A Day To Remember... 16/10 [JUDAS PRIEST]

18 Οκτωβρίου, 2017 - 10:15

OΝΟΜΑ ALBUM: ''Jugulator'' – JUDAS PRIEST
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1997
ΕΤΑΙΡΙΑ: SPV/Steamhammer
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Glenn Tipton – K.K. Downing -Sean Lynch
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά – Tim ''Ripper'' Owens
Κιθάρες – Glenn Tipton, K.K. Downing
Μπάσο – Ian Hill
Τύμπανα – Scott Travis

 

Ως γνωστόν οι JUDAS PRIEST ήταν, είναι και θα είναι μια τεράστια μπάντα, μια απ’ αυτές που έδωσαν στο heavy metal το διαμόρφωσαν και το επηρέασαν όσο λίγοι και αυτό δεν κάτι καινούριο. Το μεγαλείο όμως μιας μπάντας σαν και των Βρετανών, φαίνεται ακόμα περισσότερο σε κάτι άλμπουμ που θέλουν κότσια να γίνουν, όπως αυτό που θα μας απασχολήσει.

Ο λόγος για το δέκατο τρίτο δισκογραφικό πόνημα τους με τίτλο ''Jugulator'', που κλείνει αισίως τα 20 χρόνια κυκλοφορίας. Η συγκεκριμένη κυκλοφορία αποτέλεσε ένα πραγματικά δύσκολο και φιλόδοξο εγχείρημα, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς το τεράστιο όνομα της μπάντας, καθώς και το γεγονός ότι πριν απ’ αυτό είχε προηγηθεί, ένα από τα κορυφαία άλμπουμ της καριέρας τους, αλλά και γενικότερα του heavy metal, το “Painkiller”. Ο βαθμός της δυσκολίας δε, είχε φτάσει σε τρομακτικά επίπεδα μετά την αποχώρηση του ανθρώπου του οποίου το όνομα ταυτίστηκε απόλυτα μαζί τους, όντας η φωνή και η εικόνα τους, του μέγιστου Rob Halford, λίγο μετά το τέλος της τεράστιας παγκόσμιας περιοδείας τους. 

Εντούτοις, οι Βρετανοί τιτάνες δεν ήθελαν να το βάλουν κάτω και με διάθεση να προχωρήσουν και να πάνε παρακάτω, αποφασίζουν να προχωρήσουν σε ένα πραγματικά τολμηρό και αρκετά φιλόδοξο εγχείρημα.

Επιθυμώντας να διατηρήσουν ό,τι ήταν εφικτό από τη σιγουριά που  προσέδιδε η φωνή και η εικόνα του Halford αποφασίζουν και προσλαμβάνουν τον άγνωστο μέχρι τότε Tim 'Ripper' Owens, που τραγουδούσε σε tribute σχήμα των PRIEST. 

Επιπλέον, κρατούν ακέραια κάποια πολύ βασικά και αναγνωρίσιμα στοιχεία του ήχου , όπως τα heavy riff και τις δισολίες σήμα κατατεθέν στις κιθάρες των Tipton/Downing, αλλά και τις διπλομποτιές στα τύμπανα του Travis, όμως κατά τα υπόλοιπα το ''Jugulator'' διαφέρει αρκετά από τις κυκλοφορίες του παρελθόντος. 

Πρόκειται για ένα άλμπουμ με μια ατμόσφαιρα αρκετά σκοτεινή και ζοφερή, ενώ σε αρκετές  στιγμές φλερτάρει ή και μπαίνει στα μονοπάτια του thrash, κάτι που δεν το συνήθιζαν και πολύ στο παρελθόν, μολονότι ανά φάσεις μεμονωμένα φυσικά και όχι σε ολόκληρο άλμπουμ είχαν πειραματιστεί με αυτό αρκετά επιτυχημένα. 


Η θεματολογία του άλμπουμ επίσης έχει και αυτή μια πιο σκληρή λογική από αυτήν που μας είχαν συνηθίσει, με το concept του άλμπουμ να εστιάζει στο τέλος του κόσμου το οποίο έρχεται από ένα μηχανικό τέρας, το Jugulator. Ο Glenn Tipton που είναι και ο αποκλειστικός υπεύθυνος για τους στίχους θέλει με αυτό τον τρόπο να πει για το κακό που έχει ο άνθρωπος μέσα του και εκφράζει μέσα από τις πράξεις του, δίνοντας στο τέρας αυτό την μορφή του κακού. Το άλμπουμ έχει να επιδείξει είναι η αλήθεια κάποια πολύ καλά στοιχεία, προσφέροντας μερικές πολύ ποιοτικές συνθέσεις που συγκαταλέγονται σίγουρα στα highlight της περιόδου εκείνης για την μπάντα και ίσως όχι μόνο, όπως τα ''Burn In Hell'', ''Abductors'', ''Bullet Train'' και φυσικά το εννιάλεπτο ''Cathedral Spires''. 

Από την άλλη βέβαια υπάρχουν και κάποια λίγα βέβαια πιο αδύναμα κομμάτια αλλά και μερικά που ξενίζουν με την αμιγώς thrash δομή και την μπόλικη groov-α για τα δεδομένα της μπάντας, όπως τα Pantera ύφους ''Blood Stained'' και ''Dead Meat''. 

Η επιλογή του Owens αποδεικνύεται όμως τελικά σωστή δεδομένου της δύναμης, του εύρους της φωνής του αλλά και της ευχέρειας που είχε να μπορεί να πατάει στα μονοπάτια του προκατόχου του, έστω και αν δεν μπορούσε να φτάσει σε καμία περίπτωση στα επίπεδα του. Το σημαντικότερο όμως, ήταν πως είχε όπως απέδειξε στην πορεία του και ας μην έχει στεριώσει πουθενά μέχρι σήμερα, κατ’ επιλογήν του όπως φαίνεται, έναν δικό του χαρακτήρα σαν φωνή. 

Παρ όλα αυτά όμως και ίσως κάπου άδικα το άλμπουμ δεν συγκαταλέγεται στα άλμπουμ της μπάντας που έχουν διακριθεί ιδιαίτερα, πιθανόν λόγω του ότι δεν τα κομμάτια δεν ήταν τόσο ευκολόπευτα και φυσικά σίγουρα γιατί η απουσία του Halford είναι ένα γεγονός. Άλλωστε για φανταστείτε ή θυμηθείτε πως ήταν ή πως είναι το να ακούει κανείς Judas Priest χωρίς τον ''Metal God'' στο μικρόφωνο, όπως και να έχει σου γεννά ένα παράξενο συναίσθημα και προφανώς όχι άδικα. 

Έτσι παρά το γεγονός ότι το άλμπουμ ήταν μια πολύ καλή προσπάθεια στην πραγματικότητα και σίγουρα ανώτερη από το ''Demolition'' που θα επακολουθήσει, γέννησε ποικίλες αντιδράσεις στον κόσμο, αφού υπήρξε μερίδα κόσμου που της άρεσαν οι συνθέσεις, ξενίστηκαν όμως από την απουσία του Halford και φυσικά αυτοί που το καταδίκασαν γενικότερα.

Το σίγουρο όμως είναι πως οι JUDAS PRIEST, κατάφεραν να σταθούν στα πόδια τους στην μετά Halford εποχή, που ευτυχώς δεν κράτησε για πολύ, και μάλιστα με μια φιλόδοξη απόλυτα αξιοπρεπή κυκλοφορία, που κέρδισε τελικά το στοίχημα εξασφαλίζοντας  στους ίδιους την συνοχή στις τάξεις τους κρατώντας παράλληλα την εκτίμηση και το ενδιαφέρον του κόσμου ζωντανό.

Did you know that:
-  Η αποδοχή του άλμπουμ στα Ευρωπαικά chart ήταν πολύ καλή μιας και μπήκε σε αρκετά καλές θέσεις ενώ έφτασε και στο νούμερο 82 στο US Billboard 200.
- Το κομμάτι ''Bullet Train'' ήταν στις υποψηφιότητες των Grammy Award στην κατηγορία του metal το 1998.
-  Βίντεο για το άλμπουμ γυρίστηκε αρχικά μόνο για το κομμάτι ''Burn In Hell'' με διάρκεια όμως 2 λεπτά λιγότερα από την αρχική έκδοση του κομματιού. Αργότερα, προέκυψαν δύο ακόμα, τα ''Jugulator'' και ''Blood".

 

Χαρά Νέτη & Παναγιώτης “The Unknown Force” Γιωτάς. 

Σχόλια

Άλλα άρθρα του συντάκτη

Διαβάστε επίσης

A Day To Remember... 18/11 [METALLICA]

18 Νοεμβρίου, 2017 - 17:45 Θάνος Κολοκυθάς

    ΟΝΟΜΑ ALBUM: “Reload” - METALLICA ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:  1997 ΕΤΑΙΡΙΑ:  Elektra Records ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Bob Rock /James Hetfield /Lars Ulrich ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Κιθάρα/...

[περισσότερα]

A day to remember 18/11… [ON THORNS I LAY]

18 Νοεμβρίου, 2017 - 02:00 Φίλιππος Φίλης

ΟΝΟΜΑ ALBUM: “Orama” – ON THORNS I LAY ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1997 ΕΤΑΙΡΙΑ: Holy Records ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: ON THORNS I LAY ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Μπάσο, φωνητικά - Στέφανος Κιντζόγλου ...

[περισσότερα]

A Day To Remember… 16/11 [PRIMORDIAL]

16 Νοεμβρίου, 2017 - 16:15 Θανάσης Μπόγρης

ΟΝΟΜΑ ALBUM: “To The Nameless Dead” – PRIMORDIAL  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2007 ΕΤΑΙΡΙΑ: Metal Blade Records ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Chris Fielding ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Φωνητικά – A.A. Nemtheanga Κιθάρα –...

[περισσότερα]

A Day to Remember… 15/11 [MEMENTO MORI]

15 Νοεμβρίου, 2017 - 09:15 Θοδωρής Κλώνης

      ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Songs For The Apocalypse Vol. IV” – MEMENTO MORI  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1997 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Black Mark Production  ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Mike Wead...

[περισσότερα]

A Day To Remember… 13/11 [BLUE OYSTER CULT]

13 Νοεμβρίου, 2017 - 02:15 Στέλιος Μπασμπαγιάννης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Spectres”- BLUE OYSTER CULT ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1977 ΕΤΑΙΡΙΑ: Columbia ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Murray Krugman, Sandy Pearlman ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά, κιθάρες – Eric Bloom...

[περισσότερα]