A Day To Remember… 27/10 [IN FLAMES]

27 Οκτωβρίου, 2017 - 10:15

ONOMA ALBUM : Whoracle

ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ : 1997

ΕΤΑΙΡΕΙΑ : Nuclear Blast

ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ : Fredrik Nordström

ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:

Anders Fridén − vocals

Jesper Strömblad – lead guitar, keyboards

Glenn Ljungström – guitar

Johan Larsson − bass guitar

Björn Gelotte – drums, guitar

 

Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις! Ο στίχος τους εθνικού μας ποιητή ταιριάζει απόλυτα στο να τονιστεί η διαφορά του χρυσού παρελθόντος των IN FLAMES, με το τραγικό μουσικό παρόν τους. Οι IN FLAMES ήταν ένα τρένο δίχως φρένα. Σφυρίζοντας εκκωφαντικά από τον σταθμό αφετηρίας, “Lunar strain”, και κινούμενο επάνω σε δύο ράγες, που η μία αντιπροσωπεύει τις μελωδίες των IRON MAIDEN και η άλλη το death metal, το συγκρότημα φρόντισε σε κάθε νέα κυκλοφορία να εξελίσσεται, να επαναπροσδιορίζει τους μουσικούς προσανατολισμούς του προσελκύοντας περισσότερο κοινό και να χρίζεται από Τύπο και οπαδούς ως το πιο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα του Gothenburg. Ιεροσυλία? Μπορεί.. Κανείς δεν μπορεί όμως να αρνηθεί πως αυτό το συγκρότημα πρόσφερε δίσκους μοναδικούς και ανεξίτηλους στο πέρασμα του χρόνου και πως συνέβαλε στο να δημιουργηθεί το ιδίωμα του melodic death metal.

Ταξιδεύοντας πίσω στο χρόνο και στο έτος 1994, οι IN FLAMES και οι AT THE GATES κυκλοφορούν τα “Jester race” και “Slaughter of the soul” αντίστοιχα, που μαζί με το “The gallery” των DARK TRANQUILLITY, που κυκλοφόρησε το επόμενο έτος, δημιουργούν τα τρία άλμπουμ-θεμέλιους λίθους του σκανδιναβικού death metal. Οι IN FLAMES έχοντας χτίσει ισχυρές βάσεις, χρειαζόντουσαν ένα άλμπουμ ακόμα πιο μοντέρνο. Ένα άλμπουμ που θα γεφύρωνε ακόμα περισσότερο τις μελωδίες του κλασικού MAIDEN-ικού heavy metal, με τον σκληρό death metal ήχο. Το άλμπουμ αυτό κυκλοφόρησε το 1997 και δεν είναι άλλο από το “Whoracle”.

Το “Whoracle” είναι ένα άλμπουμ συνθετικά και εκτελεστικά άψογο, αποτελούμενο από πιασάρικες μελωδίες, εξαιρετική ατμόσφαιρα και riffs που φέρουν την υπογραφή του μοναδικού Jesper Strobland, οι οποίες πιστοποιούν το αναγνωρίσιμο στιλ της μπάντας. Στο “Whoracle” δεν υπάρχει τραγούδι που να στερείται ποιότητας. Tα “Jotun”, “Food for the gods”, “Dialogue with the stars”, “Episode 666” αλλά και η διασκευή στο τραγούδι των DEPECHE MODE, “Everything counts”, έδωσαν δυναμική και φρεσκάδα στο “Whoracle”. Αν και θεωρώ το “Jester race” ανώτερο ως άλμπουμ, το “Whoracle” λειτούργησε ως οδηγός για τους IN FLAMES, δείχνοντας τους τον δρόμο που τους οδήγησε στα ακόμα καλύτερα “Colony” και το αγαπημένο μου όλων, “Clayman”.

Φυσικά, οι συνθέσεις αναδυκνείονται ακόμα περισσότερο και από την εξαιρετική παραγωγή του δίσκου, την οποία επιμελήθηκε ο Fredrik Nordström. Το έργο όμως του γνωστού μουσικού και παραγωγού δεν ήταν και τόσο εύκολο, καθώς είχε να αντιμετωπίσει τον μέρχι τότε μη επαγγελματισμό που έδειχναν οι νεαροί Σουηδοί. Κατά τα λεγόμενα του Nordström, η ηχογράφηση του “Whoracle” δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση και αυτό διότι τα μέλη της μπάντας προτιμούσαν πολλές φορές να πίνουν μπύρα και να παίζουν βιντεοπαιχνίδια, από το να ασχολούνται με την δουλειά που έπρεπε να κάνουν για τον δίσκο.

Το “Whoracle” καθιερώθηκε ως ένα από τα αγαπημένα άλμπουμ των οπαδών της μπάντας και θεωρείται, μαζί με τα υπόλοιπα άλμπουμ της «χρυσής» εποχής από το “Lunar strain” μέχρι και το “Come clarity”, ως ένα βασικό συστατικό που βοήθησε το συγκρότημα στο να γίνει η πιο εμπορική και αναγνωρίσιμη μπάντα του ήχου του Gothenburg.

 

 

Did you know that:

 

-Το “Whoracle” είναι ένα concept άλμπουμ, το οποίο περιγράφει ένα υποθετικό μέλλον μίας μετά αποκαλυπτικής Γης, της οποίας η τεχνολογικά αναβαθμισμένη και η ουτοπική κοινωνία, καταρρέει από την ανθρώπινη φύση.

-Το concept του άλμπουμ ήταν έμπνευση του Anders Friden και η μετουσίωση του σε στίχους πραγματοποιήθηκε από τον Niklas Sundin των DARK TRANQUILLITY.

-To “Whoracle” είναι το τελευταίο άλμπουμ των IN FLAMES στο οποίο παίζει ντραμς ο Bjorn Gelotte, καθώς από το επόμενο άλμπουμ, “Colony”, έγινε μόνιμος κιθαρίστας.

-Στο booklet του άλμπουμ έχει γίνει λάθος στους στίχους του τραγουδιού “Episode 666” και αντί αυτού, εμφανίζονται οι στίχοι του τραγουδιού “Morphing into primal”.

Σχόλια

Άλλα άρθρα του συντάκτη

Διαβάστε επίσης

A Day To Remember... 18/09 [BLACK SABBATH]

18 Σεπτεμβρίου, 2020 - 03:45 Γιάννης Παπαευθυμίου

ONOMA ΑLBUM: “Paranoid”- BLACK SABBATH ETOΣ KYKΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1970 ΕΤΑΙΡΙΑ: Vertigo ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Rodger Bain ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Φωνητικά - Ozzy Osbourne Kιθάρες - Tony iommi ...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 17/09 [THERION]

17 Σεπτεμβρίου, 2020 - 19:00 Γιώργος Κουκουλάκης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Sitra Ahra” - THERION ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2010 ΕΤΑΙΡΙΑ: Nuclear Blast ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Christofer Johnsson ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Christofer Johnsson – κιθάρες, πλήκτρα, programming...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 14/09 [FLOTSAM AND JETSAM]

14 Σεπτεμβρίου, 2020 - 21:15 Θοδωρής Μηνιάτης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “The cold” – FLOTSAM AND JETSAM  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2010  ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Driven Music Group  ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Mark Simpson & Ralph Patlan   ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 12/09 [FIREHOUSE]

12 Σεπτεμβρίου, 2020 - 17:00 Γιώργος Κουκουλάκης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Firehouse” - FIREHOUSE ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1990 ΕΤΑΙΡΙΑ: Epic ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: David Prater ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Bill Leverty – κιθάρες C.J. Snare – φωνητικά Perry Richardson...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 12/09 [ANNIHILATOR]

12 Σεπτεμβρίου, 2020 - 03:00 Άγγελος Κατσούρας

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Never, neverland” - ANNIHILATOR ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1990 ETAIΡΕΙΑ: Roadrunner Records ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Glen Robinson, Jeff Waters ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Jeff Waters - Kιθάρες, μπάσο Coburn...

[περισσότερα]