A Day To Remember… 23/2 [GRIP INC.]

23 Φεβρουαρίου, 2019 - 21:30

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Solidify” - GRIP INC.
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1999
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: SPV/Steamhammer
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Waldemar Sorychta
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Drums – Dave Lombardo
Κιθάρες - Waldemar Sorychta
Μπάσο - Stuart Carruthers
Φωνητικά - Gus Chambers

Οι GRIP INC. αποτελούν μια από τις πλέον σημαντικές μπάντες για τον 90’s metal ήχο, μαζί με τους THE HAUNTED, MACHINE HEAD, PANTERA, FEAR FACTORY μεταξύ άλλων που μεγαλούργησαν σε αυτή τη δεκαετία. Το “Power of inner strength” (1995) έδειχνε στη πρώτη του μορφή, το μίγμα της επιτυχίας τους: ο καλύτερος μουσικός της αγαπημένης thrash metal μπάντας του γράφοντα (Dave Lombardo), ένας κιθαρίστας έξω από συνθετικά καλούπια και περιορισμούς (Waldemar Sorychta)και ένας λυσσασμένος punk-άς με απίστευτο χρώμα στη φωνή του (Gus Chambers). To πλούσιο σε μουσικά χρώματα, σχεδόν ατμοσφαιρικό σε σημεία, καταστροφικά γκρουβάτο και ανελέητα thrash αποτέλεσμα, συγκίνησε όποιον ήρθε σε επαφή μαζί τους. Η μπάντα συνέχισε να μεστώνει στο “Nemesis” (1997), αποθεώνοντας την έννοια groove με το οποίο εν τέλει μας επισκέφθηκαν κιόλας σε εκείνο το αλησμόνητο Rockwave με MEGADETH ως headliners.

Στη στήλη αυτή θα ρίξουμε μια ματιά στον δίσκο που κυκλοφόρησε σαν σήμερα, 2 χρόνια μετά. Το “Solidify”. Η βεντάλια σε αυτό το δίσκο συνεχίζει να ανοίγει, σαν να είναι το πιο φυσικό πράγμα στο κόσμο. Τα πανέξυπνα riffs του Waldemar Sorychta δίνουν και παίρνουν (όπως και οι πιο μελαγχολικές μελωδίες αυτή τη φορά σε ρεφρέν όπως του “Isolation” ας πούμε), με την ατμόσφαιρα να γίνεται πότε πιο ιδιαίτερα σκοτεινή (όπως η εισαγωγή του “Human?”), πότε να σπάει με τα υπέροχα ακουστικά κιθαριστικά περάσματα/κομμάτια (“Bug juice” φερ’ ειπείν - αποθέωση μουσικότητας και ανοιχτομυαλιάς).


Σε αυτό εδώ το άλμπουμ, ο Gus Chambers συνεχίζει να μας δείχνει πόσα διαφορετικά πράγματα μπορεί να κάνει με τη φωνή του όσο περνάνε τα χρόνια. Ιδίως στο “Human?” είναι σχεδόν μελαγχολικός στο ρεφρέν, λες και τραγουδάει κάτω από μια γέφυρα σε μέρα με βροχή. Ο Stuart Carruthers λαμπεί με τις μπασογραμμές του σε κομμάτια όπως το “Vindicate” ή το “Griefless” που του δίνεται ο χώρος που χρειάζεται, για να δείξει πόσο καλά δουλεύουν εκείνος και ο Dave Lombardo. Επειδή μιλάμε βέβαια για τους GRIP INC., δεν ξεχνάνε να βαρέσουν με ουσία, όπως στο “Amped” ή στο “Stresscase” (όπου ο Lombardo διαλύει τα τύμπανα του), ή να ξεβιδώσουν σβέρκους σε κομμάτια όπως το “Lockdown” ή το εναρκτήριο “Isolation”.

To μεγαλύτερο επίτευγμα των GRIP INC. είναι ότι τέτοια άλμπουμ και 10 και 20 και 30 χρόνια να περάσουν, παραμένουν μνημεία ανοιχτομυαλιάς, μουσικής αντίληψης και συνθετικής δεινότητας, ακριβώς επειδή οι μουσικοί που τους απαρτίζουν, βγήκαν από το comfort zone τους και κατεβάσανε πολλά σαγόνια κάτω, κάτι που συνεχίζουν παρά την εδώ και 13 χρόνια διάλυση τους, να κάνουν μέχρι και σήμερα μέσα από τα 4 απίστευτα άλμπουμ τους.

Υ.Γ.: Το κείμενο, είναι ταπεινά αφιερωμένο, στη μνήμη του σπουδαίου Gus Chambers (R.I.P.)

Did you know that:

-O Waldermar Sorychta αποτέλεσε παραγωγό πολλών συγκροτημάτων της Century Media στα 90’s, με τον κατάλογο των συνεργατών του να προκαλεί ίλιγγο και συγκίνηση συνάμα:
THE GATHERING, MOONSPELL, LACUNA COIL, TIAMAT, UNLEASHED, SENTENCED, ASPHYX, SAMAEL, TRISTANIA, DESPAIR και φυσικά τα ίδια τα άλμπουμ των GRIP INC.
-Αποτέλεσε βασικό συνθέτη των tech-thrash Γερμανών DESPAIR με τον Robert Kampf που ήταν ο ιδρυτής της Century Media στα 80’s, κάτι που καθιστά το θεϊκό ντεμπούτο “History of hate” τη κυκλοφορία υπ’ αριθμόν 1 της εταιρείας.
-Ο δίσκος επανακυκλοφόρησε το 2008 μαζί με το κύκνειο άσμα τους “Incorporated” (2004) από την Steamhammer ως διπλό πακέτο.
Γιάννης Σαββίδης

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

A Day To Remember... 21/05 [ARCH ENEMY]

21 Μαίου, 2019 - 19:00 Άγγελος Κατσούρας

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Burning bridges” – ARCH ENEMY ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1999 ΕΤΑΙΡΙΑ: Century Media ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Fredrik Nordstrom ΣΥΝΘΕΣΗ: Johan Liiva – Φωνητικά Michael Amott – Κιθάρες Christopher...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 18/05 [W.A.S.P.]

18 Μαίου, 2019 - 16:45 Γιώργος Κουκουλάκης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Helldorado” – W.A.S.P. ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1999 ΕΤΑΙΡΙΑ: CMC ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Blackie Lawless ΣΥΝΘΕΣΗ: Blackie Lawless - φωνή, ρυθμική κιθάρα Mike Duda - μπάσο Chris Holmes - κιθάρα...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 18/05 [ON THORNS I LAY]

18 Μαίου, 2019 - 16:45 Γιάννης Σαββίδης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Crystal tears” - ON THORNS I LAY  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1999 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Holy Records ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: ON THORNS I LAY ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Μπάσο, φωνή - Στέφανος Κιντζόγλου Κιθάρες -...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 17/05 [S.O.D.]

17 Μαίου, 2019 - 16:30 Γιάννης Σαββίδης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Bigger than the devil” - S.O.D.  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1999 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Nuclear Blast  ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Tim Gilles ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά - Billy Milano Μπάσο, φωνητικά - Dan...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 28/02 [EVERGREY]

17 Μαίου, 2019 - 16:15 Δημήτρης Μπούκης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Solitude, dominance, tragedy” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1999 ΕΤΑΙΡΙΑ: GNW Records ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Andy LaRocque, EVERGREY ΣΥΝΘΕΣΗ: Tom S. Englund – φωνητικά, κιθάρα Daniel Nojd...

[περισσότερα]