A Day To Remember... 10/12 [MOTORHEAD]

10 Δεκεμβρίου, 2020 - 00:45

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “The World Is Yours” – MOTORHEAD
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2010
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Motörhead Music / UDR
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Cameron Webb
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ
Φωνητικά/Μπάσο – Ian Fraser Kilmister 
Κιθάρες – Phil Campbell
Drums – Mikkey Dee

Το 2010 οι MOTORHEAD έχουν γίνει ήδη ένα από τα μεγάλα συγκροτήματα στο χώρο, με χιλιάδες οπαδών να παραληρούν στις εμφανίσεις τους και κάθε κίνηση ή δήλωση τους να είναι το “talk of the town” για όλους τους μουσικόφιλους. Δεν γινόταν να ασχολιόσουν ενεργά με την «σκληρή» πλευρά της μουσικής και να μην τους γνώριζες, έστω και σαν όνομα. Κάποιοι άλλοι τότε χρειάζονταν cd singles, flyers, είδηση στην είδηση για τη νέα τους δουλειά, τάδε μέρες countdown πριν την επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας και άλλα παρόμοια κόλπα διαφήμισης του επερχόμενου album τους. Αντίθετα οι MOTORHEAD, δεν ήθελαν κάτι από τα παραπάνω. Δεν θα ξεχάσω ότι πληροφορήθηκα περίπου 45 μέρες πριν την επίσημη ημέρα κυκλοφορίας, ότι θα είχαν καινούργιο album. Οι MOTORHEAD ήταν από αυτά τα συγκροτήματα που δεν είχες άγχος ή αγωνία για το συνθετικό ποιόν της όποιας νέας τους δουλειάς, αλλά πόσα τραγούδια θα σε ξετρέλαναν από τον εκάστοτε δίσκο.  

Τον τελευταίο λοιπόν μήνα του 2010, μας παρουσιάζουν την 20η δουλειά τους με τον κάπως «παράξενο» τίτλο “The World Is Yours”. Ο εν λόγω τίτλος είναι ο μεγαλύτερος σε λέξεις σε όλη τους την studio δισκογραφία, και είναι ελαφρώς «φιλοσοφικός», αφού καθένας μπορεί να δώσει μια διαφορετική ερμηνεία. Δεν σας κρύβω ότι τότε είχα ελαφρώς προβληματιστεί όταν τον άκουσα. Όταν όμως είδα τους τίτλους των τραγουδιών και φυσικά άκουσα το δίσκο, όλα ήρθαν στην θέση τους. Οι MOTORHEAD από το “Overnight sensation” και μετά, όντας πάλι τρίο, έβαλαν το σχήμα σε νέες ηχητικές φόρμουλες, «βαραίνοντας»  ελαφρώς τον ήχο που εξέπεμπαν. Φυσικά και το στυλ δόμησης της κάθε σύνθεσης δεν είχε αλλάξει καθόλου, και μεταξύ μας, γιατί άλλωστε; Για τα 33 προηγούμενα χρόνια έπαιζαν σκληρό rock’n’roll με ψήγματα στοιχείων άλλων ιδιωμάτων, χωρίς συνθετικές πολυπλοκότητες ή μουσικούς φανφαρονισμούς, με «απλοϊκές» συνθέσεις, βασισμένες σε ένα ή δυο ριφ τα οποία όμως «γέμιζαν» τόσο πολύ το κάθε τραγούδι που ήταν αρκετά. Δεν υπήρχε κανένας λόγος για την όποια διαφοροποίηση στο στυλ έκφρασης τους μέσα από τα τραγούδια που έγραφαν και έπαιζαν.     

Το "Born To Lose", που θύμιζε λίγο το "Fast And Loose", θα ήταν άλλο ένα αξιοπρόσεκτο εναρκτήριο κομμάτι σε δίσκο των MOTORHEAD. Αν ασχολιόσουν ενδελεχώς με τις πρότερες κυκλοφορίες τα προηγούμενα χρόνια και δη από το 1996 και μετά, είχες ακούσει κάποιες, ελάχιστες βέβαια, στιγμές που αντέγραφαν ελαφρώς τον εαυτό τους με ριφ που ίσως θα σου έφερνε στο μυαλό μια παρελθοντική δουλειά. Όποτε δεν θα είχες καμία ενόχληση, αφού αν δεν ήσουν παρωπιδιασμένα φανατικός οπαδός δεν θα το καταλάβαινες καν. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν groups που έχουν χτίσει καριέρες με την «επανάληψη». Με το που άκουγες όμως αυτό το τραγούδι, και προχωρούσες δυο-τρεις συνθέσεις μετά θα καταλάβαινες προς τα πού «πήγαινε» και εκείνη η δουλειά. Έτσι και τα υπόλοιπα τραγούδια που εμπεριέχονταν στο album, είχαν την ηχητική δομή και μοτίβο, που τους είχαν καθιερώσει και που παρουσίαζαν στις τότε προηγούμενες δουλειές τους, με τραγούδια που φυσικά είχαν σκελετό το σκληρό rock’n’roll, αλλά είχαν αυξηθεί ελαφρώς, λόγω παραγωγής, τα metal και speed στοιχεία. Τα περισσότερα τραγούδια σε αυτό τον δίσκο ήταν σε πιο mid tempo, στακάτους ρυθμούς, με τον μετρονόμο να «τρέχει» πολύ, σε ελάχιστα κομμάτια. Όλα τα υπόλοιπα, είχαν αυτόν τον έντονο δυναμισμό που είχαμε συνηθίσει από το group, με τα χαρακτηριστικά, «κολλητικά» κιθαριστικά ριφ και refrain. Δεν υπήρχε τραγούδι που θα σε άφηνε για μια στιγμή ακίνητο. Όσες φορές και αν τα άκουγες, θα σε συνεπαίρνε αφενός η έμπνευση που υπήρχε, στο να δημιουργούνται «ανεβαστικές» και διασκεδαστικές συνθέσεις, και αφετέρου η ροη του album, αφού κάθε τραγούδι είχε μπει στην σωστή σειρά στο δίσκο και έτσι τον άκουγες μονομιάς χωρίς να βαριέσαι.      


Το άλμπουμ έκρυβε και μια πολύ ευχάριστη έκπληξη και για τους νεότερους αλλά και τους παλαιότερους οπαδούς στην θέση 7. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη μου αντίδραση όταν άκουσα το "Brotherhood of man", που βρισκόταν σε αυτή την θέση. Ο λόγος απλός. Οι MOTORHEAD συνέθεσαν και μας χάρισαν το "Orgasmatron" της τότε νέας δεκαετίας. Ναι boys and girls (αγόρια και κορίτσια, όπως συνήθιζε να λέει συνεχώς ο Lemmy), οι νεότεροι οπαδοί θα είχαν πια τον δικό τους «μεγάλο» ύμνο που θα υπερηφανεύονταν στους γονείς τους, ότι υλοποιήθηκε και κυκλοφόρησε στη γενιά τους. Από την άλλη οι μεγαλύτεροι ηλικιακά θα αναπολούσαν άμεσα την εφηβεία τους, όταν στην ακρόαση του "Orgasmatron", «λύγιζαν» οι πάντες και τα πάντα. Ευτυχώς όμως και τα υπόλοιπα τραγούδια που υπήρχαν στο δίσκο, απλά έδιναν παραπάνω credits στον συνθετικό και στιχουργικό οίστρο, των 3 μελών του group. Τραγούδια που θα σε έκαναν ανάλογα τη φάση στην οποία βρισκόσουν, να χορέψεις, να ερωτοτροπήσεις, να πιεις είτε πολύ είτε πάρα πολύ, να διασκεδάσεις με όποιον ήσουν δίπλα. Όπως είναι άλλωστε και τα υπόλοιπα albums του group. 

Το “The World Is Yours” ήταν άλλος ένας τυπικός δίσκος των MOTORHEAD, ο οποίος δεν παρέκλινε σε τίποτα από τις προηγούμενες, πρόσφατες, δουλειές τους, ακλουθώντας μια μοναδική συνταγή επιτυχίας. Εμπεριείχε για ακόμα μια φορά ό,τι ηχητικό έργο, ήθελες να ακούς από το group. Τραγούδια που θα σε «ανέβαζαν» έτσι ώστε στην ακρόαση τους να περνούσες καλά. Ήταν άλλο ένα album τους που δεν είχε fillers, και έτσι ο καθένας θα είχε μεγάλη ευχέρεια να διαλέξει τα δικά του πιο αγαπημένα τραγούδια, προσθέτοντας τα στην μακριά λίστα που είχε δημιουργήσει το συγκρότημα με την συνθετική ευρηματικότητα του.
 

Did you know that:   
- Οι επίσημες ημερομηνίες κυκλοφορίας του δίσκου ήταν: Γερμανία 10 Δεκεμβρίου, Αγγλία 13 Δεκεμβρίου, Ευρώπη 14 Δεκεμβρίου και Βόρεια Αμερική, Ιαπωνία, και Αυστραλία τον Ιανουάριο του 2011. 

- Το εξώφυλλο του δίσκου δεν έχει επιμεληθεί ο για χρόνια σκιτσογράφος τους Joe Petagno,αλλά οι  Lemmy και Mark DeVito.            

- Το album είναι αφιερωμένο από τον Lemmy στον Ronnie James Dio, που «έφυγε» λίγους μήνες, την ίδια χρονιά κυκλοφορίας του δίσκου, από την ζωή.  

- Το album, είναι το πρώτο που κυκλοφόρησε με την νεοσύστατη εταιρί, και έχει μερικές ειδικές εκδόσεις κάποιες εκ των οποίων, πλέον, είναι πολύ ακριβές.  

- Το περιοδικό Classic Rock την ίδια χρονιά δημιούργησε ένα τεύχος εξολοκλήρου αφιερωμένο στο “The world is yours”, έχοντας μάλιστα το cd σε έκδοση με σκληρό εξώφυλλο και δίνοντας έξτρα μια κονκάρδα και μια αφίσα του δίσκου.           

- Το album μπήκε στα charts πολλών χωρών, και σε κάποιες σε υψηλές θέσεις.

     
Θοδωρής Μηνιάτης

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

A Day To Remember... 17/12 [MANILLA ROAD]

17 Δεκεμβρίου, 2020 - 01:15 Δημήτρης Τσέλλος

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “The courts of Chaos” - MANILLA ROAD ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1990 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Black Dragon Music ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Jon Miller, Mark “The Shark” Shelton ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Mark “The Shark” Shelton...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 09/12 [QUEEN]

9 Δεκεμβρίου, 2020 - 02:00 Κώστας Τσιρανίδης

ONOMA ΑΛΜΠΟΥΜ: “Flash Gordon” (soundtrack) - QUEEN ETOΣ KYKΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1980 ΕΤΑΙΡΙΑ: EMI/Electra ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Brian May & Reinhold Mack ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Φωνητικά – Freddie Mercury Κιθάρες...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 05/12 [RAGE AGAINST THE MACHINE]

5 Δεκεμβρίου, 2020 - 19:45 Γιάννης Παπαευθυμίου

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Renegades” – RAGE AGAINST THE MACHINE  ETOΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2000 ETΑΙΡΙΑ: Sony  ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Rick Rubin, Brendan O’ Brien  ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Φωνητικά – Zack de la...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 04/12 [RAGE]

4 Δεκεμβρίου, 2020 - 23:00 Άγγελος Κατσούρας

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Reflections of a shadow” - RAGE ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1990 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Noise Records ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Armin Sabol ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Peter “Peavy” Wagner – Φωνητικά, μπάσο, κλασική κιθάρα...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 04/12 [WITHIN TEMPTATION]

4 Δεκεμβρίου, 2020 - 21:00 Γιάννης Παπαευθυμίου

ONOMA ΑΛΜΠΟΥΜ: “Mother earth”- WITHIN TEMPTATION  ETOΣ KYKΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2000 ΕΤΑΙΡΙΑ: DSFA ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Oscar Holleman, Anthony van den Berg ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Φωνητικά - Sharon den Adel...

[περισσότερα]