A Day To Remember... 08/06 [DEF LEPPARD]

8 Ιουνίου, 2019 - 16:45

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Euphoria” – DEF LEPPARD

ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1999

ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Mercury

ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Pete Woodroffe

ΣΥΝΘΕΣΗ:

Joe Elliott – φωνητικά

Phil Collen – κιθάρα, φωνή

Vivian Campbell – κιθάρα, φωνή

Rick Savage – μπάσο, φωνή

Rick Allen – τύμπανα

 

Είναι το 1999, η καταστροφική κι εσωστρεφική περίοδος του εναλλακτικού ήχου έχει περάσει ανεπιστρεπτί και το μόνο που παρέμεινε πλέον, είναι μια αφομοιωμένη εκδοχή του. Η πιο uber-produced μπάντα στον πλανήτη, αναζητώντας την μουσική της ταυτότητα κάνει το επόμενο βήμα της προς... τα πίσω. Οι DEF LEPPARD, λες κι ανακαλύπτουν την ανάγκη μας για DEF LEPPARD (!!!) κυκλοφορούν το “Euphoria” σε κλίμα... ευφορίας!

 

Από το ανεβασμένο, γεμάτο πεντατονικές και χορωδιακά ρεφραίν “Demolition man”, έρχεται το καρά LEPS-“Promises” και το αρχικό μειδίασμα ευχαρίστησης, διαδέχεται το μόνιμο χαμόγελο. Το “Back in your face” είναι κάτι μεταξύ του σαμπλαρισμένου ήχου σε σημεία του “Adrenalize” και του μελλοντικού τους “X” της επερχόμενης δεκαετίας. Στην ίδια κατηγορία θα έβαζα το “21st century sha la la girl”.

 

Το άλμπουμ είναι τόσο τυπικό DEF LEPPARD ηχητικά, που κόντεψαν να το τιτλοφορήσουν με το όνομά τους. Δεν είναι τυχαίο πως ακόμα και το εξώφυλλο του “Euphoria” επικεντρώνεται στο λογότυπό τους, στην πιο απλοποιημένη τους απόπειρα να στολίσουν ένα άλμπουμ τους. 

 

Όταν αφήνεις τον Rick Savage να γράψει μπαλάντα, τότε το αποτέλεσμα είναι απλά μια τέλεια συνέχεια του “Two steps behind” με κάτι από “Love bites”. Τα περισσότερα κομμάτια όμως έχουν συμμετοχή από διάφορα μέλη, όπως το εξαιρετικό “Paper sun” που είναι και από τα πιο 90’s σημεία του άλμπουμ. 

Αν θες να επιστρέψεις στις μέρες της δόξας όμως, δεν μπορείς να αποφύγεις και την επαφή με τον Μίδα που «ακούμπησε» και όρισε τον ήχο σου, βλέπε John “Mutt” Lange ο οποίος δεν αρνήθηκε να βοηθήσει και κατάφερε σε ένα τετραήμερο να συμβάλλει σε 3 τραγούδια, με αποκορύφωμα το “All night”, αλλά και το προαναφερθέν “Promises”. Ταίριαζε και με την παραγωγή που προσπάθησε γερά για να πετύχει ο Pete Woodroffe, με τον οποίο συνεργαζόταν (αν και όχι στην καρέκλα του παραγωγού) από την εποχή του “Adrenalize”. 

 

Από τα προσωπικά μου highlights είναι δυο δυνατά τραγούδια που ανταγωνίζονται το “Demolition man”. Πρώτο είναι το γρήγορο και ιδανικό να χωρέσει σε πολλά soundtrack της εποχής εκείνης, το “Disintegrate”, ένα instrumental που δεν είμαστε συνηθισμένοι να ακούμε σε δίσκο των LEPPARD. Το άλλο, είναι αυτό που κλείνει το άλμπουμ και πραγματικά δείχνει το hard rock ταπεραμέντο τους. Η σκληράδα που δεν τους έβγαινε συχνά και τον Elliott να φτάνει ψιλές νότες για τελευταία φορά. 

 

Μπορεί το άλμπουμ να μην έφερε τα παλιά καλά νούμερα, αλλά η βιομηχανία είχε ήδη φανερώσει την πτωτική της τάση. Ευτυχώς αυτό που έκανε το “Euphoria” είναι να κλείσει το σύντομο διάλειμμα της αποστροφής των DEF LEPPARD από το ύφος τους και να τους επαναφέρει σε αυτό που θέλαμε όλοι οι φίλοι τους. 

 

Did you know that:

• Το πιο γνωστό «μυστικό» του άλμπουμ, είναι η συμμετοχή του Damon Hill (οδηγός Formula 1) στο τελευταίο σόλο στο “Demolition man”.

• Ο Ricky Warwick (THE ALMIGHTY) έκανε κι αυτός την συμμετοχή του (“Hey’s & Claps” όπως έγραψαν κι οι ίδιοι).

• Όπως δήλωσαν, όταν έψαχναν τον τίτλο που κατέληξε να είναι το “Adrenalize”, σκεφτόταν πως ήθελαν μια λέξη με την κατάληξη –ia, για να ταιριάξει στην συνέχεια του “Pyromania”, “Hysteria”, αλλά δεν τους ερχόταν καμία. Έτσι όταν έπεσε η ιδέα για το “Euphoria” δεν υπήρξε ανταγωνισμός!

Γιώργος “Guilty” Κουκουλάκης

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

A Day To Remember… 16/10 [EPICA]

16 Οκτωβρίου, 2019 - 15:15 Φραγκίσκος Σαμοΐλης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Design your universe” - EPICA ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2009 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Nuclear Blast  ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Sascha Paeth & Epica ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Simons Simons – φωνητικά...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 13/10 [OVERKILL]

13 Οκτωβρίου, 2019 - 03:00 Παναγιώτης Γιώτας

OΝΟΜΑ ALBUM:''The years of decay'' - OVERKILL ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1989 ΕΤΑΙΡΙΑ: Atlantic Records, Megaforce Records ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Terry Date - OVERKILL ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά – Bobby ''...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 13/10 [W.A.S.P.]

13 Οκτωβρίου, 2019 - 02:45 Ντίνος Γανίτης

ΟΝΟΜΑ ALBUM: “Babylon” – W.A.S.P.  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2009 ΕΤΑΙΡΙΑ: Demolition Records ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Blackie Lawless ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Φωνητικά – Blackie Lawless Κιθάρες –...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 13/10 [VOIVOD]

13 Οκτωβρίου, 2019 - 02:45 Άγγελος Κατσούρας

ΟΝΟΜΑ ALBUM: “Nothingface” - VOIVOD  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1989 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Mechanic/MCA – Noise Records ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Glen Robinson, Steve Sinclair  ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Φωνητικά– Snake (...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 12/10 [MY DYING BRIDE]

12 Οκτωβρίου, 2019 - 15:15 Μίμης Καναβιτσάδος

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: "The Light at the End of the World" – MY DYING BRIDE ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1999 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Peaceville Records ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Peaceville Records ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: • Aaron...

[περισσότερα]