A Day to Remember... 15/2 [SKYCLAD]

15 Φεβρουαρίου, 2019 - 10:00

 

 

ΟΝΟΜΑ ALBUM: ''Vintage whine'' – SKYCLAD
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1999
ΕΤΑΙΡΙΑ: Massacre Records
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Kevin Ridley
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά – Martin Walkyier
Lead Κιθάρες, Ακουστική και κλασική κιθάρα, δεύτερα φωνητικά – Steve Ramsey
Rhythm Κιθάρες, Ακουστική και κλασική κιθάρα, δεύτερα φωνητικά – Kevin Ridley
Μπάσο, Κλασική και ακουστική κιθάρα – Graeme English
Τύμπανα, Κρουστά, Τρομπέτα, δεύτερα φωνητικά – Jay Graham
Βιολί, Πλήκτρα, Πιάνο – Georgina Biddle

 

Μια μπάντα πολύ αγαπημένη για τον γράφοντα, αλλά και αρκετούς εκεί έξω πιστεύω, είναι οι Βρετανοί folk metalers SKYCLAD. Ο λόγος για εμένα θα είναι πως πάντα έβλεπα σε αυτούς μια μπάντα που αποτελεί την εξέλιξη των λατρεμένων JETHRO TULL σε πιο metal μονοπάτια, αλλά και το γεγονός πως ήταν ένα από τα λίγα σχήματα που άνοιξε τον χορό και τον χώρο για πολλά μετέπειτα σχήματα που ακολούθησαν τους folk μουσικούς δρόμους, όντας εκ των πρωτεργατών του ήχου στις αρχές των 90’s, τότε δηλαδή που ελάχιστοι τολμούσαν να ακουστούν έτσι. Ίσως, κατά την άποψη μου, δεδομένης της σημαντικότητας του Βρετανικού σχήματος στην καθιέρωση και στην διαμόρφωση του folk metal ήχου, να είναι και κάπως αδικημένοι, αλλά όλα είναι μέσα στο παιχνίδι οπότε πάμε παρακάτω. 

Το υπέροχο ''Vintage Whine'', λοιπόν, συμπληρώνει είκοσι χρόνια κυκλοφορίας κι είναι ευκαιρία για τούτη την στήλη να ρίξει μια ματιά στην ένατη αυτή δουλειά των SKYCLAD. Ο εν λόγω δίσκος είναι, κατά την εκτίμηση μου, ένας από τους καλύτερους δίσκους που έχει κυκλοφορήσει το Βρετανικό σχήμα. Στο ''Vintage Whine'' η μπάντα προφανέστατα και δεν ανακαλύπτει τον τροχό, ούτε και κάνει κάτι που δεν έχει κάνει κατά το παρελθόν, απλά, βρισκόμενη σε μια εξαιρετικά δημιουργική κατάσταση, κατορθώνει να γράψει έναν δίσκο σχεδόν αψεγάδιαστο, διάρκειας περίπου σαράντα τεσσάρων λεπτών κι αποτελούμενο από έντεκα συνθέσεις, με τις δυο εξ αυτών να είναι τα instrumental ''Kiss My Sweet Brass'' και  ''By George'' που ανοίγουν και κλείνουν τον δίσκο αντίστοιχα. 

Ηχητικά κινούνται με υπέροχο τρόπο στα γνώριμα φολκλορικά Κέλτικα μονοπάτια τους που πηγάζουν ξεκάθαρα και απροκάλυπτα από τους συμπατριώτες τους, γίγαντες του folk rock, JETHRO TULL, διανθισμένα με τις απαραίτητες, κλασικές, εκρηκτικές και δυναμικές rock n' roll πινελιές τους κι όλα αυτά, βέβαια, ντυμένα αριστοτεχνικά με τον κλασικό heavy metal μανδύα. Από αυτόν τον μουσικό καμβά ξεπηδούν μόνο κομμάτια που μπορούν να μπουν στα καλύτερα της καριέρας τους, μιας κι εύκολα θα μπορούσε να βάλει κανείς οποιοδήποτε σχεδόν κομμάτι του δίσκου σε μια best of συλλογή. 

 

 

Τί να πιάσεις και τί να αφήσεις εδώ που τα λέμε; Το ομώνυμο ''Vintage Whine'', τα ''On with their heads!'', ''The silver cloud's dark lining'', ''A well beside the river'', και ''Bury me'' ή μήπως τα ''Cancer of the heart'', ''Little miss take'' και ''Something to cling to''; Όλα τους είναι εκπληκτικά το δίχως αμφιβολία. Οι μουσικοί δε όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, λάμπουν κι αναδεικνύουν με την ενέργεια, τη δυναμική και την εκπληκτική συνοχή τους το τελικό αποτέλεσμα. Σχεδόν όλοι τους ως πολυοργανίστες προσφέρουν με διάφορα όργανα. 

Οι κιθαρίστες Steve Ramsey και Kevin Ridley είναι υπεύθυνοι για την χρήση ηλεκτρικών, ακουστικών αλλά και κλασικών κιθαρών, τα χαρακτηριστικά bluesy αλλά και κλασικής heavy δομής solos του πρώτου, όπως και η άριστη  συνεργασία των δυο τους που αποτυπώνεται στα δυναμικά riffs που εκτοξεύουν είναι πάντα σημείο αναφοράς. Από το δίδυμο του rhythm section, ο Graeme English, πέραν του μπάσου του, προσφέρει κι αυτός στις ακουστικές και κλασικές κιθάρες, κι ο ντράμερ Jay Graham συνεισφέρει επιπλέον με την χρήση διάφορων κρουστών και τρομπέτας. Όσο για την κυρία της παρέας Georgina Biddle που χρωματίζει τα κομμάτια κάθε στιγμή με τις υπέροχες Κέλτικες μαγευτικές μελωδίες που βγαίνουν από το βιολί της, έχει ως συνήθως και την επιμέλεια της ατμόσφαιρας κι όχι μόνο με τα πλήκτρα και το πιάνο της. 
Ο κυρίως υπεύθυνος των στίχων Martin Walkyier, μπορεί να μην προσφέρει παίζοντας κάποιο όργανο, είναι όμως αυτός που λειτουργεί ως ένας άλλος Ian Anderson, δίνοντας, με τον άκρως ποιητικό του λόγο, φωνή στα έργα των SKYCLAD. 

Οι στίχοι του συγκεκριμένου δίσκου είναι μεν εμφανέστατα βιωματικού χαρακτήρα, αφού θρηνεί για μια χαμένη σχέση, παραμένουν δε στο γνωστό για την πολυσημία ύφος του. Η φωνητική του απόδοση, δε, είναι εξαιρετική, με το γρέζι και τη δύναμη της φωνής του να είναι γεμάτα ένταση, πάθος και θεατρικότητα, κάνοντας τον να ακούγεται ως Κέλτης τροβαδούρος του Μεσαίωνα. Την πολύ καλή παραγωγή, που δίνει κι αυτή ένα ακόμα συν στο τελικό αποτέλεσμα, την πιστώνεται ο κιθαρίστας τους Kevin Ridley. 

Κλείνοντας, να πούμε πως το ''Vintage whine'' είχε όλα εκείνα τα στοιχεία για τα οποία αγαπήθηκαν οι SKYCLAD, ενώ ήταν κι ο προτελευταίος δίσκος μέσα απ’ τον οποίο έλαμψε original φωνή τους, αυτή του Martin Walkyier, μιας κι ένα χρόνο αργότερα στο πολύ καλό μεν, κατώτερο δε, ''Folkemon'' θα γραφτεί η τελευταία σελίδα στην σχέση του με την μπάντα ως σήμερα. 

 

Παναγιώτης "The Unknown Force" Γιώτας

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

A Day To Remember... 22/11 [SONATA ARCTICA]

22 Νοεμβρίου, 2019 - 21:30 Άγγελος Κατσούρας

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Ecliptica” – SONATA ARCTICA ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1999 ΕΤΑΙΡΙΑ: Spinefarm ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: SONATA ARCTICA ΣΥΝΘΕΣΗ: Tony Kakko – φωνητικά, πλήκτρα Jani Liimatainen –...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 21/11 [RUSH]

21 Νοεμβρίου, 2019 - 14:45 Φίλιππος Φίλης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Presto” - RUSH ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1989 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Atlantic ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Rupert Hine ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά/μπάσο/πλήκτρα – Geddy Lee Κιθάρες – Alex Lifeson ...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 20/11 [SUICIDAL ANGELS]

20 Νοεμβρίου, 2019 - 14:45 Γιάννης Σαββίδης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Sanctify the darkness” - SUICIDAL ANGELS  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2009 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Nuclear Blast  ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Δημήτρης Λιαπάκης ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Κιθάρα, φωνητικά - Νίκος...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 18/11 [WHITESNAKE]

18 Νοεμβρίου, 2019 - 17:00 Σάκης Νίκας

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Slip of the tongue” – WHITESNAKE ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1989 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Geffen ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Keith Olsen & Mike Clink ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά – David Coverdale ...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 17/11 DEVIN TOWNSEND PROJECT

17 Νοεμβρίου, 2019 - 19:00 Γιώργος Κόης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Addicted” – THE DEVIN TOWNSEN PROJECT ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2009 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Inside Out Music ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Devin Townsend ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά, Κιθάρες, Πλήκτρα,...

[περισσότερα]