A Day To Remember... 19/5 [Pete Townshend, Phil Rudd, Jonas Renkse]

19 Μαίου, 2017 - 11:00

 

 

 

ΟΝΟΜΑ: Peter Dennis Blandford Townshend 
INSTRUMENT: Κιθάρα
ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 19 Μαΐου 1945 [72]
ΠΟΛΗ / ΧΩΡΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: Λονδίνο, Αγγλία
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Έχει παντρευτεί μία φορά το 1968, αποκτώντας τρία παιδιά, χώρισε όμως με τη γυναίκα του το 1994. 
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΙΞΕΙ: THE WHO, DEEP END
HIGHLIGHTS: Ως ηγέτης, εξαιρετικός κιθαρίστας και βασικός συνθέτης των WHO, αποτελεί έναν από τους πιο επιδραστικούς και σημαντικούς μουσικούς της γενιάς του.. . Μεταξύ των πιο γνωστών επιτευγμάτων του είναι η δημιουργία του δίσκου “Tommy”, που εισήγαγε τον όρο «ροκ όπερα». Επίσης, είναι καθοριστικός ο ρόλος του στην ανάπτυξη του κιθαριστικού feedback στο ροκ, κάτι που έχει επιβεβαιωθεί και δια στόματος Ritchie Blackmore.
ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Προφανώς επιδερμικές, γιατί για live δεν έχει έρθει ποτέ.

Ο κιθαρίστας των θρυλικών και υπερβολικά επιδραστικών THE WHO, μεγάλωσε σε μουσική οικογένεια και παρ’ ότι στα έντεκα χρόνια έλαβε ως δώρο μια κιθάρα απ’ τη γιαγιά του, δεν έμαθε να παίζει, προτιμώντας ν’ αγοράσει ένα banjo. Μετά από δυο χρόνια, η κιθάρα τράβηξε το ενδιαφέρον του, ίσως λόγω του ότι τα ακούσματά του, άρχισαν να περιστρέφονται γύρω απ’ τη rhythm & blues. Οι σπουδές γραφιστικής που αρχικά επέλεξε, πήγαν «άπατες» αφού προτεραιότητα του ήταν οι THE DETOURS, η skiffle/rock and roll μπάντα του παλιού του συμμαθητή, Roger Daltrey, που το 1964 μετονομάστηκαν σε THE WHO. Αυτός ήταν ο μουσικός νους και ο βασικός συνθέτης της μπάντας, έχοντας γράψει θρυλικά άλμπουμ, που είτε έκλειναν μέσα τους όλη την ενέργεια της rock'n'roll, είτε έδειχναν τις περαιτέρω μουσικές του ανησυχίες, μέσα από ορχηστρικά παντρέματα και θέματα από όπερα. Ήταν επίσης κύριος στιχουργός και γενικότερα ηγετική φυσιογνωμία των WΗΟ. Η φήμη τους ως το απόλυτο, βίαιο, αντισυμβατικό συγκρότημα συνόδευε και τον ίδιο, αφού αποτέλεσε έναν απ’ τους πρώτους μουσικούς που κατέστρεφαν την κιθάρα τους στη σκηνή και πέταγε επίσης τους ενισχυτές και τα ηχεία του. Η διάλυση των WΗΟ το 1982, είχε ως αποτέλεσμα ο μουσικός να εστιάσει στη σόλο καριέρα του, που είχε ξεκινήσει ήδη από το 1980, με το “Empty Glass”, οι πωλήσεις του οποίου ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο αντίτυπα. Μέσα στη δεκαετία του ’80, δεκαετία που βρήκε το μουσικό ν’ αγωνίζεται προκειμένου να επαναπροσδιορίσει την ταυτότητά του και να καταπολεμήσει προβλήματα με τα ναρκωτικά και την ακοή του, κυκλοφόρησε έξι concept δουλειές, πειραματιζόμενος και πάλι με τη rock opera και συναφή ήδη. Επιπλέον, έχει ηχογραφήσει πολλά concert άλμπουμ, ένα εκ των οποίων με το supergroup που σχημάτισε, τους DEEP END.

Από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, μέχρι και σήμερα, συμμετέχει σε μια σειρά από περιοδείες με τα εναπομείναντα μέλη των WHO, συμμετέχοντας σε πολλά ακόμη φιλόδοξα μουσικά, θεατρικά και κινηματογραφικά projects. Έχει αφήσει ιστορία με το θρυλικό “windmill” παίξιμό του στα live, τεχνική που έκλεψε από τον Keith Richards καθ’ ομολογία του, αλλά και τις εξαλλοσύνες του, αφού πολύ τακτικά έκανε κομμάτια στην κυριολεξία τις κιθάρες του επί σκηνής, κοπανώντας τες με μανία πάνω στους ενισχυτές.

 

Sex, Drugs & Rock ‘n’ Roll: Το συγκεκριμένο μότο, είναι απόλυτα ταιριαστό στην περίπτωση του Townshend. Τα ναρκωτικά ήταν σημαντικό μέρος της ζωής του, ιδιαίτερα στα χρόνια του με τους WHO, το rock ‘n’ roll ολόκληρη η ζωή του, ενώ όσον αφορά το πρώτο σκέλος, έχει παραδεχθεί ότι είναι αμφιφυλόφιλος.

Did you know that: 
- Ο πατέρας του έπαιζε σαξόφωνο σε μια χορευτική μπάντα και ο Pete, ήθελε να κάνει το ίδιο, αλλά δεν μπορούσε να φυσήξει και να βγάλει ούτε μια νότα. Έτσι του πρότεινε ν’ ασχοληθεί με την κιθάρα.

- Σε εκείνον πιστώνονται πάνω από εκατό τραγούδια που εμφανίζονται στα έντεκα άλμπουμ των WHO. 
- Αποτελεί επιρροή άλλωστε για πολλούς ροκ κιθαρίστες και μεταξύ αυτών που τον έχουν αναφέρει, είναι οι Slash, Alex Lifeson και Steve Jones.

- Ο κιθαρίστας, πάσχει από μερική κώφωση και εμβοές, κάτι που πιθανόν να οφείλεται στην εκτεταμένη έκθεσή του στη δυνατή μουσική. Αυτό ήταν η αφορμή για να δώσει την αρχική χρηματοδότηση ώστε να καταστεί δυνατή η δημιουργία της μη κερδοσκοπικής ομάδας, H.E.A.

- Έχει μακρά ιστορία σε συμμετοχές σε διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις και άλλες φιλανθρωπικές προσπάθειες σε όλη την καριέρα του, τόσο ως solo καλλιτέχνης όσο με τους WHO.

- Πέραν της μουσικής, έχει αναμιχθεί εκτενώς με τον κόσμο της λογοτεχνίας, για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, γράφοντας άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά, κριτικές βιβλίων, δοκίμια, βιβλία και σενάρια

 

 

 

ΟΝΟΜΑ: Phillip Hugh Norman Witschke Rudzevecuis [Phil Rudd
INSTRUMENT: Τύμπανα
ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 19 Μαΐου 1954 [63]
ΠΟΛΗ / ΧΩΡΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: Μελβούρνη, Αυστραλία
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΙΞΕΙ: AC/DC
HIGHLIGHTS: Το ότι υπήρξε για τόσα χρόνια στο rhythm section του θρυλικότερου ίσως rock συγκροτήματος, που τα ρυθμικά του σημεία έχουν γράψει ιστορία.
ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Ο Phil Rudd, ήταν ο άνθρωπος πίσω απ’ το drum kit της σκηνής του Ο.Α.Κ.Α., τη βραδιά της 28ης Μαΐου του 2009, όταν οι AC/DC τίμησαν για πρώτη φορά το ελληνικό κοινό.

Ο Λιθουανικής καταγωγής, Phil Rudd, μπήκε από νωρίς στα βάσανα ξεκινώντας να δουλεύει απ’ την εφηβεία του, κάτι που όμως του εξασφάλισε τα απαραίτητα χρήματα για ν’ αγοράσει το πρώτο του kit, έχω νιώσει όπως λέει φυσική έλξη για το συγκεκριμένο όργανο. Αφιέρωσε πολλές ώρες για εξάσκηση και μπήκε στο πρώτο του γκρουπ, τους Buster Drown, κάνοντας την παρθενική του εμφάνιση σε άλμπουμ. Σύντομα όμως έφτασε στ’ αυτιά του πως οι AC/DC, έκαναν ακροάσεις προκειμένου να προσλάβουν νέο ντράμερ. Έτσι πέρασε από οντισιόν και προσλήφθηκε άμεσα, αφού το στυλ παιξίματός του, ταίριαζε με αυτό της μπάντας. Έγινε αναπόσπαστο μέρος του ήχου τους, από το 1975 μέχρι το 1983, όταν και απολύθηκε, λόγω προβλημάτων που αντιμετώπιζε με τα ναρκωτικά αλλά και των προσωπικών του διαφωνιών με τον Malcolm Young. Η επιστροφή του στα λημέρια του συγκροτήματος που τον ανέδειξαν, ήρθε το 1991 μετά από πρωτοβουλία των μελών της μπάντας. Κι ενώ όλα κυλούσαν ομαλά, απ’ το φθινόπωρο της χρονιάς που μας πέρασε, ο μουσικός έφτασε να κάνει συνήθειά του τα μπλεξίματά του με το νόμο και μάλιστα με βαριές κατηγορίες. Η αρχή έγινε στις αρχές Νοεμβρίου, όταν και συνελήφθη για απειλή και απόπειρα δολοφονίας, καθώς και για κατοχή ποσότητας μεθαμφεταμίνης και χασίς. Η βασική κατηγορία που του ασκήθηκε ήταν ότι προσέλαβε στο διάστημα 25 και 26 Σεπτεμβρίου επαγγελματία δολοφόνο για να σκοτώσει δύο άνδρες, τα ονόματα των οποίων δε δόθηκαν στη δημοσιότητα. Αν και αντιμετώπιζε ποινή κάθειρξης μέχρι και 7 χρόνια, καταδικάστηκε τελικά σε κατ' οίκον περιορισμό για οκτώ μήνες αφού ομολόγησε την ενοχή του σχετικά με τις κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας και κατοχή ναρκωτικών ουσιών. Λίγο καιρό αργότερα, βρέθηκε και πάλι με χειροπέδες, αυτή τη φορά γιατί τσακώθηκε δημοσίως με τον σωματοφύλακά του και άρχισε να τον γρονθοκοπεί. Όπως ήταν αναμενόμενο μετά απ’ όλα αυτά οι AC/DC έδειξαν να σοκάρονται δηλώνοντας πως επί της ουσίας ο ντράμερ έχει μεταλλαχτεί και βέβαια τον έθεσε εκτός σύνθεσης της μπάντας. Κρίμα πάντως για έναν καλό μουσικό, να αμαυρώνει την καριέρα του σε αυτή την ηλικία και με αυτόν τον τρόπο….

Sex, Drugs & Rock ‘n’ Roll: Είναι και αυτός, ένας απ’ τους αμέτρητους μουσικούς, που η ροπή του στις καταχρήσεις, έγιναν σοβαρό εμπόδιο στην καριέρα του. Αυτός άλλωστε ήταν και ένας λόγος που απολύθηκε απ’ τους AC/DC, το 1983.

Did you know that: 
- Η πρώτη του δουλειά ήταν αυτή του ελαιοχρωματιστή. Συνέχισε να εργάζεται ως μαθητευόμενος ψυκτικός, ενώ έχει εκπαιδευθεί και πάνω στον ηλεκτρολογικό σχεδιασμό.
- Οι μεγαλύτερες επιρροές του ήταν οι Kenny Jones, Simon Kirke και Corky Laing.
- Μετά την αποχώρησή του απ’ τους AC/DC, επισκέφθηκε τη Νέα Ζηλανδία, όπου είχε συγγενείς και έμαθε να κάνει πτήσεις με ελικόπτερα. Τελικά εγκαταστάθηκε εκεί και αγόρασε δύο ελικόπτερα.

 

 

 

ΟΝΟΜΑ: Jonas Renkse
INSTRUMENT: Φωνητικά
ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 19 Μαΐου 1975 [42]
ΠΟΛΗ / ΧΩΡΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: Στοκχόλμη, Σουηδία
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΙΞΕΙ: ΚΑΤΑΤΟΝΙΑ, BLOODBATH, OCTOBER TIDE
HIGHLIGHTS: Οι ερμηνείες του σε δίσκους όπως το “Last fair deal gone down” και “Viva emptiness”.
ΕΧΕΙ ΠΕΙ:
- «Μεγαλώσαμε σε μια εποχή που παράλληλα άκμαζε το death metal. Είχαμε καταπιαστεί μ’ αυτό σε τέτοιο βαθμό και θέλαμε τόσο να είμαστε σε μια δική μας μπάντα, που ξεκινήσαμε το συγκρότημα χωρίς καν να γνωρίζουμε να παίζουμε μουσικά όργανα. Όταν όμως αρχίσαμε ν’ ακούμε PARADISE LOST, αυτό μας έδωσε αυτό το κάτι παραπάνω που χρειαζόμασταν για να ξεκινήσουμε να γράφουμε πραγματικά τραγούδια…»

- «Το μεγαλύτερο πρόβλημα που είχα ν’ αντιμετωπίσω ως καλλιτέχνης, ήταν το να σε γ..... οι δισκογραφικές».

- Αναφερόμενος στους λόγους που οι KATATONIA άλλαξαν τον ήχο τους προς ένα πιο μελωδικό στυλ, είπε μεταξύ άλλων: «Πρώτα απ’ όλα έχασα την ικανότητα να τραγουδώ μ’ αυτό το death – black style, γιατί το λαρύγγι μου δεν άντεχε πλέον τέτοια μεταχείριση και πολλές φορές ακουγόμουν σαν junkie

ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Δεν είναι μόνο οι πέντε φορές που έχει έρθει με τους KATATONIA στη χώρα μας τα τελευταία δέκα χρόνια. Όπως έχει δηλώσει χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα είναι το πλέον αγαπημένο μου μέρος, είτε για να παίζω, είτε για να περνάω την ώρα μου, εκτός της Σουηδίας. Μου αρέσει πάρα πολύ η χώρα σας, ο καιρός και ο κόσμος της. Έχετε πολύ πλάκα οι Έλληνες!»


Ο Jonas Renkse, είχε την τύχη να έχει έναν πατέρα που του έβαζε ν’ ακούει πολύ μουσική και μάλιστα ήταν αυτός που του πήρε ως δώρο Χριστουγέννων κάποιους heavy metal δίσκους, όπως το “Piece of Mind” των IRON MAIDEN, όταν ήταν ακόμη επτά ετών. Ξεκίνησε απ’ τα 16 του χρόνια την επαγγελματική του καριέρα με τους KATATONIA, ως τραγουδιστής και ντράμερ τους, (εγκατέλειψε τη δεύτερη ιδιότητά του το 1998) και συνεχίζει μαζί τους μέχρι σήμερα όντας επίσης, βασικός συνθέτης και αποκλειστικός στιχουργός της μπάντας. Το 1994, σχημάτισε παράλληλα τους OCTOBER TIDE, με τους οποίους έχει τέσσερις δουλειές, ενώ το 1998 παρέα με τον κολλητό του, Mikael Åkerfeldt, τον Anders Nyström και τον Dan Swanö, ίδρυσαν τους BLOODBATH, στους οποίους ο Renkse έχει το ρόλο του μπασίστα.

Did you know that: 
- Σύμφωνα με τον ίδιο, ο μπαμπάς του είναι ο πρώτος άνθρωπος εκτός μπάντας που ακούει τα νέα άλμπουμ.

 

Χαρά Νέτη & Παναγιώτης "The Unknown Force" Γιώτας

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

A Day to Remember… 09/06 [VENOM]

9 Ιουνίου, 2018 - 17:45 Θοδωρής Κλώνης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Hell” – VENOM  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2008  ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Sanctuary Records ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Conrad Lant ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Φωνητικά – Conrad Lant (a.k.a. Cronos) Κιθάρες – John...

[περισσότερα]

A Day To Remember… 06/06 [RAGE]

6 Ιουνίου, 2018 - 21:15 Σάκης Φράγκος

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: "Perfect man" – RAGE ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1988 ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Armin Sabol ΕΤΑΙΡΙΑ: Noise Records ΣΥΝΘΕΣΗ: Peter “Peavy” Wagner – φωνητικά, μπάσο Manni Schmidt – κιθάρες Chris...

[περισσότερα]

A Day To Remember… 03/06 [DISTURBED]

3 Ιουνίου, 2018 - 21:15 Σάκης Φράγκος

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Indestructible” – DISTURBED ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2008 ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Dan Donegan ΕΤΑΙΡΙΑ: Reprise ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: David Draiman – φωνητικά Dan Donegan – κιθάρες John...

[περισσότερα]

A Day To Remember… 31/05 [FLOTSAM AND JETSAM]

1 Ιουνίου, 2018 - 12:45 Θανάσης Μπόγρης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: FLOTSAM AND JETSAM – “No Place for Disgrace” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1988 ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Bill Metoyer, FLOTSAM AND JETSAM ΕΤΑΙΡΙΑ: Roadrunner ΣΥΝΘΕΣΗ: Kelly David-Smith - ντραμς Edward...

[περισσότερα]

A Day To Remember… 30/05 [OPETH]

30 Μαίου, 2018 - 16:30 Σάκης Φράγκος

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Watershed” – OPETH ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2008 ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Mikael Akerfeldt, Jens Bogren ΕΤΑΙΡΙΑ: Roadrunner ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Mikael Akerfeldt – φωνητικά, κιθάρα Fredrik Akesson –...

[περισσότερα]