A Day to remember... 23/5 [COMMUNIC]

23 Μαίου, 2016 - 16:45

Όνομα άλμπουμ: "Waves of visual decay" - COMMUNIC
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2006
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Nuclear Blast
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Jacob Hansen, COMMUNIC
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά, κιθάρα – Oddleif Stensland
Μπάσο – Erik Mortensen
Τύμπανα – Tor Atle Andersen

 

Σαν σήμερα, το 2006, οι Νορβηγοί COMMUNIC κυκλοφόρησαν το δεύτερο άλμπουμ τους, με τίτλο "Waves of visual decay", που διαδέχτηκε το εξαιρετικό ντεμπούτο τους, "Conspiracy in mind", το οποίο είχε κάνει θραύση και θεωρούνταν ως οι διάδοχοι των NEVERMORE. Πολύ καλές κριτικές, καλό tour που ακολούθησε, εμφανίσεις σε φεστιβάλ (όπου είχα τη χαρά να τους δω κιόλας), όλα έδειχναν ιδανικά. Το "Waves..." μάλιστα, ήταν ένας -αν μη τι άλλο- εξίσου καλός δίσκος με το προηγούμενο άλμπουμ, όμως κάτι δεν τους πήγε καλά στην πορεία... Οι επόμενοι δύο δίσκοι τους έδειξαν να εγκλωβίζουν το σχήμα στο συγκεκριμένο στυλ, δεν είχαν τις ευκαιρίες που χρειάστηκαν κι έχουμε 5 χρόνια να ακούσουμε νέα τους... Κάνοντας μία "ανασκαφή" στο αρχείο του έντυπου ROCK HARD, βρήκαμε την παρουσίαση που είχε κάνει στο δίσκο ο Γιάννης Παπαευθυμίου καθώς και τη συνέντευξη που είχε πραγματοποιηθεί. Διαβάστε τες!

Σάκης Φράγκος

COMMUNIC – “Waves of visual decay” (Nuclear Blast)

Όταν είχαμε ακούσει πέρσι το ντεμπούτο album των Νορβηγών COMMUNIC, ''Conspiracy in mind'', είχαμε παρατηρήσει δύο πράγματα:
Πρώτον, το γεγονός ότι αν και Ευρωπαϊκό power metal σχήμα οι επιρροές τους προέρχονταν από σχήματα που μεγαλούργησαν και καθιέρωσαν τον Αμερικάνικο power metal ήχο και δεύτερον η μουσική τους δεν είχε σχέση με αυτά που ακούμε από την σύγχρονη Ευρωπαϊκή metal σκηνή, με μια μικρή ένσταση στα φωνητικά που η χροιά τους και το γενικότερο σύνολο ''φέρνει'' περισσότερο από το κανονικό σε αυτά του μεγάλου Warrel Dane των NEVERMORE. Ίσως αυτό το τελευταίο σε μερικούς ακροατές να ήταν αποτρεπτικός παράγοντας και σημαντικό μέτρο σύγκρισης αλλά ακούγοντας το νέο δίσκο των COMMUNIC, πλέον δεν χωρά καμία αμφιβολία.
Το σχήμα ακολουθεί την βασική πορεία που χάραξε με το ντεμπούτο του και πλέον με σταθερά βήματα προόδου αναπτύσσει όλους τους τομείς της μουσικής του.
Οι συνθέσεις και αυτού του δίσκου δεν θα λέγαμε ότι είναι ευκολοχώνευτες, αφού στην μια ώρα διάρκειες του ''Waves of visual decay'' περιέχονται επτά συνθέσεις που πολλές ξεπερνούν τα επτά λεπτά σε διάρκεια. Αυτό που κάνουν οι COMMUNIC στην μουσική τους είναι αρκετά παράτολμο με βάση το εμπορικό σκέλος, αλλά ακούγοντας προσεκτικά τις συνθέσεις του δίσκου, η επιθετικότητα, η μελωδία, η τεχνική λεπτομέρεια, οι εναλλαγές συναισθημάτων και ήχων συνδυάζονται επιτυχημένα σε κάθε του σύνθεση, με αποτέλεσμα να κερδίζει ο ακροατής μια πλούσια γκάμα power metal ήχων και μουσικής, ήχων που τόσο βασανιστικά υποφέρουν τα τελευταία χρόνια στα χέρια μέτριων, άκομψων και ελλιπούς παιδείας μουσικών, φθάνοντας στο σημείο να τείνουν να εκλείψουν σχήματα που θα χαράξουν το μέλλον αυτού του ήχου και θα το πάνε ένα βήμα παραπέρα.
Οι COMMUNIC δεν ξέρω αν είναι ένα από αυτά τα σχήματα, πάντως αυτό που κάνουν το κάνουν με εξαιρετικά αποτελέσματα και σίγουρα αν κυκλοφορούσαν αυτούς τους δίσκους 15 χρόνια νωρίτερα, θα συγκαταλεγόταν σήμερα στην ελίτ του power metal παγκοσμίως.
Ο δίσκος διαθέτει φρεσκάδα, συνθέσεις που σου προσφέρουν στο κάθε άκουσμα( τρανά παραδείγματα τα ''Fooled by the serpent'' και '' Under a luminous sky'') και γενικότερα ένα από τα πιο συναρπαστικά power metal album της χρονιά θα σας αποκαλυφθεί ακούγοντας τους COMMUNIC. Ο παρακάτω βαθμός είναι πιστεύω αρκετά αυστηρός.
8 / 10
Γιάννης Παπαευθυμίου

 

Interview with COMMUNIC (Oddleif Stensland)

“Manipulate the media”

Οι Νορβηγοί COMMUNIC την περασμένη χρονιά δημιούργησαν αίσθηση με το ντεμπούτο τους ''Conspiracy in mind''. Επανέρχονται σχετικά σύντομα με καινούργια κυκλοφορία με τίτλο ''Waves of visual decay'' και με αφορμή την εξαιρετική αυτή δουλειά τους, επικοινωνούμε τηλεφωνικώς με τον κιθαρίστα/ τραγουδιστή της μπάντας Oddleif Stensland, για να μάθουμε πληροφορίες τόσο για την επιστροφή τους όσο και για τα γενικότερα πλάνα τους.

Πρόκειται να κυκλοφορήσετε τον νέο σας δίσκο, ''Waves of visual decay'' σε έναν μήνα από τώρα, μόλις έναν χρόνο από το ντεμπούτο σας ''Conspiracy in mind''. Δεν χάσατε χρόνο απ΄ ότι φαίνεται.
Δεν νομίζω ότι υπήρχε λόγος να καθόμαστε από την στιγμή που είχαμε έτοιμα τα καινούργια κομμάτια. Μετά το ντεμπούτο μας είχαμε κάνει μια μικρή περιοδεία τριών εβδομάδων, και όταν αυτή τελείωσε δεν υπήρχε λόγος να κάνουμε διακοπές (σ.σ.: γέλια). Όταν επιστρέψαμε σπίτι αρχίσαμε να κάνουμε πάλι πρόβες και να βάζουμε τις ιδέες μας σε μια σειρά. Αμέσως καταλάβαμε ότι είχαμε καλό υλικό έτοιμο και είπαμε στην εταιρία μας ότι θέλαμε το υλικό να βγει πριν το καλοκαίρι. Είναι καλό που ο πρώτος μας δίσκος είναι σχετικά φρέσκος και όταν είσαι νέα μπάντα πρέπει να δουλεύεις και όχι να ξεκουράζεσαι. Αν θέλαμε περισσότερο χρόνο για να ετοιμάσουμε τα κομμάτια θα το κάναμε, αλλά από την στιγμή που νιώσαμε ότι ήμασταν έτοιμοι και είχαμε τα κομμάτια που θέλαμε, δεν χάσαμε χρόνο, νοικιάσαμε το studio και αυτό ήταν. Πάντως αν και ήταν δικιά μας απόφαση να κυκλοφορήσουμε τον νέο μας δίσκο σύντομα, και η δισκογραφική μας εταιρία το ήθελε, είχαμε πάνω από ενάμιση χρόνο για να το προετοιμάσουμε το δίσκο ίσως και παραπάνω.

Με τον πρώτο δίσκο σας αποκτήσατε αρκετή αναγνώριση σαν σχήμα. Πώς ήταν οι αντιδράσεις για τον δίσκο και πώς το αντιμετώπισε η μπάντα;
Ήταν καταπληκτικές οι αντιδράσεις από τον κόσμο, εμείς σαν COMMUNIC δεν περιμέναμε κάτι τέτοιο. Είχαμε ηχογραφήσει έναν δίσκο που είχε μεγάλες συνθέσεις και δεν ήταν mainstream, οπότε δεν ξέραμε τι να περιμένουμε. Αλλά όλα πήγαν καλά και όλοι μιλούσαν για τον δίσκο, οι κριτικές ήταν καλές, μεταδίδοντας μας λίγο άγχος για τον επόμενο μας δίσκο. Πάντως από την κυκλοφορία του ''Conspiracy in mind'' έχουμε ωριμάσει σαν σχήμα και προσπαθούμε να κάνουμε λίγο πολύ τα ίδια πράγματα, με βάση πάντα την μουσική που μας αρέσει και όχι τόσο με το τι ο κόσμος θέλει να ακούσει.

Συγκρίνοντας τους δύο δίσκους μεταξύ τους, νομίζεις ότι υπάρχουν διαφορές ή ότι έχετε καθιερώσει πια το στυλ σας.
Νομίζω ότι το στιλ μας είναι παρόν, αν και πιστεύω ότι το είχαμε ορίσει από το πρώτο μας demo. Σαν μπάντα έχουμε ωριμάσει, όταν κυκλοφορούσαμε τον πρώτο μας δίσκο παίζαμε μαζί για ένα χρόνο, οπότε τώρα πια έχουμε μάθει ο ένας τον άλλον τόσο σε προσωπικό όσο και σε μουσικό επίπεδο. Η μεγαλύτερη διαφορά είναι πιστεύω ότι ο νέος μας δίσκος είναι λίγο πιο heavy. Οι μελωδίες μας και η ατμόσφαιρα των κομματιών είναι στο ίδιο στιλ. Ελπίζω ο κόσμος να το δει σαν μια φυσική συνέχεια, είναι λίγο πιο βαθύ σαν άλμπουμ και ίσως χρειαστεί στον κόσμο που θα το ακούσει να αφιερώσει πάνω από μια ακρόαση, ίσως χρειαστούν 5-6 φορές για να μπεις στο κλίμα του. Υπάρχουν και μερικά πράγματα που αποκαλύπτονται στον ακροατή μετά από αρκετές ακροάσεις, οπότε συνολικά θα έλεγα ότι είναι λίγο πιο βαρύ, πιο σκοτεινό και πιο ''δύσκολο''.

Μπορείς να μας πείς κάποια πράγματα για τις ηχογραφήσεις; Δουλέψατε ξανά με τον Jacob Hansen στην παραγωγή.
Αποφασίσαμε εύκολα να ξαναπάμε στα ίδια studios, όλα πήγαν καλά την πρώτη φορά οπότε δεν υπήρχε λόγος να ψάξουμε για κάτι άλλο, για το πώς δουλεύει ο παραγωγός ή το studio. Οπότε δεν υπήρχε λόγος αλλαγής από την στιγμή που ο ήχος στον πρώτο δίσκο ήταν αυτός που θέλαμε, ο παραγωγός ήταν μια χαρά μαζί μας και το studio διέθετε καλή ατμόσφαιρα. Να φανταστείς ότι είχαμε τα κλειδιά από το studio και όποτε θέλαμε πηγαίναμε την νύχτα και παίζαμε, όταν θέλαμε κάτι το κάναμε χωρίς να υπάρχει περιορισμός. Ο Jacob προσπαθούσε να μας βοηθήσει με τις γνώσεις του, οπότε την νύχτα ηχογραφούσαμε ότι θέλαμε. Όλες οι κιθάρες και το μπάσο ηχογραφήθηκαν νύχτα από εμάς και ξέραμε ακριβώς τι ήχο και τι παραγωγή θέλαμε, ο Jacob αν και ηχογραφεί πιο extreme μπάντες, ξέρει τι σημαίνει καθαρός ήχος και δεν υπήρχε λόγος οπότε να αλλάξεις κάτι το οποίο δουλεύει μια χαρά. Πάντως, αν στο μέλλον νιώσουμε ότι θέλουμε να κάνουμε αλλαγές θα το επιχειρήσουμε, προς το παρόν είμαστε ικανοποιημένοι.

Είσαστε τρίο σαν σχήμα, πώς κατανέμονται οι αρμοδιότητες σε κάθε μέλος της μπάντας;
Εγώ είμαι αυτός που φέρνει όλες τις ιδέες για τα κομμάτια, όπως και τους στίχους. Δεν γράφω τύμπανα όμως και δεν παίζω μπάσο, μόνο φέρνω τις ιδέες και όλοι μαζί στο studio προσπαθούμε να τις υλοποιήσουμε. Θέλω τα παιδία στην μπάντα να φέρνουν τις δικές τους ιδέες και όλοι να νοιώθουν ότι συμμετέχουν στα κομμάτια, και ας φέρνω εγώ τις βασικές ιδέες. Νομίζω ότι κάτι τέτοιο είναι σημαντικό για να νιώσεις ότι είσαι μέλος της μπάντας.

Σαν κύριο μέλος της μπάντας που είσαι, συνηθίζεις να γράφεις μεγάλης διαρκείας κομμάτια.
Όταν έχω ένα κομμάτι στο μυαλό μου είναι στην μισή διάρκεια από αυτό που καταλήγει τελικά. Όταν οι υπόλοιποι συμμετέχουν στην σύνθεση, φέρνουν καλές ιδέες που είναι αδύνατον να τις αφήσω απ' έξω. Όσο τα κομμάτια εξελίσσονται, νομίζω ότι είναι καλό που γίνονται προοδευτικά στην τελική τους μορφή.

Κι αυτήν την φορά έχετε επτά τραγούδια στον δίσκο, όπως και στον πρώτο σας δίσκο.
Κάτι τέτοιο δεν ήταν προσχεδιασμένο. Οι ιδέες που είχαμε για τον νέο δίσκο μας δεν θα έπρεπε να ξεπερνούσαν την μια ώρα, και αυτός ήταν ο μόνος μας περιορισμός σε αυτόν τον δίσκο. Κατι τέτοιο θα ήταν υπερβολικό κατά την γνώμη μου και για τα γούστα μου, αλλά και για το είδος μουσικής που παίζουμε. Προσπαθήσαμε να κάνουμε έναν δίσκο μίας ώρας και έτσι προέκυψαν επτά κομμάτια. Δεν βλέπω τον λόγο να τελειώσεις ένα κομμάτι από την στιγμή που νοιώθεις ότι δεν πρέπει να τελειώσει, και δεν πρέπει να υπάρχει πρόβλημα γιατί εμείς γράφουμε κομμάτια για ολοκληρωμένο δίσκο. Είτε έχεις δώδεκα κομμάτια σε μια ώρα είτε επτά, την ίδια πληροφορία παίρνεις από τον δίσκο. Εχει να κάνει με το πώς αποφασίζεις να ''αφοσιωθείς'' στα κομμάτια, και σίγουρα θα μπορούσαμε κάθε κομμάτι να το είχαμε σπάσει σε δύο κομμάτια, αλλά αυτό δεν έχει σχέση με το πώς θέλουμε εμείς να είναι τα κομμάτια μας.

Θα έχετε κάποιο single από το νέο σας δίσκο; Κάποιο video ίσως;
Δεν έχουμε ακόμα αποφασίσει αν θα κάνουμε κάποιο video. Κάναμε ένα video για τον πρώτο δίσκο και πραγματικά δεν ξέρω αν άξιζε τον κόσμο, αν παίχθηκε στην τηλεόραση και κατά πόσο αξίζει να κάνεις video clip αυτόν τον καιρό. Ίσως χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα που θα πήγαιναν στο video clip για να κάνουμε μια μεγαλύτερη περιοδεία.

Ποιο κομμάτι νομίζει ότι είναι το πιο αντιπροσωπευτικό, σε περίπτωση που γίνει κάποιο video;
Tο θέμα είναι ότι δεν μπορείς να κάνεις ένα video γα ένα κομμάτι που διαρκεί επτά- οκτώ λεπτά, οπότε σκεφτόμαστε να κάνουμε τρεις edit εκδόσεις κομματιών αν είναι να κάνουμε video clip, single ή να συμμετάσχουμε σε κάποια συλλογή. Έχουμε λοιπόν μετατρέψει σε τετράλεπτα, τα ''Under a luminous sky'' και ''Fooled by the serpent '', και πάλι δεν ξέρω αν αυτό είναι σωστό γιατί χάνεται ένα μεγάλο κομμάτι από την ταυτότητα του κάθε κομματιού. Οπότε θα δούμε τι θα γίνει…

Τι θες να πεις με τον τίτλο ''Waves of visual decay''. Ακούγεται λίγο πεσιμιστικό.
(σσ: γέλια). Δεν είναι και πολύ χαρούμενο, σίγουρα. Στο εξώφυλλο έχει πράγματα που σχετίζονται με τους στίχους του δίσκου. Ο κόσμος μπορεί να το εκλάβει από διάφορες πλευρές, ο τρόπος που το βλέπω εγώ έχει να κάνει με τα media, αυτά που λαμβάνουμε από την τηλεόραση, το ραδιόφωνο. Αν αυτό που λαμβάνουμε από τα media είναι αυτό που πραγματικά πιστεύουμε, αν αυτό που βλέπουμε είναι αλήθεια.
Θέτει κάποιες ερωτήσεις, αναφέρεται στην χειραγώγηση από τα media, τι είναι στην πραγματικότητα αλήθεια. Πιστεύω ότι σαν θέμα είναι ενδιαφέρον, υπάρχει αρκετή διαφθορά, όπως π.χ από τις ειδήσεις που βλέπουμε αν είναι αλήθεια αυτά που δείχνουν και πως ο κόσμος τα πιστεύει επειδή τα είδε. Νομίζω ότι υπάρχουν πολλά να γράψεις πάνω σε αυτό το θέμα. Το εξώφυλλο το έχει κάνει ένα καλλιτέχνης από την Αμερική που λέγεται Anthony Klarkson, που έχει κάνει ακόμα το τελευταίο δίσκο των RAGE. Οι στίχοι που είχα του έδωσαν αυτήν την ιδέα για το εξώφυλλο, και πιστεύω ότι είναι πολύ καλό.

Όταν ακούσαμε τον πρώτο σας δίσκο, αν και είστε από την Νορβηγία, ο ήχος σας είναι περισσότερο αμερικάνικος. Συμφωνείς, ποιες είναι οι επιρροές σας και πώς και δεν αποφασίσατε να παίξετε black metal;
O ντράμερ μας προέρχεται από black metal σχήμα. Έχουμε και τέτοιες επιρροές τον ήχο μας αλλά δεν νομίζω ότι διακρίνονται αρκετά. Είμαστε τρεις στην μπάντα και ο καθένας φέρνει τις δικές του επιρροές. Εγώ κάνω την μουσική και την φέρνω στο στυλ μου, είμαι περισσότερο επηρεασμένος από το thrash metal της δεκαετίας του '80 και των αρχών των 90's. Σαν τους πρώιμους ΜΕGADETH, TESTAMENT, METALLICA. Μετά μπήκα σε πιο progressive ύφος και σε μπάντες σαν τους FATES WARNING, QUEENSRYCHE, PSYCHOTIC WALTZ. Αυτές είναι οι δικές μου επιρροές, από την άλλη, ο ντράμερ μας ο Tor προέρχεται από black και death metal μπάντες, είναι αυτός που φέρνει το groove στην μπάντα. Επίσης ο μπασίστας μας ο Erik ακούει μόνο MANOWAR, αν πας σπίτι του ακούει μόνο MANOWAR και αν μπεις στο αμάξι του πάλι αυτούς ακούει. Νομίζω ότι μπορείς να ακούσεις τοις επιρροές του αυτές στο παιξιμό του. Νομίζω ότι το Αμερικάνικο power metal ύφος μας καλύπτει αλλά υπάρχουν κατά την άποψη μου και άλλα πράγματα στην μουσική μας.

Νομίζω ότι παίζετε διαφορετικό power metal, συγκρινόμενοι με τα άλλα power metal Ευρωπαϊκά σχήματα. Είχατε πρόβλημα στο να προβάλετε την μουσική σας, γιατί δεν ακολουθείται συνηθισμένη φόρμουλα όσον αφορά τον ήχο σας σε σχέση με τα άλλα σχήματα τριγύρω.
Δεν προσπαθούμε να ακολουθήσουμε κάποιο trend. Δημιουργήσαμε κάποιο πρόβλημα σε αυτούς που προσπάθησαν να περιγράψουν τον ήχο μας. Υπάρχουν πολλές μπάντες γύρω μας που παίζουν το ίδιο πράγμα, αλλά για μένα κάνω το ίδιο πράγμα τα τελευταία δέκα χρόνια. Όταν ακούσεις το demo που κάναμε το 1994-95, έχει δύο κομμάτια που διαρκούν 21 λεπτά, είναι η ίδια μουσική μόνο που τώρα είμαι καλύτερος μουσικός και είναι η μουσική που πάντα πίστευα. Γράφω μουσική που μου αρέσει και όχι τι θα άρεσε στον κόσμο. Η διαφορά σήμερα είναι ότι έχουμε μια εταιρία από πίσω μας που μας προωθεί και έχω εντυπωσιαστεί πραγματικά από τις συνεντεύξεις που έχω έως τώρα για τον νέο μας δίσκο.

Η φωνή σου ακούγεται σαν αυτήν του Warell Dane (ΝΕVERMORE). Στο έχουν ξαναπεί φαντάζομαι, έχεις κάποιο πρόβλημα με αυτόν τον χαρακτηρισμό;
Ναι, το έχω ξανακούσει (γέλια). Δεν έχω κάποιο πρόβλημα, είμαστε νέα μπάντα και χρειαζόμαστε τέτοιους χαρακτηρισμούς ώστε να μπορεί ο κόσμος να καταλάβει το στιλ μας. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι μοιάζω τόσο σε αυτό που λες, άλλα καταλαβαίνω γιατί γίνεται μίας και τα ύφος μας δεν μοιάζει με τους HAMMERFALL ή τους HELLOWEEN. Eχουμε το ίδιο πλάτος και δύναμη στην μουσική μας, αλλά η φωνή είναι σαν ένα προσωπικό εργαλείο και πρέπει να τραγουδάς σύμφωνα με αυτό που μπορείς και την φωνή που διαθέτεις και εγώ αυτό προσπαθώ να κάνω. Δεν νομίζω ότι αντιγράφω κάποιον, δεν νομίζω ότι μπορώ, κάνω αυτό που μπορώ και αν ο κόσμος θέλει να με συγκρίνει με κάποιον άλλο, είμαι εντάξει δεν έχω πρόβλημα.

Πέρσι ψηφιστήκατε από το γερμανικό ROCK HARD, σαν το καλύτερο πρωτοεμφανιζόμενο σχήμα. Πως νιώσατε;
Δεν το περιμέναμε να σου πω. Δημιούργησε μια καλή εικόνα για εμάς και τον δίσκο που κυκλοφορούμε, θυμάμαι ότι όταν στην αρχή στείλαμε το πρώτο demo μας στο περιοδικό το είχαν ανακηρύξει σαν demo του μήνα. Οπότε το Rock Hard έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προώθηση της μουσικής μας, οπότε ''newcomer of the year'', τι να πεις, είναι πολύ τιμητικό.

Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από τον νέο δίσκο;
Eλπίζουμε ο κόσμος να ακούσει τον δίσκο, να κάνουμε μια καλύτερη περιοδεία με αυτόν τον δίσκο και ο κόσμος να αντιληφθεί ότι είμαστε κάτι διαφορετικό. Είμαστε εδώ και θα παραμείνουμε για πολύ καιρό, από την στιγμή που όπως είπα και πιο πριν ακόμα ο πρώτος μας δίσκος είναι αρκετά φρέσκος, είναι cool να έχουμε καινούργιο δίσκο ξανά. Θα δούμε που θα μας πάει όμως.

Έχετε κάποια live;
Έχουμε κλείσει σε μερικά festival στην Ευρώπη. Θα παίξουμε στο Earthshaker στην Γερμανία, θα είμαστε co-headliners στο Ευρωπαϊκό Progpower festival, παίζουμε μαζί με τους RIVERSIDE, EVERGREY, MERCENARY. Μετά θα παίξουμε σε ένα αρκετά μεγάλο festival εδώ στην Νορβηγία, στο Ragnarock, μαζί με τους WASP, TWISTED SISTER και άλλα μεγάλα ονόματα. Ελπίζουμε να παίξουμε και σε άλλα festival, και τον Σεπτέμβριο/ Οκτώβριο να βγούμε σε περιοδεία.  

Σαν τρίο που είστε, είναι εύκολο οι πολύπλοκες συνθέσεις σας να αποδοθούν ζωντανά; Σκοπεύετε να προσλάβετε κάποιον session μουσικό για τα live;
Είμαστε έτοιμοι να παίξουμε απλά οι τρεις μας. Οπωσδήποτε είναι μια πρόκληση αλλά δεν είναι πρόβλημα γιατί τα κομμάτια έχουν παιχθεί πάρα πολλές φορές στις πρόβες μας. Όταν παίζεις στο studio δεν μπορείς να παίζεις δύο κιθάρες ταυτόχρονα και δεν μπορείς να έχεις τα background φωνητικά ταυτόχρονα, οπότε δεν νομίζω ότι ο κόσμος θα έχει πρόβλημα να αναγνωρίσει τα κομμάτια, αλλά σίγουρα είναι μια πρόκληση για την μπάντα. Την τελευταία φορά που παίξαμε ζωντανά είχαμε προσλάβει κάποιον session πληκτρά, έπαιξε στην μισή περιοδεία αλλά παντρευόταν και έπρεπε να πάει σπίτι του. Είναι εύκολο για εμάς να είμαστε τρίο στην σκηνή, οπότε θα βγούμε έτσι και θα δούμε πως θα πάει.

Πως τα πάτε με την Nuclear Blast; Πώς νιώθετε που είστε σε μια εταιρία που έχει στο δυναμικό της μεγάλα ονόματα του σήμερα;
Μέχρι στιγμής όλα πάνε καλά, προώθησαν τον πρώτο μας δίσκο πολύ καλά, κάναμε πολλές συνεντεύξεις για αυτόν και τώρα έχω αρχίσει να κάνω και άλλες για τον καινούργιο δίσκο. Όταν είσαι μια καινούργια μπάντα όπως εμείς, και βλέπεις τα άλλα μεγαλύτερα σχήματα που διαθέτει η εταιρία, βλέπεις ότι προσπαθεί και θέλει να μας σπρώξει και εμάς όσο μπορεί καλύτερα. Ακόμα το γεγονός ότι δεν μας ζητά κάποιο demo για να ακούσει, απλά μας κλίνει το studio, μας δίνει αυτοπεποίθηση και μας κάνει σίγουρους ότι πιστεύουν σε εμάς. Νομίζω ότι μας έχουν πάει σαν μπάντα αρκετά πιο μπροστά από όσο ελπίζαμε στις αρχές, έχουμε καλλιτεχνική ελευθερία, οπότε καλύτερα κατά την άποψη μου να είσαι μικρή μπάντα σε μεγάλη εταιρία απ' ότι το αντίθετο.

Υπάρχουν κάποιες μπάντες από την σύγχρονη σκηνή που σου αρέσουν και κάποιες που θα ήθελες να παίξεις μαζί τους ζωντανά;
Είναι δύσκολο να βρω μια μπάντα που θα ταιριάζαμε σε περιοδεία, ίσως οι AYREON αν αποφάσιζαν να βγουν σε περιοδεία θα ήταν καλά. Ίσως ακόμα με τους FATES WARNING, QUEENSRYCHE και τους IN FLAMES.

Τα μουσικά γούστα σου προέρχονται από καινούργια σχήματα ή από παλιές δεκαετίες ;
Μoυ αρέσει να αγοράζω καινούργιους δίσκους και να ακούω νέο υλικό, αλλά τα αγαπημένα μου άλμπουμ προέρχονται από τις παλιές δεκαετίες. Δεν είναι εύκολα να βρεις καλές metal μπάντες στις μέρες μας εκτός από τους COMMUNIC (σ.σ.: γέλια).

Κάτι τελευταίο που θα ήθελες να προθέσεις;
Ελπίζω αυτοί που άκουσαν τον πρώτο μας δίσκο να τσεκάρουν το ''Waves of visual decay'', πιστεύω ότι θα τους αρέσει. Αυτοί που δεν μας έχουν ακούσει θα πρότεινα να το κάνουν, είναι ένας δίσκος που θέλει πολλά ακούσματα και έχει πολλά διαφορετικά στυλ μέσα του, έχει κάτι για τον καθένα πιστεύω.

Γιάννης Παπαευθυμίου

 

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

A Day To Remember... 31/05 [NEVERMORE]

31 Μαίου, 2020 - 12:15 Μίμης Καναβιτσάδος

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: "The obsidian conspiracy" - NEVERMORE ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2010 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Century Media ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Peter Wichers ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Warrel Dane - φωνητικά Jeff Loomis - κιθάρες...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 30/05 [GARY MOORE]

30 Μαίου, 2020 - 22:45 Παναγιώτης Γιώτας

ΟΝΟΜΑ ALBUM: ''G-force'' – G-FORCE / Gary Moore ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1980 ΕΤΑΙΡΙΑ: Jet Records ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Gary Moore – Mark Nauseef – Willie Dee – Tony Newton ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Κιθάρες,...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 29/05 [ARTILLERY]

29 Μαίου, 2020 - 20:45 Άγγελος Κατσούρας

ΟΝΟΜΑ ALBUM:  “By inheritance” - ARTILLERY ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1990 ΕΤΑΙΡΙΑ: EMI ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Flemming Rasmussen ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά – Flemming Ronsdorf Κιθάρες – Michael Stutzer...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 29/05 [IRON MAIDEN]

29 Μαίου, 2020 - 03:30 Παναγιώτης Γιώτας

ΟΝΟΜΑ ALBUM: ''Brave new world'' – IRON MAIDEN ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2000 ΕΤΑΙΡΙΑ: EMI ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Kevin Shirley – Steve Harris ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά – Bruce Dickinson Κιθάρες – Dave...

[περισσότερα]

A Day To Remember… 28/05 [NIGHTWISH]

28 Μαίου, 2020 - 13:15 Φραγκίσκος Σαμοΐλης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Wishmaster” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2000 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Drakkar Entertainment ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Tero Kinnunen, NIGHTWISH ΣΥΝΘΕΣΗ ΓΚΡΟΥΠ: Tarja Turunen – φωνητικά Tuomas Holopainen -...

[περισσότερα]