυμίζει. Μου αρέσουν πολύ, όπως και στον Joe από τους GOJIRA, που είναι η αγαπημένη του μπάντα! Φυσικά μου αρέσουν και οι TERRORIZER, το project του Pete Sandoval. Είναι μαζί με τους NAILBOMB το αγαπημένο μου project στη μουσική. Μου αρέσει πολύ και το τελευταίο τους άλμπουμ, όχι μόνο το “World downfall”. Το τραγούδι μας “Terrorise” είναι αφιερωμένο στον Jesse Pintado, των TERRORIZER. Είναι κρίμα που έφυγε από κοντά μας και στεναχωρήθηκα πολύ γιατί τον ήξερα καλά και προσωπικά και μέσα από περιοδείες. Το συγκεκριμένο κομμάτι είναι κάτι σαν φόρος τιμής σ’ αυτό το σχήμα.

Μιας και πιάσαμε τους SOULFLY, υπάρχει κάποιος άλλος special guest στο νέο άλμπουμ, εκτός από τον Dave Vincent;
Ναι, στο τραγούδι “Unleashed” συμμετέχει ο Dave, o τραγουδιστής των THROWDOWN. Τους ξέρεις;

Θεωρώ ότι είναι η μπάντα που έχει τον πιο κοντινό ήχο στους PANTERA στις μέρες μας…
Ακριβώς. Στο τραγούδι αυτό, ο Dave μου θυμίζει πάρα πολύ τον Phil Anselmo όπως τραγουδούσε παλιά. Στην Αμερική μάλιστα θα περιοδεύσουμε μαζί οι CAVALERA CONSPIRACY, οι DILLINGER ESCAPE PLAN και οι THROWDOWN. Τον γνώρισα πέρυσι ενώ περιόδευα με τους SOULFLY και ανέβηκε και τραγούδησε το “Arise” μαζί μου, μία άλλη φορά τραγούδησε το “Refuse/Resist” και πάντα μου έλεγε ότι είμαι μία από τις μεγαλύτερες επιρροές του. Οι THROWDOWN έχουν κάνει και μία πολύ καλή διασκευή στο “Roots”.

Μιλώντας για καλεσμένους, πως και πήρες τον Rex Brown να παίξει στο “Inflikted”;
Ένας φίλος μου είπε ότι ο Rex ήταν στο Los Angeles και ηχογραφούσε για το δίσκο των DOWN και θα περνούσε από το στούντιο να πει ένα γεια σε μένα και τον Igor. Ήρθε στο στούντιο χωρίς να έχουμε κανονίσει τίποτα και έμενε μόνο το “Ultra violent” για να τελειώσουμε το δίσκο. Εκεί ο Rex μας πρότεινε, από τη στιγμή που ήμασταν τρεις κιθαρίστες στο γκρουπ, εγώ o Mark και ο Joe, και κανένας μπασίστας, να παίξει στο τελευταίο κομμάτι που απέμενε. Μου είπε ότι θα γυρνούσε την επόμενη μέρα να δουλέψουμε, έκλεισα το στούντιο για 8 ώρες κι εκείνος χρειάστηκε μόνο 30 λεπτά!!! Είναι απίστευτος επαγγελματίας. Οι υπόλοιπες 7,5 ώρες πέρασαν υπέροχα μιλώντας για περιοδείες, για τη μουσική, τους PANTERA και τους SEPULTURA. 

Είναι κατά κάποιο τρόπο πολιτική σου, να έχεις καλεσμένους σε όλους τους δίσκους σου…
Ίσως κάποιοι να μην το γνωρίζουν, αλλά έχουμε καλεσμένους από την εποχή του “Schizophrenia”, τον τραγουδιστή των Βραζιλιάνων CHAKAL στο “To the wall”. Στο “Beneath the remains” έχουμε τον Kelly Schaefer (ATHEIST) και τον John Tardy (OBITUARY). Από τότε έχουμε συνέχεια καλεσμένους. Το metal πρέπει να ενώνει κι αυτό προσπαθούμε να κάνουμε.

Ποια ήταν η καλύτερη συνεργασία που είχες; Αν όχι η σπουδαιότερη, αυτή που πέρασες καλύτερα απ’ όλες.
Θα σου πω αυτή που θα μου μείνει για πάντα επειδή είναι πολύ περίεργη. Πρόκειται για τη φυλή των Xavante στη Βραζιλία, τους Ινδιάνους. Όλη η φάση ήταν κάτι πολύ περισσότερο από τη μουσική, κάτι σαν το National Geographic θα έλεγα και ήταν μία πολύ σημαντική πνευματιστική εμπειρία να ηχογραφήσουμε ένα κομμάτι με αυτούς (σ.σ. το “Itsari” από το “Roots”)! Από την άλλη στιγμή ήταν και μία τρομακτική εμπειρία καθώς δεν έβλεπαν άλλους ανθρώπους πέρα από αυτούς της φυλής τους και στο συμβόλαιο που υπογράψαμε, ένας από τους όρους που έβαλαν, ήταν πως οποιαδήποτε στιγμή έβλεπαν κάτι που δεν τους άρεσε, οτιδήποτε κι αν ήταν αυτό, θα έπρεπε να φύγουμε και δεν θα μπορούσαμε να κρατήσουμε τίποτα από τις ηχογραφήσεις. Μιλάμε για παράνοια. Έπρεπε να κυνηγάω συνέχεια όλους τους ανθρώπους να μην καπνίζουν χόρτο, να μην την πέφτουν σε γυναίκες, να προσέχω μην σπάσω τίποτα γιατί συνεχώς σκουντουφλάω σε ότι βρω και διάφορα τέτοια… Τελικά πάντως ήταν πολύ cool τύποι και μας άρεσε πολύ η συνολική εμπειρία. 

Προσωπικά μου φάνηκε ότι η διαδικασία γραψίματος του “Inflikted” ήταν πολύ σύντομη.
Το αντίθετο θα έλεγα. Μου πήρε πάρα πολύ χρόνο, αλλά για όσους συμμετείχαν ήταν σχετικά γρήγορο, αφού όλα ήταν έτοιμα. Θα έλεγα ότι μου πήρε περισσότερο χρόνο από οποιονδήποτε άλλο δίσκο. Ήθελα να πιάσω την ωμή επιθετικότητα του Max και του Igor. Δεν χρειαζόμαστε κάποια προετοιμασία, αλλά είναι κάτι που μας βγαίνει φυσικά. Έτσι βγήκαν όλα τα σπουδαία κομμάτια των SEPULTURA. Όσα τραγούδια είχαμε δουλέψει πολύ, με κούραζαν και δεν βγήκαν καλά. Όπως το “Substraction”, που δεν έχω καταλάβει ακόμα γιατί το βάλαμε σε δίσκο… Ενώ το “Arise” γράφτηκε σε μία μέρα. Είπα λοιπόν στον παραγωγό ότι δεν θέλω να κάνω πρόβες με το σχήμα, αλλά να ηχογραφήσω αμέσως. Μπορεί να φαίνεται λοιπόν φτιαγμένο βιαστικά, αλλά δεν είναι. 

Ηχογραφήσατε μία διασκευή στο “The exorcist” των POSSESSED, αλλά δεν μπήκε στο δίσκο. Γιατί;
Θέλαμε να κάνουμε έναν δίσκο στα πρότυπα του “Arise” ή του “Reign in blood”, μικρό σε διάρκεια, με 9 κομμάτια. Τελικά κάναμε 11 κι έμειναν 2-3 έξω, γιατί τότε θα έμοιαζε με δίσκο των SOULFLY και δεν ήθελα κάτι τέτοιο. Θέλαμε οι CAVALERA CONSPIRACY να έχουν μία μοναδική φόρμουλα. Ίσως βγάλουμε τη διασκευή στο internet ή κάτι τέτοιο.

Γυρίσατε κι ένα video clip για το τραγούδι “Sanctuary”, που είναι πραγματικά τελείως old school. Ποιος είχε την ιδέα;
Ο Igor. Όλοι όσοι σχετίστηκαν με το clip, ήταν φίλοι του Igor. Μου άρεσε όμως πάρα πολύ η ιδέα των δολοφονιών κατά τη διάρκεια της φωτογράφησης. Ποιος έχει κάνει κάτι παρόμοιο;

Τι τραγούδια θα παίζετε στις περιοδείες σας; Όλο το άλμπουμ και κάποια από SEPULTURA και SOULFLY;
Όλα έχουν σχέση με το πόσο χρόνο έχουμε στη σκηνή. Αν έχουμε γύρω στα 60’, τότε θα παίζουμε μάλλον όλο το δίσκο από την αρχή μέχρι το τέλος, κάτι που θα έχει πλάκα. Στο τέλος θα έχουμε ένα jam session από τα πάντα. Μπορεί να είναι διασκευές, μπορεί να είναι τραγούδια από NAILBOMB, SEPULTURA, SOULFLY, μπορεί να αλλάζουμε όργανα και να πηγαίνω να παίζω ντραμς για παράδειγμα. Θα δούμε!

Πολύ ωραία… Ανυπομονώ να δούμε αυτό το show από κοντά!!!
Τέλεια. Τα λέμε στην Αθήνα λοιπόν!!!

Σάκης Φράγκος

 

CAVALERA CONSPIRACY – “Inflikted” (Roadrunner)
Τα τελευταία 12 χρόνια, που τα αδέρφια Cavalera δεν μιλούσαν μεταξύ τους, ήταν κοινό μυστικό ότι αργά ή γρήγορα, κάποια στιγμή θα ξαναέπαιζαν μαζί. Βέβαια αυτό άργησε να γίνει και τελικά δεν έγινε κάτω από την σκέπη των SEPULTURA, αλλά με διαφορετικό project, τους CAVALERA CONSPIRACY. Το ROCK HARD είχε παρουσιάσει αυτό το σχήμα εδώ και αρκετούς μήνες και μάλιστα με εξώφυλλο και όταν κυκλοφόρησε ο δίσκος, δεν απογοητευτήκαμε καθόλου γι’ αυτή μας την επιλογή. Κατ’ αρχήν, να πούμε ότι ο Max έκανε δύο πολύ καλές επιλογές στους μουσικούς που τον πλαισιώνουν. Ο Joe Duplantier των GOJIRA είναι ένας εξαιρετικά ανερχόμενος μουσικός κι ο Mark Rizzo, συνοδοιπόρος του εδώ και χρόνια στους SOULFLY, είναι ο τέλειος παίχτης για το σχήμα, αφού πρόκειται περί εξαιρετικού κιθαρίστα, ικανού να αποδώσει τα μέγιστα σε μία μουσική γεμάτη με κοφτερά riff και πολύ καλό groove, όπως αυτή των CAVALERA CONSPIRACY. Ηχητικά τώρα, ο δίσκος φέρνει αρκετά σε SEPULTURA περιόδου “Arise” και “Chaos A.D.”, αλλά και –φυσικά- σε SOULFLY, χωρίς όμως τις γραφικότητες με τα παραδοσιακά στοιχεία που κάνουν μερικές φορές το σχήμα αυτό να μου ακούγεται σαν μία βραζιλιάνικη φυλή να κάνει voodoo παίζοντας heavy metal!

Ομολογώ ότι περίμενα ομοιότητες με τον παλιό ήχο των SEPULTURA, αφού αντικειμενικός στόχος είναι οι παλιοί οπαδοί του σχήματος, ιδίως αυτοί που έχουν απογοητευτεί με την πορεία των SEPS (άδικα κατά τη γνώμη μου), αλλά από την άλλη πίστευα ότι θα είχε κάποια πιο industrial στοιχεία (όπως διατυμπάνιζε ο Max, ότι θα έμοιαζε με τους NAILBOMB). Προσωπικά δε με χάλασε καθόλου, έκανε όμως το αποτέλεσμα αρκετά ασφαλές. Τα τραγούδια είναι πραγματικοί δυναμίτες, όπως το “Inflikted”, το “Must kill” ή το “Sanctuary”, αλλά παρουσιάζονται και στοιχεία από τις πρώιμες επιρροές του Max, με CELTIC FROST και HELLHAMMER, αλλά και σχήματα όπως οι MORBID ANGEL (βλέπε “Ultra violent”) και CANNIBAL CORPSE. Η συνύπαρξη των δύο αδερφιών, είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός αναμφισβήτητα και πλέον, με ένα νέο δίσκο των SOULFLY έτοιμο, οι SEPULTURA πρέπει να κάνουν κάτι πολύ δυνατό για να ανταπεξέλθουν στις κυκλοφορίες αυτές. Γιατί οι Max και Igor Cavalera, επέστρεψαν δίνοντας στον κόσμο αυτό που τόσα χρόνια ζητούσε και να μην ξεχνάμε: ο κόσμος δύσκολα δέχεται τους πειραματισμούς και τις αλλαγές και συνήθως παίρνει πολύς χρόνος. Στην περίπτωση του “Inflikted”, παρόλα αυτά, έχουμε ένα δίσκο γεμάτο με τραγούδια που θα σας ξεσηκώσουν, που θα σας κάνουν να κάνετε ατελείωτο headbanging και σε τελική: είναι τα αδέρφια Cavalera, που λατρεύτηκαν στη χώρα μας όσο σε λίγες χώρες στον κόσμο. Τι στο καλό… Προσωπικά τον έχω λιώσει το δίσκο…

8,5 / 10

Σάκης Φράγκος

 

Σχόλια

Άλλα άρθρα του συντάκτη

Διαβάστε επίσης

A day to remember... 26/09 [SOULFLY]

26 Σεπτεμβρίου, 2020 - 18:15 Δημήτρης Μπούκης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Primitive” – SOULFLY ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2000 ΕΤΑΙΡΙΑ: Roadrunner ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Toby Wright, Max Cavalera, Sean Lennon ΣΥΝΘΕΣΗ: Max Cavalera - φωνητικά, κιθάρα, berimbau Marcello D....

[περισσότερα]

A Day To Remember... 25/09 [NAPALM DEATH]

25 Σεπτεμβρίου, 2020 - 20:45 Γιάννης Σαββίδης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Enemy of the music business” - NAPALM DEATH  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2000 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Dream Catcher ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Russ Russell/ Simon Efemey ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά - Mark “Barney”...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 24/09 [AC/DC]

24 Σεπτεμβρίου, 2020 - 18:00 Σάκης Νίκας

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “The razors edge” – AC/DC ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1990 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Atco Records ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Bruce Fairbairn ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά – Brian Johnson Μπάσo – Cliff Williams...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 24/09 [MEGADETH]

24 Σεπτεμβρίου, 2020 - 10:00 Άγγελος Κατσούρας

ΜΠΑΝΤΑ: MEGADETH ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Rust in peace” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1990  ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Capitol Records ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Dave Mustaine, Mike Clink   ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Dave...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 22/09 [DIMMU BORGIR]

22 Σεπτεμβρίου, 2020 - 03:00 Δημήτρης Μπούκης

ΟΝΟΜΑ ALBUM: “Abrahadabra” – DIMMU BORGIR ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:  2010 ΕΤΑΙΡΙΑ:  Nuclear Blast ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ:  DIMMU BORGIR ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Shagrath – Φωνητικά Silenoz - Κιθάρα Galder...

[περισσότερα]