A day to remember… 20/04 [KREATOR]

0
105

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Endorama”
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: “1999”
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Drakkar Records
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Mille Petrozza, Tommy Vetterli
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά, κιθάρα – Mille Petrozza
Ντραμς – Jurgen Reil
Μπάσο – Christian Giesler
Κιθάρα – Tommy Vetterli

Θυμάμαι τον εαυτό μου πριν από αρκετά χρόνια, σε αυτή την ανήσυχη εφηβεία, όπου ανακάλυπτα το ένα συγκρότημα μετά το άλλο μέσω ανταλλαγής CD, κασετών, περιοδικών και απόψεων με τους λιγοστούς μεταλλάδες που υπήρχαν στην γειτονιά και στο σχολείο. Ήταν εκείνη η εποχή που ανακάλυψα τους KREATOR και αυτομάτως οι Γερμανοί έγιναν η αγαπημένη μου thrash metal μπάντα και μία από τις αγαπημένες μου γενικότερα. Θυμάμαι επίσης όταν έψαχνα πιο άλμπουμ να ακούσω που δεν γνώριζα, ρωτώντας τους πιο έμπειρους, όταν έφτανε η κουβέντα στους KREATOR και στο “Endorama”, είχα από τους περισσότερους την ίδια απάντηση: “Μάπα”.

Ακούγοντας και διαβάζοντας τις περισσότερες απόψεις, σχημάτισα την εντύπωση πως όντως το “Endorama” είναι ότι χειρότερο κυκλοφόρησαν ποτέ οι KREATOR. Επειδή όμως με έτρωγε η περιέργεια και δεν ήθελα να έχω άποψη για κάτι που δεν έχω ακούσει, αποφάσισα να του δώσω μία ευκαιρία, μία και μόνο ακρόαση, με την μεγαλύτερη προκατάληψη που θα μπορούσα να έχω.
Τότε ήταν που κατάλαβα πως οι απόψεις μας πρέπει να διαμορφώνονται αφού ακούσουμε κάτι οι ίδιοι, γιατί το “Endorama” μόνο κακό δεν το βρήκα. Αντιθέτως, όσο και αν με παραξένεψε η διαφορετικότητά του, μουσικά το άλμπουμ αυτό το ευχαριστιέμαι μέχρι και σήμερα το ίδιο.


Γιατί όμως αυτός ο δίσκος παρεξηγήθηκε τόσο πολύ από τους οπαδούς; Γιατί για αρχή το “Endorama” δεν είναι thrash. Είναι ένα new wave goth-industrial metal άλμπουμ, θυμίζοντας περισσότερο τους SISTERS OF MERCY ή τους TYPE O NEGATIVE, παρά τους KREATOR. Οι KREATOR όμως είναι μία thrash metal μπάντα, η οποία επέστρεψε στα λυσσασμένα της μονοπάτια με το “Violent revolution” που ακολούθησε, αλλά την εποχή που βγήκε το “Endorama”, ο thrash metal οπαδός που έψαχνε μία καλή thrash κυκλοφορία με το κιάλι (μιλάμε για το 1999, το τέλος της δεκαετίας όπου το thrash κόντεψε να εξαφανιστεί από τον χάρτη), δεν μπορούσε να δεχτεί πως οι KREATOR παίζουν κάτι που δεν είναι KREATOR. Και μέχρι ενός σημείου αυτό είναι κατανοητό. Αυτό όμως που δεν είναι κατανοητό είναι το πόσο θάψιμο έφαγε αυτός ο δίσκος.

Φυσικά αν πρέπει να διαλέξω ανάμεσα στο “Endorama” και στο “Coma of souls”, προφανώς και θα διαλέξω το δεύτερο και γενικά την thrash πλευρά της μπάντας αλλά και το πιο μοντέρνο προφίλ της που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν μου αρέσει το “Endorama”. Ένας δίσκος σκοτεινός και ατμοσφαιρικός, με πολύ ωραίες κιθάρες και πιασάρικα τραγούδια, χωρίς όμως να γίνονται γλυκανάλατα. Ένα άλμπουμ στο οποίο οι KREATOR πειραματίστηκαν όσο ποτέ αλλά που έγραψαν τραγουδάρες. Εκτός από το “Golden age” που είναι το πιο γνωστό τραγούδι του “Endorama”, τα “Shadowland”, “Chosen few”, “Everlasting flame” (αυτή η δισολία λίγο μετά την μέση του τραγουδιού είναι ανατριχίλα), “Willing spirit”, “Future king” και φυσικά το “Tyranny” είναι απίστευτα κομμάτια.

Επειδή όμως αν συνεχίσω να υπερασπίζομαι το “Endorama” δεν θα γραφτεί ο επίλογος, κάπου εδώ πρέπει να κλείσω απλά λέγοντας πως στη μουσική δεν μπορούν να αρέσουν όλα σε όλους το ίδιο. ΟΚ, κάποια πράγματα όντως δεν ακούγονται, κάποια άλλα είναι υπερεκτιμημένα, αλλά πάντα όμως πρέπει να σχηματίζουμε την δική μας άποψη με το να ακούμε πραγματικά κάτι. Και το “Endorama”, σε μία εποχή πλέον που θέλω να πιστεύω ότι το μυαλό μας είναι πιο ανοιχτό από ότι ήταν 20 χρόνια πριν, δεν θα πρέπει να θεωρείται ως η χειρότερη στιγμή των KREATOR, αλλά ως η πιο πειραματική. Αν αρέσει σε κάποιον ή όχι αυτό είναι άλλο θέμα. Προσωπικά όμως βρίσκω το “Endorama” ως ένα σπάνιο και σκοτεινό διαμαντάκι από τα λίγα.

Did you know that:
-Στο ομώνυμο κομμάτι του “Endorama” συμμετέχει ως guest ο τραγουδιστής του goth rock συγκροτήματος LACRIMOSA, Tilo Wolff.
-To “Endorama” είναι ο τελευταίος δίσκος για τον Tommy Vetterli στους KREATOR. Ο Vetterli ήταν κιθαρίστας στους CORONER και έπαιξε για τους KREATOR στα “Outcast” και “Endorama”.

Δημήτρης Μπούκης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here