A day to remember... 17/4 [DARK TRANQUILLITY]

17 Απριλίου, 2017 - 21:00

ΜΠΑΝΤΑ: DARK TRANQUILLITY
ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: Fiction
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2007
ΕΤΑΙΡΙΑ: Century Media
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Tue Madsen, Dark Tranquillity
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ
Mikael Stanne – φωνητικά
Niklas Sundin – κιθάρα
Martin Henriksson – κιθάρα
Anders Jivarp – drums
Michael Nicklasson – μπάσο
Martin Brandstrom – πλήκτρα

Μέσα στις 5 αγαπημένες μου μπάντες οι DARK TRANQUILLITY και το 2007 έμελλε να είναι μία σπουδαία χρονιά για τους εν Ελλάδι ειδκά οπαδούς τους, αφού όχι μόνο είδαμε το καλύτερο ίσως show τους στη χώρα μας (μαζί με τους SAMAEL), αλλά είχαμε και την κυκλοφορία του “Fiction”, ενός δίσκου, που ο χρόνος το τοποθέτησε πολύ ψηλά στη λίστα με τα καλύτερά τους. Για κάποιους δε, αποτελεί και το καλύτερο, ασχέτως που διαφωνώ, αφού αυτό βγήκε 8 χρόνια πριν από το εν λόγω άλμπουμ. Αλλά «το καλύτερο» είναι σχεδόν πάντα υποκειμενικό. Ειδικά όταν μιλάμε για μία μπάντα τόσο πολυδιάστατη και με τόσο σπουδαία δισκογραφία.

Το “Fiction” είναι ένας δίσκος που πλησιάζει πολύ το “Character”, από την άλλη όμως, είναι σαν μία περίεργη μίξη των 4 προηγούμενων δουλειών τους, από το “Projector” (ναι, το καλύτερο που λέγαμε) δηλαδή και μετά. Από τη μία έχουμε το πιο «επιθετικό» πρόσωπο της μπάντας και το πλησιέστερο στο λεγόμενο melodic death metal, από την άλλη, ταυτόχρονα έχουμε το πιο μοντέρνο και groove-άτο πρόσωπό της, σε συνδυασμό με την ιδιάζουσα ατμόσφαιρα που τους χαρακτηρίζει και τις πολλές εναλλαγές, τόσο σημείων, όσο και ύφους, ακόμα και μέσα στο ίδιο κομμάτι.

Εδώ θα ακούσουμε και πάλι γυναικεία φωνητικά, στο επικό “The mundane and the magic” που κλείνει το δίσκο, για πρώτη φορά μετά το “Projector”. Ο Stanne θα χρησιμοποιήσει και πάλι καθαρά φωνητικά μετά από χρόνια, ενώ ακόμη και ο Sundin επανενεργοποιείται στο στιχουργικό κομμάτι, καθώς υπογράφει το τόσο περίεργο, αλλά συνάμα ωραίο “Inside the particle storm”, το οποίο του ανήκει εξ ολοκλήρου, αφού έχει γράψει και όλη τη μουσική. Το κομμάτι αυτό το είχανε παίξει μάλιστα τότε στην Αθήνα.

Το περίεργο με αυτό το άλμπουμ, είναι ότι τα πιο μεγάλα «χιτ» του, είναι μαζεμένα στο τέλος του! “Misery’s crown”, “Focus shift” και “The mundane and the magic” αποτελούν τριάδα «άχαστη» και μαζί με κομμάτια όπως τα “Terminus”, “The lesser faith” και “Icipher” καταδεικνύουν την ποιότητα αυτού του δίσκου, του τελευταίου ίσως που μπορεί να φέρει την ταμπέλα «εξαιρετικός» στη δισκογραφία των λατρεμένων Σουηδών. 

Θυμάμαι ακόμα και τώρα το σκάλωμα και το repeat που είχε παίξει σε αυτό το άλμπουμ, είτε σε μεμονωμένα κομμάτια, είτε φυσικά ολόκληρο. Πολύ καλό το “Character”, αλλά όχι σαν αυτό. Ίσως το πλησιέστερο, πάντα κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι το “Damage done” και μαζί αποτελούν τις κορυφαίες στιγμές της δισκογραφίας των DARK TRANQUILLITY στα 00s. 

Το live δε της 4ης Νοεμβρίου στο Gagarin, είναι απλά αξέχαστο! Τόσο το setlist, όσο και η απόδοση της μπάντας, έκαναν εκείνη τη βραδιά ονειρεμένη για τους οπαδούς του σχήματος που ήμασταν εκεί και το ζήσαμε. “The gallery”, “The mind’s I” (έχει και αυτό «γενέθλια» σε λίγες μέρες), “Projector”, “Damage done” και “Fiction” (με χρονολογική σειρά) είναι προσωπικά τα 5 κορυφαία άλμπουμ των DARK TRANQUILLITY. Το “Fiction” απλά έτυχε να είναι το τελευταίο σπουδαίο. Γιατί χωρίς να είναι κακά τα “We are the void”, “Construct” και “Atoma”, απέχουν άλλο πολύ (“We are the void”) και άλλα λιγότερο από τις δουλειές που είχαμε συνηθίσει από τη μπάντα μέχρι και το 2007. Όταν αυτοί οι Σουηδοί έχουν κέφια και έμπνευση, βγάζουν μόνο δισκάρες!

Did you know that:
·    Η υπεύθυνη για τα γυναικεία φωνητικά στο “The mundane and the magic” είναι η Nell Sigland, τραγουδίστρια των THEATRE OF TRAGEDY στα “Storm” και “Forever is the world”, αλλά και των THE CREST, τους οποίους είχε μαζί με τον σύζυγό της, Kristian Sigland. Εμφανίζεται και στο live CD/DVD “Where death is most alive”.
·    Το “Fiction” είναι το τελευταίο άλμπουμ στο οποίο η μπάντα συνεργάζεται με τον Fredrik Nordstrom (είτε σαν παραγωγό, είτε σαν πληκτρά, είτε σαν στούντιο ηχογράφησης, γενικά με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, αφού η συνεργασίας τους ήταν ποικιλόμορφη). Η αρχή είχε γίνει το 1995 και το ΕΡ “Of chaos and eternal night” και μέχρι και το “Fiction” κάθε άλμπουμ των D.T. είχε συμμετοχή τουλάχιστον του Nordstrom.
·    Τo “Fiction” είναι επίσης το τελευταίο άλμπουμ για τον μπασίστα Michael Nicklasson, ο οποίος είχε μπει στη μπάντα το 1999.

Φραγκίσκος Σαμοΐλης
 

Ακολουθεί η συνέντευξη που είχε πάρει ο Σάββας Στανής από τον Mikael Stanne στα πλαίσια της προώθησης εκείνου του δίσκου, στο έντυπο ROCK HARD, αλλά και η κριτική της Χριστίνας Παραστατίδου. Όπως πάντα με φωτογραφίες «εποχής»… Enjoy!


DARK TRANQUILLITY
“Fictional projector”

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2007. Ο Mikael Stane των DARK TRANQUILLITY μαζί με τον κιθαρίστα Martin Henriksson βρίσκονται στα γραφεία της Century Media και ετοιμάζονται για μια δίωρη ζωντανή μετάδοση σ’ όλο τον κόσμο μέσα από το site της εταιρίας τους, ώστε να απαντήσουν σε ερωτήσεις των οπαδών τους. Εγώ παρακολουθώ το video και μόλις δεκαπέντε λεπτά αφότου έχουν αρχίσει, ο Mikael σηκώνεται κι ενημερώνει το κοινό ότι πρέπει να επικοινωνήσει με ένα περιοδικό στην Ελλάδα. Η τηλεφωνική μου συσκευή χτυπάει και ο Mikael είναι έτοιμος να απαντήσει στις ερωτήσεις του ROCK HARD. Welcome back DT… 

Mikael συγχαρητήρια για το νέο σας άλμπουμ. Πραγματικά ενθουσιάστηκα μιας και το θεωρώ μια από τις καλύτερες κυκλοφορίες σας μέχρι σήμερα. Η αλήθεια είναι ότι είχα απογοητευτεί με το “Character” που για μένα ήταν πολύ ασφαλές βήμα για την καριέρα σας. Αυτή τη φορά με το “Fiction” προχωράτε πιο μπροστά, εξελίσσεστε. Ποια είναι η γνώμη σου;
Έχεις απόλυτο δίκιο σ’ αυτό. Όταν γράφαμε το “Character”, ήμασταν πολύ άνετοι και η αλήθεια είναι ότι δεν πιέσαμε πολύ τους εαυτούς μας. Αν και υπάρχουν πολύ καλά κομμάτια, ήταν πολύ κοντά στο ύφος που είχαμε τα τελευταία χρόνια και αυτό ίσως έδειξε ότι κινούμασταν με ασφάλεια πάνω σ’ αυτά που έχουμε ήδη κάνει. Γι’ αυτό και το “Fiction” καθυστέρησε αρκετά να ολοκληρωθεί. Μας πήρε περίπου οκτώ μήνες για να συνθέσουμε όλα τα τραγούδια, χωρίς να σου βάζω τον χρόνο τον ηχογραφήσεων και τις μίξης. Αυτό μας πήρε άλλους δύο μήνες, οπότε καταλαβαίνεις ότι χρειάστηκε ένας περίπου χρόνος συνεχόμενης δουλειάς για το τελικό αποτέλεσμα. Συγκεντρωθήκαμε πολύ πάνω σ’ αυτό που θέλαμε να κάνουμε και η αλήθεια είναι πως προσπαθήσαμε να δώσουμε μια καινούργια χροιά στο ύφος μας. Οι DARK TRANQUILLITY έχουν προοδεύσει, τα μέλη τους έχουν μεγαλώσει, οι εμπειρίες μας είναι πολύ περισσότερες και αυτό έπρεπε να το δείξουμε μέσα από τις συνθέσεις μας.

Ακούγοντας το CD, μου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι αυτή τη φορά οι επιρροές σας από την Αμερική είναι περισσότερες από ποτέ. Υπάρχει ένα συναίσθημα, ιδίως στις κιθάρες που θυμίζει έντονα την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Συμφωνείς ή όχι μ’ αυτό;
Η αλήθεια είναι ότι μας αρέσουν πολλά συγκροτήματα από την Αμερική και ειδικά από τον χώρο του thrash του Bay Area και φυσικά του death metal. Όταν γράφεις μουσική είναι λογικό οι επιρροές σου να περνάνε στις συνθέσεις που γράφεις οπότε μου φαίνεται πολύ φυσιολογικό αυτό που λες. Σίγουρα δεν κάναμε κάτι εσκεμμένα απλά μας βγήκε στη διαδικασία της σύνθεσης.

Ακόμα και η φωνή σου ακούγεται πολύ διαφορετική από το “Character”. Δοκίμασες κάτι διαφορετικό ή απλά είναι η εντύπωσή μου;
Προσπάθησα να αλλάξω την τεχνική μου. Πήρα μερικά μαθήματα τον τελευταίο καιρό για να γίνομαι περισσότερο κατανοητός όταν τραγουδάω. Ήθελα οι στίχοι να γίνονται εύκολα κατανοητοί παρόλο που βγαίνουν μέσα από τα brutal φωνητικά γι’ αυτό και η αλλαγή που παρατήρησες. Φυσικά μου χρειάστηκαν τα μαθήματα για τον λόγο της προστασίας των φωνητικών μου χορδών. Από τις πολλές περιοδείες, η φωνή μου είχε καταπονηθεί κι έπρεπε να μάθω πώς να την προστατεύω γι’ αυτό και έμαθα άλλους τρόπους να τραγουδάω. Είχα πάθει σοβαρή ζημιά τότε με το “Projector”. Είχα πιεστεί υπερβολικά, γεγονός που μου δημιούργησε σημαντικό πρόβλημα που ακόμα και σήμερα δεν έχει περάσει τελείως. Χαίρομαι όμως που μπορώ να εκφραστώ καλύτερα από κάθε άλλη φορά. 

Ονομάσατε το νέο σας άλμπουμ “Fiction”. Να υποθέσω ότι πρόκειται για μια ιστορία;
Δεν θα το έλεγα ιστορία. Μέσα από τους στίχους προσπάθησα να αναδείξω την πραγματικότητα μέσα από τη σφαίρα της φαντασίας. Μπορεί αυτές οι δυο έννοιες να ακούγονται τελείως αντίθετες αλλά για μένα η μία επηρεάζει την άλλη σε σημαντικό βαθμό. Αυτή την επιρροή ήθελα να αναδείξω και πιστεύω ότι το κατάφερα όσο καλύτερα μπορούσα. Σε μερικά κομμάτια υπάρχουν ιστορίες αλλά αυτόνομες που αναδεικνύουν αυτό ακριβώς αλλά σίγουρα το άλμπουμ δεν είναι μια ενιαία ιστορία.

Το τελευταίο κομμάτι του άλμπουμ είναι ίσως ότι πιο εμπορικό έχετε γράψει μέχρι σήμερα. Είναι αρκετά διαφορετικό απ’ το ύφος που σας έχουμε συνηθίσει. Πως προέκυψε το αποτέλεσμα και ποια είναι η κοπέλα που τραγουδά;
(Γέλια). Στο συγκεκριμένο κομμάτι προσπαθήσαμε να ενώσουμε πολλές και διαφορετικές επιρροές μας και το αποτέλεσμα μας εξέπληξε όλους. Όταν το άκουσα για πρώτη φορά, άρχισα να τραγουδάω το ρεφρέν πολύ φυσικά και η μελωδία μου βγήκε με την πρώτη. Ακούγοντας ξανά και ξανά το τραγούδι μου ήρθε η ιδέα να προσθέσουμε γυναικεία φωνητικά γιατί πίστευα ότι θα δώσουν ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα. Οι υπόλοιποι δέχθηκαν την ιδέα πολύ καλά και με την πρώτη, είπαν να το κάνουμε χωρίς περισσότερες συζητήσεις. Η κοπέλα που τραγουδά είναι απλά μια φίλη που προσφέρθηκε να μας βοηθήσει και νομίζω ότι το αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερο απ’ ότι αρχικά φανταζόμουν. 

Μετά από πάρα πολύ καιρό αποφασίσατε να κάνετε κάτι διαφορετικό στην μίξη. Επιλέξατε τον Tue Madsen για πρώτη φορά στην καριέρα σας. Πως αποφασίσατε να κάνετε κάτι τέτοιο;
Η αλήθεια είναι ότι η πρώτη σκέψη να κάνουμε κάτι διαφορετικό ήρθε όταν ο Fredrik μετέφερε το studio του αρκετά μακριά από την πόλη μας, οπότε για μας δεν ήταν καθόλου βολικό. Μέχρι σήμερα ήμασταν απόλυτα ευχαριστημένοι με τη δουλειά του αλλά μάλλον είχε έρθει η στιγμή να αλλάξουμε τον ήχο μας. Στην αρχή σκεφτήκαμε να βρούμε παραγωγό αλλά σύντομα αποφασίσαμε να αναλάβουμε εμείς αυτό τον τομέα. Το μόνο που έμενε ήταν να βρούμε τον άνθρωπο που θα κάνει τη μίξη. Η πρώτη ιδέα για τον Tue έπεσε από τους HAUNTED μιας και είμαστε πολύ καλοί φίλοι με τα παιδιά. Αυτοί ήταν πάρα πολύ ευχαριστημένοι και έτσι μπήκαμε στη διαδικασία να ακούσουμε δουλειές του και πραγματικά εντυπωσιαστήκαμε. Όταν τελειώσαμε τις ηχογραφήσεις του στείλαμε όλα μας τα αρχεία και είμαι σίγουρος ότι το “Fiction” είναι ότι καλύτερο, ηχητικά, έχουμε κάνει μέχρι σήμερα. Η δουλειά που έκανε είναι απλά φανταστική.

Γιατί όμως επιλέξατε να μη συνεργαστείτε με κάποιο παραγωγό;
Τα κομμάτια ήταν ολοκληρωμένα. Είχαμε καταλήξει στην δομή τους και δε νομίζω ότι ένας παραγωγός θα μας έδινε κάτι διαφορετικό. Πάντως, για να ξέρεις υπάρχει η σκέψη την επόμενη φορά να συνεργαστούμε με κάποιο μεγάλο όνομα και ποιος ξέρει ίσως να ηχογραφήσουμε και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είμαστε ανοιχτοί σε όλα.

Τα τελευταία χρόνια οι DARK TRANQUILLITY φημίζονται για τα περίπλοκα και σκοτεινά εξώφυλλα του Niklas, αυτή τη φορά το αποτέλεσμα είναι αρκετά απλό και λιτό. Γιατί αυτή η αλλαγή;
Ο Niklas τα τελευταία χρόνια έχει κάνει πολλά περίπλοκα εξώφυλλα και αυτή τη φορά το αποτέλεσμα ήταν μια μορφή αντίδρασης. Θέλαμε να δείξουμε την ηρεμία και την απλότητα που αντικρίζεις όταν κοιτάς έξω από ένα παράθυρο. Είναι μια εικόνα μιας ήρεμης και απλής ζωής. Τίποτα παραπάνω. Δεν πρέπει να παραβλέψουμε όμως ότι όλο το υπόλοιπο artwork είναι αρκετά διαφορετικό και θα εντυπωσιάσει τους οπαδούς μας. Απλά θέλαμε η πρώτη εικόνα που βλέπει κανείς κοιτάζοντας το “Fiction” να αποπνέει την ηρεμία και την λιτότητα.

Σύντομα βγαίνετε σε περιοδεία με τους HAUNTED, τους INTO ETERNITY και τους SCAR SYMMETRY. Πως αισθάνεσαι;
Απίστευτα. Οι HAUNTED είναι από τα αγαπημένα μου συγκροτήματα. Τους θεωρώ ένα από τα καλύτερα συγκροτήματα που έχει βγάλει ποτέ η Σουηδία. Έχουμε περιοδεύσει πολλές φορές μαζί στο παρελθόν και πάντα περνάμε θαυμάσια. Τους INTO ETERNITY δεν τους ξέρω πολύ καλά αν και ότι έχω ακούσει από αυτούς είναι πολύ αξιόλογο. Θα είναι ένας περίεργος αλλά από την άλλη ένας πολύ ενδιαφέρον συνδυασμός. Όσο για τους SCAR SYMMETRY ότι και να πω είναι λίγο. Το τελευταίο τους άλμπουμ είναι ένα από τα καλύτερα CD που έχω ακούσει τα τελευταία πέντε χρόνια, πραγματικά εκπληκτικό. Περιμένω πως και πώς να βγούμε όλοι μαζί στον δρόμο.

Οι DARK TRANQUILLITY είναι ένα από τα δημοφιλέστερα death συγκροτήματα στην Ευρώπη. Αλήθεια, πως είναι στην Αμερική τα πράγματα για σας;
Σίγουρα εκεί τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Μόλις πριν από λίγα χρόνια αρχίσαμε να κάνουμε περιοδείες στην Αμερική οπότε τώρα ο κόσμος αρχίζει να μας μαθαίνει. Με κάθε άλμπουμ μας και ειδικά μετά το “Damage done” αυξάνονται οι πωλήσεις και παράλληλα ο κόσμος που έρχεται να μας δει από κοντά. Αν και είναι πολύ κουραστική η διαδικασία όταν παίζουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε φορά που πηγαίνουμε εκεί είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι.

Ποιο είναι κατά τη γνώμη σου το καλύτερο άλμπουμ των DT και ποιο το χειρότερο κατά την άποψή σου;
Δε νομίζω ότι θα μπορέσω να απαντήσω ποτέ σ’ αυτή την ερώτηση. Πραγματικά έχω όμορφες αναμνήσεις σε ότι έχουμε κάνει οπότε μου είναι τρομερά δύσκολο να επιλέξω. Από την πρώτη μας δουλειά, στο “The gallery” και στο “Mind’s I” όλα μου προκαλούν όμορφα συναισθήματα για διαφορετικούς λόγους. Δεν θα ξεχάσω το πρώτο άλμπουμ που τραγούδησα, δεν θα ξεχάσω τις εκπληκτικές κριτικές που είχε λάβει το “The mind’s I” όπως επίσης και τον τρόπο που εκφράστηκα στο “Projector”. Κάθε φορά και κάτι διαφορετικό. 

Ακούω πολλές φορές τους οπαδούς σας να λένε πως το “Projector” είναι ότι καλύτερο έχετε κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα. Υπάρχει περίπτωση να τους ακούσετε και να κυκλοφορήσετε κάτι ανάλογο;
Μα τους ακούσαμε… Το “Fiction” έχει πολλά στοιχεία που θυμίζουν το “Projector” (γέλια). Εκείνη την εποχή θέλαμε όσο τίποτα να ξεφύγουμε από τον ήχο του Gothenburg. Είχαμε κουραστεί από την όλη φάση που όλοι έπαιζαν μελωδικό death γι’ αυτό και είχαμε πάρει την απόφαση τότε να αποστασιοποιηθούμε από τη μάζα. Ο κόσμος δεν περίμενε κάτι τέτοιο από εμάς γι’ αυτό και το συγκεκριμένο άλμπουμ είχε κάνει τόση εντύπωση. Πίστεψε με, αποδείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό τότε, οπότε αν αισθανθούμε την ανάγκη για κάτι ανάλογο δεν θα διστάσουμε. Σίγουρα δεν θα είναι σαν το “Projector” αλλά κάτι που και πάλι δεν θα περιμένει κανένας. Όχι γιατί δεν θέλουμε απλά δεν μπορούμε. Το κάθε άλμπουμ προκύπτει σύμφωνα με τη εκάστοτε διάθεση, την εμπειρία, την τεχνική που έχουμε και που συνεχώς αναπτύσσεται οπότε είναι λογικό να κάνουμε διαφορετικά πράγματα. 

Υπάρχει κάτι το οποίο θα έκανες διαφορετικά αν είχες τη δυνατότητα να γυρίσεις τον χρόνο;
Για να είμαι ειλικρινής δεν έχω μετανιώσει για τίποτα μέχρι σήμερα. Πιστεύω ότι έχει γίνει, έγινε για κάποιο λόγο και φυσικά ήταν σύμφωνο και ανάλογο με τις δυνατότητες μας. Βέβαια, κάποια πράγματα θα ήθελα να τα κάνουμε πολύ πιο νωρίς απ’ ότι τελικά τα κάναμε. Θα ήθελα να είχαμε υπογράψει πολύ πιο νωρίς στη Century Media, να έχουμε βρει πολύ πιο νωρίς manager όπως επίσης να προσθέσουμε νέο αίμα στα πλήκτρα μετά το πρώτο μας κιόλας άλμπουμ. Τέτοια πράγματα ναι, αλλά όλα τα υπόλοιπα τα μαθαίνεις με τον καιρό και χρειάζεται όλη αυτή η αναμονή για να τα βιώσεις.

Όλα αυτά τα χρονιά δεν έχεις σκεφτεί να κάνεις κάτι εκτός των DARK TRANQUILLITY;
Φυσικά. Πολλές φορές έχω σκεφτεί να ασχοληθώ με κάποιο μουσικό project αλλά μέχρι σήμερα δεν έχω βρει τον χρόνο για κάτι τέτοιο. Προσπαθώ να περνάω τον ελεύθερό μου χρόνο με την οικογένεια μου γιατί όταν ασχολούμαι με το συγκρότημα και τις περιοδείες αισθάνομαι ότι τους παραμελώ. Από την άλλη έχω αρκετή ελευθερία μέσα στους DARK TRANQUILLITY και όποτε το σκέφτομαι πάντα βρίσκω την δικαιολογία ότι αν έκανα κάτι άλλο θα ήταν σε παρόμοιο ύφος οπότε και δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος για κάτι διαφορετικό, εκτός από την ικανοποίηση της ματαιοδοξίας μου (γέλια). 

Ποιο πιστεύεις ότι μπορεί να είναι το συγκρότημα που θα πάει ακόμα πιο μπροστά το death metal, κάτι που κάνατε εσείς και οι IN FLAMES πριν μερικά χρόνια;
Σίγουρα οι SCAR SYMMETRY έχουν τα προσόντα αλλά από την άλλη δεν είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος για να σου δώσει αυτή την απάντηση. Προτιμώ συγκροτήματα που δεν είναι πολύ δημοφιλή και πολλά από αυτά που ακούω δεν είναι γνωστά σε πολύ κόσμο. Ακούω πολύ progressive και γενικά πολύ περίεργα πράγματα, συγκροτήματα που ποτέ δεν πρόκειται να πουλήσουν εκατοντάδες χιλιάδες άλμπουμ.

Υπάρχει περίπτωση να σας δούμε στην Ελλάδα;
Μακάρι να μπορούσαμε να έρθουμε στο Rockwave Festival αλλά δυστυχώς δεν μας έχει γίνει κάποια πρόταση μέχρι τώρα. Δεν είναι τυχαίο πως όλα τα συγκροτήματα μιλάνε για εσάς στην Ελλάδα. Οι DARK TRANQUILLITY έχουν τοποθετήσει την τελευταία συναυλία στην χώρα σας σε μια από τις πέντε καλύτερες εμφανίσεις σε όλη μας την καριέρα. Μακάρι να ξαναζήσουμε σύντομα κάτι ανάλογο.
Σάββας Στανής

 


DARK TRANQUILLITY – “Fiction” (Century Media)
Είμαι φανατική οπαδός των DARK TRANQUILLITY, αλλά μιλώ αντικειμενικά όταν λέω ότι κατάφεραν ακόμη μία φορά να δημιουργήσουν ένα αριστούργημα! Θυμάμαι ότι είχα πει για το "Character" πως ήταν η πιο ώριμη δουλειά τους, αλλά αυτό το άλμπουμ είναι ακόμη καλύτερο και υπεράνω χαρακτηρισμών. Η δουλειά αυτή είναι αγνό και απόλυτο συναίσθημα και μόνο έτσι μπορείτε να την κατανοήσετε… Το "Fiction" είναι εδώ για να ανακινήσει και να ξυπνήσει μερικά από τα εντονότερα και βαθύτερα αισθήματά μας όπως ο θυμός και η μελαγχολία, η παραίτηση και η επιθετικότητα. Οι στίχοι τους πάντα ήταν μια ξεχωριστή και αυθύπαρκτη τέχνη με πολύ βάθος και νόημα. Ας προχωρήσουμε όμως στη μουσική και να πούμε ότι αν και δεν έγιναν συγκλονιστικές αλλαγές ή πειραματισμοί, το τελικό αποτέλεσμα ακούγεται φρέσκο και παράλληλα χαρακτηριστικό της ταυτότητας της μπάντας. Το "Fiction" ισορροπεί μεταξύ των ακραίων death metal στοιχείων και της πιο gothic/dark ατμόσφαιρας τους, ενώ οι ηλεκτρονικές προσθήκες εξακολουθούν να είναι περιορισμένες στο ελάχιστο. Οι 10 συνθέσεις, από τις οποίες αποτελείται αυτή η δουλειά, δείχνουν μια σαφέστατη σύνδεση με το "Character", όντας όμως πιο εξελιγμένες και προοδευμένες ηχητικά, αλλά ταυτόχρονα διατηρούν άρρηκτους δεσμούς με τα αριστουργήματα του παρελθόντος, "The gallery", "The mind's I" και "Projector" κυρίως. Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να αναφερθώ στην τεχνική και την επιδεξιότητα των μελών, ούτε και στα φωνητικά του Mikael, που είναι από τα καλύτερα του είδους. Τους αφήνω να μιλήσουν μέσω της μουσικής τους! Για το τέλος οι DARK TRANQUILLITY μας φύλαξαν μια ευχάριστη έκπληξη, επαναφέροντας τα γυναικεία φωνητικά που είχαμε να ακούσουμε από πριν το "Projector", ενώ και τα καθαρά φωνητικά του Mikael εμφανίζονται ξανά σε μερικά κομμάτια, πολύ δουλεμένα και καλύτερα από ποτέ. Το "Fiction" είναι ήδη κλασικό για εμένα!

9 / 10

Χριστίνα Παραστατίδου

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

A Day To Remember… 16/04 [SCORPIONS]

16 Απριλίου, 2018 - 00:45 Σάκης Νίκας

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Savage amusement” – SCORPIONS ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1988 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Harvest ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Dieter Dierks ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Klaus Meine – φωνητικά Rudolf Schenker – κιθάρα...

[περισσότερα]

A Day To Remember… 15/04 [VIRGIN STEELE]

15 Απριλίου, 2018 - 20:30 Δημήτρης Τσέλλος

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Invictus” - VIRGIN STEELE ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1998 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: T&T Records / Noise Records ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: David DeFeis, Steve Young ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: David DeFeis - φωνητικά/πλήκτρα/...

[περισσότερα]

A Day To Remember… 14/04 [CLUTCH]

14 Απριλίου, 2018 - 19:30 Νίκος Χασούρας

ΟΝΟΜΑ ALBUM: “The Elephant Riders” – CLUTCH ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1998 ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Jack Douglas ΕΤΑΙΡΙΑ: Columbia ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Neil Fallon – Φωνητικά Tim Sult - Κιθάρα Dan Maines - Μπάσο Jean-...

[περισσότερα]

A Day To Remember… 13/04 [CANDLEMASS]

13 Απριλίου, 2018 - 20:15 Σάκης Φράγκος

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Dactylis glomerata” – CANDLEMASS ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1998 ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Leif Edling ΕΤΑΙΡΙΑ: Music For Nations ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Björn Flodkvist – Φωνητικά Michael Amott...

[περισσότερα]

A Day to Remember… 11/4 [IRON MAIDEN]

11 Απριλίου, 2018 - 10:00 Ντίνος Γανίτης

    ΟΝΟΜΑ AΛΜΠΟΥM: “Seventh son of a seventh son” – IRON MAIDEN ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1988 ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Martin Birch EΤΑΙΡΕΙΑ: E.M.I. ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά – Bruce...

[περισσότερα]