A Day To Remember... [14/10] SAXON

16 Οκτωβρίου, 2017 - 11:15

 

 

 

 

OΝΟΜΑ ALBUM: ''Unleash The Beast'' -  SAXON

ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1997

ΕΤΑΙΡΙΑ: CBH/VIRGIN, CMC International 

ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Kalle Trapp - SAXON

ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:

Φωνητικά – Biff Byford

Κιθάρες –  Paul Quinn, Doug Scarratt

Μπάσο – Nibbs Carter

Τύμπανα – Nigel Glockler

 

 

Όταν βρίσκεις μπροστά σου αυτούς τους τεράστιους γερόλυκους του heavy metal, ε δεν μπορείς ρε διάβολε να μην τους εκθειάσεις έστω και λίγο. Ανεξάρτητα λοιπόν με το προς ποιο είδος κλίνει κανείς αυτό που είναι σίγουρο και αδιαμφισβήτητο είναι πως οι SAXON είναι απλά μια τεράστια μπάντα, όχι μόνο για τον απλό λόγο πως ήταν από τις μπάντες που επηρέασαν και επέδρασαν όσο λίγοι στο metal, αλλά και για τον λόγο πως πρόκειται για  μία από τις πιο συνεπείς μπάντες στην ιστορία της heavy metal μουσικής από πλευράς ποιότητας δισκογραφίας αλλά και live εμφανίσεων μέχρι και σήμερα.

 Επί του προκειμένου όμως εδώ μας ενδιαφέρει το ότι σαν σήμερα οι τεράστιοι Βρετανοί κυκλοφορούν μια κομβική για εκείνη την περίοδο αλλά και πολύ σημαντική δουλειά στην τεράστια δισκογραφία τους. Είκοσι χρόνια πριν λοιπόν, κυκλοφορεί το δέκατο τρίτο δισκογραφικό πόνημα τους, το εξαιρετικό (και λίγα λέω) ''Unleash the Beast''. Ό,τι είχε αρχίσει να φαίνεται από τις αρχές των 90’s για τους SAXON, με το ''Solid Ball Of Rock'' και με την κάθε συνέχεια του να έρχεται όλο και καλύτερη, εδώ έρχεται θα λέγαμε να αποκορυφωθεί για την συγκεκριμένη δεκαετία.

 

Ο ήχος είναι απόλυτα επίκαιρος και μέσα στο κλίμα της εποχής, μιας και οι Βρετανοί δίχως να απαρνούνται σε καμία περίπτωση της μουσικές τους καταβολές και το παρελθόν τους, διατηρούν όλα αυτά τα στοιχεία του παραδοσιακού τους ήχου από την μια αλλά από τη άλλη αρχίζουν να τραβούν ξεκάθαρα προς μια ακόμα πιο heavy και επιθετική κατεύθυνση, κάτι που τους προσφέρει έναν ξεκάθαρο αέρα ανανέωσης. Σίγουρα έναν ρόλο σε αυτό έπαιξε και η αλλαγή που έγινε στις τάξεις τους, μιας και δίπλα στην κιθάρα του Paul Quin, έχουν πλέον τον Doug Scarrat που αντικαθιστά τον παλιό Graham Oliver που απομακρύνθηκε με τις γνωστές κατηγορίες τότε από το συγκρότημα. Ο νέος φαίνεται να κολλάει αμέσως στα πατήματα  της υπόλοιπης μπάντας κάτι που φαίνεται από το γεγονός πως έχει άμεσο ρόλο στις συνθέσεις του άλμπουμ μαζί με τα άλλα μέλη. Όλα αυτά επιβεβαιώνονται με το που τελειώσει το εναρκτήριο instrumental και ξεκινήσει το πρώτο και ομώνυμο κομμάτι του άλμπουμ ''Unleash The Beast'', μια υπέρ του δέοντος heavy σύνθεση για τα δεδομένα των SAXON όπως τους γνωρίζαμε ως τότε. Το ίδιο ισχύει και για τα εκπληκτικά epic ύφους midtempo ''The Thin Red Line'' και ''Cut Out The Disease'', τα πιο speedατα ''Bloodletter'' και ''Circle Of Light''. Εκτός αυτών ακόμα και οι πιο hard στιγμές του άλμπουμ ακούγονται πιο σκληρές φλερτάροντας μόνιμα με το heavy και παράλληλα φρέσκες, ώρα καλή τα ''Terminal Velocity'', ''The Preacher'' και ''Ministry Of Fools'' με τους εξαιρετικούς καυστικούς στίχους του να αναφέρονται πιθανότατα στον τότε πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Tony Blair. 

Τα μοναδικά κομμάτια που ίσως υστερούν είναι τα δυο που κλείνουν το δίσκο τα οποία χωρίς να μπορούν να θεωρηθούν κακές συνθέσεις, δεν ταιριάζουν τόσο πολύ με το ύφος των υπολοίπων. Όμως δεν τρέχει και τίποτα γιατί απλά μπορούμε να σεβαστούμε τους πολύ ωραίους προσωπικούς στίχους του Byford στην μπαλάντα ''Absent Friends'' η οποία έχει και ένα πολύ δυνατό σολάρισμα, αλλά και το σε πιο rock n' roll δομές κομμάτι του δίσκου ''All Hell Breaking Loose''. Ο Biff Byford, με φωνητικά ιδιαίτερα ποικιλόμορφα και δυναμικά ακούγεται πραγματικά υπέροχος και σε μια από τις καλύτερες φάσεις της καριέρας του. Ο παλιός Paul Quinn με τον νέο Doug Scarratt κολλάνε εξαιρετικά μεταξύ τους και από τις κιθάρες τους βγαίνουν φοβερές και κολληματικές μελωδίες, απίθανες εναλλαγές στα solos και ένα συμπαγές riffing. Όσο για τους Nibbs Carter στο μπάσο και Nigel Glockler στα τύμπανα δεν μπορεί να πει κανείς κάτι πέραν του πόσο άψογοι είναι στα καθήκοντα τους δημιουργώντας το κατάλληλο rhythm section για να πατήσουν οι υπόλοιποι. Η σημασία του συγκεκριμένου δίδυμου, έχει φανεί με τα χρόνια στην μπάντα, μιας και οι δυο έχουν σημαντικό ρόλο στις συνθέσεις, με τον Carter να φέρνει και έναν αέρα ανανέωσης με τον ερχομό του μετά το δυσκολοχώνευτο ή και αχώνευτο για πολλούς ''Destiny'' το 1988, ενώ ο Glockler φάνηκε πόσο έλειψε από την σύνθεση της μπάντας στα επόμενα τρία άλμπουμ λόγο του σοβαρού προβλήματος που αντιμετώπισε στον αυχένα και στον ώμο. 

Η καταπληκτική παραγωγή του Kalle Trap σε συνεργασία με την μπάντα ξεχωρίζει και αυτή με όλα τα όργανα να είναι ευδιάκριτα και τις συνθέσεις να βγάζουν στο έπακρο την απαραίτητη δύναμη που κρύβουν μέσα τους. Το ''Unleash The Beast'' ήταν τελικά ένας δίσκος που έφερνε μια ακόμα πιο φρέσκια ηχητική κατεύθυνση για τους Βρετανούς σε σχέση με προηγούμενες δουλείες τους αποτελούμενο από άριστες, ώριμες συνθέσεις ενώ έδειχνε ξεκάθαρα το πως θα πορεύονταν μελλοντικά. 

Αυτό όμως, και εδώ είναι η μαγκιά τους, δεν χάλασε σε καμία περίπτωση την ταυτότητα του συγκροτήματος ίσα ίσα που αυτή διατηρείται ανέπαφη, αφού ότι ακούει κανείς φωνάζει από μακριά ότι είναι 100% SAXON. Κλείνοντας να πούμε πως με  το εξαιρετικό αυτό άλμπουμ που ήταν και πολύ επιτυχημένο από εμπορικής άποψης σχεδόν σε όλη την Ευρώπη μπαίνοντας στα chart των περισσότερων χωρών της, αρχίζει ένα ακόμα κεφάλαιο γραμμένο με χρυσά γράμματα στην πορεία των μεγάλων SAXON, μιας και με αυτό ως οδηγό θα ακολουθήσουν τρεις ακόμα πολύ καλές κυκλοφορίες έστω και ως ένα βαθμό κατώτερες του ''Unleash The Beast''. Και όλα αυτά μέχρι να μας ξαναδείξουν ότι μπορούν ακόμη καλύτερα μετά το ''The Inner Sactum'' του 2007 όπου μέχρι και σήμερα ως είναι γνωστό βρίσκονται σε top επίπεδο.

 

Did you know that:

- Ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση και την κυκλοφορία του προηγούμενου άλμπουμ τους ''Dogs Of War'' η μπάντα απέλυσε τον κιθαρίστα και ιδρυτικό μέλος της Graham Oliver, ο λόγος ήταν ότι προσπαθούσε να πουλήσει κρυφά από τους υπόλοιπους ακυκλοφόρητο υλικό της μπάντας. Αργότερα υπήρχε και δικαστική διαμάχη για το όνομα της μπάντας αλλά και για το όνομα SON OF A BITCH, που  ήταν το αρχικό όνομα της μπάντας πριν μετονομαστούν σε SAXON , όπου αυτό υιοθέτησε ο Oliver μαζί με τα πρώην μέλη των SAXON, Steve Dawson και Pete Gill, στο καινούργιο του γκρούπ και με αυτό το όνομα κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι έχασε τα δικαιώματα τόσο από το όνομα SAXON όσο και από το SON OF A BITCH και τελικά μετονομάστηκαν στα Oliver\Dawson.

- O αντικαταστάτης του Oliver, Doug Scaratt ήταν πολύ καλός φίλος του ντράμερ της μπάντας Nigel Glockler μέσω του οποίου έγινε το κονέ. Η πρώτη του εμφάνιση με την μπάντα είχε γίνει στα γυρίσματα του video του ''Dogs Of War''.

 

 

Παναγιώτης "The Unknown Force" Γιώτας 

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

A Day To Remember... 26/11 [MANOWAR]

26 Νοεμβρίου, 2020 - 18:45 Σάκης Νίκας

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Battle hymns MMXI” – MANOWAR  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2010 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Magic Circle Music ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Joey DeMaio ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά – Eric Adams Μπάσο – Joey...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 23/1 [YNGWIE MALMSTEEN]

23 Νοεμβρίου, 2020 - 16:30 Δημήτρης Τσέλλος

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Relentless” - Yngwie J. Malmsteen ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2010 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Rising Force Records ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Yngwie J. Malmsteen ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Yngwie J. Malmsteen - Κιθάρα, φωνητικά,...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 20/11 [CINDERELLA]

20 Νοεμβρίου, 2020 - 17:30 Κώστας Τσιρανίδης

ONOMA ΑΛΜΠΟΥΜ: “Heartbreak station”- CINDERELLA ETOΣ KYKΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1990 ΕΤΑΙΡΙΑ: Mercury/Vertigo ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: John Jansen & Tom Keifer ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Φωνητικά/ Κιθάρες – Tom Keifer...

[περισσότερα]

FORTRESS UNDER SIEGE interview (Fotis Sotiropoulos)

20 Νοεμβρίου, 2020 - 00:30 Φίλιππος Φίλης

“Impenetrable fortress of metal”   Οι Έλληνες FORTRESS UNDER SIEGE (FUS) κυκλοφόρησαν πρόσφατα τον τρίτο full length δίσκο τους με τον τίτλο “Atlantis”, ύστερα από αρκετές μεταγραφές και...

[περισσότερα]

A Day to Remember… 19/11 [SODOM]

19 Νοεμβρίου, 2020 - 16:30 Θοδωρής Κλώνης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “In war and pieces” – SODOM  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2010  ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Steamhammer  ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Waldemar Sorychta ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Φωνητικά, μπάσο – Tom...

[περισσότερα]