A Day To Remember... 08/11 [MOTORHEAD]

8 Νοεμβρίου, 2020 - 12:00

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Ace Of Spades” – MOTORHEAD
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1980
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Bronze Records  
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Vic "Chairman" Maile 
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ
Φωνητικά/Μπάσο – Ian Fraser Kilmister 
Κιθάρες – "Fast" Eddie Clarke
Drums – Phil "Philthy Animal" Taylor

Το 1980 οι MOTORHEAD έχουν ήδη 3 χρόνια επίσημης δισκογραφικής παρουσίας στην πλάτη τους. Αν και καινούργιοι στο χώρο, κατάφεραν την προηγούμενη χρονιά με τα albums τους “Overkill” και “Bomber”, δυο δουλειές που είχαν μόνο επτά μήνες διαφορά κυκλοφορίας, να κάνουν αισθητό το όνομα τους σε οπαδούς πολλών μουσικών ιδιωμάτων. Το συγκρότημα, μέσω του mainman τους “Lemmy” (παρατσούκλι που του δόθηκε επειδή είχε την συνήθεια να δανείζεται συνεχώς νομίσματα από τον οποιονδήποτε εξαιτίας του εθισμού του στα «φρουτάκια» του καζίνο. Ο ίδιος το αμφισβητεί ευγενικά, δηλώνοντας ότι δεν ξέρει από πού του «κόλλησαν» το παρατσούκλι), έλεγε ότι η μουσική τους ήταν απλά σκληρό rock’n’roll, αλλά στην πραγματικότητα όλα τα τραγούδια τους τότε είχαν heavy, rock, punk και speed στοιχεία που ήταν εύκολα αναγνωρίσιμα. 

Το 1980 όμως θα γινόταν η κίνηση ματ από τους ίδιους, χωρίς φυσικά να την είχαν προσχεδιασμένη, αφού αποκλείεται να ήξεραν τι θα γινόταν μετά την κυκλοφορία. Βασιζόμενοι στην επιτυχία που γνώρισαν οι δίσκοι τους, και κυρίως αυτοί του 1979, θέλησαν να παραμείνουν στο ίδιο ηχητικό και συνθετικό ύφος. Έτσι τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 1980, τους περνούν στο studio ηχογραφώντας το “Ace of spades”, που κυκλοφόρησε πριν από 40 χρόνια, στις 8 Νοεμβρίου 1980. Η αγάπη του Lemmy για τα «φρούτακια», και φυσικά το ταλέντο του, τον ώθησαν, με την συνδρομή των άλλων δυο μελών των MOTORHEAD, να ονομάσουν τον καινούργιο τους, τότε, δίσκο, με το ίσως πιο αναγνωρίσιμο τραγούδι που έχει το συγκρότημα. Μια σύνθεση που και να μην έχεις ακούσει τίποτε άλλο από αυτούς, ξέρεις το group που το ερμηνεύει. Το εν λόγω τραγούδι θα μνημονεύεται για πάντα σαν ένα από τα πιο διάσημα και περισσότερο παιγμένα σε ραδιόφωνα, clubs κλπ, σε όλο το φάσμα της rock μουσικής και όχι αδίκως. Πολλοί αναφέρουν ότι αποτέλεσε μεγάλη επιρροή για το μετέπειτα thrash ιδίωμα αφού ο μετρονόμος τρέχει διαολεμένα στα 2 λεπτά και σαράντα οκτώ δευτερόλεπτα που διαρκεί. Όσες φορές και αν το ακούσεις, θα σε συνεπαίρνουν πάντα η ροή και οι στίχοι του. Θεωρώ ότι αυτό το τραγούδι είναι ένα από αυτά, που αποδεικνύει περίτρανα την έμπνευση που θα σε κάνει να έχεις μια άκρως επιτυχημένη πορεία με μια παντοτινά trademark σύνθεση.               

Στο “Ace of spades”, μουσικά και συνθετικά δεν πρωτοτύπησαν, ούτε άλλαξαν κάτι σχετικά με το τότε πρόσφατο παρελθόν τους. Ακολουθώντας την συνταγή των καλύτερων στιγμών των “Bomber” και “Overkill”, παίζοντας απλά «αλήτικο», σκληρό rock’n’roll με ψήγματα metal, punk και speed, κυρίως,  στοιχείων, χωρίς καμία συνθετική πολυπλοκότητα, έχοντας όμως τόσο μοναδική απλοϊκότητα σε κάθε σύνθεση . Τα τραγούδια που εμπεριέχονταν στο album, είχαν την δομή που τους είχαν καθιερώσει και ήταν ως επί το πλείστον σε up tempo mood, αποδομένα σε ένα συγκεκριμένο ηχητικό μοτίβο, το οποίο όμως δεν σε άφηνε σε καμία στιγμή να μείνεις ακίνητος. Οι MOTORHEAD έγραψαν τραγούδια που άμεσα μπήκαν στο πάνθεον των μεγάλων τους επιτυχιών, όντας μοναδικά ηχητικά δείγματα ενός συγκροτήματος που έκανε κάθε του βήμα σωστά, «πατώντας» γερά παντού. Τα “Love me like a reptile”, “Shoot you in the back”, “The chase is better than the catch”, “(We are) the road crew”(τραγούδι, που όπως λέει και ο τίτλος, είναι αφιερωμένο σε όσους συνόδευαν το group στις περιοδείες του), φυσικά το ομώνυμο αλλά και όλες οι υπόλοιπες συνθέσεις στο album, αποτελούν ένα δίσκο που δεν έχει fillers αλλά μόνο αέναες συνθέσεις, όντας ένα από τα albums που κάθε τραγούδι θα έχει για πάντα την δική του υπόσταση στο χρόνο και τις καρδιές των οπαδών, έχοντας αφήσει για πάντα ένα ανεξίτηλο στίγμα.

Το “Ace of spades”, που για πολλούς είναι η κορυφαία δουλειά των MOTORHEAD, άτυπα «κλείνει» μια υπέροχη τριάδα albums (μαζί με τα “Overkill” και “Bomber”) που απλά σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα καθιέρωσαν το συγκρότημα στις συνειδήσεις όλων των οπαδών και γιγάντωσαν «εν μια νυκτί» το όνομα του. Θα είναι για πάντα μια δουλειά που εκτός του εξωφύλλου του που αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά του συγκροτήματος, με το ηχητικό του περιεχόμενο, τους έδωσε την τελική ώθηση που χρειάζονταν τότε, για να εδραιωθούν και σιγά σιγά να γίνουν το μετέπειτα μεγαθήριο που γνωρίσαμε, αποκτώντας δίσκο με δίσκο μεγαλύτερη φήμη και αναγνωρισιμότητα. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι για αυτό το album έχουν γραφτεί και ειπωθεί τόσα. 

Did you know that:   
- Το “Ace of spades” είναι το πιο επιτυχημένο εμπορικά album των MOTORHEAD, κατακτώντας την τέταρτη θέση στα Αγγλικά charts και έγινε χρυσό στην Αγγλία το 1981.       

- Αρχικά το εξώφυλλο ήταν να έχει μια φωτογραφία στο background και να υπάρχουν οπλοφόροι (ληστές, παράνομοι κλπ) γύρω από ένα χαρτοπαικτικό τραπέζι αλλά το group το αρνήθηκε, και αποφάσισε να είναι όλοι σε μια έρημο ντυμένοι cowboys. Η φωτογραφία του εξωφύλλου είναι από ένα λατομείο άμμου. Τα κουστούμια που  φοράει ο καθένας είναι εμπνευσμένα από τηλεοπτικούς πρωταγωνιστές ταινιών western. Του Eddie βασίζεται στον χαρακτήρα του Clint Eastwood, από την τριλογία «Ο Άντρας Χωρίς Όνομα». Του Phil βασίζεται στον χαρακτήρα του Marlon Brando από την ταινία “One-Eyed Jacks”. Του Lemmy κατά την γνώμη του Phil είναι βασισμένο στον χαρακτήρα Bret Maverick από την τηλεοπτική σειρά “Maverick”.          

- Ο ουρανός στο εξώφυλλο και τα σύννεφα είναι ψεύτικα. Την ημέρα της φωτογράφισης έγινε προσπάθεια μεγάλη για να φαίνεται ο ουρανός πολύ συννεφιασμένος. 

- Το 2020 το “Ace of Spades” πήρε την θέση 408 στα 500 καλύτερα albums του περιοδικού Rolling Stone.

- Στην επανέκδοση του album το 1996, υπάρχουν σαν bonus το b-side του single “Ace of spades” καθώς και δυο τραγούδια από το “St.Valentine’s day massacre” ep, μια δουλειά που συνδράμουν δισκογραφικά οι MOTORHEAD και οι GIRLSCHOOL, παίζοντας μαζί μια διασκευή και το κάθε group ένα τραγούδι του άλλου συγκροτήματος.       

- Το 2005 κυκλοφόρησε μια deluxe edition του δίσκου σε διπλό cd, με το δεύτερο cd να έχει αρκετό bonus υλικό με demos, εναλλακτικές versions τραγουδιών και ζωντανές εκτελέσεις από το album. Το bonus υλικό που αφορά το “Ace of spades” είναι από την συλλογές “Dirty love” του 1989 και “Stone dead forever” του 1997, στις οποίες και στις δυο υπάρχει και ακυκλοφόρητο υλικό.     

- Το album έχει μπει στο βιβλίο του 2005, «Τα 1001 albums που πρέπει να ακούσεις πριν πεθάνεις». 

- Η πρώτες εκδόσεις της Ευρωπαϊκής κόπιας σε σχέση με την Αμερικανική είχαν ελαφρώς αλλαγμένη σειρά τραγουδιών σε κάθε πλευρά.  

– Το “Ace of spades” έχει τις περισσότερες επίσημες εκδόσεις από όλη την δισκογραφία των MOTORHEAD με κάποιες εξ αυτών να έχουν ελαφρώς αλλαγμένο εξώφυλλο σχετικά με την αυθεντική έκδοση.      

– Το 2011 ο Lemmy θα δηλώσει σε συνέντευξη του στο Mojo: «για δυο χρόνια αντί για “The ace of spades” τραγουδούσα “The eight of spades” και κάνεις δεν το πήρε χαμπάρι»!      

– Το avatar τους στο discogs (site αγοραπωλησιών μουσικών formats) έχει φωτογραφία από την “Ace of spades” εποχή, δείγμα του πόσο υπολογίσιμο είναι το album.      

– Το 2005, η Classic Albums series, κυκλοφορεί σε dvd, ένα ντοκιμαντέρ που αναφέρει με ωραίες λεπτομέρειες πως «φτιάχτηκε» το “Ace of spades” 

     
Θοδωρής Μηνιάτης

Σχόλια

Άλλα άρθρα του συντάκτη

Διαβάστε επίσης

A Day To Remember... 17/12 [MANILLA ROAD]

17 Δεκεμβρίου, 2020 - 01:15 Δημήτρης Τσέλλος

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “The courts of Chaos” - MANILLA ROAD ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1990 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Black Dragon Music ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Jon Miller, Mark “The Shark” Shelton ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Mark “The Shark” Shelton...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 10/12 [MOTORHEAD]

10 Δεκεμβρίου, 2020 - 00:45 Θοδωρής Μηνιάτης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “The World Is Yours” – MOTORHEAD ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2010 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Motörhead Music / UDR ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Cameron Webb ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Φωνητικά/Μπάσο – Ian Fraser Kilmister...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 09/12 [QUEEN]

9 Δεκεμβρίου, 2020 - 02:00 Κώστας Τσιρανίδης

ONOMA ΑΛΜΠΟΥΜ: “Flash Gordon” (soundtrack) - QUEEN ETOΣ KYKΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1980 ΕΤΑΙΡΙΑ: EMI/Electra ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Brian May & Reinhold Mack ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Φωνητικά – Freddie Mercury Κιθάρες...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 05/12 [RAGE AGAINST THE MACHINE]

5 Δεκεμβρίου, 2020 - 19:45 Γιάννης Παπαευθυμίου

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Renegades” – RAGE AGAINST THE MACHINE  ETOΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2000 ETΑΙΡΙΑ: Sony  ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Rick Rubin, Brendan O’ Brien  ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Φωνητικά – Zack de la...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 04/12 [RAGE]

4 Δεκεμβρίου, 2020 - 23:00 Άγγελος Κατσούρας

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Reflections of a shadow” - RAGE ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1990 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Noise Records ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Armin Sabol ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Peter “Peavy” Wagner – Φωνητικά, μπάσο, κλασική κιθάρα...

[περισσότερα]