A Day To Remember... 01/09 [MOTLEY CRUE]

1 Σεπτεμβρίου, 2019 - 19:00

ΟΝΟΜΑ ALBUM: “Dr. Feelgood” – MOTLEY CRUE

ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1989

ΕΤΑΙΡΙΑ: Elektra

ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Bob Rock

ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ

Φωνητικά – Vince Neil

Κιθάρες – Mick Mars

Μπάσο – Nikki Sixx

Τύμπανα – Tommy Lee

 

Έχουμε και λέμε ξεκινώντας με τρία δεδομένα! Πρώτον, είναι ο δίσκος που άκουσε ο πολύς Lars Ulrich και θέλησε να μεταφέρει αυτόν τον ήχο στο “Black album”. Δεύτερον, είναι ο αρτιότερος -μουσικά- δίσκος των MOTLEY CRUE. Και τρίτον, είναι η μοναδική περίπτωση δίσκου στα χρονικά του σχήματος, όπου τα ναρκωτικά είναι απόντα και η μουσική νικάει τις καταχρήσεις! 

 

Μέσα από 60 λέξεις μπορεί ο οποιοσδήποτε να καταλάβει το μέγεθος του συγκεκριμένου δίσκου. Με τον Nikki Sixx να έχει επιστρέψει από τον κόσμο των νεκρών και να «επιβάλλει» στους άλλους τρεις τρελούς την αποχή από κάθε είδους ουσία ή αλκοόλ, οι MOTLEY CRUE κυκλοφόρησαν τον καλύτερο δίσκο της καριέρας τους! 

 

Γνωρίζετε, αν παρακολουθείτε τα κείμενά μου σε αυτή τη στήλη, πως δεν μου αρέσει να αναλύω τον εκάστοτε δίσκο, καθώς έχουν γραφτεί άπειρες σελίδες, πόσο μάλλον για έναν δίσκο σαν το “Dr. Feelgood”. Προτιμάω την συναισθηματική πλευρά, αυτό που νιώθω ή ένιωθα όταν άκουσα τον εκάστοτε δίσκο! 

Η σύριγγα στο εξώφυλλο, τυλιγμένη με το «ιατρικό» φίδι και τα φτερά. Όλη η ζωή των MOTLEY CRUE σε ένα εξώφυλλο, που έμελλε να χαραχθεί στο κεφάλι εκατομμυρίων ανθρώπων σαν και του λόγου μου. Αυτό το intro και το “bam bam bam” στο ομώνυμο τραγούδι που σου «κουνάει» τους γοφούς σου αυτόματα! Το είχα αγοράσει 10 χρόνια από τη χρονιά που κυκλοφόρησε. 1999 και ήμουν απέναντι στα μεγαλύτερα τσογλάνια που γέννησε αυτή η μουσική! Ανάμεσα σε «γιατρούς», λεσβίες, τατουάζ, αλητεία που τότε δεν καταλάβαινα. Αυτό το σήκωμα στο «τρέμολο» στο “Kickstart my heart” και η στιγμή που μπαίνει η απόλυτη riffάρα.  Το «δάνειο» που πήρε η μπάντα από τους THE BEATLES στο “She’s go down” από το “I want you (She’s so heavy)”, δηλώνοντας τον σεβασμό τους σε ένα από τα μεγαλύτερα γκρουπ, αν όχι το μεγαλύτερο, που είδε αυτός ο κόσμος σε όλα τα είδη της μουσικής! Αυτή η νεανική μα συνάμα και ώριμη αλητεία μιας μπάντας που όχι μόνον τάραξε τα μουσικά δρώμενα αλλά έγιναν trademark μιας ολόκληρης γενιάς, μιας ολόκληρης χώρας! Ένα συγκρότημα μακριά από ταμπέλες. Ούτε heavy metal, ούτε glam, ούτε sleaze, ούτε hair metal. Μόνο αληθινό και ατόφιο rock ‘n’ roll’. Αυτό που είχε πει ο Nikki Sixx. Η μπάντα που δεν είχε δει ποτέ κανείς στον πλανήτη. 

 

Αυτό ήταν οι MOTLEY CRUE. Και με το “Dr. Feelgood” δεν εδραίωσαν απλά το όνομά τους. Έμειναν στην ιστορία σαν ένα από τα μεγαλύτερα και επιδραστικότερα γκρουπ όλων των εποχών. Γιατί κατάφεραν και τα έβαλαν με τα «γυαλισμένα» παιδιά, τους BON JOVI τους DEF LEPPARD, τους WHITESNAKE του ’87 και κέρδισαν. 

 

Αυτά που γράφω σε τούτες εδώ τις γραμμές είναι μία τοποθέτηση μέσα από τα βάθη της ψυχής μου. Το “Dr. Feelgood” είναι ένας δίσκος που δεν χωράει καμία αμφισβήτηση. Όσο και να θέλουν ορισμένοι να «προμοτάρουν» τα πρώτα χρόνια της μπάντας, τότε που έπαιζαν «heavy metal» (Πες το στον Nikki Sixx και μετά αν μπορείς να ξαναμιλήσεις θα είναι κατόρθωμα, αφού θα σου έχει προσγειώσει την γροθιά του στο σαγόνι σου), αυτός ο δίσκος θα είναι ο καλύτερος του συγκροτήματος! 

 

Η μπάντα απολύτως νηφάλια κατάφερε το ακατόρθωτο! Χτύπησε την κορυφή και έμεινε εκεί πέρα για 109 εβδομάδες! Είπες κάτι; 

“When I get high I get high on speed

Top fuel funny car's A drug for me

My heart, my heart

Kick start my heart”

Φιλάκια! 

 

Did you know that:

- O Bob Rock είχε δηλώσει για τους MOTLEY CRUE: «Βρισκόμουν σε ένα στούντιο με τέσσερις τύπους οι οποίοι έπιναν ένα μπουκάλι κρασί και ήθελαν να σκοτώσουν ο ένας τον άλλον». 

- Το single του “Dr. Feelgood” είναι με διαφορά το πιο επιτυχημένο του συγκροτήματος καθώς έφτασε έως το #6 στο HOT 100. Επίσης πούλησε εκείνη την εποχή 500.000 κόπιες!

- Το “Kickstart my heart” το είχε ακούσει ο πρώην manager της μπάντας από τον Nikki Sixx που το έπαιζε σε ακουστική κιθάρα και ψέλιζε ασυναρτησίες. Τον προκάλεσε να το κάνει κανονικό τραγούδι και ο λατρεμένος Nikki έγραψε την ιστορία της ζωής του.

- Το “Without you” είναι γραμμένο για την σχέση του Tommy Lee με την Heather Locklear.

- To “Same old situation” είναι γραμμένο για τις λεσβίες. Χαρακτηριστικά ο Nikki Sixx είχε αναφέρει πως «Είναι τραγικό να σε αφήνουν οι κοπέλες για άλλες κοπέλες». 

- Το “Don’t go away mad (Just go away) το έγραψε ο Nikki Sixx επηρεασμένος από την ταινία “Heartbreak ridge” όπου πρωταγωνιστεί ο Clint Eastwood και αναφέρει την συγκεκριμένη φράση.

- Φανταστείτε την επιτυχία που είχε ο δίσκος εκείνη την εποχή που η Nike έφταιξε ειδικό ζευγάρι παπούτσια εμπνευσμένη από το εξώφυλλο του “Dr. Feelgood”.

Ντίνος “Rattlesnake Shake” Γανίτης

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

A Day To Remember… 28/05 [NIGHTWISH]

28 Μαίου, 2020 - 13:15 Φραγκίσκος Σαμοΐλης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Wishmaster” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2000 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Drakkar Entertainment ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Tero Kinnunen, NIGHTWISH ΣΥΝΘΕΣΗ ΓΚΡΟΥΠ: Tarja Turunen – φωνητικά Tuomas Holopainen -...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 28/05 [INNERWISH]

28 Μαίου, 2020 - 09:15 Παναγιώτης Γιώτας

OΝΟΜΑ ALBUM: ''No turning back'' – INNERWISH ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2010 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Ulterium Records ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Φώτης Μπενάρδο – Θύμιος Κρίκος ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά – Μπάμπης Αλεξανδρόπουλος...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 25/05 [SOULFLY]

25 Μαίου, 2020 - 22:00 Γιάννης Σαββίδης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Omen” - SOULFLY  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2010 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Roadrunner Records ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Max Cavalera, Logan Mader ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά, κιθάρα - Max Cavalera Κιθάρα - Marc...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 24/05 [ENFORCER]

24 Μαίου, 2020 - 23:30 Δημήτρης Τσέλλος

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Diamonds” - ENFORCER ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2010 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Earache ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Rikard Per Löfgren ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Olof Wikstrand - φωνητικά Joseph Tholl - κιθάρα Adam Zaars - κιθάρα...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 23/05 [KING'S X]

23 Μαίου, 2020 - 22:00 Κώστας Αλατάς

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ – “Please come home... Mr. Bulbous” – KING’S X ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ – 2000 ΕΤΑΙΡΙΑ – Metal Blade ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ – Ty Tabor and KING’S X  ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ Μπάσο / Φωνητικά –...

[περισσότερα]