A Day To Remember... 03/10 [DIAMOND HEAD]

3 Οκτωβρίου, 2020 - 02:00

ONOMA ΑΛΜΠΟΥΜ - “Lightning to the nations” - DIAMOND HEAD 
ETOΣ KYKΛΟΦΟΡΙΑΣ - 1980
ΕΤΑΙΡΙΑ – Ιndependent/ Happy Face Records 
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ
Φωνητικά / κιθάρες –  Sean Harris 
Kιθάρες - Brian Tatler 
Mπάσο - Colin Kimberley
Τύμπανα - Duncan Scott

“Lightning to the nations”. 40 χρόνια, για έναν από τους πιο ιστορικούς δίσκους των αρχών των 80s  και του κινήματος του ΝWOBHM. Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την  αρχή.

Η ιστορία της μπάντας ξεκινά όμως πίσω στην άνοιξη του 1976, όταν ο νεαρός κιθαρίστας Brian Tatler θα συνασπιστεί με τον συμμαθητή του και επίσης ντράμερ Duncan Scott για να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν την δική τους μουσική. Ο τραγουδιστής Sean Harris δεν θα αργήσει να προστεθεί στην μπάντα. Κάπου εδώ,  ξεκινά και επίσημα η πορεία τους σχήματος. Ο επόμενος στόχος είναι να βρεθεί το κατάλληλο όνομα, θα προταθούν ονόματα όπως WOLF, COBRA και FIREBIRD αλλά τελικά από έναν δίσκο του Phil Manzanera (κιθαρίστας στους ROXY MUSIC και γνωστός παραγωγός μεταξύ άλλων) θα “δανεισθούν” το DIAMOND HEAD. 

H θέση του μόνιμου μπασίστα θα καλυφθεί από τον Colin Kimberley και μέχρι τα τέλη του 70, η μπάντα θα παίζει παντού, είτε ανοίγοντας για άλλους (SLADE, QUARTZ), είτε παίζοντας τα δικά τους shows. Η έντονη συναυλιακή δραστηριότητα και παρουσία, είχε σαν αποτέλεσμα να αποκτήσουν ένα πολύ καλό όνομα στους heavy metal κύκλους της Βρετανίας. Το σχήμα άρχισε να στέλνει demos με τα τραγούδια της στους ραδιοφωνικούς σταθμούς και μάλιστα είχαν την τύχη ο Geoff Βarton του περιοδικού Sounds εκείνη την εποχή να τους έχει στο μόνιμο playlist στην εκπομπή του.

Το όνομά τους είχε αρχίσει να συζητείται παντού, και έτσι η μπάντα θα κυκλοφορήσει μέσω της Happy Face Records το πρώτο τους single “Shoot out the lights/ Helpless” στις αρχές του 1980. H αποδοχή ήταν εξαιρετική και έτσι θα παίξουν support στους ΑC/DC και ΙRON MAIDEN. Η αναμονή για ένα full length ήταν έντονη, σε μια εποχή που πολλοί από τους συναδέλφους τους είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν  τα ντεμπούτα τους και σιγά σιγά να σχηματίζουν καριέρα. Το δεύτερο single “Sweet and innocent/ Streets of gold” θα βγει στην αγορά, ενώ η μπάντα ετοιμάζει το ντεμπούτο της. Ο δίσκος τελικά θα κυκλοφορήσει αρχικά χωρίς τίτλο και track listing σε 1000 αντίτυπα , τα οποία είχαν σαν εξώφυλλο τις υπογραφές της μπάντας. Ο δίσκος έγινε γνωστός σαν White label album και πωλούνταν μέσω ταχυδρομείου και μέσω των συναυλιών της μπάντας. Ένα δεύτερο pressing θα τυπωθεί από τη άσημη Happy face σε άλλα 1000 αντίτυπα, μιας και η ζήτηση είχε είδη να αυξάνεται. 

Στα του δίσκου τώρα. Εδώ θα βρούμε επτά θεϊκά κομμάτια από την πρώιμη εποχή της μπάντας, οι περισσότερες συνθέσεις να έχουν γραφτεί στα τέλη των 70s. Η ενέργεια και ο ήχος της μπάντας διέθετε τα καλύτερα στοιχεία από σχήματα όπως οι LED ΖEPPELIN, JUDAS PRIEST, BLACK SABBATH, DEEP PURPLE,ΒUDGIE, RUSH, SCORPIONS. Συνθέσεις που εκτός από ενέργεια και πάθος ξεχώριζαν για την άρτια δομή τους και την απαράμιλλη τεχνική του κιθαρίστα Brian Tatler.

Εδώ μέσα μπορεί να θαυμάσει κανείς την μοναδική του προσφορά του τόσο στα riffs (βλέπε “Am I Evil”, “Helpless”, “Τhe prince” και τα υπόλοιπα πέντε) όσο και λυρικά του solos. Ένα πραγματικό ταλέντο τόσο στην σύνθεση όσο και στην εκτέλεση. Ένας μοναδικός παίχτης αλλά και εξαιρετικός συνθέτης επίσης. Η μπάντα δεν θα ήταν τόσο σπουδαία ίσως αν δεν διέθετε επίσης την εξαιρετική φωνή του Sean Harris. Eνας ταλαντούχος τραγουδιστής, για πολλούς ο πιο σπουδαίος της γενιάς του, διέθετε μια μοναδική φωνή που είχε σαν βάση της τους μεγάλους hard rock τραγουδιστές της δεκαετίας του ‘70, όπως ο Robert Plant και ο Paul Rogers. 


Το ντεμπούτο της μπάντας μπορεί να μην είχε την τύχη να διαθέτει από πίσω του  μια σοβαρή δισκογραφική εταιρία, παρόλο αυτά όμως διέθετε ένα πλήθος από εξαιρετικά τραγούδια, κομμάτια που τους ξεχώριζαν από όλους εκείνη την εποχή.   Ο δίσκος ξεκινά με το ομώνυμο κομμάτι, ένα από τα χαρακτηριστικά κομμάτια της μπάντας που μας βάζει στο κλίμα τόσο του δίσκου όσο και της εποχής του NWOBHM. Το “Prince” που ακολουθεί με την riff-αρα του μπαίνει φουριόζικο, εξαιρετικά leads από τον Tatler, ένα  κομμάτι κατάλληλο για headbanging. Άψογο σε όλα του. Συνέχεια με το “Sucking my love” είναι μια σύνθεση που μπορείς να θαυμάσεις στην σχεδόν δεκάλεπτη διάρκεια του, πόσο σπουδαίο ήταν το δίδυμο Tatler/Harris και πόσο δεμένη και περιπετειώδης ακούγεται η μπάντα σε αυτό εδώ το τραγούδι. 

“Am I Evil” με το μπάσιμο της δεύτερης  πλευράς, τι να πει κανείς για αυτή την σύνθεση. Η ιστορία την έχει καταγράψει και κάθε φορά που την ακούμε ξανά  δεν μπορούμε να μην θαυμάσουμε την μεγαλειώδη ιδιοφυΐα του νεαρού (μόλις 20 ετών τότε) Brian Tatler. Ακούστε την για άλλη μια φορά και σκεφτείτε σοβαρά τον ρόλο και την σπουδαιότητα του ΝWOBHM στην εξέλιξη του heavy metal όταν ξεκινήσετε την επόμενη κουβέντα με τους φίλους σας. 

“Sweet and innocent” για την συνέχεια, μια σύνθεση που έρχεται να ελαφρύνει κάπως την ηλεκτρική καταιγίδα που ακολούθησε. Η πιο ξεκάθαρα ΖEPPELIN σύνθεση στον δίσκο. Προσωπικά, θα προτιμούσα στην θέση του να επέλεγαν το “Streets of gold”, αλλά αυτό δεν μειώνει ούτε στο ελάχιστο την αξία του δίσκου. 
Το “It’s electric” που υπάρχει μετά, είναι μια χαρακτηριστική σύνθεση και αυτή που φέρει πάνω της το πνεύμα της δεκαετίας του ’70. Έρχεται εδώ στην καινούργια δεκαετία μέσα από τα χέρια εμπνευσμένων δημιουργών, για να χαρακτηρίσει με τον ήχο της μια ολόκληρη εποχή, το κύμα του νέου Βρετανικού heavy metal. O δίσκος θα κλείσει με το ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ “Helpless”, ένα από τα πιο heavy και πιο “headbanging” κομμάτια της μπάντας που ρίχνει την αυλαία με εξαιρετικό τρόπο. 

Το “Lightning to the nations” είναι ένα μνημείο heavy metal τελειότητας, έχει καταγραφεί στην ιστορία του είδους σαν ένα από τα πιο σπουδαία ντεμπούτα που έχουν κυκλοφορήσει. Μπορεί η μπάντα να μην είχε την πορεία που της έπρεπε και τη άξιζε (σε αυτό φταίνε και οι ίδιοι βέβαια), παρόλα αυτά στα πρώτα χρόνια του Βρετανικού metal των 80s, οι DIAMOND HEAD ήταν από τους πιο άξιοyς αντιπροσώπους της γενιάς  τους. Το ντεμπούτο τους, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του ταλέντου τους και των ικανοτήτων τους, και ας μας έμεινε μια πικρία και μια στεναχώρια με την εξέλιξη της καριέρας τους τα επόμενα χρόνια. 
Η αναγνώριση και η επιρροή τους στην πορεία των ΜΕΤALLICA (ούπς, η πρώτη φορά που εμφανίζεται η λέξη αυτή στο κείμενο μέχρι στιγμής) είναι γνωστή και αναμφισβήτητη. Ο Lars έχει κάνει το χρέος του πάντως και έχει αποδώσει τα εύσημα πολλές φορές στην μπάντα που τον επηρέασε όσο καμιά άλλη.

Did you know that
- Μπορούσες να προμηθευθείς τον δίσκο από το ταχυδρομείο ή τις συναυλίες της μπάντας με 3,50 λίρες. 
- Οι DIAMOND HEAD θα εμφανιστούν στο festival του Reading, την ημέρα που headliners ήταν οι WHITESNAKE. Είχαν προηγηθεί  αμέσως πιο πριν σχήματα όπως οι GIRL, TYGERS OF PAN TANG και SLEDGEHAMMER.
- Μετά την κυκλοφορία του δίσκου, το περιοδικό Sounds να τους έχει ανακηρύξει σαν τους νέους LED ZEPPELIN.
- O Geoff Barton στην κριτική του δίσκου για το περιοδικό Sounds αναφέρει “Υπάρχουν σε ένα τραγούδι των DIAMONH HEAD πιο πολλά riffs απ’ ότι στα τέσσερα πρώτα albums των ΒLACK SABBATH”. Yπερβολές θα πείτε, χαρακτηρίζουν όμως την εποχή.  
- Τα “Ιt’s electric” και “Ηelpless”, ήταν τα δυο κομμάτια που επέλεξαν οι Geoff Barton και Lars Ulrich για την εξαιρετική συλλογή “NWOBHM  ‘79 revisited” που επιμελήθηκαν το 1990 και αυτή που αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για το κίνημα του Βρετανικού metal των αρχών των 80’s. Οι DΙΑΜΟΝD HEAD ήταν το μόνο σχήμα που συμμετείχε με δύο κομμάτια σε αυτήν.    
- H πρώτη συναυλία των ΜΕΤΑLLICA ήταν στις 14 Μαρτίου του 1982. Από το παρακάτω setlist, τέσσερα από τα κομμάτια είναι από τους DIAMOND HEAD και τα υπόλοιπα από ΝWOBHM μπάντες. Ιδού και το setlist της βραδιάς:  
1. "Hit the Lights" 
2. "Blitzkrieg" (Blitzkrieg cover)
3. "Helpless" (Diamond Head cover)
4. "Jump in the Fire" 
5. "Let It Loose" (Savage cover)
6. "Sucking My Love" (Diamond Head cover)
7. "Am I Evil?" (Diamond Head cover)
8. "The Prince" (Diamond Head cover)
9. "Killing Time" (Sweet Savage cover)
Γιάννης Παπαευθυμίου 

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

A Day To Remember... 26/11 [MANOWAR]

26 Νοεμβρίου, 2020 - 18:45 Σάκης Νίκας

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Battle hymns MMXI” – MANOWAR  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2010 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Magic Circle Music ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Joey DeMaio ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά – Eric Adams Μπάσο – Joey...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 23/1 [YNGWIE MALMSTEEN]

23 Νοεμβρίου, 2020 - 16:30 Δημήτρης Τσέλλος

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Relentless” - Yngwie J. Malmsteen ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2010 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Rising Force Records ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Yngwie J. Malmsteen ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Yngwie J. Malmsteen - Κιθάρα, φωνητικά,...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 20/11 [CINDERELLA]

20 Νοεμβρίου, 2020 - 17:30 Κώστας Τσιρανίδης

ONOMA ΑΛΜΠΟΥΜ: “Heartbreak station”- CINDERELLA ETOΣ KYKΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1990 ΕΤΑΙΡΙΑ: Mercury/Vertigo ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: John Jansen & Tom Keifer ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Φωνητικά/ Κιθάρες – Tom Keifer...

[περισσότερα]

FORTRESS UNDER SIEGE interview (Fotis Sotiropoulos)

20 Νοεμβρίου, 2020 - 00:30 Φίλιππος Φίλης

“Impenetrable fortress of metal”   Οι Έλληνες FORTRESS UNDER SIEGE (FUS) κυκλοφόρησαν πρόσφατα τον τρίτο full length δίσκο τους με τον τίτλο “Atlantis”, ύστερα από αρκετές μεταγραφές και...

[περισσότερα]

A Day to Remember… 19/11 [SODOM]

19 Νοεμβρίου, 2020 - 16:30 Θοδωρής Κλώνης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “In war and pieces” – SODOM  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2010  ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Steamhammer  ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Waldemar Sorychta ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Φωνητικά, μπάσο – Tom...

[περισσότερα]