A Day to Remember... 21/4 [WHITESNAKE]

21 Απριλίου, 2018 - 10:30

 

 

ΟΝΟΜΑ ALBUM: ''Good to be bad'' – WHITESNAKE
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2008
ΕΤΑΙΡΙΑ: SPV/Steamhammer
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: David Coverdale – Doug Aldrich – Michael Mclntyre
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά – David Coverdale
Κιθάρες – Doug Aldrich, Reb Beach
Μπάσο – Uriah Duffy
Τύμπανα – Chris Frazier
Πλήκτρα – Timothy Drury

Οι WHITESNAKE είναι ένα από τα αγαπημένα και πιο σημαντικά σχήματα στο χώρο του hard rock έχοντας προσφέρει πολλά δισκογραφικά διαμάντια στην σαραντάχρονη καριέρα τους μέχρι σήμερα. 

Ο ηγέτης και ιδρυτής τους δε David Coverdale αποτελεί μια από τις σημαντικότερες και πιο επιδραστικές φωνές που έχουν γράψει μια τεράστια ιστορία στο χώρο του rock και όχι μόνο φυσικά. Άσχετο βέβαια αν ο ίδιος ήταν τις περισσότερες φορές και ο ανασταλτικός παράγοντας ως προς την σταθερότητα της  πορείας που επέδειξε το σχήμα του με τον ιδιαίτερο και δύσκολο κατά πολλούς χαρακτήρα του, αλλά είπαμε η ιστορία γράφει και αυτό δεν αλλάζει. 

Δέκα χρόνια λοιπόν συμπληρώνονται από την δέκατη δουλειά των SNAKE με τον τίτλο ''Good to be bad'', που έρχεται ως φυσική συνέπεια της  επαναδραστηριοποίησης της μπάντας το 2002. Είναι δε το πρώτο άλμπουμ με καινούργιο υλικό που θα κυκλοφορήσει η μπάντα μετά από το ''Restless heart'' που είχε κυκλοφορήσει έντεκα χρόνια νωρίτερα λίγο πριν την προσωρινή παύση της. 
Στο μεσοδιάστημα τα μόνα πράγματα που είχαν κυκλοφορήσει ήταν μόνο διάφορες εξαιρετικές live εμφανίσεις από τα πολλά υπέροχα βράδια που είχαν προσφέρει σε διάφορα venues ανά τον κόσμο. 

Αυτά μάλλον ήταν που έδωσαν την ευκαιρία στον Coverdale να δέσει σιγά σιγά με τους καινούργιους μουσικούς που τελικά έφτασαν να ηχογραφήσουν το εν λόγω άλμπουμ και κυρίως με τους δυο κιθαρίστες που ήταν και η βασικοί συνεργάτες του στην συνθετική διαδικασία. 

Πρώτος και καλύτερος, ο πολύς κατ' εμέ Doug Aldrich, ένας κιθαρίστας που έχει κάνει εξαιρετική δουλειά από όπου και αν έχει περάσει και δεύτερος ο Reb Beach που μπορεί να μην δίνει και πολλά στην σύνθεση, όμως δημιουργεί ένα φοβερά καλοδουλεμένο δίδυμο με τον Aldrich. 
Αποδείξεις μπορεί να βρει κανείς σε οποιαδήποτε ζωντανή εμφάνιση της μπάντας την περίοδο που δυο τους βρίσκονταν στις κιθάρες. 

 

 

Ας περάσουμε όμως στο άλμπουμ που αποτελείται από έντεκα πανέμορφες συνθέσεις, σχεδόν στο σύνολο τους, οι οποίες κινούνται στα υψηλά στάνταρ του ονόματος και της ιστορίας του σχήματος. Συνθέσεις γεμάτες από μελωδίες, όμορφα refrain που άλλοτε έχουν μια αμιγώς hard rock προσέγγιση όπως τα ''Best years'', ''Can you hear the wind blow'', ''Good to be bad'', ''All for love'', ''Lay down your love'' και άλλοτε μια πιο κλασική blues rock δομή, ''Call on me'', ''A fool in love''. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο Coverdale ανέκαθεν είχε μια ροπή προς την πιο κλασική πλευρά του rock γενικά. Φυσικά, δεν λείπουν και οι πολύ όμορφες μπαλάντες που πάντα πρόσφεραν απλόχερα οι WHITESNAKE με τα ''All I want all I need'' και '' 'Till the end of time'' να ξεχωρίζουν. 

Μιλώντας τώρα για τον David, μπορεί να τον βρίσκουμε εδώ να είναι εμφανώς πιο βραχνό και χωρίς τα πολύ ψηλά ξεσπάσματα του, τα χρόνια περνάν για όλους άλλωστε δεν μπορεί να αλλάξει αυτό, όμως εξακολουθεί να είναι η κλασική φωνή που έχει γράψει ιστορία. Έτσι δεν λείπει επ' ουδενί η αισθαντικότητα, το πάθος και η ρομαντικότητα που εξέπεμπε ανέκαθεν η φωνή του, δείχνοντας πως ακόμα έχει την άνεση να σαγηνεύει  τον ακροατή. 

Οι κιθάρες των Aldrich και Beach είναι αυτές που τον συνοδεύουν με τον καλύτερο τρόπο και κλέβουν την παράσταση όπως προαναφέραμε, όντας ένα καλοδουλεμένο δίδυμο με solos και δισολίες που σε μαγεύουν, σκληρές και γλυκές, ανάλογα με το τι απαιτεί η στιγμή και το κομμάτι. 

Από εκεί και πέρα το rhythm section είναι άψογο με δυο πολύ ικανούς και έμπειρους μουσικούς, τους Uriah Duffy στο μπάσο και Chris Frazier στα τύμπανα,  που έχουν δώσει τα διαπιστευτήρια τους τόσο εντός της rock και της metal, όσο και σε άλλα είδη μουσικής, δεν παραλείπουν δε να δίνουν το στίγμα τους όταν χρειάζεται μέσα στα κομμάτια. 

Τέλος ο Timothy Drury μπορεί να μην έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, όμως ντύνει και γεμίζει άψογα με τα πλήκτρα του κομμάτια. Η παραγωγή των Coverdale, Aldrich, Mclntyre είναι απλά εξαιρετική με τα πάντα να είναι τοποθετημένα σωστά και στον σημείο που πρέπει. Το ''Good to be bad'' εκτός του ότι είναι δίσκος που δίκαια φέρει το όνομα των WHITESNAKE ήταν και ένα πολύ δυνατό comeback στις στούντιο δουλειές για την μπάντα επαναφέροντας την ενεργά στον μουσικό χάρτη και πάλι. Άλλωστε μπήκε στην δεκάδα σχεδόν στα περισσότερα ευρωπαϊκά chart , ενώ σκαρφάλωσε στην όγδοη θέση του Top Independent Albums της Αμερικής αλλά και στο 62 του Billboard 200. Ακολουθήθηκε δε από το εξίσου πολύ καλό ''Forevermore'' που κυκλοφόρησε τρία χρόνια αργότερα.

 

Did you know that:
-   Εκτός από την είσοδο του σε πολλά chart παγκοσμίως το ''Good to be bad'' κέρδισε το τίτλο ''Album of the Year'' στα Classic Rock Award αλλά και τον τίτλο ''Best album of the year'' στο The Dinosaur Rock Guitar forum.
-   Η περιοδεία που ακολούθησε το άλμπουμ και συμπεριλάμβανε επτά κομμάτια στο setlist της, ήταν άκρως επιτυχημένη και διήρκεσε πάνω από ένα χρόνο.
-   Σε δυο εμφανίσεις από την συγκεκριμένη περιοδεία συμμετείχε σαν guest και ο πρώην κιθαρίστας της μπάντας Adrian Vandenberg.

 

Παναγιώτης "The Unknown Force" Γιώτας 

Σχόλια

Άλλα άρθρα του συντάκτη

Διαβάστε επίσης

A Day to Remember... 14/3 [EXTREME]

14 Μαρτίου, 2019 - 09:30 Παναγιώτης Γιώτας

    OΝΟΜΑ ALBUM: ''Extreme'' - EXTREME ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1989 ΕΤΑΙΡΙΑ: A&M Records ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Mack - EXTREME ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Lead Φωνητικά και δεύτερα φωνητικά – Gary...

[περισσότερα]

A Day To Remember… 9/3 [ROTTING CHRIST]

9 Μαρτίου, 2019 - 12:00 Γιάννης Σαββίδης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Sleep of the angels” - ROTTING CHRIST ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1999 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Century Media  ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Alexandre “Xy” Locher ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνή, κιθάρα - Σάκης Τόλης Drums -...

[περισσότερα]

A Day To Remember… 6/3 [DREAM THEATER]

6 Μαρτίου, 2019 - 12:15 Σάκης Φράγκος

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “When dream and day unite” – DREAM THEATER ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1989 ΕΤΑΙΡΙΑ: Mechanic ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Terry Date, Steve Sinclair, DREAM THEATER ΣΥΝΘΕΣΗ: Charlie Dominici –...

[περισσότερα]

A Day To Remember… 6/3 [SAMAEL]

6 Μαρτίου, 2019 - 08:00 Άγγελος Κατσούρας

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Above” - SAMAEL ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2009 ΕΤΑΙΡΙΑ: Nuclear Blast ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Xy ΣΥΝΘΕΣΗ: Vorphalack – φωνητικά, κιθάρες, στίχοι Xytraguptor – τύμπανα, πλήκτρα Makro – κιθάρες...

[περισσότερα]

A Day To Remember… 5/3 [MARDUK]

5 Μαρτίου, 2019 - 20:45 Γιάννης Σαββίδης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Panzer division marduk” – MARDUK  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1999 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Osmose Productions ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Peter Tagtgren  ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά - Erik “Legion” Hagsteldt...

[περισσότερα]