A Day to Remember… 26/9 [RUNNING WILD]

26 Σεπτεμβρίου, 2018 - 11:15

 

OΝΟΜΑ ALBUM: ''Port Royal'' – RUNNING WILD
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1988
ΕΤΑΙΡΙΑ: Noise Records
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: RUNNING WILD
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά, Κιθάρες – Rolf ''Rock 'n' Rolf'' Kasparek
Κιθάρες – Majk Moti
Μπάσο – Jens Becker
Τύμπανα – Stefan Schwarzmann

 

Πάντα είναι χαρά μου να έχω την ευκαιρία να ασχοληθώ με άλμπουμ των πειρατών του metal, μιας και πάντα μου φέρνουν στο μυαλό μου ωραίες αναμνήσεις της παιδικής μου ηλικίας. Άλλωστε αυτοί ήταν από τις τέσσερις-πέντε μπάντες που μου έδωσαν το έναυσμα της ενασχόλησης με τον χώρο του σκληρού ήχου. 
Για όποιον δεν κατάλαβε προφανώς και αναφέρομαι στους πρώτους και  αυθεντικούς πειρατές του heavy metal RUNNING WILD, του καπετάνιου Rock 'n' Rolf. Η χαρά μου όμως είναι ακόμη μεγαλύτερα αυτή τη φορά, καθώς ο δίσκος που θα μας απασχολήσει κλείνοντας τα τριάντα χρόνια κυκλοφορίας του, είναι το διαμάντι που ακούει στο όνομα ''Port Royal'', ένα από τα πρώτα metal άλμπουμ που άκουσα ποτέ στη ζωή μου, στα 12 περίπου χρόνια μου.

Το ''Port Royal'' για τους Γερμανούς, είναι ο δίσκος της καθιέρωσης και του μεγάλου breakthrough στην καριέρα τους καθώς και ένας από τους σημαντικότερος του speed/power metal μέχρι και σήμερα. Είναι επίσης ο δίσκος που εδραιώνει την αλλαγή της κατεύθυνσης ως προς το στυλ και το στιχουργικό δρόμο που είχαν αρχικά εφαρμόσει στο προηγηθέν, εξαιρετικό ''Under the Jolly Roger'', γεννώντας έτσι το μοναδικό τους ύφος που ονομάστηκε pirate metal και το οποίο θα ακολουθούσαν έκτοτε πιστά οι RUNNING WILD στα επόμενα χρόνια.
Το πολύ όμορφο εξώφυλλο με την ζωγραφιά μπροστά από το τζάκι της ταβέρνας όπου κρέμεται η μαύρη πειρατική σημαία και τα τέσσερα μέλη της μπάντας αραγμένα σε κατάσταση, κάτι μεταξύ μπυροποσιάς και ρουμοποσιάς παρέα με τον σκελετό του Calico Jack, σε προϊδεάζει αμέσως για το τι θα ακούσεις πριν καν κανείς την κίνηση να πατήσεις το play ή να ακουμπήσεις την βελόνα στον δίσκο. 

Εύκολα λοιπόν καταλαβαίνει κανείς πως η πειρατική θεματολογία γραμμένη κατά κύριο λόγο δια χειρός Rock 'n' Rolf με την συμμέτοχη σε ένα δυο κομμάτια των Moti και Becker, μέσα από ιστορικά γεγονότα κυρίως αλλά και μέσα από θρύλους αυτής της περιόδου είναι αυτή που οδηγεί το πλήρωμα των WILD. 
Άλλωστε να πούμε πως ο δίσκος πήρε το όνομα του από την τοποθεσία που πέθανε ο περιβόητος πειρατής John Rackham ή αλλιώς Calico Jack που έδρασε κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα στις Μπαχάμες και την Κούβα, ακριβώς επάνω στην περίοδο που ονομάζεται ''Golden age of piracy''. Ήταν δε γνωστός ως αυτός που έφτιαξε και καθιέρωσε την πασίγνωστη πειρατική σημαία Jolly Roger flag με το κρανίο στην μέση και τα δυο χιαστή σπαθιά, η οποία λόγω των σπαθιών υποδήλωνε πως πάντοτε ήταν έτοιμος για μάχη. Άλλη παραλλαγή που χρησιμοποιούσαν οι πειρατές της εποχής ήταν με τα δυο χιαστή κόκαλα αντί για τα σπαθιά, ενώ ήταν γνωστός και για το ότι είχε δυο γυναικεία μέλη στο πλήρωμα του την Anne Bonny και την Mary Read (όσοι έχετε δει την σειρά “Black Sails” σίγουρα θα σας φανούν οικεία τα ονόματα μιας και όντως τα πρόσωπα αυτά ήταν υπαρκτά αν και προφανέστατα η καταγεγραμμένη ιστορία τους διαφέρει από το πως αυτά παρουσιάζονται εκεί).  

 

 

Στο συνθετικό κομμάτι τώρα που προκύπτει μέσα από μια αμιγώς συλλογική προσπάθεια, όπου πέραν του καπετάνιου Rolf σημαντικότατη είναι η συνεισφορά και των υπολοίπων τριών μελών της μπάντας δηλαδή Moti, Becker και Schwarzmann, οι RUNNING WILD δείχνουν πως ωριμάζουν ακόμα περισσότερο κλειδώνοντας πλέον το speed/power ύφος τους και τον προσωπικό τους ήχο, ενώ αρχίζουν να κάνουν και τα βήματα προς τις πιο επικές φόρμες που θα προσθέσουν με τα χρόνια περισσότερο στον ήχο τους. 

Το εξαιρετικό μείγμα που προκύπτει και μας προσφέρουν οι Γερμανοί μέσα από το ''Port Royal'' είναι απλά υπέροχο με κομμάτια που παραμένουν άφθαρτα κατά την άποψη μου στον χρόνο. Ακόμα ηχεί στο μυαλό μου το ''Intro'' του δίσκου με τα βήματα από τις μπότες που ακούγονται καθώς κάποιος αδαής βαδίζει στο πλακόστρωτο για να μπει στην ταβέρνα όπου η οχλαγωγία των συναθροισμένων πειρατών που τραγουδούν ''Under the Jolly Roger'' είναι αυτή που κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα, για να ακολουθήσει η ερώτηση του αδαή ''Where am I?'' πριν λάβει την σαρκαστική απάντηση πιθανότατα του Calico Jack ''You want to know where you are? In Port Royal! Ha Ha!''. 
Ο ορυμαγδός που έρχεται με το ομώνυμο κομμάτι του δίσκου σε τοποθετεί απευθείας στο πλήρωμα του πειρατικού των RUNNING WILD  ταξιδεύοντας σε στις θάλασσες του δίσκου και στα ρεσάλτα του. 

Από εκεί λοιπόν και έπειτα δεν υπάρχει γυρισμός με τις κομματάρες να διαδέχονται η μια την άλλη. Τι να πιάσεις και τι να αφήσεις πέραν του ομώνυμου που προαναφέραμε;
Το υπερ-hit με την υπέροχη εισαγωγή στο μπάσο ''Conquistadores''; Τα τσίτα speedατα ''Into the arena'' και ''Warchild'' που φλερτάρουν έντονα με το thrash; Τα πιο περιπετειώδη και ατμοσφαιρικά ''Raging Fire'' και ''Uaschitschun'' με τα πολύ όμορφα refrain τους; Και φυσικά δε θα μπορούσα να μην αναφερθώ στα δυο τραγούδια που κλείνουν τον δίσκο και που νομίζω ότι πρόκειται για δυο πραγματικά underrated διαμάντια που υπάρχουν στην δισκογραφική ιστορία της μπάντας. 
Το ένα είναι το ''Mutiny'' που χαρακτηρίζεται από τις εναλλαγές στο tempo και την ξεκάθαρη MAIDEN νοοτροπία του και το άλλο είναι το οκτάλεπτο έπος ''Calico Jack'' , το πρώτο επικής δομής κομμάτι που παρουσιάζουν σε δίσκο τους. 
Το μόνο που αφήνω  εκτός από την τελική σούμα, ίσως κυρίως χάριν αντικειμενικότητας ας πούμε, ενός κατά τα άλλα αψεγάδιαστου σχεδόν δίσκου, είναι το instrumental ''Final Gates'' που μπορεί να λειτουργεί καλά ως προπομπός τους ''Coquistadores'' στην ροή του δίσκου απλά εντούτοις όμως ίσως μπορεί να πει κανείς πως στερείται της δυναμικής ανά φάσεις. 

Η απόδοση των τεσσάρων μελών είναι κυμαίνεται στα υψηλά στάνταρ του δίσκου με τις κιθάρες των Rock 'n' Rolf και Majk Moti σε πρώτο πλάνο να εκτοξεύουν ξυραφένια riffs, catchy μελωδίες και αξέχαστα solos. Η σκληρή και τραχιά φωνή του καπετάνιου Rolf απ’ την άλλη υμνεί τις περιπέτειες των πειρατικών ταξιδιών τους, καθώς στο backround ακολουθεί το rhythm section των πολύπειρων και εξαιρετικών μουσικών Jens Becker(ex X-WILD, GRAVE DIGGER) στο μπάσο και Stefan Schwarzmann (PANZER, ex X-WILD, ACCEPT, U.D.O.) στα τύμπανα που χτίζουν το υπόβαθρο ρίχνοντας και τις κανονιές τους και αυτοί με την σειρά τους όπου βρίσκουν την ευκαιρία. 

Τέλος η παραγωγή του δίσκου που έχει γίνει από την ίδια την μπάντα είναι αρκετά καλή για τα δεδομένα της εποχής με όλα τα όργανα να έχουν τον χώρο τους σωστά τοποθετημένα αν και προφανέστατα με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να μπει σύγκριση. Θα κλείσουμε την παρουσίαση της συγκεκριμένης ιστορικής και σημαντικότατης speed metal κυκλοφορίας λέγοντας πως το πειρατικό των RUNNING WILD άνοιξε πλέον για τα καλά τα πανιά του μέσα από το λιμάνι του ''Port Royal'' κάτι που μαρτυρούν και οι 1,8 εκατομμύρια πωλήσεις που έχει κάνει το άλμπουμ παγκοσμίως. Δεν σας κουράζω άλλο λοιπόν και πάω να ξανακούσω και να αναπολήσω με την ησυχία μου την εποχή που ανακάλυπτα το heavy metal αναφωνώντας για επίλογο ''Port Royal... A cry of  freedom on the sea''.
Αν θέλετε πράξτε και εσείς το ίδιο.

 

Did you know that:
 
-   Για το ''Conquistadores'' γυρίστηκε το μοναδικό βίντεο κλιπ του δίσκου και το οποίο είχε σημαντικό airplay μέσα από την εκπομπή Headbangers Ball του κυρίαρχου τότε καναλιού MTV. Ήταν δε από τα πρώτα metal κομμάτια όπου χρησιμοποιήθηκε 5χορδο μπάσο από τον Jens Becker που ήταν και ο μπασίστας του γκρουπ. 

-    Το κομμάτι ''Warchild'' αν και έχει τον ίδιο τίτλο με ένα κομμάτι που εμφανίζεται στα πρώτα demo της μπάντας, εντούτοις δεν έχει καμία σχέση με εκείνο μιας και είναι μια τελείως διαφορετική σύνθεση.

-   Ο παράξενος και δυσκολοπρόφερτος τίτλος του "Uaschitschun" είναι μια λέξη που οι Ινδιάνοι ιθαγενείς χρησιμοποιούσαν για τους λευκούς αποικιοκράτες και η κοντινή μετάφραση που μπορεί να αποδοθεί είναι η λέξη "φάντασμα". Στους στίχους μιλάει για την καταστροφή της Αμερικάνικης φύσης που απέφερε η έλευση των αποικιοκρατών. Τα λόγια στο κλείσιμο του κομματιού ανήκουν στον Καναδό ηθοποιό, τραγουδιστή και κινηματογραφιστή Alanis Obomsawin και είναι εμπνευσμένα από την διάσημη ομιλία του Ινδιάνου Chief Seattle προς τους λευκούς όταν πήγαν να αγοράσουν εκτάσεις στο Seattle από τους Ινδιάνους.

 

Παναγιώτης "The Unknown Force" Γιώτας

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

A Day To Remember... 22/11 [SONATA ARCTICA]

22 Νοεμβρίου, 2019 - 21:30 Άγγελος Κατσούρας

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Ecliptica” – SONATA ARCTICA ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1999 ΕΤΑΙΡΙΑ: Spinefarm ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: SONATA ARCTICA ΣΥΝΘΕΣΗ: Tony Kakko – φωνητικά, πλήκτρα Jani Liimatainen –...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 21/11 [RUSH]

21 Νοεμβρίου, 2019 - 14:45 Φίλιππος Φίλης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Presto” - RUSH ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1989 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Atlantic ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Rupert Hine ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά/μπάσο/πλήκτρα – Geddy Lee Κιθάρες – Alex Lifeson ...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 20/11 [SUICIDAL ANGELS]

20 Νοεμβρίου, 2019 - 14:45 Γιάννης Σαββίδης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Sanctify the darkness” - SUICIDAL ANGELS  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2009 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Nuclear Blast  ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Δημήτρης Λιαπάκης ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Κιθάρα, φωνητικά - Νίκος...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 18/11 [WHITESNAKE]

18 Νοεμβρίου, 2019 - 17:00 Σάκης Νίκας

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Slip of the tongue” – WHITESNAKE ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1989 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Geffen ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Keith Olsen & Mike Clink ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά – David Coverdale ...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 17/11 DEVIN TOWNSEND PROJECT

17 Νοεμβρίου, 2019 - 19:00 Γιώργος Κόης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Addicted” – THE DEVIN TOWNSEN PROJECT ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2009 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Inside Out Music ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Devin Townsend ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά, Κιθάρες, Πλήκτρα,...

[περισσότερα]