A Day To Remember... 21/06 [EXODUS]

21 Ιουνίου, 2020 - 20:45

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Impact is imminent” - EXODUS 
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1990
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Capitol records
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Gary Holt, Rick Hunolt (The H-Team)
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά – Steve “Zetro” Souza
Κιθάρες – Gary Holt
Κιθάρες – Rick Hunolt
Μπάσο – Rob McKillop
Drums – John Tempesta

Μετά την επιτυχία του “Fabulous disaster” (1989), οι Bay Area άρχοντες EXODUS, αλλάζουν δισκογραφική στέγη, ακόμα μια φορά στη καριέρα τους. Πηγαίνοντας από τη Music For Nations, στην Capitol, οι EXODUS βρίσκονται για πρώτη φορά στη καριέρα τους, χωρίς τον Tom Hunting πίσω από τα τύμπανα. Ο γυρολόγος drummer και μετέπειτα γνωστός από τη θητεία του, στους κοντοχωριανούς τους TESTAMENT, John Tempesta, αναλαμβάνει να γεμίσει τα παπούτσια του Hunting, και από το μπάσιμο του ομώνυμου δυναμίτη, όλοι καταλαβαίνουμε ότι επέλεξαν τον σωστό άνθρωπο! Ατόφια βια όπως μόνο οι EXODUS ξέρουν να τη μοιράζουν, τόσο εδώ, όσο και στα “Objection overruled”, “Heads they win (tails you lose)”, “Changing of the guard” και τον ύμνο όλης της καριέρας των Αμερικανών, “Thrash under pressure”. 

Ειλικρινά, αν μου ζητούσε ένας άνθρωπος να του περιγράψω τι ρόλο βαράνε οι EXODUS, θα του έβαζα αυτό. Όχι γιατί είναι το καλύτερο κομμάτι της μπάντας, ή το πιο αντιπροσωπευτικό. Αλλά επειδή συνοψίζει σε απλές λέξεις ποιοι είναι και ποιοι θα είναι οι EXODUS. Ποτέ δεν γέμισαν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς όπως οι METALLICA, αλλά πείσμωσαν παραπάνω από οποιαδήποτε άλλη μπάντα της σκηνής για να τα καταφέρουν, και σίγουρα γέμισαν πολλά νοσοκομεία από τον εγγυημένο όλεθρο που λαμβάνει χώρα στις συναυλίες τους! Γυρίζοντας στα του δίσκου, εδώ, είναι έντονο το πιο mid-tempo στοιχείο κατά τη διάρκεια του δίσκου, σε ολόκληρα κομμάτια. Πράγμα που πολλές μπάντες δοκίμασαν και δεν πετύχαινε σε όλες τις περιπτώσεις. 


Ε, οι EXODUS, σε ύμνους όπως το “The lunatic parade” (το “Toxic waltz” αυτού του δίσκου;), “Only death decides”, “A.W.O.L.” και το ισοπεδωτικό “Within the walls of chaos” παραδίδουν μαθήματα thrash riffing, ανοίγοντας τη βεντάλια, και δείχνοντας ένα χαρακτηριστικό τους γνώρισμα, που θα βλέπαμε στις μετά την επανένωση κυκλοφορίες τους. Δαιδαλώδεις συνθέσεις, πιο τεχνική προσέγγιση, χωρίς να σταματούν να είναι οδοστρωτήρες. Πολύ μεγάλη μαγκιά, ειδικά για ένα τόσο “ούγκανο” εκ πρώτης όψεως συγκρότημα. Μέχρι να παρατηρήσει κάποιος καλά δηλαδή, το τι παίζουν και το πως παίζουν καθ’όλη τη διάρκεια της καριέρας τους, και τότε, άμεσα αναθεωρεί. 

Αξίζει να σημειωθεί η εξαιρετική δουλειά στη παραγωγή από τους δύο κιθαρίστες της μπάντας (δεύτερη φορά που το παίρνουν πάνω τους, με το αποτέλεσμα να τους δικαιώνει). 50 λεπτά μουσικής αργότερα, ο ακροατής, εκτός του ότι έχει διαλύσει το νοικοκυριό του, βρίσκεται να αναρωτιέται “γιατί αυτή η μπάντα έχασε τόσο πολύ το τρένο στον επόμενο δίσκο και διαλύθηκε;”. Δυστυχώς, έτσι τα φέρνει η ζωή, οι επιλογές των ανθρώπων και οι καταστάσεις που βιώνουν, που κάποια πράγματα δεν έρχονται όπως τα θέλουμε. Βάλτε και το κλείσιμο του διακόπτη για το thrash από τις δισκογραφικές και την άνοδο άλλων ρευμάτων, και έχετε τη πλήρη εικόνα. Αποκατάσταση πάντων, ήρθε το 2004 με το “Tempo of the damned” και η συνέχεια γνωστή από εκεί και πέρα. 

Αυτό που υπενθυμίζουμε μέσα από όλες αυτές τις γραμμές και λέξεις, είναι πως 30 χρόνια μετά, το “Impact is imminent” ήταν το κύκνειο άσμα μιας χρυσής περιόδου με πολλά εμπόδια για τους EXODUS, η οποία τους εδραίωσε ως τους μεγαλύτερους ήρωες του Bay Area ήχου, όντας συγκρότημα με βαθιές underground ρίζες. Περίοδος, που τους άνδρωσε σε όλα τα επίπεδα, δυστυχώς όχι χωρίς τίμημα, αλλά έτσι πάει παιδιά. Τα λένε και οι ίδιοι άλλωστε. “With my head held high, standing dignified, I have my integrity. Never gave an inch, and I never flinch, when it came to my loyalty. 100% all out nothing less, aggressive, relentless and mean. When the chips are down, you'll never see us frown, you'll only see THRASH UNDER PRESSURE!”

Did you know that?
- Τη κυκλοφορία του δίσκου, προλόγισαν δύο singles και ένα EP. Το “Objection overruled” (με b-side τη διασκευή στο “Free for all” του TED NUGENT και το “Changing of the guard”), το “The lunatic parade” (με b-side τη διασκευή στο “Good morning” των BLACKFOOT) και τέλος, το EP με τον αυτοσαρκαστικό τίτλο “Four albums and still no ballad” σαν promo 4 κομματιών από το δίσκο. Ο δίσκος έφτασε το νούμερο 137 του Billboard 200.
- Τελευταίος δίσκος για τον μπασίστα της χρυσής πρώτης εποχής των EXODUS, Rob McKillop και δισκογραφικό ντεμπούτο του John Tempesta (γνωστός ως τεχνικός τυμπάνων στους ANTHRAX. Επίσης έχει ταλαιπωρήσει τα τύμπανα στους HELMET, WHITE ZOMBIE, ενώ ήταν και για ένα φεγγάρι στους PRONG). O Tempesta θα καθόταν πίσω από τα τύμπανα τελευταία φορά στο καθοριστικό “Force of habit” (1992) στους EXODUS, μια και η μπάντα, μετά όπως είπαμε, διαλύθηκε. 
- Τέσσερις δίσκοι, τέσσερις διαφορετικές δισκογραφικές. Torrid (“Bonded by blood” - για πόσα χρόνια έτρεχαν εξαιτίας της), Combat (“Pleasures of the flesh”) Music For Nations (“Fabulous disaster”), Capitol (“Impact is imminent”). Η Capitol, τους κράτησε μέχρι και το “Force of habit”, όπου η μπάντα διαλύθηκε. Έπρεπε να φτάσουμε στο 2004 και στο άλμπουμ - επανόδου των Αμερικανών “Tempo of the damned” για να βρουν σταθερό δισκογραφικό σπίτι ως και τις μέρες μας, στο πρόσωπο της Nuclear Blast.
Γιάννης Σαββίδης

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

A Day To Remember... 12/09 [FIREHOUSE]

12 Σεπτεμβρίου, 2020 - 17:00 Γιώργος Κουκουλάκης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Firehouse” - FIREHOUSE ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1990 ΕΤΑΙΡΙΑ: Epic ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: David Prater ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Bill Leverty – κιθάρες C.J. Snare – φωνητικά Perry Richardson...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 12/09 [ANNIHILATOR]

12 Σεπτεμβρίου, 2020 - 03:00 Άγγελος Κατσούρας

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Never, neverland” - ANNIHILATOR ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1990 ETAIΡΕΙΑ: Roadrunner Records ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Glen Robinson, Jeff Waters ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Jeff Waters - Kιθάρες, μπάσο Coburn...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 11/09 [WARRANT]

11 Σεπτεμβρίου, 2020 - 09:15 Ντίνος Γανίτης

ΜΠΑΝΤΑ: WARRANT ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Cherry pie” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1990 ΕΤΑΙΡEΙΑ: Columbia ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Beau Hill ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Jani Lane - φωνητικά Joey Allen - κιθάρα Erik...

[περισσότερα]

A Day To Remember… 10/09 [VOLBEAT]

10 Σεπτεμβρίου, 2020 - 10:45 Φραγκίσκος Σαμοΐλης

ΜΠΑΝΤΑ: VOLBEAT ΑΛΜΠΟΥΜ: “Beyond hell/Above heaven” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2010 ETAIΡΕΙΑ: Vertigo ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Jacob Hansen ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Michael Poulsen – φωνητικά, ρυθμική κιθάρα...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 10/09 [KAMELOT]

10 Σεπτεμβρίου, 2020 - 03:45 Παναγιώτης Γιώτας

ΟΝΟΜΑ ALBUM: ''Poetry for the poisoned'' - KAMELOT ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2010 ΕΤΑΙΡΙΑ: Edel music – KMG Records ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Sascha Paeth - ''Miro'' ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά – Roy Khan...

[περισσότερα]