A Day to Remember... 18/5 [GRAVE DIGGER]

18 Μαίου, 2018 - 11:45

 

ΟΝΟΜΑ ALBUM: ''Knights of the cross'' – GRAVE DIGGER
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1998
ΕΤΑΙΡΙΑ: GUN Records
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Chris Boltendahl – Uwe Lulis
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά –  Chris Boltendahl
Κιθάρες – Uwe Lulis
Μπάσο – Jens Becker
Τύμπανα – Stefan Arnold
Πλήκτρα – Hans Peter "H.P." Katzenburg

 

Οι Γερμανοί GRAVE DIGGER ανέκαθεν μου ήταν από τις πιο συμπαθείς μπάντες στο είδος τους. Είναι δε από τις μπάντες που έχουν μια αξιοσημείωτη σταθερότητα στην μέχρι τώρα πορεία τους, η οποία αριθμεί 18 στούντιο κυκλοφορίες. 
Μέσα σε αυτές καμία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κακή, ενώ έχουν καταφέρει να δώσουν και δίσκους πραγματικά διαμάντια του speed/power. 

Είκοσι χρόνια πριν  λοιπόν, οι DIGGER κυκλοφορούν το όγδοο άλμπουμ τους που φέρει τον τίτλο ''Knights of the cross''. Ο συγκεκριμένος δίσκος είχε εξ αρχής την δυσκολία να διαδεχθεί δυο από τα κορυφαία άλμπουμ που έχουν κυκλοφορήσει ως τώρα οι Γερμανοί, τα ''Heart of darkness'' και ''Tunes of war'' που είχαν προηγηθεί. 
Επίσης είναι το δεύτερο concept άλμπουμ με θέμα την περίοδο του μεσαίωνα και συγκεκριμένα εδώ οι GRAVE DIGGER μας διηγούνται την ιστορία του τάγματος των Templar Knights από την στιγμή της ίδρυσης του στα 1119, περνώντας μας στις μέρες τις δόξας τους και φτάνοντας μας μέχρι την πτώση και την διάλυση τους στα 1312. 

Σε αυτό τον τομέα ο αρχηγός Chris Boltendahl και η Yvonne Thorhauer που έχουν την ευθύνη καταφέρνουν πραγματικά να κάνουν εξαιρετική δουλειά μεταφέροντας τα γεγονότα μέσα από ιστορικές αλήθειες αλλά και μύθους της εποχής με υπέροχο τρόπο. 

Στο μουσικό κομμάτι τώρα όπου ο Boltendahl με τον Uwe Lulis έχουν και πάλι τα ηνία ως προς την σύνθεση των κομματιών, με κάποια μικρή βοήθεια από τον πληκτρά Hans Peter "H.P." Katzenburg  που εδώ είναι και η πρώτη φορά που μετέχει ως σταθερό μέλος στην σύνθεση της μπάντας, αποφασίζουν να κινηθούν κάπως διαφορετικά από πριν, δίνοντας περισσότερο χώρο στα power στοιχεία του ήχου τους με τα πλήκτρα να παίρνουν μεγαλύτερο ρόλο στις συνθέσεις δίπλα στις κιθάρες. Τα πολυφωνικά ρεφραίν έχουν σχεδόν την αποκλειστικότητα σε αυτό τον τομέα, αφήνοντας έτσι σε δεύτερο πλάνο την speed ορμή που μας είχαν συνηθίσει να έχουν ως βασικό συστατικό τους.

Το αποτέλεσμα που προκύπτει από τις δώδεκα συνθέσεις που συγκροτούν το δίσκο είναι πολύ καλό, αν και σίγουρα είναι πιο κάτω από τα δυο προηγηθέντα που αναφέραμε πιο πάνω, κάτι που στην πραγματικότητα είναι το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το άλμπουμ. 
Τα περισσότερα όμως κομμάτια ξεχωρίζουν και μόνον δυο-τρία εξ αυτών μοιάζουν να είναι πιο αδύναμα στο σύνολο. Με συνθέσεις όμως όπως τα ''Knights of the cross'', ''Heroes of this time'', ''Lionheart'', ''The keeper of the holy grail'', ''Baphomet'', ''The curse of Jacques'' και ''The battle of Bannockburn'', οι GRAVE DIGGER καταφέρνουν σίγουρα και πάλι να κρατήσουν την σημαία του Γερμανικού speed/power ψηλά. 

 

 

Οι Boltendahl και Lulis που έχουν και την ευθύνη για την εξαιρετική παραγωγή του δίσκου είναι και πάλι αυτοί που βρίσκονται στο επίκεντρο. Ο πρώτος ξεχωρίζει όπως πάντα τόσο με τα σκληρά και τραχιά φωνητικά του, ενώ δεν διστάζει να γίνει και πιο καθαρός στα χαμηλά του. Ο δεύτερος είναι αυτός που δίνει τα προστάγματα με τα δυναμικά riff του και τα πολύ μελωδικά solos του. 
Ο νεοεισελθών Hans Peter "H.P." Katzenburg στέκεται δίπλα τους εξαιρετικά μιας και ο περισσότερος χώρος που έχουν τα πλήκτρα στο άλμπουμ του δίνουν την δυνατότητα να ξεχωρίσει. Το rhythm section που αποτελούν για πρώτη φορά ο Jens Becker(RUNNING WILD, X-WILD) στο μπάσο και ο Stefan Arnold στα τύμπανα είναι άψογο και στιβαρό μιας και οι δυο τους δείχνουν να δένουν ιδανικά μεταξύ τους από την πρώτη κιόλας στιγμή. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι βρίσκονται στην μπάντα μέχρι και σήμερα αυτό από μόνο του κάτι λέει.

Κλείνοντας θα πούμε πως το ''Knights of the cross'' μπορεί να υστερούσε σε σχέση με τα προηγούμενα άλμπουμ των GRAVE DIGGER ήταν όμως ένας πολύ καλός δίσκος που έδωσε και τη δυνατότητα στην μπάντα να βάλει περισσότερα στοιχεία στην μουσική της και με τα χρόνια να τα αξιοποιήσει ακόμα καλύτερα.

 

Παναγιώτης "The Unknown Force" Γιώτας 

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

A Day To Remember... 21/05 [ARCH ENEMY]

21 Μαίου, 2019 - 19:00 Άγγελος Κατσούρας

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Burning bridges” – ARCH ENEMY ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1999 ΕΤΑΙΡΙΑ: Century Media ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Fredrik Nordstrom ΣΥΝΘΕΣΗ: Johan Liiva – Φωνητικά Michael Amott – Κιθάρες Christopher...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 18/05 [W.A.S.P.]

18 Μαίου, 2019 - 16:45 Γιώργος Κουκουλάκης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Helldorado” – W.A.S.P. ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1999 ΕΤΑΙΡΙΑ: CMC ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Blackie Lawless ΣΥΝΘΕΣΗ: Blackie Lawless - φωνή, ρυθμική κιθάρα Mike Duda - μπάσο Chris Holmes - κιθάρα...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 18/05 [ON THORNS I LAY]

18 Μαίου, 2019 - 16:45 Γιάννης Σαββίδης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Crystal tears” - ON THORNS I LAY  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1999 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Holy Records ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: ON THORNS I LAY ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Μπάσο, φωνή - Στέφανος Κιντζόγλου Κιθάρες -...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 17/05 [S.O.D.]

17 Μαίου, 2019 - 16:30 Γιάννης Σαββίδης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Bigger than the devil” - S.O.D.  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1999 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Nuclear Blast  ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Tim Gilles ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά - Billy Milano Μπάσο, φωνητικά - Dan...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 28/02 [EVERGREY]

17 Μαίου, 2019 - 16:15 Δημήτρης Μπούκης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Solitude, dominance, tragedy” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1999 ΕΤΑΙΡΙΑ: GNW Records ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Andy LaRocque, EVERGREY ΣΥΝΘΕΣΗ: Tom S. Englund – φωνητικά, κιθάρα Daniel Nojd...

[περισσότερα]