A Day To Remember... 18/09 [BLACK SABBATH]

18 Σεπτεμβρίου, 2020 - 03:45

ONOMA ΑLBUM: “Paranoid”- BLACK SABBATH
ETOΣ KYKΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1970
ΕΤΑΙΡΙΑ: Vertigo
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Rodger Bain
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ
Φωνητικά - Ozzy Osbourne
Kιθάρες - Tony iommi 
Mπάσο - Geezer Butler
Τύμπανα - Bill Ward

Toν Φεβρουάριο του 1970 μια κοσμογονία συντελέσθηκε στην rock μουσική της εποχής με την κυκλοφορία του ντεμπούτου δίσκου της μπάντας από το Birmingham που ονομαζόταν BLACK SABBATH. O δίσκος αγαπήθηκε από το κοινό, έκανε αισθητή την ύπαρξη του στα charts τόσο της Βρετανίας αλλά και της Αμερικής, το heavy metal είχε επίσης γεννηθεί, αλλά υπήρχε μια μερίδα δημοσιογράφων που δεν μπορούσαν ή αδυνατούσαν να καταλάβουν την αλλαγή που έφερνε αυτή η κυκλοφορία στο μουσικό γίγνεσθαι. 

Ενώ λοιπόν το σχήμα είχε δώσει το στίγμα του μ’ έναν απίστευτο δίσκο, του ζητήθηκε να παραδώσει άμεσα τον διάδοχο του. Το ντεμπούτο περιείχε συνθέσεις που είχαν γραφτεί στα τέλη των 60s,σε ένα αρκετά ικανό διάστημα για το σχήμα. Όμως στο “Paranoid” κλήθηκαν να παραδώσουν συνθέσεις μέσα σε μερικούς μόνο μήνες. Από την άλλη υπήρχε πάντα και το σύνδρομο του δεύτερου δίσκου και το σχετικό άγχος που αυτό επιφέρει.

Η μπάντα προωθώντας το ντεμπούτο της βρήκε χρόνο ανάμεσα στις συναυλίες να γράφει κομμάτια και έτσι συνθέσεις όπως το “War Pigs” προέκυψαν από ένα τέτοιο jamming. Θα μπουν στα Rockfield studios στην Βόρεια Ουαλία με παραγωγό τον γνώριμο πλέον Rodger Bain για να αρχίσουν να ηχογραφούν κάποια κομμάτια. Η ιστορία αναφέρει ότι όλα τα κομμάτια ηχογραφήθηκαν μεταξύ 16 και 17 Ιουνίου, με την εταιρία να τους ζητά ένα επιπλέον κομμάτι , μιας και στα κομμάτια που της παρέδωσαν δεν υπήρχε κατά την άποψή της κάποιο πιθανό single. Έτσι κατά την διάρκεια ξεκούρασης του σχήματος, ο Iοmmi σκαρφίσθηκε το riff του “Paranoid”, και μέσα σε είκοσι λεπτά το σχεδόν αυτό τρίλεπτο άσμα είχε ολοκληρωθεί. Στο παρά πέντε των ηχογραφήσεων πραγματικά!! 

Η εταιρία δηλώνει ικανοποιημένη με το κομμάτι και μάλιστα θα το κυκλοφορήσει σαν το πρώτο single του δίσκου στις 17 Ιουλίου στην Βρετανία και αυτό θα καταφέρει να φθάσει τον # 4 των singles charts. Η άφιξη του τραγουδιού “Paranoid” στο προσκήνιο θα αλλάξει όμως και τον τίτλο του δίσκου. Αρχικά η μπάντα είχε σκεφθεί o δίσκος να ονομασθεί “War Pigs” , αλλά η εταιρία θα αρνηθεί, φοβούμενη το κοινό της Αμερικής και τις μνήμες του πολέμου του Βιετνάμ.

Ο δίσκος τελικά θα φέρει τον τίτλο “Paranoid” και θα κυκλοφορήσει στις 18 Σεπτεμβρίου (μόλις 7 μήνες από το ντεμπούτο τους- ήταν σύνηθες όμως στα 70s πολλά σχήματα να κυκλοφορούν δυο δίσκους στην ίδια χρονιά), θα συνεχίσει την επιτυχία του ντεμπούτου και μάλιστα θα καταφέρει στην πατρίδα τους να φθάσει στην απόλυτη κορυφή των album charts. Hχητικά, το σχήμα μας προσφέρει έναν δίσκο που τους παρουσιάζει εμφανώς πιο ανανεωμένους με περισσότερη αυτοπεποίθηση και επιπλέον να πατάνε πιο γερά στα πόδια τους. Τα jamming σημεία, η πολύ καθαρή και κρυστάλλινη παραγωγή, το παίξιμο της μπάντας και πάνω απ’ όλα οι συνθέσεις… H απόλυτη μαγεία αποτυπώνεται σε αυτόν τον δίσκο. Για δεύτερη φορά σε λίγους μήνες,

Ο δίσκος ξεκινά με το “War Pigs”, ένα αντιπολεμικό κομμάτι (διαβάστε παρακάτω πως ξεκίνησε αρχικά το κομμάτι αυτό με τον τίτλο “Walpurgis”), ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κομμάτια του heavy metal. H συνέχεια με το “Paranoid” που το γνωρίζουν άπαντες στο ψυχεδελικό “Planet caravan” (που μεταλαμπαδεύθηκε στην νέα γενιά μέσω της διασκευής των PANTERA σε αυτό, στον δίσκο “Far beyond driven” ) και από εκεί στο “Ιron man” με το χαρακτηριστικό του riff, ένα μεγαλειώδες κομμάτι και αυτό στον κατάλογο με τα πιο χαρακτηριστικά και αναγνωρίσιμα κομμάτια του heavy metal.  


Η δεύτερη πλευρά ξεκινά με το “Electric funeral”, ένα μεγάλο άσμα με ωραίες αλλαγές και εξαιρετικό riffing από τον Ιοmmi. H απαισιόδοξη οπτική ενός ατομικού πολέμου αποτυπώνεται εδώ με τον καλύτερο τρόπο σε ένα όχι και πολύ γνωστό κομμάτι, πέρα από αυτούς που έχουν μελετήσει την μπάντα. 

Το “Hand of doom”, άλλο ένα επίσης εξαιρετικό κομμάτι με θέμα τα ναρκωτικά κι αυτό ένα από τα καλύτερα κομμάτι που υπάρχουν στον δεύτερο δίσκο των ΒLACK SABBATH. Την σκυτάλη θα πάρει το “Rat salad”, ένα ενδιαφέρον instrumental που απολαμβάνουμε τις ικανότητες του Bill Ward στα τύμπανα. Στο τέλος μας επιφυλάσσουν άλλο ένα μεγαλειώδες κομμάτι και ένα από τα πιο αγαπημένα μου από την δισκογραφία του σχήματος, το “Fairies wear boots”. Ένα κομμάτι επηρεασμένο στιχουργικά από το LSD, το ναρκωτικό της εποχής, έρχεται να κλείσει θριαμβευτικά και με τον καλύτερο τρόπο το album αυτό. 

Δεν ξέρω αν αυτός είναι καλύτερος δίσκος της μπάντας στην επί Ozzy εποχή, προσωπικά θεωρώ τα έξι πρώτα albums με τον Οzzy απάτητες κορυφές και δίσκους που έθεσαν τα θεμέλια του heavy metal οικοδομήματος και αυτό δεν νομίζω ότι επιδέχεται ουδεμία αμφισβήτηση. 

50 χρόνια “Paranoid” λοιπόν, ένας δίσκος που δεν έχει χάσει ούτε στο ελάχιστο την λάμψη του. Ακούγοντάς τον μετά από τόσα χρόνια μπορείς να θαυμάσεις το πόσο φρέσκος και ουσιαστικός παραμένει ακόμα και σήμερα. Για δίσκους σαν και αυτόν αλλά και για όλα τα υπόλοιπα που μας πρόσφεραν (πρέπει να) τους ευγνωμονούμε αιώνια.

Did you know that: 
- To “Paranoid” ήταν το μοναδικό τους # 1 album στην πατρίδα τους μέχρι το 2013, όπου θα ξαναπάνε στην κορυφή των album charts με το “13”. 
- H περιοδεία που είχε κανονισθεί για τον Ιούλιο του 1970 στην Αμερική , αμέσως μετά την ηχογράφηση του δίσκου θα ακυρωθεί την τελευταία στιγμή. Οι Αμερικάνοι δεν ήθελαν να επιτρέψουν σε μια μπάντα που την είχαν συνδυάσει με τον αποκρυφισμό την είσοδο της στην χώρα σε μια περίοδο μάλιστα που εξελισσόταν η δίκη του περιβόητου Charles Manson. 
- Η μπάντα τελικά θα περιοδεύσει στην Αμερική τον Νοέμβριο του 1970 για τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες. Σε αυτό το διάστημα έπαιξαν 17 συναυλίες. Η τελευταία συναυλία της περιοδείας ήταν στο Νew Jersey και μια από τις support μπάντες εκείνο το βράδυ ήταν ένα τοπικό σχήμα, οι STEEL MILL, στις τάξεις των οποίων βρισκόταν τότε κάποιος Bruce Springsteen.
- Ο δίσκος θα κυκλοφορήσει στην Αμερική τον Φεβρουάριο του 1971 και θα καταφέρει να φθάσει στο # 12 των album charts.
- To “War pigs” αρχικά λεγόταν “Walpurgis” και είχε να κάνει με το ενδιαφέρον του σχήματος και πιο συγκεκριμένα του Geezer Butler με τον αποκρυφισμό. Με το ντεμπούτο τους , το σχήμα διόλου τυχαία είχε περικυκλωθεί από ένα σωρό σκοτεινούς τύπους. Ενας από αυτούς ήταν ο Αlex Sanders, που θεωρούταν ο αρχιμάγος στην Βρετανία εκείνη την εποχή. Ο ίδιος επιθυμούσε διακαώς και πίεζε το σχήμα να εμφανισθεί σε ένα special event στο Stonehenge για να γιορτάσουν την Walpurgis Night, κάτι που η μπάντα αρνήθηκε. 
Ο Geezer Βutler αναφέρει επίσης ότι για αυτόν ο πόλεμος ήταν ο Σατανάς. Η εταιρία τους θεώρησε ότι το Walpurgis σαν τίτλος ακουγόταν πολύ σατανικό, οπότε δέχθηκαν να αλλάξουν τον τίτλο του κομματιού αλλά όχι και τους στίχους μιας και ήταν ήδη έτοιμοι. 
- Οι σταυροί που φορούσαν ήταν φτιαγμένοι από τον πατέρα του Ozzy Osbourne, τον Jack για να τους προφυλάσσει από τα κακά πνεύματα.
- Η ημέρα κυκλοφορίας του δίσκου στην Βρετανία την 18η Σεπτεμβρίου του 1970 συνέπεσε με τον θάνατο του τεράστιου Jimi Hendrix την ίδια ημέρα στο Λονδίνο! 
Γιάννης Παπαευθυμίου 

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

A Day To Remember... 17/12 [MANILLA ROAD]

17 Δεκεμβρίου, 2020 - 01:15 Δημήτρης Τσέλλος

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “The courts of Chaos” - MANILLA ROAD ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1990 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Black Dragon Music ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Jon Miller, Mark “The Shark” Shelton ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Mark “The Shark” Shelton...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 10/12 [MOTORHEAD]

10 Δεκεμβρίου, 2020 - 00:45 Θοδωρής Μηνιάτης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “The World Is Yours” – MOTORHEAD ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2010 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Motörhead Music / UDR ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Cameron Webb ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Φωνητικά/Μπάσο – Ian Fraser Kilmister...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 09/12 [QUEEN]

9 Δεκεμβρίου, 2020 - 02:00 Κώστας Τσιρανίδης

ONOMA ΑΛΜΠΟΥΜ: “Flash Gordon” (soundtrack) - QUEEN ETOΣ KYKΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1980 ΕΤΑΙΡΙΑ: EMI/Electra ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Brian May & Reinhold Mack ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Φωνητικά – Freddie Mercury Κιθάρες...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 05/12 [RAGE AGAINST THE MACHINE]

5 Δεκεμβρίου, 2020 - 19:45 Γιάννης Παπαευθυμίου

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Renegades” – RAGE AGAINST THE MACHINE  ETOΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2000 ETΑΙΡΙΑ: Sony  ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Rick Rubin, Brendan O’ Brien  ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Φωνητικά – Zack de la...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 04/12 [RAGE]

4 Δεκεμβρίου, 2020 - 23:00 Άγγελος Κατσούρας

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Reflections of a shadow” - RAGE ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1990 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Noise Records ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Armin Sabol ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Peter “Peavy” Wagner – Φωνητικά, μπάσο, κλασική κιθάρα...

[περισσότερα]