A Day To Remember... 18/5 [BLIND GUARDIAN]

18 Μαίου, 2018 - 12:00

 

 

OΝΟΜΑ ALBUM: ''Battalions of Fear '' - BLIND GUARDIAN
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1988
ΕΤΑΙΡΙΑ: No Remorse records
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Kalle Trapp
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά, Μπάσο – Hansi Kursch
Lead Κιθάρες – Andre Olbrich
Rhythm & Lead κιθάρες – Marcus Siepen
Τύμπανα – Thomas ''Thomen'' Stauch

 

Άντε να δω πως θα συγκρατήσω το fanboy που βγαίνει από μέσα μου, όταν πέφτω πάνω στους λατρεμένους μου βάρδους. Υπόσχομαι να προσπαθήσω όμως, μολονότι μου είναι τρομακτικά δύσκολο για μια μπάντα που στα αυτιά μου δεν έχει κάνει καμιά κακή δουλειά στην καριέρα της, ούτε το ''Twist in the myth'' που έχει λοιδορηθεί κατά καιρούς δεν μπορώ να χαρακτηρίσω κακό. 
Χωρίς λοιπόν να είμαι πρωτοδισκάκιας όπως λένε, ο έρωτας ήρθε με το πρώτο άκουσμα και παραμένει έρωτας μετά από τόσα χρόνια και ας θεωρώ όπως οι περισσότεροι ότι το κορυφαίο άλμπουμ τους βρίσκεται κάπου ανάμεσα στα ''Somewhere far beyond'' , ''Imaginations from the other side'' και ''Nightfall'' κάτι που δεν μπορώ ποτέ να επιλέξω με βεβαιότητα. Αλλά ας μην το κουράζουμε παραπάνω και ας μπούμε στο θέμα.

Λίγο μετά τις αρχές του 1988 ο φύλακας ξύπνησε για να συστηθεί και να δώσει την πρώτη του παράσταση. Τέσσερις ταλαντούχοι νεαροί απ’ το Krefeld υπό το όνομα BLIND GUARDIAN έρχονται να ταράξουν τα νερά και να συστηθούν για πρώτη φορά στο metal κοινό. Το κάνουν πολύ δυναμικά με το “Battalions Of Fear” που κουβαλάει μέσα του όλες τις επιρροές τους, μέσα από ένα ντεμπούτο αρκετά ώριμο(παρά το άγουρο της ηλικίας τους), δυναμικό και σίγουρα πολύ ξεχωριστό το οποίο έρχεται να αποδείξει πως αυτή η μπάντα φτιάχτηκε για να πρωταγωνιστήσει.

Με ορισμένες ιδέες και κομμάτια που προέρχονται απ’ την εποχή που ακόμα ήταν γνωστοί ως LUCIFER'S HERITAGE, είχαν κυκλοφορήσει και ένα EP με αυτό το όνομα, αλλά και με δίψα να παίξουν αυτό που γουστάρουν, αξιοποιώντας τα ακούσματα τους, από HELLOWEEN, IRON MAIDEN, JUDAS PRIEST, EXCITER, TESTAMENT, FATES WARNING και HOLY TERROR, οι Γερμανοί μας χαρίζουν ένα δυνατό speed metal πόνημα, με πολλές thrash πινελιές που κλείνει μέσα του κορυφαίες στιγμές. Η αγάπη τους δε για τους πρώιμους HELLOWEEN, του πολύ καλού τους φίλου και στην πορεία περιστασιακού τους συνεργάτη, Kai Hansen, καθώς και γενικότερα για το speed της γερμανικής σχολής, είναι ξεκάθαρα εμφανής.

Το συνθετικό δίδυμο των André Olbrich και Hansi Kürsch έχει τον πρώτο λόγο, με τις κιθάρες του πρώτου να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή με τα πολλά τους εκρηκτικά θέματα και τα πωρωτικά σόλο που εξαπολύουν. Ο έτερος, βάρδος Hansi Kürsch, αν και είναι αρκετά άγουρος ακόμη στα φωνητικά, έχει μια άκρως γκαζωμένη διάθεση και φοβερή επιθετικότητα στη φωνή του, που δένει εκπληκτικά με τα κομμάτια. Παράλληλα, φέρνει εις πέρας και τα χρέη του μπασίστα, εκτελώντας τα καθήκοντά του πολύ ικανοποιητικά, παρά το γεγονός ότι η παραγωγή δε βοηθά όσο θα ’πρεπε κυρίως λόγω του χαμηλού budget που υπήρχε. Φυσικά, ιδιαίτερη μνεία αξίζει τόσο ο Marcus Siepen, με τους πολύ καλούς ρυθμούς και το γρέζι που δίνει μέσα απ’ τα rhythm της κιθάρας του, όσο και ο τρομερός Thomen Stauch, για τα εξαιρετικά επιθετικά και δυναμικά του τύμπανα. Η αγάπη τους για το φανταστικό γίνεται ορατή ευθύς εξ’ αρχής, με στίχους πραγματικά εξαιρετικούς, που προέρχονται πέρα απ’ τη φαντασία, απ’ τη μυθολογία και τη θρησκεία.

 

 

Στο καταιγιστικό Battalions Of Fear, βρίσκει κανείς κομμάτια που αγαπήθηκαν και συνεχίζουν μέχρι σήμερα ν’ αποτελούν ύμνους για το ιδίωμα αλλά και τους οπαδούς της μπάντας, όπως ο σταθερός στα live ύμνος τους ''Majesty'', το φρενιασμένο ''Run For The Night'', το υπέροχο ομώνυμο ''Battalions Of Fear'' και το δυναμικό και speedατο ''Wizard's Crown''. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως τα τέσσερα εναπομείναντα κομμάτια του δίσκου ''Guardian of the blind'', ''Martyr'' και τα δυο instrumental θέματα ''Trial by the Archon'', ''By the gates of Moria'' υστερούν ή δεν αξίζουν της προσοχής του ακροατή, ενώ το ίδιο ισχύει και για το επίσης instrumental bonus track ''Gandalf's Rebirth'' που βρισκόταν τότε στην μορφή της κασσέτας και του Cd. 

Διαθέτοντας λοιπόν ένα μεγάλο μουσικό όραμα, κάτι που φάνηκε στο μέλλον, μέσα από ξεχωριστές και εξαιρετικές δουλειές, οι BLIND GUARDIAN, μας δείχνουν με το καλημέρα τριάντα χρόνια πριν, τις προθέσεις τους και χωρίς να κάνουν την υπέρβαση με την πρώτη, τελικά θέτουν τις βάσεις για τα όσα θ’ ακολουθήσουν και βάζουν πλώρη για τη κορυφή την οποία θα αρχίσουν να πατούν δύο χρόνια μετά, με το εκπληκτικό ''Tales From The Twilight World''. 
Πατήστε το play ρυθμίστε και το repeat κατευθείαν και μπείτε άφοβα και άμεσα στον μαγευτικό κόσμο των Βάρδων, αν δεν έχετε επαφή μπορεί και να σας παρασύρει το speed metal που προσφέρουν στην πρώτη τους αυτή δουλειά, αν πάλι έχετε απολαύστε ξανά τα 40 λεπτά που διαρκεί αναφωνώντας για μια ακόμη φορά. 
Oooh Majesty 
Your kingdom is lost 
And you will leave us behind 
Oooh Majesty 
Your kingdom is lost 
And ruins remind of your time 
Now come back

 

Did you know that:
-  Μετά την υπογραφή του συμβόλαιο τους με την εταιρία No Remorse ως LUCIFER'S HERITAGE, αποφασίζουν να αλλάξουν το όνομα τους σε BLIND GUARDIAN για να αποφύγουν την σύνδεση τους με τον σατανισμό αλλά και να αποστασιοποιηθούν από το black metal κίνημα στο οποίο τους κατέτασσαν τότε λόγο του ονόματος τους όταν είχαν κυκλοφορήσει τα δυο demo τους ''Symphonies of doom'' και ''Battalions of fear''. Το νέο τους όνομα το εμπνεύστηκαν από μια βασική τους επιρροή στο ξεκίνημα και συγκεκριμένα από το ''Awaken the guardian''(Τι δισκάρα!!!) των FATES WARNING.

-  Το ''Battalions of fear'' έγινε remastered και remixed στην επανακυκλοφορία του 2007, όπου και περιλάμβανε μαζί υπό την μορφή των bonus tracks, όλο το πρώτο τους demo ''Symphonies of doom'' από την εποχή που το όνομα τους ήταν ακόμα LUCIFER'S HERITAGE. Άλλη μια επανέκδοση του άλμπουμ έγινε στα πλαίσια του boxset ''A traveler's guide to space and time'' που κυκλοφόρησε το 2013 και εκεί έχουν γίνει κάποιες μικρές αλλαγές στην μίξη και έχουν κάνει καινούργιο mastering.

-  Ως είναι γνωστό ο Marcus Siepen είναι το ρυθμοκούτι σε εισαγωγικά, στις κιθάρες των βάρδων και όσο αναφορά της μελωδίες βοηθάει των Andre Olbrich στις δισολίες, εδώ όμως όπως και στα επόμενα δυο άλμπουμ της μπάντας μπορεί να τον ακούσει κανείς να παίζει και κάποια λίγα βέβαια solos θέματα, κάτι που κάνει και στις live εμφανίσεις τους μέχρι και σήμερα όταν παίζουν κάποιο κομμάτι από εκείνες τις περιόδους όπου ο ίδιος είχε κάποιο δικό του solo.

-   Στιχουργικά είναι γνωστή η αγάπη των GUARDIAN για τους συγγραφείς της λογοτεχνίας του φανταστικού κάτι που επιβεβαιώνεται στους στίχους των ''Majesty'', ''Run for the night'' και στους τίτλους των instrumental ''By the gates of Moria'', ''Gandalf 's rebirth'' που φυσικά πηγάζουν από το ''The Lord Of  Rings'' του J.R.R. Tolkien, το ίδιο συμβαίνει και με το ''Guardian of the blind'' που είναι εμπνευσμένο από το ''It'' του Stephen King. Όμως υπάρχουν και άλλα θέματα που καταπιάνονται, έτσι το ''Martyr'' αναφέρεται στα Πάθη του Χριστού, το ''Battalions of fear'' αναφέρεται στις πρωτοβουλίες τις αμυντικής στρατηγικής που είχε αναλάβει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ronald Reagan, ενώ το ''Wizard's crown'' είναι γραμμένο για τον Aleister Crowley.

-   Το ''Wizard's crown'' είχε αρχικά τον τίτλο ''Halloween'', με αυτόν τον τίτλο είχε συμπεριληφθεί και στο demo ''Symphonies of doom'' πριν την αλλαγή του ονόματος της μπάντας. Όμως για ευνόητους λόγους ο τίλος του κομματιού άλλαξε για να μην δημιουργείτε σύγχηση με το έπος ''Halloween'' των HELLOWEEN.

-  Μέρη του instrumental ''By the gates of Moria'' προέρχονται από την Συμφωνία No. 9 ''From the new world'' του κλασικού Τσέχου συνθέτη Antonin Dvorak

-   Η εισαγωγή του ύμνου ''Majesty'' προέρχεται από ένα barrel organ όπως παίζεται στο waltz του Αυστριακού συνθέτη Johan Strauss ΙΙ ή Jr. ''The blue Danube''

-   Στο instrumental ''Gandalf's rebirth'' που είχε ηχογραφηθεί πριν τα υπόλοιπα κομμάτια του άλμπουμ συμμετέχουν δυο πρώην μέλη της μπάντας, ο Hans-Peter Frey στα τύμπανα και ο Christof Theisen στην κιθάρα  η οιποίοι και αποχώρησαν για να μπουν οι Stauch και Siepen αντίστοιχα στις θέσεις τους.

 

Παναγιώτης "The Unknown Force" Γιώτας 

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

A Day To Remember... 21/05 [ARCH ENEMY]

21 Μαίου, 2019 - 19:00 Άγγελος Κατσούρας

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Burning bridges” – ARCH ENEMY ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1999 ΕΤΑΙΡΙΑ: Century Media ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Fredrik Nordstrom ΣΥΝΘΕΣΗ: Johan Liiva – Φωνητικά Michael Amott – Κιθάρες Christopher...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 18/05 [W.A.S.P.]

18 Μαίου, 2019 - 16:45 Γιώργος Κουκουλάκης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Helldorado” – W.A.S.P. ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1999 ΕΤΑΙΡΙΑ: CMC ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Blackie Lawless ΣΥΝΘΕΣΗ: Blackie Lawless - φωνή, ρυθμική κιθάρα Mike Duda - μπάσο Chris Holmes - κιθάρα...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 18/05 [ON THORNS I LAY]

18 Μαίου, 2019 - 16:45 Γιάννης Σαββίδης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Crystal tears” - ON THORNS I LAY  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1999 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Holy Records ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: ON THORNS I LAY ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Μπάσο, φωνή - Στέφανος Κιντζόγλου Κιθάρες -...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 17/05 [S.O.D.]

17 Μαίου, 2019 - 16:30 Γιάννης Σαββίδης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Bigger than the devil” - S.O.D.  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1999 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Nuclear Blast  ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Tim Gilles ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά - Billy Milano Μπάσο, φωνητικά - Dan...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 28/02 [EVERGREY]

17 Μαίου, 2019 - 16:15 Δημήτρης Μπούκης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Solitude, dominance, tragedy” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1999 ΕΤΑΙΡΙΑ: GNW Records ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Andy LaRocque, EVERGREY ΣΥΝΘΕΣΗ: Tom S. Englund – φωνητικά, κιθάρα Daniel Nojd...

[περισσότερα]