A Day To Remember... 15/2 [JETHRO TULL]

15 Φεβρουαρίου, 2017 - 10:15

 

OΝΟΜΑ ALBUM: ''Songs From The Woods'' – JETHRO TULL
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1977
ΕΤΑΙΡΙΑ: Chrysalis
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Ian Anderson
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά, φλάουτο, ακουστική κιθάρα, μαντολίνο – Ian Anderson
Κιθάρες – Martin Barre
Πλήκτρα – David Palmer, John Evan
Μπάσο – John Glascock
Τύμπανα – Berriemore Barlow

Η δεκαετία των 70’s πάντα είναι ένα δύσκολο κεφάλαιο στα επετειακά άλμπουμ, κυρίως γιατί οι περισσότεροι έχουμε πλέον με τα χρόνια βαδίσει σε άλλους μουσικούς δρόμους και δυσκολευόμαστε να μπούμε στην διαδικασία να ξανακούσουμε άλμπουμ από εκείνη την περίοδο που πολλοί τα ακούσαμε και τα μάθαμε στα χρόνια της νιότης μας. Όμως η αλήθεια είναι πως όταν έχουμε να κάνουμε με τόσο μεγάλες μπάντες αλλά και τόσο σημαντικά άλμπουμ που σημάδεψαν την πρώτη μας νιότη, αυτήν που μας ώθησε στο να ακολουθήσουμε το δρόμο του rock και του metal, μάλλον τελικά ξεπερνάμε το σύνδρομο και τελικά το απολαμβάνουμε. 
Ας περάσουμε όμως στην ουσία, που δεν είναι άλλη από τα 40 χρόνια της κυκλοφορίας του υπέροχου ''Songs From The Woods'' των τεράστιων JETHRO TULL και του μεγάλου μουσικού νου   που τους καθοδηγούσε ανέκαθεν, Ian Anderson. Στη δέκατη κατά σειρά κυκλοφορία τους μας καλούν να τους συντροφέψουμε σε ένα υπέροχο και πανέμορφο ηχητικό ταξίδι μέσα στα δάση της μουσικής τους. Με αυτό το άλμπουμ, το βρετανικό σχήμα θα ξεκινήσει μια τριλογία βασισμένη στην folk μουσική, με τα ''Heavy Horses'' και ''Stormwatch'' που θα επακολουθήσουν να είναι αυτά που την αποτελούν. Εδώ τους βρίσκουμε λοιπόν να απομακρύνονται ηχητικά από την συνήθη rock βάση στην οποία μας είχαν μάθει κατά το παρελθόν, ως το στοιχείο που κόλλαγε πρώτο δίπλα στην progressive φύση τους που παραμένει σταθερά το βασικό κομμάτι του ήχου τους και μολονότι πάντα είχαν αρκετές επιρροές από το είδος της folk εδώ είναι πιο έκδηλες από ποτέ, παίρνοντας τον κυρίαρχο ρόλο. 
Όπως είχε πει και ο ηγέτης της μπάντας, έψαχναν από καιρό σαν ιδέα μια αλλαγή στην μουσική τους κατεύθυνση και για την ακρίβεια όταν τρία χρόνια νωρίτερα είχε κάνει την παραγωγή στο εξαιρετικό άλμπουμ ''Now We Are Six'' του electric folk σχήματος STEELEYE SPAN. Επίσης, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Anderson πάντα, σίγουρα έπαιξε ρόλο όσο αναφορά το timming αυτής της αλλαγής, τόσο ο γάμος του και το σπίτι στην εξοχή που αγόρασε όσο και η επιστροφή της μπάντας στην Αγγλία. 


Έτσι κατορθώνουν να μας προσφέρουν κάτι ασφαλώς αρκετά διαφορετικό από το πολύ δυνατό και γκαζωμένο ''Too Old To Rock 'n' Roll: Too Young To Die'' που προηγήθηκε, συνθέτοντας τραγούδια με πιο χαρούμενο, αισιόδοξο και ανάλαφρο στυλ, στα οποία το folk και το rock συνυπάρχουν και ισορροπούν τέλεια μεταξύ τους. Απόδειξη αυτού αποτελούν κομματάρες σαν τα ''Songs From The Woods'', ''Jack-In-The-Green'', ''Cup Of Wonder'', ''Velvet Green'', ''The Whistler'', ''Pibroch (Cap In Hand)''. Οι υπέροχες αυτές μελωδίες φυσικά και έρχονται συνοδευόμενες από τις εξαιρετικές ερμηνείες της μοναδικής φωνής του Ian Anderson αλλά και υπό συνοδεία του μαγευτικού φλάουτου που σαγηνεύει όπως πάντα. Η συμβολή του υπαρχηγού Martin Barre, είναι ως συνήθως καθοριστικής σημασίας και άκρως σημαντική αφού από την κιθάρα του βγαίνουν αξιομνημόνευτα riff και solos πάντα δοσμένα με το δικό του ιδιαίτερο ήχο και στυλ. Σημαντική είναι και η συμβολή του David Palmer τόσο στην σύνθεση και στην ενορχήστρωση, όσο και στο πιάνο και τα συνθεσάιζερ όπου μαζί με τον έτερο πληκτρά της μπάντας John Evan δημιουργούν μια εξαιρετική δυάδα στον τομέα τους. 
Επιπλέον, και το rhythm section που αποτελείται, από τον μακαρίτη John Glascock στο μπάσο και τον αρκετά υποτιμημένο -θα μπορούσε να πει κανείς- παρά την ικανότητα και εξαιρετική τεχνική του στα τύμπανα αλλά και στα κρουστά, Berriemore Barlow, είναι εκπληκτικό και άψογο στον υψηλό βαθμό δυσκολίας με τον οποίο συνεπάγεται η απαιτητική μουσική των TULL. 
Συνολικά, το άλμπουμ αποπνέει μια μεσαιωνική αίσθηση και οι στίχοι του Anderson αφηγούνται γουστόζικες και όμορφες ιστορίες, παρακινώντας το μυαλό να δημιουργήσει διάφορες ωραίες εικόνες της εποχής και της εξοχής. Η πορεία του άλμπουμ στα chart ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική, αγγίζοντας την 13η στα Βρετανικά και την 8η θέση στο Billboard, σηματοδοτώντας την τελευταία δουλειά της μπάντας, που μπήκε στην πρώτη δεκάδα μέχρι σήμερα. Ενώ για πρώτη φορά μετά την εποχή του ''Thick As A Brick'' κατορθώνουν να αποσπάσουν θετικές κριτικές από σύσσωμο των μουσικό κόσμο και τύπο του τότε. Το ''Songs From The Woods'' είναι ένα άκρως διασκεδαστικό στο άκουσμα άλμπουμ που με τον φρέσκο και αναζωογονητικό αέρα που κρύβει μέσα του έδωσε την δυνατότητα στους  JETHRO TULL να πραγματοποιήσουν μια πολύ πετυχημένη ηχητική αλλαγή και να ακουστούν σαν να παίζουν αυτό για το οποίο φτιάχτηκαν, δηλαδή ένα γνήσιο progressive folk/rock. Τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ανήκει μέσα στις δουλειές της μπάντας που την ανήγαγαν σε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο επιδραστικά σχήματα όχι μόνο του γενικότερου prog χώρου αλλά και πολλών άλλων ιδιωμάτων τόσο της rock όσο και του metal. Όσοι το έχετε νοσταλγήσει αλλά και όσοι δεν γνωρίζετε και θέλετε να μάθετε, το πως κάποιοι βοήθησαν στην γέννηση της αγαπημένης σας μουσικής, δεν έχετε παρά να αφεθείτε, όπως έκανε ο γράφων στην νιότη του και είναι ευγνώμον για αυτό, στους ήχους του δάσους των JETHRO TULL, όπως λέει λοιπόν και ο ποιητής ''Let me bring you Songs from the woods: to make you feel much better than you could know''.

Did you know that:
-    Ο David Palmer που μετέχει για πρώτη φορά σαν κανονικό μέλος του lineup ήταν μαζί με την μπάντα από το ντεμπούτο τους ως βοηθός στις ενορχηστρώσεις, ενώ έπαιζε και διάφορα όργανα στα άλμπουμ σαν πολυοργανίστας που είναι.
-    Το ''Songs From The Woods'' έχει συμπεριληφθεί από το περιοδικό Prog ανάμεσα στα 100 καλύτερα progressive άλμπουμ όλων των εποχών στην θέση 76.

 

Παναγιώτης "The Unknown Force" Γιώτας

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

A Day To Remember... 14/11 [THE OFFSPRING]

14 Νοεμβρίου, 2020 - 18:45 Γιάννης Παπαευθυμίου

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Conspiracy of one”- THE OFFSPRING  ETOΣ KYKΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2000 ΕΤΑΙΡΙΑ: Columbia Records  ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Brendan O’ Brien  ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Φωνητικά/...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 08/11 [MOTORHEAD]

8 Νοεμβρίου, 2020 - 12:00 Θοδωρής Μηνιάτης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Ace Of Spades” – MOTORHEAD ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1980 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Bronze Records   ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Vic "Chairman" Maile  ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Φωνητικά/Μπάσο – Ian Fraser...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 08/11 [ATHEIST]

8 Νοεμβρίου, 2020 - 10:15 Άγγελος Κατσούρας

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Jupiter” - ATHEIST ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2010 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Season Of Mist ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Jason Suecof ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά – Kelly Shaefer Κιθάρες – Chris Baker Κιθάρες, μπάσο –...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 06/11 [KREATOR]

6 Νοεμβρίου, 2020 - 10:00 Γιάννης Σαββίδης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Coma of souls” - KREATOR  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1990 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Noise records ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Randy Burns ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά, κιθάρες – Milland “Mille” Petrozza Κιθάρες –...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 06/11 [SCORPIONS]

6 Νοεμβρίου, 2020 - 10:00 Σάκης Νίκας

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Crazy world” – SCORPIONS ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1990 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Mercury  ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Keith Olsen ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά – Klaus Meine Κιθάρα – Rudolf Schenker...

[περισσότερα]