A day to remember... 24/6 [MOTLEY CRUE]

24 Ιουνίου, 2017 - 22:15

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: "Generation swine" - MOTLEY CRUE
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1997
ΕΤΑΙΡΙΑ: Elektra
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Scott Humphrey
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ
Nikki Sixx - μπάσο, φωνή
Tommy Lee - τύμπανα, πιάνο, φωνή
Mick Mars - κιθάρες
Vince Neil - φωνητικά

Αυτή η μπάντα είναι γεννημένη για να δημιουργεί επικαιρότητα και μόνο με την ύπαρξή της. Ακόμη και στην πιο παρακμιακή της δεκαετία, στα 90's, οι MOTLEY CRUE κυκλοφόρησαν το άλμπουμ που έφερε το όνομά τους, αλλά με έναν τραγουδιστή τελείως διαφορετικό με αυτόν που έγιναν γνωστοί, χωρίζοντας με τον Vince Neil, αλλά πριν περάσουν 5 χρόνια σχεδόν αναγκάστηκαν να τον επαναφέρουν. Από την μια ο Corabi, που είχε δοκιμάσει πολλές φορές να τραγουδήσει στο στούντιο τα νέα τραγούδια, απλά όμως δεν άρεσαν στους άλλους. Από την άλλη η παράνοια των Sixx/Lee που είχε οδηγήσει πολλούς σε ανεργία (Bob Rock, μάνατζερ κλπ) και τέλος το αλαλούμ που κόντεψε να οδηγήσει ακόμα και τον Mick Mars εκτός. 

Μπορεί ο Nikki Sixx να δυσκολευόταν να πάρει την απόφαση, ιδιαίτερα σκεπτόμενος τις σχέσεις μίσους του ξανθομάλλη με τον επιθετικό Tommy Lee, αλλά με το σχεδόν εκβιαστικό σπρώξιμο της εταιρείας τους, κατάπιε τον εγωισμό του και δέχτηκε τον Vince Neil πίσω. Όλα αυτά βέβαια ήταν θυσία στον βωμό της εμπορικής επτυχίας, που τόσο είχαν αγνοήσει από την εποχή του "Dr. Feelgood" πριν μια 8αετία. 

Η μυστική συνάντηση που ύπουλα οργάνωσαν οι μάνατζερ και οι δικηγόροι των δύο πλευρών, έφερε σε ένα δωμάτιο τον πρώην τραγουδιστή, μαζί με τον μπασίστα και τον drummer, κάτι που ενώ παραλίγο να έληγε πριν ξεκινήσει, τελικά οδήγησε στην επαναπρόσληψη του Vince Neil. 

Μουσικά η μπάντα αφέθηκε στα πειραματικά γούστα του Tommy Lee, που εκείνη την περίοδο είχε απορροφηθεί από τον ηλεκτρονικό και industrial ήχο, με αποτέλεσμα το ύφος του "Generation swine" να μην θυμίζει το ένδοξο παρελθόν τους και τον Nikki Sixx να έχει επηρεαστεί από τα ίδια. Ακούγοντας κομμάτια όπως το "Confessions" ή το "Glitter" απλά απορεί κανείς, σε σημείο που μπορεί να πιστέψει ότι η μπάντα διάλεξε να φορέσει μάσκες στο εξώφυλλο, ίσως ως προσπάθεια να κρυφτούν από τους ακροατές τους! Δεν ήταν έτσι τα πράγματα όμως. Οι Αμερικάνοι, δίχως να το έχουν καταλάβει, απλά προσπαθούσαν να επιζήσουν ως συγκρότημα. Ευτυχώς υπάρχει το ενδιαφέρον "Afraid" ή μοντέρνα εκδοχή του "Shout at the devil" για να με δικαιολογήσει που το αγόρασα πριν 20 χρόνια. Η επανεκτέλεση αυτή, αναγκάζει τον Neil να αποδείξει πόσο διαφορετικά και πόσο πιο δυναμικά έγραφαν παλαιότερα, αφού το τραγούδι ντροπιάζει τους νεώτερους πειραματισμούς.

Ο Mars δεν σώζει την κατάσταση, αφού τα ριφ του είναι θαμμένα στον βιομηχανικό ήχο του άλμπουμ, ενώ οι κιθαριστικές ιδέες είναι τουλάχιστον... ανούσιες. Βέβαια, βρισκόμαστε στην εποχή που τα σόλο αποτελούν ντροπή στο ροκ και που πολλοί ροκάδες, έχουν ήδη εκλείψει. Ο κιθαρίστας ήταν τόσο εκνευρισμένος, που έγραψε το παράπονό του σε γράμμα προς τον Nikki Sixx, λέγοντας πως μετά από τόσα χρόνια, πρώτη φορά ένιωθε τόσο παραγκωνισμένος, με το άλμπουμ να μην έχει αρκετές κιθάρες κι ίσως να φταίει ο παραγωγός τους. Συγκεκριμένα γράφει στον μπασίστα και αρχηγό: "Προσπάθησα να προσφέρω, αλλά αντικατέστησες όλα μου τα μέρη στον δίσκο. Το μόνο που δεν έχεις κάνει ακόμα, είναι να με αντικαταστήσεις στο συγκρότημα" και παρακάτω κλείνει ρωτώντας "Έχω γίνει τόσο κακός κιθαρίστας, ή μήπως εσύ έχει γίνει τόσο κακός στο να κρίνεις χαρακτήρες;"

Κάπως έτσι οδηγούμαστε εύκολα στο συμπέρασμα πως το "Generation swine" είναι το πιο αδύναμο άλμπουμ των CRUE, κάτι που και οι ίδιοι παραδέχτηκαν στην πορεία. Έτσι για άλλη μια φορά, το παρασκήνιο της δημιουργίας του άλμπουμ, είναι πολύ πιο ενδιαφέρον από τα τραγούδια του. Ευτυχώς όμως επέζησαν και κατάφεραν να μας αποζημιώσουν με τα επόμενά τους άλμπουμ.

Did you know that:
- To "Brandon" γράφτηκε από τον Tommy Lee για τον γιο του και στο οποίο τραγουδά ο ίδιος, ενώ παίζει και πιάνο.
- Ο Nikki Sixx τραγουδά το "Rocketship" κάτι που δεν συνηθίζει να κάνει
- Ο John Corabi, που απολύθηκε επειδή δεν προσέδωσε την επιτυχία που περίμεναν από την δισκογραφική τους, δυο εβδομάδες μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ, κατέθεσε αγωγή για μη απόδοση δεδουλευμένων, ενώ στο άλμπουμ αναφέρεται η προσφορά του σε 2 τραγούδια. 
- Παρά το ότι είναι το λιγότερο μελωδικό και περισσότερο παρανοϊκό άλμπουμ τους, οι CRUE εχουν καλεσμένο τον David Paich των TOTO, αλλά και τους Robin Zander και Rick Nielsen των CHEAP TRICK.
- Το άλμπουμ ξεπέρασε τις 500 χιλιάδες αντίτυπα, αλλά εννοείται πως δεν κατάφερε να επαναφέρει την αίγλη στην μπάντα. 
- Το βιβλιαράκι έχει τυπωθεί ώστε να διαβάζεται από δεξιά προς αριστερά, αλλά και το οπισθόφυλλο είναι τυπωμένο ανάποδα, σε μια απόπειρα της μπάντας να μεταφέρει το χαώδες συναίσθημα και στο στυλιστικό κομμάτι του άλμπουμ.

Γιώργος "Kay" Κουκουλάκης 

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

A Day To Remember... 1/12 [Eric Bloom, Chris Poland]

1 Δεκεμβρίου, 2017 - 10:00 Χαρά Νέτη

          ΟΝΟΜΑ:  Eric Bloom INSTRUMENT: Κιθάρα, πλήκτρα ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 1 Δεκεμβρίου 1944 [73] ΠΟΛΗ / ΧΩΡΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: Νέα Υόρκη, Η.Π.Α. ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 30/11 [MANILLA ROAD]

30 Νοεμβρίου, 2017 - 10:00 Δημήτρης Τσέλλος

  ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Mystification” - MANILLA ROAD ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1987 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Black Dragon Records ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Mark Shelton - Paul Zaleski ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά / κιθάρες: Mark...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 30/11 [SANCTUARY]

30 Νοεμβρίου, 2017 - 10:00 Ντίνος Γανίτης

            ΟΝΟΜΑ AΛΜΠΟΥM: “Refuged denied” – SANCTUARY ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1987 ΕΤΑΙΡΙΑ: Epic Records ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Dave Mustaine – Paul Lani...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 30/11 [DOKKEN]

30 Νοεμβρίου, 2017 - 09:45 Ντίνος Γανίτης

        ΟΝΟΜΑ AΛΜΠΟΥM: “Back for the attack” – DOKKEN ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1987 ΕΤΑΙΡΙΑ: Elektra ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Neil Kernon ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά – Don...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 29/11 [WISHBONE ASH]

29 Νοεμβρίου, 2017 - 10:45 Ντίνος Γανίτης

    ΟΝΟΜΑ AΛΜΠΟΥM: “Front page news” – WISHBONE ASH ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1977 ΕΤΑΙΡΙΑ: MCA ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Ron Albert – Howard Albert ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά – Martin Turner ...

[περισσότερα]