A Day to Remember... 14/7 [ANGRA]

14 Ιουλίου, 2018 - 10:15

 

 

ΟΝΟΜΑ ALBUM: ''Fiireworks'' – ANGRA
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1998
ΕΤΑΙΡΙΑ: Steamhammer
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Chris Tsangarides
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά, Πλήκτρα – Andre Matos
Κιθάρες – Rafael Bittencourt, Kiko Loureiro
Μπάσο – Luis Mariutti
Τύμπανα – Ricardo Confessori

Οι Βραζιλιάνοι ANGRA πάντα θεωρούσα ότι είναι από τα καλύτερα σχήματα που έχει δώσει η Λατινική Αμερική στο χώρο του metal ανεξαρτήτου ιδιώματος. Επίσης νομίζω ότι βρίσκονται και σε μια κατηγορία μπαντών που δεν έχουν να επιδείξουν κακό άλμπουμ στην δισκογραφία τους , μέτριο ναι, κατώτερο των περιστάσεων πάλι ναι, αλλά σίγουρα όχι κάποιο που να χαρακτηριστεί του πεταματού.

Για χατίρι τους λοιπόν θα βουτήξουμε στο χρόνο πηγαίνοντας είκοσι χρόνια πίσω, όταν και κυκλοφορούσαν την τρίτη τους δισκογραφική δουλειά ''Fireworks'' με την οποία έκλειναν τελικά όπως φάνηκε και έναν κύκλο για αυτούς. Είναι το τελευταίο άλμπουμ τους με την κλασική σύνθεση, αφού μετά το πέρας της περιοδείας του άλμπουμ θα αποχωρήσουν τρία μέλη, οι Andre Matos, Luis Mariutti και ο Ricardo Confessori που είχε μπει στο σχήμα λίγο μετά την κυκλοφορία του ντεμπούτου τους. 

Η αλήθεια είναι πως το ''Fireworks'' δεν έτυχε και της καλύτερης αποδοχής, με αρκετούς να το βλέπουν μέτριο. Είναι όμως έτσι; Θεωρώ πως η απάντηση είναι όχι. Σίγουρα βλέποντας κανείς πίσω θα βρει δυο άρτια αλλά και αρκετά διαφορετικά άλμπουμ μεταξύ τους να έχουν προηγηθεί. Από τη μία έχουμε το ονειρεμένο ντεμπούτο τους ''Angels cry'', έναν καταιγιστικό power metal δυναμίτη με αρκετά στοιχεία κλασικής μουσικής να τον περιβάλουν και απ’ την άλλη, την αξεπέραστη ως σήμερα κορυφή της καριέρας τους ''Holy land'', που πιστεύω ότι συγκαταλέγεται στους πιο πειραματικούς prog/power metal δίσκους ever, με τα στοιχεία που είχαν επιδείξει μέχρι τότε να διανθίζονται από πολλές εναλλαγές ρυθμών όργανα και ήχους της πατρίδας τους να εναρμονίζονται με το σύνολο και πάει λέγοντας. 

Το τρίτο τους αυτό πόνημα μπορεί να μην βρίσκεται σε αυτά τα ύψη που πάτησαν τα προαναφερθέντα, όμως δεν μπορεί να χαρακτηριστεί επ' ουδενί μέτριο. Σκεφτείτε απλά, πόσες power μπάντες θα ήθελαν να έχουν γράψει ένα δίσκο σαν το ''Fireworks''. Μπορεί λοιπόν να βρίσκεται ένα, άντε δυο για τους δύσκολους, σκαλοπάτια πιο κάτω, αλλά μέχρι εκεί. 

Ηχητικά οι ANGRA προσπαθούν πάλι να αλλάξουν προσανατολισμό και να πάνε σε πιο κλασικά power μονοπάτια, αφήνοντας εκτός στο μεγαλύτερο μέρος τα folk στοιχεία της πατρίδας τους, τα οποία εμφανίζονται κυρίως στις ακουστικές κιθάρες, ενώ μειωμένα επίσης είναι και τα πολλά στοιχεία κλασικής μουσικής που μας είχαν συνηθίσει. Αντ' αυτών κρατάνε τα πιο prog στοιχεία με τις εναλλαγές στους ρυθμούς και στο μεγαλύτερο κομμάτι του δίσκου πάνε σε πιο straight heavy power λογική με τις κιθάρες να είναι πιο μπροστά και τα πλήκτρα να γεμίζουν το τελικό αποτέλεσμα. 

 

 

Αυτό που προκύπτει γενικά στο ''Fireworks'' είναι ένας άκρως δυναμικός και speedατος χαρακτήρας με κομματάρες όπως το εισαγωγικό ''Wings of reality'' με τα ορχηστρικά του μέρη, το ''Petrified eyes'' με τις ακουστικές κιθάρες να ανοίγουν υπέροχα και τις μελωδίες να χτυπάνε κόκκινο στην πορεία, το ''Metal Icarus'' με την εξαιρετική γέφυρα και το πανέμορφο refrain που ακολουθεί,  το ''Mystery machine'' με το υπέροχο και αμιγώς prog riff και την πανέμορφη γέφυρα του, όπως και το ''Speed'' όνομα και πράγμα που κλείνει το δίσκο που μοιάζει σαν το αδελφάκι του ''Z.I.T.O.'' από το προηγηθέν αριστούργημα ''Holy land''. 

Όμως δεν είναι μόνο αυτά που κάνουν εντύπωση, καθώς εδώ υπάρχει και ένα από τα μεγαλύτερα hit της μπάντας, το πανέμορφο power ballad ''Lisbon'' με το άκρως πιασάρικο refrain που σε παρασύρει στο δικό του κόσμο, αλλά και το ''Paradise'' που κινείται σε midtempo μονοπάτια με υπέροχη δυναμική, εναλλαγές ρυθμού και άκρως περιπετειώδη εξέλιξη. Πολύ καλό κομμάτι είναι και η καθαρόαιμη μπαλάντα ''Gentle change'' με μόνο του κακό το γεγονός πως μοιάζει έξω από το κλίμα του υπόλοιπου δίσκου. 

Οι μόνες συνθέσεις που τελικά δεν κινούνται στο επίπεδο των προαναφερθέντων, είναι το ομώνυμο ''Fireworks'' και το ''Extreme dream'' που χωρίς να είναι κομμάτια που θα σε κάνουν να πατήσεις το skip, δεν είναι ικανά να σου μείνουν. 
Όσο για την απόδοση των μουσικών, τι να λέμε τώρα; Bittencourt και Loureiro έχουν δώσει τα διαπιστευτήρια τους από την πρώτη μέχρι και την τελευταία φορά που συνεργάστηκαν μέχρι τώρα σε άλμπουμ των ANGRA και έτσι κι εδώ συγκροτούν ένα εκπληκτικό κιθαριστικό δίδυμο. 

Η τριάδα της φυγής που αναφέραμε στέκει και αυτή σε υψηλότατο επίπεδο με τον Andre Matos να δείχνει γιατί θεωρήθηκε και εξακολουθεί να θεωρείται μια πραγματικά εκπληκτική φωνή με πολύ μεγάλο εύρος και σίγουρα πολύ  καλύτερος του ανθρώπου που τον αντικατέστησε, κυρίως όσον αφορά τα live, τον συμπαθή Edu Falaschi.

Οι Luis Mariutti και Ricardo Confessori σε μπάσο και τύμπανα αντίστοιχα δείχνουν επίσης,  για τελευταία φορά με τους ANGRA, πόσο άρτιοι τεχνικά μουσικοί είναι και ποσό καλά λειτουργούν οι δυο τους ως rhythm section. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μαζί με τον Matos θα φτιάξουν και τους SHAMAN λίγο μετά την φυγή τους. 

Το μεγάλο μειονέκτημα για το εν λόγω άλμπουμ τελικά δεν βρίσκεται στην έμπνευση των συνθέσεων αλλά στην παραγωγή του Chris Tsangarides, που ενώ σε πολλές δουλείες που έχει κάνει από την θέση  του παραγωγού τα αποτελέσματα να είναι εξαιρετικά, εδώ δυστυχώς δεν καταφέρνει να βοηθήσει στο τελικό αποτέλεσμα μιας και πέρα από τις κιθάρες, που στο μεγαλύτερο μέρος είναι εκεί που πρέπει, τα υπόλοιπα όργανα αδικούνται σημαντικά. 

Θα κλείσω λοιπόν λέγοντας και πάλι πως το ''Fireworks'' μπορεί να μην πατάει την κορυφή όπως οι δυο πρώτες δουλειές των ANGRA όμως κακώς παραγκωνίζεται μιας και είναι ένα πάρα πολύ καλό άλμπουμ. 

 

Παναγιώτης "The Unknown Force" Γιώτας

Σχόλια

Άλλα άρθρα του συντάκτη

Διαβάστε επίσης

A Day To Remember… 5/3 [MARDUK]

5 Μαρτίου, 2019 - 20:45 Γιάννης Σαββίδης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Panzer division marduk” – MARDUK  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1999 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Osmose Productions ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Peter Tagtgren  ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά - Erik “Legion” Hagsteldt...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 02/03 [DIMMU BORGIR]

2 Μαρτίου, 2019 - 18:45 Δημήτρης Μπούκης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Spiritual black dimensions” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1999 ΕΤΑΙΡΙΑ: Nuclear Blast ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Peter Tagtgren ΣΥΝΘΕΣΗ: Shagrath: Φωνητικά Silenoz: κιθάρα Astennu: κιθάρα Nagash: μπάσο,...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 28/02 [IMMORTAL]

28 Φεβρουαρίου, 2019 - 17:15 Δημήτρης Μπούκης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “At the heart of winter” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1999 ΕΤΑΙΡΙΑ: Osmose ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Peter Tagtgren, IMMORTAL ΣΥΝΘΕΣΗ: Abbath: Φωνητικά, κιθάρες, μπάσο, πλήκτρα Horgh: τύμπανα Μπορούμε...

[περισσότερα]

A Day to Remember... 26/2 [SCORPIONS]

26 Φεβρουαρίου, 2019 - 09:45 Παναγιώτης Γιώτας

    ΟΝΟΜΑ ALBUM: ''Lovedrive'' – SCORPIONS ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1979 ΕΤΑΙΡΙΑ: Harvest (Europe) – Mercury (U.S.) ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Dieter Dierks ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά – Klaus Meine...

[περισσότερα]

A Day To Remember… 23/2 [LAMB OF GOD]

23 Φεβρουαρίου, 2019 - 21:30 Άγγελος Κατσούρας

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Wrath” – LAMB OF GOD ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2009 ΕΤΑΙΡΙΑ: Epic, Roadrunner ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Josh Wilbur ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά – Randy Blythe Κιθάρες – Mark Morton, Willie Adler Μπάσο...

[περισσότερα]