A day to remember… 16/2 [CHILDREN OF BODOM]

0
87

ΟΝΟΜΑ ALBUM: “Something wild” – CHILDREN OF BODOM
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:  1997
ΕΤΑΙΡΙΑ:  Spinefarm Records, Nuclear Blast
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ:  Anssi Kippo, CHILDREN OF BODOM
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά/Κιθάρα – Alexi Laiho
Κιθάρα  – Alexander Kuoppala
Πλήκτρα –  Janne Wirman
Μπάσο – Henkka Seppälä
Τύμπανα – Jaska Raatikainen

Η λίμνη Bodom βρίσκεται δίπλα στην πόλη Espoo της Φινλανδίας, πολύ κοντά στην πρωτεύουσα Ελσίνκι. Το 1960 τέσσερα παιδιά αποφάσισαν να πάνε στην λίμνη και να κατασκηνώσουν κοντά στην όχθη της. Η βόλτα στην εξοχή αποδείχτηκε μοιραία για τα τρία από τα τέσσερα αυτά παιδιά καθώς βρήκαν φριχτό θάνατο μέσα στην σκηνή τους από πολλαπλές μαχαιριές. Η ιστορία αυτή συγκλόνισε τους κάτοικους της Φινλανδίας και μέχρι σήμερα η υπόθεση παραμένει ανεξιχνίαστη. Το παραπάνω τραγικό συμβάν όμως, αρκετά χρόνια αργότερα, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον νεαρό ταλαντούχο και βιρτουόζο κιθαρίστα Alexi Laiho. Ο Laiho ονόμασε την μπάντα του CHILDREN OF BODOM και το 1997 το συγκρότημα κυκλοφόρησε το παρθενικό του album “Something wild”.

Με το “Something wild” το συγκρότημα έφερε μία διαφορετική νότα στην μουσική της melodic death metal σκηνής, στην οποία οι Σκανδιναβοί έχουν τα πρωτεία. Παίζοντας καθαρό melodic death ενσωμάτωσαν στοιχεία από την black metal αλλά και το power metal. Δύσκολο εγχείρημα αλλά η μουσική παιδεία κυρίως του Alexi Laiho και η συμμετοχή του πληκτρά Janne Wirman μπόρεσαν και συνέδεσαν τα παραπάνω στοιχεία άψογα στον ήχο της μπάντας που έγινε σήμα κατατεθέν της. Κανένα άλλο συγκρότημα μέχρι εκείνη την εποχή δεν ακουγόταν σαν τους CHILDREN OF BODOM και αργότερα ενέπνευσαν πάρα πολλές μπάντες να παίξουν σαν τους ίδιους, βλέπε KALMAH.

Το στοιχείο των πλήκτρων, όπως και σε όλα τα album των BODOM, είναι έντονο αλλά στο “Something wild” δεν συμμετέχουν τα πλήκτρα μόνο στις μελωδίες που εναλλάσσονται με αυτές της κιθάρας, αλλά και στην ατμόσφαιρα του album. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στο ολίγον τι black metal τραγούδι “In the shadows” αλλά και στα συμφωνικότατα τραγούδια “Red light in my eyes, pt.1” και “Red light in my eyes, pt.2.”. Τα φωνητικά του Laiho είναι πιο “τσιριχτά” σε σύγκριση με αυτά των επόμενων κυκλοφοριών της μπάντας και ο ήχος τους δεν είχε ωριμάσει όπως στο “Follow the reaper” ή ακόμα και στο “Hatebreeder” που κυκλοφόρησε αμέσως μετά το “Something wild”, με αποτέλεσμα οι συνθέσεις σε ορισμένα σημεία να ακούγονται λίγο άναρχες. Το αποτέλεσμα όμως ήταν εντυπωσιακό και το “Something wild” αποτέλεσε τον προπομπό στο τι θα ακολουθήσει με τις κυκλοφορίες των CHILDREN OF BODOM.

Αγαπημένα τραγούδια του album δεν θα μπορούσε να είναι άλλα από το “Lake bodom”, το οποίο αποτελεί μέχρι σήμερα επιλογή της μπάντας στο setlist της, και το “Touch like angel of death”.

Did you know that: 
– To συγκρότημα πριν πάρει το όνομα CHILDREN OF BODOM, ονομαζόταν INEARTHED.
– Οι CHILDREN OF BODOM  γύρισαν το πρώτο βίντεο της καριέρας τους για το τραγούδι “Deadnight warrior”
– Tο τραγούδι “Touch like angel of death”, με το οποίο κλείνει το album, έχει κανονική διάρκεια 4:03 αλλά δεν τελειώνει το κομμάτι εκεί. Αν περιμένει κανείς δύο λεπτά, στα έξι λεπτά του τραγουδιού υπάρχει ένα bonus-κρυφό κομμάτι το οποίο έχει μία μελωδία μόνο από πλήκτρα. Το σημείο αυτό το έγραψαν οι Alexi Laiho και Alexander Kuoppala μία μέρα που είχαν πιει λίγο παραπάνω στο studio. 
Δημήτρης Μπούκης

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here