A Day To Remember... 16/3 [TROUBLE]

16 Μαρτίου, 2017 - 10:45

 

 

ΟΝΟΜΑ ALBUM: “Simple Mind Condition” - TROUBLE
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:  2007 
ΕΤΑΙΡΙΑ:  Escapi Music 
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ:  Vinny Wojno
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά: Eric Wagner
Mπάσο: Chuck Robinson
Κιθάρες: Bruce Franklin, Rick Wartell
Τύμπανα: Jeff Olson
 

Χρειάστηκε να περάσουν 12 χρόνια για να κυκλοφορήσουν οι TROUBLE τον έβδομο δίσκο τους, με το όνομα “Simple Mind Condition” το 2007. Βέβαια η μπάντα, όλο αυτό το διάστημα από το 1995 και μετά, όταν και κυκλοφόρησε την τελευταία της δισκογραφική δουλειά, “Plastic Green Head”, από την Music For Nations, πέρασε πολλές αλλαγές. 
Αρχικά μπήκε στον πάγο με την φυγή του Eric Wagner το 1997 και στην συνέχεια, έχοντας προσλάβει τον Kyle Thomas (Exhorder), έδωσε έναν μικρό μόνο αριθμό συναυλιών την περίοδο 1997-2000. Το 2002 οι φήμες ότι ο Eric Wagner επέστρεψε στην μπάντα και ετοιμάζονται για να κυκλοφορήσουν δίσκο έκανε τον γύρω στο χώρο της metal, με αποτέλεσμα η ανυπομονησία και οι προσδοκίες των οπαδών της να είναι πολύ υψηλές.
Γεγονός είναι ότι κανείς δεν ήξερε τι να περιμένει μουσικά, καθώς οι TROUBLE δεν είχαν ποτέ μία συγκεκριμένη μουσική φόρμουλα. Από τον χαρακτηριστικό doom ήχο τους στους τρεις δίσκους που κυκλοφόρησαν με την Metal Blade την δεκαετία του ’80, πέρασαν στην συνέχεια (στον κορυφαίο τους κατ’ εμέ) ομώνυμο δίσκο τους το 1990 με παραγωγό τον Rick Rubin, όπου οι Sabbath-ικές επιρροές και τα πιο heavy/stoner στοιχεία κέρδισαν πολύ χώρο χωρίς να αλλοιώσουν τον ήχο τους. Στην συνέχεια με το “Manic Frustration” το 1992, έγινε μία μίξη των doom/stoner στοιχείων τους, με τις ψυχεδελικές ροκ επιρροές τους από τα ακούσματα τους της δεκαετίας του ’60 και ’70, χωρίς όμως το αποτέλεσμα του (ας πούμε) hard rock ήχου που βγάλαν, να «ενθουσιάσει» σε πωλήσεις και να προσελκύσει νέο κοινό. Στην συνέχεια, στο “Plastic Green Head” «διορθώθηκε» η μουσική κατεύθυνση για αυτούς που δεν ικανοποιήθηκαν με την πιο rock κατεύθυνση  που είχαν πάρει, με τον δίσκο να είναι πολύ καλός και να έχει 7-8 εξαιρετικότατα τραγούδια, αλλά τα υπόλοιπα να είναι αδιάφορα με αποτέλεσμα ο δίσκος να αφήσει μία ελαφρώς γλυκόπικρη «γεύση». Επίσης το άλλο που προβλημάτιζε ήταν ότι πολύ λίγες μπάντες μετά από πολλά χρόνια αδράνειας, κυκλοφορούν κάτι το οποίο δεν είναι «αρπαχτή» και κινείται σε αξιοπρεπή standards.


Εν τέλει, το “Simple Mind Condition”  κυκλοφόρησε στην Ευρώπη το Μάρτιο του 2007 όντας ένας heavy δίσκος με hard rock vibe, ντοπαρισμένο με έντονη δόση ψυχεδέλειας. Εν ολίγοις είναι ένας χαρακτηριστικός δίσκος ΤROUBLE. Δεν είναι εύκολο να περιγράψεις τον ήχο τους καθώς δεν είναι μια 100% heavy metal μπάντα με επιρροές τέτοιες, που τους έχουν διαμορφώσει σε αυτό που είναι, ξεχωρίζοντας για τον δικό τους χαρακτηριστικό ήχο. Οι λάτρεις αποκλειστικά της πρώτης περιόδου της μπάντας σίγουρα δεν βρήκαν τρελό ενδιαφέρον στον δίσκο αυτό. Οι οπαδοί της μπάντας που την ακολουθήσαν την δεκαετία του ’90, βρήκαμε πολλά στοιχεία που αγαπήσαμε στο “Simple Mind Condition”. 
Ο δίσκος ξεκινάει με το “Goin Home” και το μπάσο του Chuck Robinson που δίνει ρυθμό, πριν μπει το επιβλητικά τσαμπουκαλεμένο riff του Bruce . Τα τραγούδια “Mindbearer”, “Seven” και “Trouble maker” δίνουν ξεκάθαρα στίγμα ότι ο δίσκος και η πρόθεση του συγκροτήματος ήταν να κινηθούν όσον αφορά τον ήχο τους, σε κάτι ενδιάμεσο μεταξύ του ομώνυμου δίσκου τους και του “Plastic Green Head”. Ιδιαίτερες πινελιές που δημιουργούν σκοτεινή ατμόσφαιρα και κολλάνε εξαιρετικά με τα πιο heavy doom τραγούδια του δίσκου, είναι το «μπαλαντοειδές» “After The Rain” που αλλάζει την διάθεση με τρόπο που μόνο οι TROUBLE μας έχουν συνηθίσει, το “Arthur’s Brown Whiskey Bar” με τα ψυχεδελικά ’60s κιθαριστικά Leads του Rick Wartell και το hit του δίσκου το “If I Only Had A Reason” στο οποίο το riff ογκόλιθος του Bruce Franklin κλέβει την παράσταση. Ο δίσκος κλείνει με το “The Beginning Of Sorrows” ένα τραγούδι που ο ήχος του πιάνου, του δίνει ακόμα πιο μελαγχολική διάσταση σε συνδυασμό με τα μοιρολατρικά doomy κιθαριστικά σημεία.
Με το συγκεκριμένο άλμπουμ οι TROUBLE σίγουρα δεν έπιασαν τα υψηλά standards που είχαν θέσει ως μπάντα αλλά μετά από 12 χρόνια αδράνειας κυκλοφόρησαν μια αξιοπρεπέστατη δουλειά, με μόνα μειονεκτήματα, την παραγωγή που προσωπικά μου φάνηκε «ρηχή»- με λιγότερο βάθος από ότι θα ήθελα και τα φωνητικά του Eric Wagner που δεν είχαν την δύναμη που είχαν στο παρελθόν, χωρίς όμως να ενοχλεί αυτό ή να επηρεάζει συνολικό αποτέλεσμα.  Οι TROUBLE, θεωρώ πως αποτελούν ένα συγκρότημα του οποίο η προσφορά δεν έχει αναγνωριστεί στο βαθμό που θα έπρεπε. 
Ίσως η μη δυνατή προώθηση τους από τις δισκογραφικές που συνεργάστηκαν ή και οι ίδιες οι επιλογές του συγκροτήματος, να συνετέλεσαν στο να μην έχουν την αναγνώριση που τους άρμοζε αναλογικά με το πόσο ποιοτικούς δίσκους έχουν κυκλοφορήσει. Έχουν προσπαθήσει πάρα πολλοί να «ταμπελιάσουν» τον ήχο τους ως doom, stoner, dark rock n’ roll ή δεν ξέρω τι. Νομίζω ότι καμία ταμπέλα δεν μπορεί να περιγράψει την μουσική τους απόλυτα και αυτό είναι το εντυπωσιακό με τους Αμερικανούς από το Chicago, που χωρίς να φοβούνται να πειραματιστούν μουσικά και να ακολουθήσουν μουσικά μονοπάτια που επιθυμούν, πάντα θα κυκλοφορούν αξιοπρεπέστατους δίσκους.

 

Did You Know that:
-  Μετά από αυτό τον δίσκο οι Eric Wagner και Jeff Olson αποχώρησαν από το συγκρότημα και έφτιαξαν νέο συγκρότημα τους “THE SKULL”.
-  Ο δίσκος ήταν να ονομαστεί αρχικά “Seven”, αλλά η ιδέα απορρίφθηκε και στο τέλος προτιμήθηκε το “Simple Mind Condition”.
-  Το “Simple Mind Condition” για να ολοκληρωθεί, χρειάστηκε να περάσουν 4 ολόκληρα χρόνια (2002-2006) και αποτελεί το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που έχει ξοδέψει το συγκρότημα για την ετοιμασία ενός δίσκου.
-  Το άλμπουμ κυκλοφόρησε στην Ευρώπη στις 16 Μαρτίου του 2007, ενώ στην Βόρειο Αμερική επίσημα,  δύο χρόνια αργότερα.
-  Ο δίσκος περιέχει μία διασκευή στο “Ride the Sky” των LUCIFER’S CHILD, από τον ομώνυμο δίσκο τους που είχε κυκλοφορήσει το 1970.

 

Θάνος “Thanoz” Κολοκυθάς

Σχόλια

Άλλα άρθρα του συντάκτη

Διαβάστε επίσης

A Day To Remember... 17/12 [MANILLA ROAD]

17 Δεκεμβρίου, 2020 - 01:15 Δημήτρης Τσέλλος

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “The courts of Chaos” - MANILLA ROAD ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1990 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Black Dragon Music ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Jon Miller, Mark “The Shark” Shelton ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Mark “The Shark” Shelton...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 10/12 [MOTORHEAD]

10 Δεκεμβρίου, 2020 - 00:45 Θοδωρής Μηνιάτης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “The World Is Yours” – MOTORHEAD ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2010 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Motörhead Music / UDR ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Cameron Webb ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Φωνητικά/Μπάσο – Ian Fraser Kilmister...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 09/12 [QUEEN]

9 Δεκεμβρίου, 2020 - 02:00 Κώστας Τσιρανίδης

ONOMA ΑΛΜΠΟΥΜ: “Flash Gordon” (soundtrack) - QUEEN ETOΣ KYKΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1980 ΕΤΑΙΡΙΑ: EMI/Electra ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Brian May & Reinhold Mack ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Φωνητικά – Freddie Mercury Κιθάρες...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 05/12 [RAGE AGAINST THE MACHINE]

5 Δεκεμβρίου, 2020 - 19:45 Γιάννης Παπαευθυμίου

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Renegades” – RAGE AGAINST THE MACHINE  ETOΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2000 ETΑΙΡΙΑ: Sony  ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Rick Rubin, Brendan O’ Brien  ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Φωνητικά – Zack de la...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 04/12 [RAGE]

4 Δεκεμβρίου, 2020 - 23:00 Άγγελος Κατσούρας

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Reflections of a shadow” - RAGE ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1990 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Noise Records ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Armin Sabol ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Peter “Peavy” Wagner – Φωνητικά, μπάσο, κλασική κιθάρα...

[περισσότερα]