A Day To Remember... 14/03 [DEF LEPPARD]

14 Μαρτίου, 2020 - 21:45

ΟΝΟΜΑ ALBUM: ''On through the night'' – DEF LEPPARD

ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1980

ΕΤΑΙΡΙΑ: Vertigo - Mercury

ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Tom ''Colonel'' Allom

ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:

Φωνητικά – Joe Elliot

Κιθάρες, Δεύτερα φωνητικά – Steve Clark

Κιθάρες, Δεύτερα φωνητικά – Pete Willis

Μπάσο, Δεύτερα φωνητικά – Rick Savage

Τύμπανα, Δεύτερα φωνητικά – Rick Allen

 

Ανέκαθεν υπήρξα πολύ φίλος της μουσικής των τεράστιων DEF LEPPARD, με κέρδισαν από την πρώτη μου γνωριμία με το υπέροχο ''Pyromania'' που βρήκα σε κάτι δίσκους αγαπημένου συγγενικού προσώπου. Φυσικά σχεδόν αμέσως ακολουθήσουν τα ''Hysteria'' και ''Adrenalize'', των οποίων τα βίντεο παίζονταν κατά κόρον εκείνη την περίοδο στον αέρα τόσο του κραταιού MTV, όσο και στις διάφορες μουσικές εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης. Κάπως έτσι αποφάσισα λοιπόν να αναζητήσω και την υπόλοιπη δισκογραφία τους με την οποία δεν είχα έρθει ακόμα σε επαφή. Η χαρά μου ήταν μεγάλη, καθώς σε κάποιο δισκάδικο της Αθήνας βρέθηκα μπροστά στο εξαιρετικό ντεμπούτο τους ''On through the night'', που συμπληρώνει σήμερα τα σαράντα χρόνια κυκλοφορίας του. Φυσικά και δεν είχα καμία ιδέα του πώς ηχούσαν οι LEPPARD σε αυτό. Προφανώς και πιάστηκα εξ' απήνης όταν συνειδητοποίησα, από την πρώτη κιόλας κομματάρα του δίσκου ''Rock brigade'', ότι αυτοί οι ανήλικοι σχεδόν νεανίες τότε έπαιζαν ένα ξεκάθαρο δείγμα NWOBHM των 80’s, στα δεδομένα των IRON MAIDEN, JUDAS PRIEST, SAXON, DIAMOND HEAD κλπ. Εδώ οι βασικές επιρροές του σχήματος είναι ακόμα οι THIN LIZZY, οι UFO, οι QUEEN, οι LED ZEPPELIN, οι MOTT THE HOOPLE και οι AC/DC. Μάλιστα για το νεαρό της ηλικίας τους οι LEPPARD ακούγονται ως ένα πολύ ώριμο και δεμένο σχήμα, που δείχνει από πολύ νωρίς τη διάθεση να κατακτήσει την κορυφή και μάλιστα κάνοντας άνοιγμα από την πρώτη κιόλας στιγμή στο Αμερικάνικο κοινό, με το single του δίσκου ''Hello America'' να βοηθάει τα μέγιστα σε αυτό, βοηθώντας την μπάντα να περιοδεύσει κυρίως στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ανοίγοντας τα live των Pat Travers, Ted Nugent και AC/DC. Και κάπως έτσι το ''On through the night'' θα βρεθεί στην 51η θέση του Billboard 200. Μάλιστα για την ιστορία να πούμε πως, μολονότι ο δίσκος βρέθηκε στο νούμερο 15 των UK Charts, η μπάντα κατακρίθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό για το άνοιγμα αυτό στο αμερικανικό κοινό, με χαρακτηριστικό το ότι κατά την εμφάνιση τους στο Reading festival του Leeds το 1980, το κοινό τους πέταγε κουτάκια μπύρας και μπουκάλια γεμάτα ούρα. Όπως όμως απέδειξε τελικά η πορεία και η ιστορία, το φάουλ ήταν μεγάλο, καθώς με τα χρόνια οι DEF LEPPARD εξελίχθηκαν σε ένα από τα μεγαλύτερα hard rock σχήματα του κόσμου. 

 

Γυρνώντας πάλι στα του δίσκου όμως, μέσα στις έντεκα συνθέσεις που το αποτελούν, πέραν από τις δυο που έχουμε αναφέρει, οι περισσότερες είναι καλοπαιγμένο NWOBHM τόσο εξαιρετικού επιπέδου, που ανήγαγαν με τα χρόνια την συγκεκριμένη δουλειά σε ένα από τα κλασικά άλμπουμ του ήχου. Έστω και αν γενικά δεν ξανακούστηκαν ποτέ ακριβώς όπως εδώ, οι LEPS καταφέρνουν να μας προσφέρουν υπέροχες στιγμές όπως το ''Wasted'', που ήταν και το τρίτο single του δίσκου, ''Sorrow is a woman'', ''It could be you'',  ''Answer to the master'', ''It don't matter'', ''Satellite'' αλλά και το έπος που κλείνει τον δίσκο ''Overture''. Είναι κρίμα πραγματικά από μια πλευρά, αν το σκεφτεί κανείς, το γεγονός πως μετά το 1983 και για πάνω από 15 με 20 χρόνια σταμάτησαν να παίζουν live κομμάτια από αυτό τον δίσκο. Από την άλλη βέβαια είναι κατανοητό, καθώς όσο περνούσαν τα χρόνια οι επιτυχίες τους ήταν τόσες πολλές, η μουσική τους παλέτα καθώς και το κοινό στο οποίο απευθύνονταν είχε ανοίξει τόσο πολύ, που ήταν μάλλον αρκετά λογικό να ξεχαστεί κάπως για αρκετά χρόνια το υλικό του ''On through the night''. 

Τα νεαρά μέλη της μπάντας είναι ένα ακόμα στοιχείο που θα ξεχωρίσει κανείς μέσα στο άλμπουμ. Το δίδυμο του Pete Willis και του μακαρίτη Steve Clark στις κιθάρες είναι εκπληκτικό, λειτουργούν και ακολουθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό τα πατήματα των twin guitars των THIN LIZZY. Φανταστικοί στις δισολίες, τα solos και της πάσες τους είναι όλη την ώρα στο επίκεντρο μαζί με τον νεαρό και αρκετά σκληρό ακόμα και ανά φάσεις punk-ίζοντα φωνητικά Joe Elliot. Ταυτόχρονα, το rhythm section του Rick Savage στο μπάσο και του 16χρονου τότε Rick Allen στα τύμπανα, που ακόμα είχε την άνεση να παίζει και με τα δυο του χέρια, είναι εξαιρετικό, δίνοντας το απαιτούμενο υπόβαθρο πάνω στο οποίο χτίζεται ο ήχος της μπάντας. Αξίζει ακόμα να αναφέρουμε την πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει από όλα τα μέλη της μπάντας στα υπέροχα δεύτερα φωνητικά και πολυφωνικά μέρη του άλμπουμ. 

Αν κάτι μπορεί να πει κανείς πως χάνει στο γενικότερα εξαιρετικό επίπεδο του δίσκου, αυτό είναι μάλλον στον τομέα της παραγωγής. Χωρίς να είναι κακή η δουλειά που έχει κάνει Tom ''Colonel'' Allom, μολονότι τα όργανα είναι πολύ σωστά τοποθετημένα και ευκρινή σε όλο τον δίσκο, εντούτοις το τελικό αποτέλεσμα στερείται κάπως σε δύναμη και όγκο.

 

Κλείνοντας να πούμε πως, αν και κάπως ξεχασμένος ή και αδικημένος ως δίσκος σε σχέση με την αξία του, ακούγοντας κανείς το ''On through the night'', καταλαβαίνει πως οι DEF LEPPARD είχαν σκοπό εξ αρχής να ταρακουνήσουν τον κόσμο για τα καλά με την μουσική τους, κάτι που προφανώς και κατάφεραν στην πορεία αλλάζοντας μουσικά μονοπάτια και νικώντας πολλές αντιξοότητες, αλλά αυτά είναι μια άλλη ιστορία. Προς το παρόν όμως, όσοι το ξέρετε, δώστε του μια ακρόαση το αξίζει. Είμαι σίγουρος πως θα το ευχαριστηθείτε όπως και εγώ μετά από αρκετά χρόνια. Όσοι πάλι δεν το γνωρίζετε, αξίζει να ακούσετε μια πιο αμιγώς metal εκδοχή των DEF LEPPARD, και σίγουρα δε θα χάσετε.

 

Did you know that:

- Όπως αναφέραμε και μέσα στο κείμενο, τα κομμάτια του δίσκου σταμάτησαν να παίζονται live από την μπάντα για πολλά χρόνια, αλλά το άτυπο αυτό εμπάργκο έσπασε το 1999, καθώς το ''Wasted'' εμφανίστηκε σε κάποια setlists διάσπαρτα έκτοτε, ενώ σε κάποια επετειακά shows το 2005 και το 2013 είχε συμπεριληφθεί και το ''Rock Brigade'' στο setlist τους.

- Οι single versions των ''Wasted'' και ''Hello America'' δεν είχαν ποτέ κυκλοφορήσει υπό την μορφή του CD μέχρι και το 2018, όταν και συμπεριλήφθηκαν στην συλλογή ''The Collection: Volume One box set''.

- Για την προώθηση του δίσκου, λίγο πριν την κυκλοφορία του είχαν γυριστεί στο Λονδίνο και δυο βίντεοκλιπ για τα ''Wasted'' και ''Rock Brigade'', όμως αυτά δεν παίχτηκαν ποτέ. Παρουσιάστηκαν στο Youtube το 2009 για πρώτη φορά, όταν ανέβηκαν από τον παραγωγό Nick Tauber.

- Το περίεργο εξώφυλλο του δίσκου που τραβάει κατευθείαν το μάτι, με το φορτηγό που ταξιδεύει στο διάστημα με φόντο το φεγγάρι και φορτίο μια σκεπασμένη κιθάρα είναι δουλειά των Alan Schmidt και Melvin Smith.

 

Παναγιώτης ''The Unknown Force'' Γιώτας

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

A Day To Remember... 24/10 [LINKIN PARK]

24 Οκτωβρίου, 2020 - 18:30 Γιώργος Καραγιάννης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Hybrid Theory”– LINKIN PARK ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 24 Οκτωβρίου 2000 ΕΤΑΙΡΙΑ: Warner Bros ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Don Gilmore ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Chester Bennington – Lead φωνητικά Mike...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 23/10 [KING'S X]

23 Οκτωβρίου, 2020 - 17:15 Γιάννης Παπαευθυμίου

ONOMA AΛΜΠΟΥΜ: “Faith hope love” – KING’S X  ETΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1990 ETAIΡΙΑ: Megaforce records / Atlantic  ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Sam Taylor & KING΄S X  ΣΥΝΘΕΣΗ:  Doug Pinnick- μπάσο...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 23/10 [SKYCLAD]

23 Οκτωβρίου, 2020 - 12:30 Φραγκίσκος Σαμοΐλης

ΜΠΑΝΤΑ: SKYCLAD ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Folkemon” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2000 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Nuclear Blast ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Skyclad ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Martin Walkyier – φωνητικά Steve Ramsey – lead κιθάρα, δεύτερα...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 22/10 [FORBIDDEN]

22 Οκτωβρίου, 2020 - 20:30 Άγγελος Κατσούρας

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Omega wave” - FORBIDDEN ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2010 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Nuclear Blast ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Craig Locicero, Tim Narducci ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Russ Andersson - φωνητικά Craig Locicero- κιθάρα...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 22/10 [CRADLE OF FILTH]

22 Οκτωβρίου, 2020 - 20:30 Γιάννης Σαββίδης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Darkly, darkly, venus aversa” - CRADLE OF FILTH  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2010 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Peaceville  ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Scott Atkins, Doug Cook, Dani Filth ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά...

[περισσότερα]