A Day to Remember... 10/2 [VAN HALEN]

10 Φεβρουαρίου, 2018 - 12:15

 

 

 

 

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Van Halen” – VAN HALEN

ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1978

ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Warner Bros. 

ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ:  Ted Templeman

ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:

Φωνητικά – David Lee Roth

Κιθάρες – Eddie Van Halen

Μπάσο – Michael Anthony

Drums – Alex Van Halen

 

 

40 ολόκληρα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, από την ημέρα που τα δεδομένα στο hard rock ανατράπηκαν για τα καλά… Ήταν 10 Φεβρουαρίου του 1978, όταν ο μουσικός κομήτης που ακούει στο όνομα VAN HALEN, χτύπησε με σφοδρότητα μια ανυποψίαστη ως τότε ροκ κοινότητα, κυκλοφορώντας το ομώνυμο ντεμπούτο του. 

Τα δυο αδέρφια Alex και Eddie, είχαν σχηματίσει ένα συγκρότημα με την ονομασία MAMMOTH, έχοντας μαζί τους τον μπασίστα Mike Stone. Οι MAMMOTH έπαιζαν live, ελλείψει εξοπλισμού όμως, αναγκάζονταν να νοικιάζουν τη μικροφωνική από τον Dave Lee Roth, που εκείνη την εποχή βρισκόταν στους RED BALL JETS. Το αποτέλεσμα ήταν να τους μένουν τη βραδιά το πολύ 15 δολάρια, γεγονός που τους δυσαρεστούσε έντονα όπως ήταν φυσικό. Σκέφτηκαν λοιπόν, ότι μια και δεν είχαν τραγουδιστή (τα χρέη αυτού εκτελούσε ο Eddie) θα ήταν προτιμότερο να πάρουν μαζί τους τον Roth. Η πρόταση έγινε, εκείνος δέχτηκε, ο Stone αντικαταστάθηκε απ’ τον Michael Anthony, το όνομα της μπάντας άλλαξε σε VAN HALLEN και οι τέσσερις τους ετοιμάστηκαν να γράψουν ιστορία. 

Και επειδή λίγη καλή τύχη πάντα είναι σημαντικός σύμμαχος, στα πλαίσια μιας μίνι περιοδείας το 1976, παίζοντας live στο Starwood του Los Angeles, έχουν την τύχη να έχουν για θεατή τους τον Gene Simmons, ο οποίος δέχεται να καλύψει τα έξοδα για το πρώτο ντέμο τους. Ένα χρόνο αργότερα, στο ίδιο ακριβώς μέρος, ο Ted Templeman της Warner Bros, τους προσφέρει το πρώτο τους συμβόλαιο. 

Ο ίδιος ο Templeman γίνεται παραγωγός τους και μαζί του μπαίνουν στα Sunset Sound Studios του Hollywood. Θα χρειαστούν μόλις 18 μέρες μέσα στις οποίες ηχογραφούν 25 τραγούδια από το live setlist τους, ενώ μονάχα ένα δημιουργήθηκε μέσα στο στούντιο, το “Jame’s crying”. 

Κάπως έτσι γεννιέται, το θρυλικό ντεμπούτο των VAN HALEN, του οποίου όλα τα κομμάτια ηχογραφήθηκαν live και με ελάχιστα overdubs. Πεμπτουσία αυτού, δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο πέρα απ’ την τεχνική και το παίξιμο της κιθάρας του Eddie Van Halen. Οι καινοτομίες δίνουν και παίρνουν, οι αντιλήψεις δε που επικρατούσαν εκείνη την εποχή για το πώς μπορεί να ακουστεί το συγκεκριμένο έγχορδο, αλλάζουν ριζικά. Το καλύτερο παράδειγμα είναι το ορχηστρικό “Eruption”, το οποίο μάλιστα ήταν ουσιαστικά μια από τις ασκήσεις ζεστάματος που έκανε ο Eddie και γράφτηκε με την πρώτη. Κι ας ισχυριζόταν ο Eddie ότι είχε κάνει λάθος σ' ένα σημείο, διαφωνώντας με την απόφαση του Templeman να το συμπεριλάβει στο δίσκο. 

Στα 35 λεπτά διάρκειας του δίσκου, αδυναμίες απλά δεν υπάρχουν. Τα κομμάτια, είναι τέτοιου μεγέθους, που κυριολεκτικά σ’ αφήνουν άφωνο. Από το  γιγαντιαίο riff, του “Runnin’ with the devil” που κόβει την ανάσα, μέχρι την απίστευτη, μάγκικη διασκευή του “You really got me” των Kinks, το μυθικό "Ain't Talkin' 'bout Love", τους ύμνους “Little Dreamer”, “Jamie's Cryin” ή το “Atomic Punk” καταλαβαίνει κανείς, γιατί όλοι όσοι προσπάθησαν μελλοντικά να πετύχουν κάτι ανάλογο των VAN HALEN, πολύ απλά απέτυχαν.   Ήταν τόσο αλλιώτικο και μπροστά από την εποχή του, τόσο πρωτόγνωρο σαν άκουσμα, που οι περισσότεροι κριτικοί της εποχής φαίνεται ψάρωσαν και δεν ήταν σε θέση να το αξιολογήσουν, γι’ αυτό και το αντιμετώπισαν με αρνητικές κυρίως κριτικές.

Δεν ίσχυσε πάντως το ίδιο και για τον κόσμο, που φαίνεται να παρασύρθηκε στη μαγεία του άλμπουμ αμέσως. Έτσι μέσα σε τρεις μήνες έγινε χρυσό και σε οκτώ πλατινένιο ενώ στα χρόνια που ακολούθησαν ξεπέρασε τα 10 εκατομμύρια πωλήσεις! 

Το “Van Halen” ήταν πραγματικά μια κυκλοφορία ορόσημο, από τα πιο καινοτόμα και επιδραστικά άλμπουμ στην ιστορία της ροκ μουσικής,  που άλλαξε τον τρόπο παιξίματος της ροκ κιθάρας , όρισε εκ νέου το hard rock είδος ως κατηγορία, επηρέασε πολλά μεταγενέστερα σχήματα και φυσικά έστειλε με το «καλημέρα σας» την καριέρα των VAN HALEN στην κορυφή! 

 

Did you know that:

- Ο David Lee Roth στη βιογραφία του, αναφέρει σχετικά με την περίοδο των ηχογραφήσεων: «Πρόσεχα πολύ τον εαυτό μου εκείνο το διάστημα των ηχογραφήσεων. Δεν κάπνιζα κι έτρωγα υγιεινά. Όταν πήγα να γράψω το “Jamie’s cryin” ακουγόμουν τελείως διαφορετικός. Ο Ted με ρώτησε τι συμβαίνει και όταν του εξήγησα, με έστειλε έξω να κάνω τσιγάρο κι έστειλε να μου φέρουν από τα Mc Donald’s να φάω». 

- Ο Eddie Van Halen, για αρκετό καιρό μετά την κυκλοφορία του δίσκου, στα live γυρνούσε την πλάτη του στο κοινό την ώρα που έπαιζε το “Eruption” για να μη δουν την τεχνική του. 

- Υπήρξε έντονη πίεση στο συγκρότημα και τους συντελεστές του δίσκου, γιατί από λάθος το Eddie, το “You really got me”, διέρρευσε και το γκρουπ ANGEL επρόκειτο να το κυκλοφορήσει πρώτο. Ξεκίνησε έτσι ένας αγώνας δρόμου, προκειμένου να αποτραπεί κάτι τέτοιο. 

 

Χαρά Νέτη

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

A Day To Remember… 29/07 [ALICE COOPER]

29 Ιουλίου, 2018 - 01:30 Σάκης Φράγκος

ΟΝΟΜΑ ALBUM: “Along came a spider” – ALICE COOPER ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2008 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: SPV/Steamhammer ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Greg Hampton & Danny Saber ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Alice Cooper – φωνητικά...

[περισσότερα]

A day to remember… 28/07 – [FEAR FACTORY]

28 Ιουλίου, 2018 - 15:45 Δημήτρης Μπούκης

ONOMA ΑΛΜΠΟΥΜ: “Obsolete” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1998 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Roadrunner ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: FEAR FACTORY, Rhys Fulber, Greg Reely ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Burton C. Bell – φωνητικά Dino Cazares – κιθάρες...

[περισσότερα]

A Day To Remember… 26/07 [BLUE OYSTER CULT]

26 Ιουλίου, 2018 - 03:00 Δημήτρης Σειρηνάκης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Imaginos” - BLUE OYSTER CULT   ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1988 ΕΤΑΙΡΙΑ: CBS  ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Sandy Pearlman, Albert Bouchard ΣΥΝΘΕΣΗ: Eric Bloom – φωνητικά Albert Bouchard –...

[περισσότερα]

A Day To Remember… 21/07 [PAIN OF SALVATION]

21 Ιουλίου, 2018 - 17:00 Σάκης Φράγκος

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “One hour by the concrete lake” – PAIN OF SALVATION ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1998 ΕΤΑΙΡΙΑ: InsideOut ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: PAIN OF SALVATION και Anders "Theo" Theander ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:...

[περισσότερα]

A Day To Remember… 21/07 [ANTHRAX]

21 Ιουλίου, 2018 - 15:00 Σάκης Φράγκος

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Volume 8: The threat is real” – ANTHRAX ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1998 ΕΤΑΙΡΙΑ: Ignition ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Anthrax και Paul Crook ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: John Bush – φωνητικά Scott Ian – κιθάρα...

[περισσότερα]