A Day to Remember… 15/11 [DEATH]

0
83

 

 

OΝΟΜΑ ALBUM: ‘Leprosy’ – DEATH
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1988
ΕΤΑΙΡΙΑ: Combat Records, Relapse
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Dan Johnson
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά, Κιθάρες, Μπάσο – Chuck Schuldiner
Κιθάρες – Rick Rozz
Τύμπανα – Bill Andrews

 

Πρόσφατα, πριν από περίπου δυο μήνες, συμπληρώθηκαν είκοσι χρόνια από την κυκλοφορία ενός από τους κορυφαίους δίσκους της δεκαετίας του ‘90 και όχι μόνο του ‘The sound of perseverance’. Εκεί είχα αναφερθεί εκτενώς στην προσωπικότητα και την μουσική ιδιοφυία του αδικοχαμένου Chuck Schuldiner. 

Για να μην κουράζω όμως, πλέκοντας για ακόμα μια φορά το εγκώμιο του αξεπέραστου Chuck, μπαίνω κατ’ ευθείαν στο θέμα, που δεν είναι άλλο από την επέτειο συμπλήρωσης 30 χρόνων, ενός δίσκου θα μνημονεύεται αιωνίως για τον καταλυτικό ρόλο που έπαιξε ως προς την ανάδυση της death metal σκηνής πρωτίστως στην Αμερική και εν συνεχεία στον υπόλοιπο κόσμο, του φοβερού, “Leprosy”. 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, λέγοντας δυο λόγια για τα διαδικαστικά και το πως έφτασε η μπάντα σε αυτή τη κυκλοφορία. Μετά τον θόρυβο που έκανε το εξαιρετικό ντεμπούτο των DEATH, ‘Scream bloody gore’, το οποίο ηχούσε ως ένα μείγμα IRON MAIDEN με JUDAS PRIEST σε boostαρισμένη έκδοση και με στίχους με θεματική τους τον θάνατο, ο πατέρας πλέον του death είδους Chuck Sculdiner, αποφασίζει έχοντας φτιάξει το πλάνο στο μυαλό του, να μετακομίσει από την Καλιφόρνια στη Φλόριντα. Αφήνει πλέον πίσω του τον ως τότε συνοδοιπόρο του, Chris Reifert, επιθυμώντας να δημιουργήσει το δικό του σχήμα με την ησυχία του, τους γνωστούς death metalers, AUTOPSY. 

Επιστρέφοντας στα πάτρια εδάφη, βρίσκει αμέσως τον κιθαρίστα Rick Rozz και οι δυο τους συνθέτουν σχεδόν όλο το υλικό του ‘Leprosy’. Ο επόμενος που έρχεται να προστεθεί στην ομάδα, είναι ο ντράμερ Bill Andrews και αυτοί οι τρεις στην ουσία είναι αυτοί που θα ηχογραφήσουν την ιστορική εν λόγω κυκλοφορία, αφού ο μπασίστας Terry Butler που αναφέρεται στα credit του δίσκου, προστέθηκε μετά την ηχογράφηση, κατά την οποία στο μπάσο βρισκόταν ο Schuldiner.

Να πούμε εδώ ότι οι Rozz, Andrews και Butler θα δημιουργήσουν τους MASSACRE και τρία χρόνια αργότερα θα κυκλοφορήσουν έναν εξαιρετικό death metal δίσκο το ‘From Beyond’ στον οποίο και διασκευάζουν το ‘Corpsegrinder’ των DEATH. 

Το ‘Leprosy’ λοιπόν, έχει στην πραγματικότητα έναν μεταβατικό χαρακτήρα για το μέλλον της μπάντας μιας και εδώ διακρίνει κανείς τον τρόπο που ωριμάζει το πνευματικό παιδί του Sculdiner, καθώς στα βασικά κλασικό-μεταλλικά στοιχεία, το νοσηρό κλίμα, την βιαιότητα και τις ψηλές ταχύτητες θα προστεθεί στον ήχο της μπάντας μια πιο κοντρολαρισμένη λογική στα γκάζια, περισσότερη μελωδική προσέγγιση στο ήχο και περισσότερη τεχνικότητα. 

Στιχουργικά, ο ιθύνον νους της μπάντας, επίσης έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, διαθέτοντας πλέον μια πιο «εκλεπτυσμένη» προσέγγιση της βασική θεματολογίας του, που και πάλι αφορά το θάνατο και τον τρόμο (από το τρίτο τους βήμα θα αρχίσει να καταπιάνεται με κοινωνικά θέματα).

Έτσι λοιπόν προκύπτει ένα αποτέλεσμα στο οποίο οι κιθάρες έχουν έναν ξεκάθαρο βαρύτερο τόνο, τα riff είναι πιο σφιχτά, τα τύμπανα είναι πιο ποικιλόμορφα και τεχνικά και το μπάσο αποκτά μεγαλύτερη υπόσταση στην μουσική της μπάντας. Σε αυτά προσθέτουμε και την πολύ καλύτερη παραγωγή δια χειρός Dan Johnson, αλλά με την σημαντική συμβολή του τεχνικού ήχου ακόμα τότε, Scott Burns, που στη πορεία εξελίχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους παραγωγούς στην Αμερική στο χώρο του  metal, καθώς έκατσε πίσω από την κονσόλα και βοήθησε πολλά top ονόματα της death και grindgore σκηνής κυρίως, καθώς και άλλους με τις παραγωγές του. 

 

 

Η λογική του Chuck να αποφεύγει να προσθέσει κάτι που μπορεί να θεωρηθεί μη συμβατό με την βασική ιδέα που είχε στο μυαλό του, ήταν κάτι που τηρούσε από την αρχή, οπότε προς αποφυγή κομματιών που θα μπορούσαν να θεωρηθούν filler, συνθέτει μόλις οκτώ κομμάτια με συνολική διάρκεια τα τριάντα οκτώμιση λεπτά. 

Το τελικό αποτέλεσμα μας φέρνει αντιμέτωπους με ένα εξαιρετικά δεμένο σύνολο κομματιών όπου κυριαρχούν οι συχνές εναλλαγές στον ρυθμό και με ήχο που ακροβατεί πολλές φορές ανάμεσα στο thrash και στο death, ενώ ο Schuldiner αληχτάει με τα δαιμονισμένα φωνητικά του. 

Αν και όλα τα κομμάτια δημιουργούν ένα συνολικά εξαιρετικό άλμπουμ εντούτοις αυτά που σίγουρα ξεχωρίζουν κατά τι, είναι τα ‘Leprosy’ , ‘Pull the plug’, ‘Primitive ways’, ‘Choke on it’ και το (προσωπικά αγαπημένο από τον δίσκο) ‘Open casket’. 

Φτάνοντας λοιπόν στο δια ταύτα, το ‘Leprosy’ μπορεί για πολλούς να μην είναι ισάξιο με το αποκορύφωμα της πρώτης περιόδου των DEATH ‘Spiritual Healing’, είναι όμως ο δίσκος που δείχνει τον δρόμο για το ιδίωμα του death metal, όντας ένας πραγματικά πολύ επιδραστικός δίσκος. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι έχει θεωρηθεί για αυτούς τους λόγους ως ένας από τους πιο σημαντικούς death metal δίσκους από πολλούς κριτικούς. Μάλιστα το Rock Hard magazine, το έχει κατατάξει ως no.1 ανάμεσα στους 25 πιο σημαντικούς δίσκους του ιδιώματος.

Όσο για την ίδια την μπάντα, το ‘Leprosy’ είναι αυτό που δίνει πλέον για τα καλά υπόσταση στο όραμα του Sculdiner, βάζοντας τις βάσεις και τα θεμέλια για μέλλον της. Για αυτό ορίζεται ο προπομπός όσων θα ακολουθούσαν, ενσωματώνοντας τα στοιχεία που όριζαν το μέλλον τόσο των ιδίων όσο και όσο και αυτών που βάδιζαν στον δρόμο του extreme metal.

 

Did you know that:
–   To άλμπουμ επανακυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2014 σε μια deluxe remastered έκδοση η οποία αποτελείται από τρία cd ή βινύλια, όπου πέρα από το άλμπουμ περιλαμβάνει και τα rehersals του δίσκου, αλλά και κάποια διαφορετικά takes των κομματιών, συν δυο live εμφανίσεις του 1988  σε Νέα Υόρκη και New Jersey αντίστοιχα.
–   Ο Rick Rozz ακολούθησε σχεδόν όλη την περιοδεία που επακολούθησε του άλμπουμ και κατόπιν απολύθηκε προς το τέλος αυτής. Η θέση του καλύφθηκε από τον κιθαρίστα Paul Masvidal (CYNIC, AEON SPOKE),  ο οποίος ενώ μετά από τρία χρόνια μπήκε στην μπάντα και έπαιξε στο αριστούργημα ‘Human’ με το πέρας των live εμφανίσεων έδωσε την θέση του στον James Murphy, που ήταν και αυτός που συμμετείχε στο εκπληκτικό τρίτο άλμπουμ της μπάντας, ‘Spiritual Healing’
–   Τρία κομμάτια του δίσκου έχουν διασκευαστεί από διάφορες μπάντες. Το βρετανικό black/death metal συγκρότημα, AKERCOCKE διασκεύασε το ομώνυμο ‘Leprosy’ για τον δίσκο του ‘Antichrist’, του 2007. Το Ολλανδικό melodic death σχήμα των CALLENISH CIRCLE έκανε διασκευή στο ‘Pull the plug’, το οποίο και συμπεριέλαβε ως bonus track στο δίσκο τους ‘Flesh power dominion’ που κυκλοφόρησε το 2002. Το ‘Pull the plug’ έχει διασκευαστεί και από το Αμερικάνικο technical death/thrash σχήμα REVOCATION 2011 στο ομώνυμο single που κυκλοφόρησαν. Τέλος το Φινλανδικό thrash metal σχήμα MOKOMA έχει διασκευάσει το ‘Open casket’ μεταφράζοντας τον τίτλο και τους στίχους στην γλώσσα τους όπου το κομμάτι αναφέρεται ως ‘Avoin Hauta’ και βρίσκεται στο EP τους ‘Viides Vuodenaika’ του 2006.
–   Το πολύ ωραίο εξώφυλλο του δίσκου είναι σχέδιο του Edward J. Repka, ο οποίος εκτός από τα εξώφυλλα των τριών πρώτων δίσκων των DEATH, έχει δημιουργήσει και εξώφυλλα για πάρα πολύ κόσμο, μεταξύ άλλων MEGADETH, ATHEIST, SANCTUARY, SUICIDAL ANGELS κ.α.

 

Παναγιώτης ‘The Unknown Force’ Γιώτας

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here