A Day To Remember... 22/2 [STORMWARRIOR]

22 Φεβρουαρίου, 2018 - 12:30

 

 

ΟΝΟΜΑ ALBUM: ''Heading northe'' – STORMWARRIOR
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2008
ΕΤΑΙΡΙΑ: Dockyard 1 Records
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Jonas Ramcke
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά/Κιθάρες – Jonas Ramcke
Κιθάρες – Alex Guth
Μπάσο – Yenz Leonhardt
Τύμπανα – Falko Reshoft

Οι STORMWARRIOR είναι μια από τις καλύτερες μπάντες που μπορεί κανείς να βρει ανάμεσα σε αυτές που αναβιώνουν ηχητικά το παρελθόν του speed/power ήχου και ειδικά της λεγόμενης Γερμανικής σχολής. Σίγουρα μπορεί κάποιες φορές να θεωρηθεί ότι αντιγράφουν, αλλά εντάξει αν το σκεφτεί κανείς λογικότερα, παρθενογέννεση αποκλείεται πλέον να υπάρξει, οπότε όταν αυτό γίνεται με ωραίο τρόπο, εμπνευσμένο και πάνω από όλα με σεβασμό τότε μόνο ένα μπράβο αξίζει να πει κάποιος. Ας μην χρονοτριβούμε όμως και ας περάσουμε στο κυρίως μενού που έχει να κάνει με το τρίτο δισκογραφικό πόνημα των Γερμανών, με τίτλο ''Heading northe'' που κλείνει 10 χρόνια ζωής. 

Η μπάντα στην ουσία επανέρχεται μετά από τέσσερα χρόνια δισκογραφικής απραξίας, αλλά με πολλή εμπειρία που έχει φορτώσει από τις πολλές live εμφανίσεις που έχει κάνει σε αυτό το διάστημα. Μέσα σε αυτήν την τετραετία θα υπάρξουν και δυο νέες προσθήκες στο line up της, όπου στις τάξεις της θα προσχωρήσουν ο κιθαρίστας Alex Guth και ο μπασίστας Yenz Leonhardt με το αρκετά πλούσιο βιογραφικό του να περιλαμβάνει σχήματα όπως οι IRON SAVIOR, SAVAGE CIRCUS κ.α. Επίσης στο ''Heading northe'' πέραν του ότι μοιάζει σαν ένα reboot στην καριέρα της μπάντας γίνεται στην πραγματικότητα και ο απογαλακτισμός τους από τον άνθρωπο που τους βοήθησε τα μέγιστα από το ξεκίνημα τους και που αποτελεί μέχρι και σήμερα την βασική επιρροή τους, του ηγέτη Jonas Ramcke και κατ' επέκταση του σχήματος, του μεγάλου Kai Hansen ο οποίος είναι και η πρώτη φορά που δεν μετέχει σαν μουσικός ή παραγωγός σε άλμπουμ τους. Ηχητικά το άλμπουμ δεν ξεφεύγει  από αυτό που οι STORMWARRIOR είχαν προσφέρει ως εκείνη την στιγμή, ίσως οι κάπως αυξημένες στιγμές σε mid tempo μονοπάτια να είναι το μοναδικό που μπορεί να βρει κάποιος σαν ας πούμε καινούργιο στοιχείο, αλλά όχι σε βαθμό που να πει κανείς ότι αλλάζει τρομερά κάτι στον ήχο της μπάντας. 

Έτσι αυτό που θα βρει κανείς εδώ είναι ένα εξαιρετικά δοσμένο, αγνό, ξερό και ανόθευτο speed/power της δεκαετίας του ‘80 με τους HELLOWEEN της εποχής Hansen, τους GAMMA RAY, τους πρώιμους RUNNING WILD και BLIND GUARDIAN να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο στον καμβά της μπάντας και σε αυτό το άλμπουμ. Το αποτέλεσμα που προκύπτει μέσα από τις έντεκα μαζί με τα δυο instrumental στην εισαγωγή και το κλείσιμο του δίσκου είναι εξαιρετικό. Προσφέροντας υπέροχες συνθέσεις που εύκολα θα μπορούσαν να σταθούν δίπλα στους μεγάλους του είδους που αναφέραμε, όπως το ομώνυμο ''Heading northe'', ''Iron gods'', ''The revenge of Asa Lande'', ''Remember the oathe'', ''Lion of the north'' και ''Into the battle''. 

Η επιθετικότητα και το γρέζι της φωνής του ηγέτη τους Jonas Ramcke, κάτι μεταξύ πρώιμης περιόδου Kai Hansen και Hansi Kursch είναι ένα στοιχείο που ξεχωρίζει και είναι σήμα κατατεθέν της μπάντας. Απ’ την άλλη το δίδυμο που συντελεί στις κιθάρες με τον Alex Guth δείχνει πως λειτουργεί άψογα, με τις δισολίες τους και τα δαιμονισμένα κατά κύριο λόγο solos τους να είναι άψογα, εμπνευσμένα και ευκολομνημόνευτα στον ακροατή. Όσο για το rhythm section είναι όπως ακριβώς πρέπει να είναι σε μια μπάντα που κινείται σε αυτό το στυλ δηλαδή βράχος. Τέλος, τόσο ο ντράμερ, για τελευταία φορά σε άλμπουμ της μπάντας, Falko Reshoft όσο και ο έμπειρος μπασίστας Yenz Leonhardt πέραν της άψογης συνεργασίας τους έχουν και ο καθένας τις στιγμές τους μέσα στο άλμπουμ δείχνοντας έτσι και τις ικανότητες τους. 

Αν κάτι μπορεί να ειπωθεί ως αδύναμο στοιχείο στην συγκεκριμένη δουλειά είναι μόνον οι στίχοι, κυρίως λόγω του ότι χαρακτηρίζονται ως αρκετά απλοί και τετριμμένοι μιας και η θεματολογία τους που έχει να κάνει με Vikings, ταξίδια και μάχες θα μπορούσε να αποδοθεί με πολύ περισσότερο ενδιαφέροντα τρόπο, όπως έχουν πράξει άλλοι συνάδελφοι τους. Όμως νομίζω ότι αυτό μπορεί να το ξεπεράσει κανείς εύκολα αφού οι γέφυρες όπου υπάρχουν και τα ρεφραίν λειτουργούν προς όφελος, έστω και αν βρει κάποιος αδύναμους τους στίχους. 

Η παραγωγή του άλμπουμ είναι δια χειρός του αρχηγού Jonas Ramcke και είναι πεντακάθαρη, με όλα τα όργανα να ηχούν ξεκάθαρα στο αυτί βοηθώντας στο τελικό αποτέλεσμα . Για πολλούς το ''Heading northe'' θεωρείται ως το καλύτερο άλμπουμ των STORMWARRIOR ενώ για κάποιους πιο ενθουσιώδεις θεωρείται κάτι σαν το ''Walls of Jericho'' των 00's. Προσωπικά θα πω ότι διαφωνώ και με τα δυο, δεν μπορώ όμως να αρνηθώ το γεγονός πως το άλμπουμ αυτό είναι σίγουρα ένα από τα καλύτερα που κυκλοφόρησαν στο χώρο του  speed/power στην δεκαετία των 00's αλλά και πως μέσω αυτού δόθηκε στην μπάντα η ώθηση που έψαχνε να διευρύνει την βάση των οπαδών της και το όνομα της στο χώρο του metal. Όσοι γουστάρετε τον συγκεκριμένο ήχο και δεν γνωρίζετε την μπάντα ή το άλμπουμ απλά πατήστε το play και είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα χάσετε.
 
Did you know that:
-  Η μίξη του άλμπουμ είναι από τον ηγέτη των IRON SAVIOR, Piet Sielck, ενώ το mastering έχει γίνει από τον Tommy Hansen που είχε δουλέψει από την καρέκλα του παραγωγού και όχι μόνο με τους HELLOWEEN τόσο στην μαγική πρώτη εποχή τους όσο και στα πρώτα χρόνια της εποχής Deris, ενώ μεταξύ άλλων έχει δουλέψει και με μπάντες όπως οι PRETTY MAIDS, JORN, HEAVENS GATE κ.α.
-  Το όμορφο εξώφυλλο είναι δια χειρός του Uwe Karczewski που ήταν υπεύθυνος για τον σχεδιασμό στα εξώφυλλα των HELLOWEEN μέχρι και το ''Keepeer of the seven keys part II'' όπως και για το logo των IRON SAVIOR.

 

Παναγιώτης "The Unknown Force" Γιώτας 

 

Από κάτω, μπορείτε να διαβάσετε την συνέντευξη που είχε κάνει ο Γρηγόρης Μπαξεβανίδης με τον Lars Ramcke καθώς και την παρουσίασή του σ' εκείνον το δίσκο στο έντυπο Rock Hard, όπως πάντα με φωτογραφίες εποχής.

STORMWARRIOR (Interview with Lars Ramcke)
“Odinn’s warriors” 

Η πρώτη μου επικοινωνία με τον Lars Ramcke (κιθάρα/φωνή) ήταν μετά την κυκλοφορία του “Northern rage”, όπου και είχα συγκλονιστεί από την συνθετική ωριμότητα της μπάντας που ηγούταν… Οι STORMWARRIOR για τους μυημένους στο Ευρωπαϊκό epic/power ανέκαθεν αποτελούσαν σανίδα σωτηρίας, όαση στην έρημο που πολλές φορές κάλυπτε το ιδίωμα! Το ολοκαίνουργιο τους άλμπουμ “Heading northe” έχει θρονιαστεί για τα καλά στο στερεοφωνικό μας και πιστοποιεί πως το Γερμανικό κουαρτέτο στέκεται ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ στην κορυφή του ασυμβίβαστου metal ήχου! Spikes and leather!

Επιστροφή μετά από σχεδόν 3 ½ χρόνια απουσίας για τους STORMWARRIOR με ένα ακόμα εξαιρετικό άλμπουμ! Πριν προχωρήσουμε στις ερωτήσεις για το “Heading northe” θα ήθελα να μου πεις τι συνέβη και αποχώρησε ο μπασίστας σας Jussi από το συγκρότημα…
Σ’ ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Ο Jussi έφυγε κατά βάση λόγω σπουδών που τον απορροφούσαν από την ενασχόληση του με την μπάντα... Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε ανάμεσα στο “Northern rage” και το “Heading northe” δεν συνέβη κάτι συνταρακτικό, πέρα από κάποια live και μία μικρή περιοδεία. Υπήρχε όμως ο σχεδιασμός για το καινούργιο άλμπουμ, κλείσιμο συναυλιών και άλλες μικρότερες δραστηριότητες που όμως θεωρούσε ότι του αποσπούσαν την προσοχή. Αποφασίσαμε λοιπόν από κοινού να χωρίσουν οι δρόμοι μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουμε προβλήματα μεταξύ μας ή ότι δεν παραμένουμε φίλοι...

Έτσι λοιπόν “οδεύετε βόρεια” (“Heading northe”) όπως υποδηλώνει και ο τίτλος του τρίτου σας ολοκληρωμένου CD… Οι πρώτες σας εντυπώσεις σας γι’ αυτό;
Κατά την γνώμη μου πρόκειται για την καλύτερη μας κυκλοφορία μέχρι στιγμής και ελπίζω πως με μία καλή προώθηση εκ μέρους της καινούργιας μας εταιρίας, θα κάνουμε ένα βήμα παραπάνω όσον αφορά το μέγεθος αλλά και την φήμη της μπάντας…

Γιατί διακόψατε την συνεργασία με την Remedy; Γνωρίζεις ότι κανένα από τα προηγούμενα άλμπουμ σας δεν είχε την στοιχειώδη διανομή σε αρκετές χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας;
Το γνωρίζω πολύ καλά και δυστυχώς τα προβλήματα δεν περιορίστηκαν μόνο στην χώρα σας... Η προηγούμενη εταιρία μας δεν είχε την δύναμη να μας προωθήσει εκτός Γερμανίας, ενώ ακόμα κι εδώ τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν καλύτερα. Έτσι λοιπόν μιλήσαμε μαζί τους και κάναμε μία συμφωνία που συμφέρει και τις δυο πλευρές. Το αναμενόμενο DVD μας “Live at Wacken” θα κυκλοφορήσει από την Remedy Records αλλά ταυτόχρονα ήμασταν ελεύθεροι να υπογράψουμε με άλλη εταιρία για το τρίτο μας άλμπουμ.

Και πώς επιτεύχθηκε η συνεργασία με την Dockyard1; Απολαμβάνετε της πλήρους υποστήριξης της; 
Τα παιδιά που είναι στην Dockyard 1 παλαιότερα δούλευαν στην Noise και την Sanctuary και γνωριστήκαμε μέσω του management μας και των GΑΜΜΑ.RAY. Εκείνη την περίοδο όμως δεν υπήρχε ανάγκη να ψάξουμε για νέα εταιρεία. Θεωρώ πως υπάρχει καλή χημεία μεταξύ μας και η πείρα τους θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη στους STORMWARRIOR ώστε να κάνουν μεγαλύτερα βήματα στην καριέρα τους, κυρίως εκτός Γερμανίας. Φυσικά έχουμε καλύτερο promotion από ποτέ άλλοτε και θα ήμουν ψεύτης αν ισχυριζόμουν πως δεν κάνουν σπουδαία δουλειά για εμάς!

Πάντως Lars όσο περισσότερο ακούω το “Heading northe” τόσο πιο πολύ διαπιστώνω ότι έχετε δώσει στην μουσική σας μία μελωδικότερη προσέγγιση ειδικότερα όσον αφορά τα φωνητικά σου… Ήταν φυσιολογικό επακόλουθο για την μπάντα αυτή η “μεταμόρφωση”;
Έτσι νομίζω... Θέλαμε να κάνουμε λίγο πιο πιασάρικο τον ήχο μας χωρίς όμως να γίνει πολύ soft. Δουλέψαμε περισσότερα πάνω στα κιθαριστικά μέρη και φυσικά στις γραμμές των φωνητικών. Με τον καινούργιο μας μπασίστα Yenz, που παρεμπιπτόντως διαθέτει εξαιρετική φωνή, δοκιμάσαμε κάτι διαφορετικό στα δεύτερα φωνητικά ώστε το τελικό αποτέλεσμα να ηχεί πιο δελεαστικό και πλήρες. Σε γενικές γραμμές πάντως θα έλεγα πως αυτή η δουλειά μας φανερώνει πως εξελιχθήκαμε τόσο ως συνθέτες όσο και ως μουσικοί…

Δεν χωράει την παραμικρή αμφιβολία πως το ακατέργαστο ύφος του παρελθόντος δίχως ν’ απουσιάζει, φαίνεται να έχει δώσει αρκετό χώρο σε πιο mid tempo κομμάτια που παραπέμπουν αισθητά στην θρυλική περίοδο των MANOWAR…
Οι MANOWAR αποτελούσαν ανέκαθεν μεγάλη επιρροή για εμάς, απλώς στα πρώτα άλμπουμ μας ήταν δύσκολο να προσαρμόσουμε τον ήχο τους στην μουσική μας. Αυτή την φορά θέλαμε να διευρύνουμε το μουσικό μας πεδίο και να προσθέσουμε κάποια επιπλέον επικά στοιχεία. Εκτός από τους MANOWAR θα ήθελα να αναφέρω ότι υπάρχουν και επιδράσεις από BATHORY αλλά και JUDAS PRIEST, που όλες μαζί συνιστούν ένα αποτέλεσμα που μας ικανοποιεί στο έπακρο!

Και τι πούμε για την βελτιωμένη παρασάγγας παραγωγή αλλά και το ταξιδιάρικο cover art work που –ας μου επιτραπεί ο χαρακτηρισμός- τοποθετούν το “Heading northe” ένα σκαλί ψηλότερα από τους προκατόχους του…
Θα το θεωρούσα λογικό, αφού τα 2 πρώτα άλμπουμ βασίστηκαν κατά κύριο λόγο στις γνώσεις του Kai Hansen στο θέμα της παραγωγής… Στην πορεία πήρα κάποια μαθήματα ως μηχανικός ήχου, φτιάξαμε τo δικό μας Thunderhall studio στο Αμβούργο και ηχογραφήσαμε δίχως την βοήθεια κάποιου άλλου, ασχέτως αν μας πήρε περισσότερο χρόνο. Το τελικό αποτέλεσμα μετράει όμως... Η μίξη έγινε από τον Piet Sielck (IRON SAVIOR, SAVAGE CIRCUS) στα Powerhouse studios και το mastering επιμελήθηκε ο Tommy Hansen στην Δανία (Jailhouse studio). Το artwork έκανε όπως πάντα ο Uwe Karczewski και πιστεύω πως πρόκειται για την κορυφαία του δημιουργία μέχρι στιγμής!

Η Σκανδιναβική μυθολογία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της στιχουργικής υπόστασης των συνθέσεων σας, είναι γεγονός όμως πως αρκετοί μουσικοί προσπαθούν να την καπηλευτούν προκειμένου να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των οπαδών… Τι αντιπροσωπεύουν για τους STORMWARRIOR οι Vikings, τα πολεμικά drakkar και οι ένδοξες ιστορίες τους;
Ζούμε στο βορειότερο μέρος της Γερμανίας που κάποτε ανήκε στην Δανία. Αν και με το πέρασμα των χρόνων κάποια πράγματα όπως ο πνευματισμός και η κουλτούρα κινδύνεψαν να χαθούν, οι ρίζες τους υπάρχουν ακόμα. Η ιστορία δεν σβήνεται εύκολα και οι άνθρωποι βιώνουν την ζωή όπως οι Vikings των χρόνων της παντοκρατορίας τους. Είναι κομμάτι του τρόπου ζωής των προγόνων μας και εκτός των άλλων όλες αυτές οι ιστορίες με τις μάχες, τους βασιλιάδες και τους αρχαίους θεούς είναι τόσο συναρπαστικά, που νιώθω την ανάγκη να τα συμπεριλάβω στην μουσική μας. 

Έχoντας παίξει σε μεγάλα festival όπως Wacken Open Air, Bloodstock, Earthshaker μεταξύ άλλων, θεωρώ πως για το επίπεδο που βρισκόσασταν μέχρι και το “Heading northe” λειτούργησαν ευεργετικά για την μπάντα, βάζοντας ταυτόχρονα γερή παρακαταθήκη για το μέλλον… Ποιά εμφάνιση θεωρείς την πιο πετυχημένη και τι μας επιφυλάσσει το μέλλον; 
Αν λάβεις υπ’ όψιν την πολυπληθή παρουσία του κοινού την χρονική στιγμή που βρισκόμασταν επί σκηνής (περίπου 20.000), τότε το περσινό Wacken ήταν η κορυφαία εμπειρία! Το νέο άλμπουμ, θα κυκλοφορήσει τέλη Φεβρουαρίου (η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στις αρχές του ιδίου μήνα) στην Ευρώπη, δεν γνωρίζω ωστόσο ακριβή ημερομηνία για Αμερική, Βραζιλία, Κίνα, Ιαπωνία κλπ. Εκτός από το Up The Hammers, θα παίξουμε με τους MANOWAR στο Magic Circle Festival, κατά πάσα πιθανότητα στο Sweden Rock και σε κάποιο festival στην Σλοβενία. Θ’ ακολουθήσουν κάποιες μεμονωμένες συναυλίες στην Γερμανία, υποθέτω όμως πως μετά την παγκόσμια κυκλοφορία του άλμπουμ θα προστεθούν από την εταιρεία μας ακόμα περισσότερες ημερομηνίες…

Μιλώντας για live, δεν είναι και ιδιαίτερα συνηθισμένο για μία Underground μπάντα να κυκλοφορεί ένα τέτοιο άλμπουμ μετά από δύο μόλις studio δουλειές… Φαίνεται πως το “At foreign shores” ήταν η εξαίρεση του κανόνα… Τι θυμάσαι από την περίοδο των shows σας στην Ιαπωνία;
Ήταν η πρώτη μας τουρνέ ως support στους GΑΜΜΑ RAY (εποχής “Majestic”) και ο τρόπος που μας υποδέχτηκαν οι οπαδοί ήταν ανέλπιστα θερμός! Ήταν η σπουδαιότερη εμπειρία μας μέχρι τότε και γι’ αυτό θελήσαμε να ηχογραφήσουμε το συγκεκριμένο live. Θα συμφωνήσω πάντως μαζί σου πως ήταν πολύ νωρίς για ένα τέτοιο εγχείρημα, λειτουργήσαμε όμως με βάση το συναίσθημα αλλά και τους φίλους μας ώστε να θυμόμαστε παντοτινά τις αλησμόνητες στιγμές που εκτυλίχθηκαν στην παρθενική μας περιοδεία…

Ξέρεις Lars δεν είναι και λίγοι οι κακόβουλοι που επιμένουν πως η επιτυχία σας οφείλεται στις πολύ φιλικές σχέσεις που έχετε με τον Kai Hansen… Είμαι περίεργος να δω τι θα σκαρφιστούν τώρα που στο “Heading northe” δεν συμμετέχει πουθενά…
(γέλια) Έχεις απόλυτο δίκιο… Κοίταξε να δεις… Είμαστε μεγάλοι οπαδοί της πρώιμης περιόδου των HELLOWEEN όταν βρίσκονταν ο Kai πίσω από το μικρόφωνο και από την στιγμή που και ο ίδιος λατρεύει το “Walls of Jericho” ήταν φυσιολογικό να τον προσκαλέσουμε σε κάποια από τα shows μας! Να φανταστείς όταν τελείωσε η πρώτη μας συναυλία μαζί του, μας ρώτησε πότε θα το επαναλάβουμε… Ποιός θα μπορούσε να αρνηθεί στον μουσικό που ουσιαστικά επηρέασε το ύφος του τέτοια πρόταση; Τέλος πάντων… Μάθαμε πολλά από την συνεργασία μας, του είμαστε ευγνώμονες για ότι έχει προσφέρει στους STORMWARRIOR αλλά είναι τουλάχιστον αστείο να θεωρούν κάποιοι πως δεν θα κάναμε απολύτως τίποτα δίχως την συνδρομή του… Νομίζω πως το “Heading northe” είναι η καλύτερη απάντηση προς όλους αυτούς…

Μιλώντας για HELLOWEEN, αν σου ζητούσα να βάλεις σε μία ζυγαριά το πρόσφατο άλμπουμ αυτών και των GAMMA RAY ποιο θα υπερτερούσε;
Θα είμαι λιτός και περιεκτικός… Νομίζω πως κάθε νέος οπαδός πρέπει να αγοράσει πρωτίστως το “Walls of Jericho” και μετά όλα τ’ άλλα... Όσον αφορά την συνθετική προσέγγιση των δύο συγκροτημάτων, προσωπικά τάσσομαι υπέρ αυτής των GAMMA RAY…

Θα μου επιτρέψεις να έχω διαφορετική άποψη αλλά ας μην μείνουμε σ’ αυτό… Να μεταφερθούμε λίγο στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν και συγκεκριμένα στις πρώιμες ηχογραφήσεις της μπάντας; Νιώθεις δικαιωμένος που πέρα από κάποιες αρνητικές κριτικές δεν το βάλατε κάτω και κυνηγήσατε το δικαίωμα στο όνειρο σας;
Απόλυτα! Όταν ξεκινήσαμε δεν γνωρίζαμε τίποτα από συνθήκες ηχογράφησης, δεν μας ενδιέφερε για τις ενορχηστρώσεις των κομματιών μας… Το μοναδικό πράγμα που θέλαμε ήταν να παίξουμε heavy metal γιατί αυτό ήταν στο αίμα μας! Παρ’ όλες τις δυσκολίες και τις αλλαγές μελών δεν το βάλαμε κάτω. Ίσα-ίσα που γίναμε δυνατότεροι και πιο δεμένοι σαν μπάντα. Όλα αυτά σε συνδυασμό με σκληρή δουλειά και την βοήθεια του Kai μας έκαναν να ωριμάσουμε σαν μουσικοί και να φτάσουμε στο επίπεδο που βρισκόμαστε σήμερα... “Έτοιμοι να κατακτήσουμε τον κόσμο” που λέει και μια ψυχή… (γέλια)

Το πιστεύω και το εύχομαι ολόψυχα! Η ειρωνεία πάντως είναι πως αυτό αποτελεί και το moto πολλών νεανικών Underground συγκροτημάτων που ονειρεύονται μεγαλεία και δόξα δίχως να υπολογίζουν πως η επιτυχία μπορεί και να μην τους χτυπήσει ποτέ την πόρτα…
Είναι πολύ δύσκολο για τις μικρές μπάντες, ειδικά όταν δεν έχουν την υποστήριξη κάποιας καλής δισκογραφικής εταιρίας. Για να κερδίσουν την προσοχή του κόσμου πρέπει να παρουσιαστούν σε κάποιο μεγάλο περιοδικό, λόγω έλλειψης χρημάτων όμως δεν έχουν την δυνατότητα να το πράξουν. Άλλος ένας λόγος είναι η ύπαρξη μεγάλου αριθμού συγκροτημάτων με αποτέλεσμα οι εταιρείες πολλές φορές να μην είναι σε θέση να ξεχωρίσουν ποιό είναι που αξίζει πραγματικά την προσοχή της και ποιό όχι… Ότι λάμπει δεν είναι πάντα χρυσός και η αλήθεια είναι ότι στην πιάτσα θα βρεις πολλά σχήματα με συμβόλαιο που κινούνται στην μετριότητα και άλλα πάλι που αγωνίζονται να το αποκτήσουν και ποιοτικά είναι κατά πολύ ανώτερα των προηγούμενων…

Πριν ανανεώσουμε το ραντεβού μας για το Up the hammers festival τον Απρίλιο, σου εκφράζω για μια ακόμα φορά τα συγχαρητήρια μου για το “Heading northe” και ολοκληρώνοντας την συζήτηση μας θα σου ζητήσω να στείλεις ένα μήνυμα στους αναγνώστες του ROCK HARD…
Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως ανυπομονούμε να έρθουμε στην Ελλάδα! Έχω την αίσθηση πως το set list θα βασιστεί κατά κύριο λόγο στο τελευταίο άλμπουμ αν και δεν θα λείψουν και κάποια παλαιότερα κομμάτια... Θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας και πιστεύω πως θα ικανοποιήσουμε τις προσδοκίες όλων όσων μας τιμήσουν με την παρουσία τους! Σ’ ευχαριστώ πολύ για την υποστήριξη και την συνέντευξη καθώς και όλους τους φίλους μας στην Ελλάδα. Ελπίζω να σας αρέσει το “Heading northe” και θα τα πούμε στο Up The Hammers! Rock hard, Ride free…! 
Γρηγόρης Μπαξεβανίδης

 

STORMWARRIOR – “Heading northe” (Dockyard 1)
Ζούμε σε μια εποχή όπου το συναίσθημα καταστρατηγείται προς όφελος της ανηλεούς αναζήτησης της υπέρτατης τεχνικής… Ο λυρισμός δεινοπαθεί στα χέρια μουσικών που αδυνατούν να κατανοήσουν πως τα απλά πράγματα είναι σε τελική ανάλυση αυτά που κάνουν τη ζωή μας λιγότερο πολύπλοκη και προπαντός ομορφότερη! Και όλα αυτά υπό το βάρος των εξελίξεων στο σύγχρονο μεταλλικό γίγνεσθαι που προκρίνει προτάσεις δίχως σοβαρό λόγο ύπαρξης… Μπάντες όπως οι STORMWARRIOR τείνουν να εξελιχθούν ο χειρότερος εφιάλτης τους… Και διερωτώνται οι έχοντες το γενικό πρόσταγμα: Οποία πρωτοτυπία εν έτη 2008 για μια παρέα μουσικών που στιχουργικά μας ταξιδεύουν στις παγωμένες θάλασσες του Σκανδιναβικού βορρά και μουσικά αποτείουν σπονδές στην πρώιμη περίοδο των HELLOWEEN, με ολίγη από RUNNING WILD και MANOWAR στα πιο mid tempo σημεία τους… Ποιος ο ρόλος, η νουθεσία και η ύπαρξή τους σήμερα όταν τα χαρτιά της τράπουλας έχουν ήδη μοιραστεί στους παίχτες και δεν περισσεύει ούτε ένα ψίχουλο για όσους εξυμνούν την πραγματική υπόσταση του h.m.; Κάποιοι χαρακτηρίζουν συγκροτήματα όπως τους Γερμανούς ως αναχρονιστικά, με το στοιχείο της γραφικότητας να ξεχωρίζει από μίλια μακριά... Ελάχιστοι όμως αναγνωρίζουν το αναφαίρετο δικαίωμά τους να μεταλαμπαδεύουν τον ήχο των 80’s, που όλοι λίγο πολύ αγαπήσαμε, στις νεότερες γενιές. To επικό heavy metal που ευαγγελίζονται οι STORMWARRIOR δεν βασίζεται στην παρελθοντολαγνεία, δεν μένει ερμητικά κλεισμένο στο καβούκι του. Κι ας αποτελούν κομμάτι του Underground που αρνείται πεισματικά να γίνει αρεστό στις μάζες... Είναι ατίθασο, αγέρωχο, καλοπαιγμένο, λυρικό, προσεκτικά δομημένο, ενώ ενορχηστρωτικά και εκτελεστικά αγγίζει το τέλειο... Το “Heading northe” είναι ένα άλμπουμ εμφανώς πιο δουλεμένο, πιο πλούσιο ηχητικά από τους προκατόχους του, χωρίς αυτό να σημαίνει κατ’ ανάγκη πως τα “Stormwarrior”, “Northern rage” υστερούσαν κάπου. Τουναντίον μάλιστα... Εκεί δόθηκαν τα πρώτα διαπιστευτήρια, χτίστηκαν τα γερά θεμέλια που επέτρεψαν στο σχήμα να κερδίσει πολλούς φανατικούς φίλους συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας. Γνωρίζουν πως δεν ανήκουν στην ελίτ κάστα των σύγχρονων δανδήδων του metal, νιώθουν πρωτίστως οπαδοί και δευτερευόντως μουσικοί και ίσως εκεί να κρύβεται το μυστικό που εδώ και μια δεκαετία πράττουν αυτό που επιτάσσει η συνείδησή τους! Το παρθενικό αριστούργημα για τη χρονιά που μόλις ανέτειλλε, το ιδανικό soundtrack για κάθε συνειδητοποιημένο οπαδό του epic metal! 

9 / 10

Γρηγόρης Μπαξεβανίδης

 

 

 

 

 

 

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

A Day To Remember… 15/4 [W.A.S.P.]

15 Απριλίου, 2019 - 12:15 Ντίνος Γανίτης

ΟΝΟΜΑ ALBUM: “The headless children” – W.A.S.P. ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1989 ΕΤΑΙΡΙΑ: Capitol ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Blackie Lawless ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Φωνητικά, κιθάρα  – Blackie Lawless...

[περισσότερα]

A Day To Remember… 13/4 [THIN LIZZY]

13 Απριλίου, 2019 - 17:15 Παναγιώτης Γιώτας

ΟΝΟΜΑ ALBUM: ''Black rose: A rock legend'' – THIN LIZZY ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1979 ΕΤΑΙΡΙΑ: Vertigo, Mercury, Warner Bros. ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Tony Visconti – THIN LIZZY ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά,...

[περισσότερα]

A Day To Remember… 10/4 [THE CULT]

10 Απριλίου, 2019 - 18:30 Γιάννης Σαββίδης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Sonic temple” - THE CULT  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1989 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Beggars Banquet/Sire records ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Bob Rock ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά, κρουστά - Ian Astbury Κιθάρα - Billy...

[περισσότερα]

A Day To Remember… 6/4 [GOD DETHRONED]

6 Απριλίου, 2019 - 20:00 Άγγελος Κατσούρας

ΑΛΜΠΟΥΜ:  “Bloody blasphemy – GOD DETHRONED ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1999 ΕΤΑΙΡΙΑ: Metal Blade Records ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Berthus Westerhuys ΣΥΝΘΕΣΗ: Henri Sattler – Φωνητικά, κιθάρες Jens Van Der Valk...

[περισσότερα]

A Day To Remember… 1/4 [BLACK SABBATH]

1 Απριλίου, 2019 - 14:45 Άγγελος Κατσούρας

ΑΛΜΠΟΥΜ:  “Headless cross” – BLACK SABBATH ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1989 ΕΤΑΙΡΙΑ: I.R.S. ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Tony Iommi, Cozy Powell ΣΥΝΘΕΣΗ: Tony Iommi – κιθάρες Tony Martin – φωνητικά Cozy Powell –...

[περισσότερα]