A Day To Remember... 01/10 [IRON MAIDEN]

1 Οκτωβρίου, 2020 - 00:45

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: ''No prayer for the dying'' – IRON MAIDEN

ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1990

ΕΤΑΙΡΙΑ: EMI

ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Martin Birch

ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:

Φωνητικά – Bruce Dickinson

Κιθάρες – Dave Murray

Κιθάρες – Janick Gers

Μπάσο – Steve Harris

Τύμπανα – Nicko McBrain

 

Additional musician:

Πλήκτρα  - Michael Kenney

 

Αντί προλόγου στο σημερινό κείμενο θα μπορούσα να παραπέμψω στο κείμενο του φίλου και συνάδελφου Σάκη Νίκα – , και ο λόγος είναι πως εκεί ο Σάκης κάνει μια πολύ ωραία και με αρκετή δόση χιούμορ ανάλυση για τον δίσκο των λατρεμένων μου IRON MAIDEN. Ο δίσκος αυτός είναι το όγδοο δισκογραφικό πόνημα των Βρετανών ηγετών του metal ''No prayer for the dying'' που κυκλοφόρησε σαν σήμερα πριν από 30 χρόνια. Πριν περάσουμε στο κυρίως μέρος του κειμένου, θα ήθελα να πω ότι ο συγκεκριμένος δίσκος, κατά την εκτίμησή μου πάντα, είναι καλός, χωρίς όμως φυσικά να μπορεί να συγκριθεί με τους προηγούμενους τεράστιους δίσκους. Αυτή νομίζω είναι και η κατάρα του συγκεκριμένου άλμπουμ, μιας και είχε την ατυχία να διαδεχθεί την τεράστια επιτυχία και αξία του ''Seventh son of a seventh son'', σε πρώτο πλάνο, αλλά και σε δεύτερο να είναι η συνέχεια της φανταστικής επτάδας δίσκων που είχαν κυκλοφορήσει ως τότε. 

 

Ας περάσουμε όμως σιγά-σιγά στα του δίσκου, για να βρεθούμε στο ξεκίνημα των 90s, όπου συναντάμε τους πρωτοπόρους της heavy metal σκηνής IRON MAIDEN από την μια να βρίσκονται στον απόηχο της τεράστιας επιτυχίας που άφησε πίσω του το ΕΠΟΣ ''Seventh son of a seventh son'' και η εκπληκτική, αλλά και κουραστική, περιοδεία που το ακολούθησε και από την άλλη να σκέφτονται το πώς θα κινηθούν στο επόμενο δισκογραφικό τους βήμα. Η βασική πρόθεση της μπάντας, μετά από μια κουβέντα που έχουν μεταξύ τους, είναι να δημιουργήσουν ένα άλμπουμ που να διαφοροποιείται από τον ηχητικό προσανατολισμό που είχαν στις τελευταίες τους δουλειές και να πάνε σε έναν πιο ξερό, τραχύ και ευθύ ήχο, που να κινείται πιο κοντά στην πρώτη μεγάλη τριάδα δίσκων της καριέρας τους. Κύριοι υποστηρικτές αυτού ήταν οι Harris, Birch και Smallwood. Στις συζητήσεις αυτές, όμως, ο Adrian Smith, αφενός διαφωνεί, αφετέρου δηλώνει στους υπόλοιπους πως έχει την πρόθεση να αποχωρήσει, μιας και τον έχει κουράσει όλο αυτό και βρίσκεται σε μια περίοδο της ζωής του που δεν γνωρίζει τί θέλει να κάνει μουσικά. Στο στάδιο της προ - παραγωγής ανακοινώνεται και επίσημα η αποχώρηση του Smith, ο οποίος αφήνει πίσω και μια δική του σύνθεση που μπαίνει στον δίσκο, το ''Hooks in you'', που δεν την λες κακή, αλλά δείχνει και την δική του διαφοροποίηση για την αλλαγή κατεύθυνσης που αποφασίστηκε. 

 

Στη θέση του θα έρθει ο χορευταράς και πολύ διαφορετικός στο στυλ παιξίματος Janick Gers, γνωστός του Bruce Dickinson από την εποχή που τραγουδούσε στους SAMSON και μετέπειτα συνεργάτης στον πρώτο του προσωπικό δίσκο ''Tattooed millionaire'' αλλά και στο soundtrack της ταινίας ''A nightmare on Elm Street 5: The dream child'', για την οποία ο Dickinson είχε γράψει το κομμάτι ''Bring your daughter... to the slaughter''. Το συγκεκριμένο κομμάτι μάλιστα ο Harris ήθελε να το δουλέψουν στους MAIDEN και να το συμπεριλάβουν στον δίσκο. Κάτι που φυσικά έγινε, και πολύ σωστά μπορεί να πει κανείς, μιας και το ''Bring your daughter... to the slaughter'' ήταν ένα από τα δυο singles αλλά και ένα από τα καλύτερα κομμάτια του δίσκου. Το βίντεο κλιπ που γυρίστηκε έπαιζε συχνά πυκνά στο κραταιό τότε MTV, όπως και το βίντεο του χαβαλετζίδικου ''Holy smoke'', που ήταν και το πρώτο single του δίσκου. Ένα ακόμη κομμάτι που γυρίστηκε σε βίντεο κλιπ ήταν το ''Tailgunner'', που και αυτό συγκαταλέγεται στα πολύ δυνατά κομμάτια του δίσκου. Κομμάτια που επίσης συμπεριλαμβάνονται στα καλύτερα του δίσκου και φέρουν την χαρακτηριστική MAIDEN σφραγίδα είναι το ομώνυμο ''No prayer for the dying'', το ''Public enema number one'', το ''Run silent run deep'' και το ''Mother Russia''. Σε μια γενική εικόνα ακούγοντας κάποιος τον δίσκο καταλαβαίνει αμέσως πως στο σύνολό του, με ελάχιστες εξαιρέσεις, διακατέχεται από μια πιο σκοτεινή ατμόσφαιρα, πιο άμεση και επιθετική προσέγγιση και με τα πλήκτρα, σε αντίθεση με  το πρόσφατο παρελθόν, να απουσιάζουν σχεδόν ολοκληρωτικά. Στον στιχουργικό τομέα ακολουθείται επίσης αυτή η σκοτεινή και επιθετική λογική, καθώς πραγματεύεται κυρίως με σύγχρονα κοινωνικά θέματα της εποχής, όχι πως σήμερα έχει αλλάξει κάτι δραματικά, τουναντίον θα λέγαμε, όπως ο θάνατος, η προσευχή, η θρησκεία και ο πόλεμος, ενώ απουσιάζουν τα πιο αλληγορικά και ιστορικά θέματα στα οποία είχαν συνηθίσει να κινούνται. 

Από εκεί και πέρα, αν κάποιος προσπαθήσει να βρει ποιό ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα του ''No prayer for the dying'' που οδήγησε στο να λάβει κάποιες αρνητικές κριτικές από οπαδούς και κριτικούς της εποχής, μπορεί να πει πως είναι μάλλον το γεγονός πως είναι κατώτερο ή μάλλον πιο γήινο σε σχέση με τα διαστημικά άλμπουμ που είχαν κυκλοφορήσει ως τότε, και όχι οι διάφοροι λόγοι που γράφτηκαν και ακούστηκαν. Ένας από αυτούς τους λόγους ήταν το πιο στεγνό και σκληρό παίξιμο του Gers, το οποίο ακόμα και αν ο Γιαννίκος είναι ο λιγότερο αγαπημένος μου από τους τρεις κιθαρίστες της μπάντας, θεωρώ πως είναι απόλυτα ταιριαστό στο υλικό του εν λόγω δίσκου και μάλιστα στα καλά κομμάτια ξεχωρίζει κιόλας. Ένας άλλος ήταν η αλλαγή στον τρόπο ερμηνείας του Dickinson. Ο πιο τραχύς και σκοτεινός τρόπος στα φωνητικά του και η απομάκρυνση από το θεατρικό, επικό και οπερατικό στυλ των ερμηνειών του παρελθόντος, ξένισαν τότε αρκετούς fans της heavy metal κοινότητας. Προσωπικά να πω ότι ούτε αυτό με χαλάει ή με χάλασε στον δίσκο, ίσα-ίσα που στις καλές στιγμές όλα είναι ιδανικά και μάλιστα τέτοια πειράματα πιστεύω πως εμπλούτισαν το ρεπερτόριο των φωνητικών δυνατοτήτων του Dickinson στην πορεία. Ένα ακόμα, και ίσως το μόνο που μπορώ να συμφωνήσω εν μέρει, είναι η παραγωγή του δίσκου η οποία για άλμπουμ των IRON MAIDEN μοιάζει αρκετά μπουκωμένη και όχι και τόσο καθαρή, παρά το γεγονός πως ο Birch ήθελε να έχει έναν πιο απογυμνωμένο ήχο λόγω του υλικού του. Δεν ξέρω αν φταίει το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά το ''The number of the beast'' άλλαξαν τα στούντιο ηχογράφησης και έγινε στην πατρίδα τους, συγκεκριμένα στον (αχυρώνα) Barnyard του Essex, ίσως να έπαιξε και αυτό τον ρόλο του. Όμως δεν φτάνω στο σημείο να είμαι και τόσο σκληρός στον τομέα αυτό όσο ο Bruce Dickinson που έχει δηλώσει πως ''ήταν σκατά, μια σκατά ηχογράφηση και εύχομαι να μην την είχαμε κάνει με αυτόν τον τρόπο''.

 

Όπως και να έχει όμως, ακόμα και παρά τις κάποιες αρνητικές κριτικές που πήρε από κριτικούς και μερικούς οπαδούς, εμπορικά οι πωλήσεις του άλμπουμ αλλά και η πορεία του στα chart του κόσμου κινήθηκαν σε πολύ καλά επίπεδα. Ενδεικτικά να πούμε πως έφτασε στη 17η θέση του Billboard 200 της Αμερικής, αλλά και στο no.2 των UK album charts. Φυσικά έγινε χρυσός και στις δυο αυτές χώρες αλλά και πλατινένιο στον Καναδά. Επίσης και τα singles του δίσκου πήγαν πολύ καλά στα charts, μάλιστα το ''Bring your daughter... to the slaughter'', ήταν το πρώτο που σκαρφάλωσε στην κορυφή των UK singles charts, ενώ το έτερο single ''Holy smoke'' ανέβηκε μέχρι την τρίτη θέση αυτών. 

 

Φτάνοντας στο τέλος θα λέγαμε πως συνολικά το ''No prayer for the dying'' δεν είναι ούτε κακός δίσκος, ούτε ο χειρότερος των IRON MAIDEN. Μπορεί να έχει όντως κάποια αδύναμα κομμάτια αλλά όχι σε βαθμό που να μπορεί να χαρακτηριστεί κακός ο δίσκος. Κατώτερος από τους άφταστους προηγούμενους ή τρωτός ναι, αλλά κακός μάλλον όχι.

 

Did you know that:

- Το εξώφυλλο του δίσκου, που επιμελήθηκε ο σχεδόν μόνιμος ως τότε σε αυτό τον τομέα συνεργάτης της μπάντας Derek Riggs, έχει βγει σε δύο εκδόσεις. Η αρχική και πάρα πολύ ωραία έκδοση απεικονίζει τον Eddie να βγαίνει από τον τάφο του αρπάζοντας τον νεκροθάφτη από το λαιμό. Στην δεύτερη έκδοση, αυτήν της επανέκδοσης του 1998, κατόπιν απαίτησης του μάνατζερ του συγκροτήματος Rod Smallwood, αφαιρέθηκε η φιγούρα του νεκροθάφτη και έμεινε μόνο ο Eddie που βγαίνει από τον τάφο. Μάλλον με τα χρόνια τον ενόχλησε ή τελικά δεν ήταν σύμφωνος με το γεγονός πως η φιγούρα του νεκροθάφτη που είχε φτιάξει ο Riggs ήταν ο ίδιος ο Smallwood!

- Στην επανέκδοση του 1995 σε CD συμπεριλήφθηκαν σε bonus disc και τέσσερις διασκευές που είχαν κάνει οι IRON MAIDEN εκείνη την περίοδο. Aυτές ήταν τα ''All in your mind'' των STRAY, ''Kill me ce soir'' των GOLDEN EARRING, ''I'm a mover'' των FREE και ''Communication breakdown'' των LED ZEPPELIN''. Όλες μπορoύν να βρεθούν σήμερα και στο YouTube. Aν δεν τις έχετε ακούσει, έχουν τον χαβαλέ τους θα έλεγα.

- Μετά την αποχώρηση του Dickinson από τους IRON MAIDEN το 1993, τα κομμάτια από το “No prayer for the dying” αγνοούνταν επιδεικτικά στις live εμφανίσεις τους. Το μόνο κομμάτι από τον δίσκο που έχει παιχτεί στα μετά-1993 live είναι το “Bring your daughter…to the slaughter” στην καλοκαιρινή περιοδεία του 2003.

- Η περιοδεία για την προώθηση του album ονομάστηκε “No prayer on the road”.

- To "Bring Your daughter... to the slaughter, το πρώτο (και μοναδικό έως και σήμερα) no 1 στα UK Singles Chart των Iron Maiden, αρχικά ηχογραφήθηκε από τον Dickinson για το soundtrack της ταινίας A Nightmare on Elm Street 5: The Dream Child. Το κομμάτι είχε απαγορευτεί από το BBC και μόνο ένα live clip διάρκειας 90 δευτερολέπτων μεταδιδόταν από το Top of the Pops.

 

Παναγιώτης ''The Unknown Force'' Γιώτας

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

A Day To Remember... 17/12 [MANILLA ROAD]

17 Δεκεμβρίου, 2020 - 01:15 Δημήτρης Τσέλλος

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “The courts of Chaos” - MANILLA ROAD ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1990 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Black Dragon Music ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Jon Miller, Mark “The Shark” Shelton ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Mark “The Shark” Shelton...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 10/12 [MOTORHEAD]

10 Δεκεμβρίου, 2020 - 00:45 Θοδωρής Μηνιάτης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “The World Is Yours” – MOTORHEAD ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2010 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Motörhead Music / UDR ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Cameron Webb ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Φωνητικά/Μπάσο – Ian Fraser Kilmister...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 09/12 [QUEEN]

9 Δεκεμβρίου, 2020 - 02:00 Κώστας Τσιρανίδης

ONOMA ΑΛΜΠΟΥΜ: “Flash Gordon” (soundtrack) - QUEEN ETOΣ KYKΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1980 ΕΤΑΙΡΙΑ: EMI/Electra ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Brian May & Reinhold Mack ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Φωνητικά – Freddie Mercury Κιθάρες...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 05/12 [RAGE AGAINST THE MACHINE]

5 Δεκεμβρίου, 2020 - 19:45 Γιάννης Παπαευθυμίου

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Renegades” – RAGE AGAINST THE MACHINE  ETOΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2000 ETΑΙΡΙΑ: Sony  ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Rick Rubin, Brendan O’ Brien  ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Φωνητικά – Zack de la...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 04/12 [RAGE]

4 Δεκεμβρίου, 2020 - 23:00 Άγγελος Κατσούρας

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Reflections of a shadow” - RAGE ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1990 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Noise Records ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Armin Sabol ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Peter “Peavy” Wagner – Φωνητικά, μπάσο, κλασική κιθάρα...

[περισσότερα]