A Day To Remember… 25/8 [GAMMA RAY]

0
51




 
 
 
ΟΝΟΜΑ ALBUM: ‘Somewhere Out In Space‘ – GAMMA RAY
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1997
ΕΤΑΙΡΙΑ: Noise Records
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Kai Hansen – Dirk Schlachter
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά/Κιθάρα – Kai Hansen
Κιθάρα/Πλήκτρα – Henjo Richter
Μπάσο – Dirk Schlachter
Τύμπανα – Dan Zimmermann
 
Πάντα μου είναι ευχάριστο να βρίσκω μπροστά μου άλμπουμ του Kai Hansen και των GAMMA RAY, αφού είναι ένας μουσικός που εκτιμώ και λατρεύω απεριόριστα για πολλούς λόγους από την πρώτη φορά κιόλας που έπεσε στην αντίληψή μου, δηλαδή από την εποχή των HELLOWEEN, σε βαθμό μάλιστα που να κουβαλάω και την ταμπέλα του fanboy. 
Βρισκόμαστε δύο χρόνια μετά το εκπληκτικό και ιστορικό άλμπουμ για το euro power metal ‘Land Of The Free’, με το οποίο φρόντισε να ανανεώσει το ενδιαφέρον του κόσμου για το συγκεκριμένο είδος, όταν και έρχεται η εξαιρετική συνέχεια του όπου ακούει στο όνομα ‘Somewhere Out In Space’ που κλείνει 20 χρόνια ζωής. 
Kai και RAYS εδώ έρχονται να μας αποδείξουν πως έχουν βρει πλήρως το δρόμο τους και τα πατήματα τους, μιας και στο γερμανικό στρατόπεδο πλέον όλα βαίνουν καλώς, παρά τις αλλαγές στη σύνθεσή τους κατά το ήμισυ. Τους Hansen και Schlacter, πλαισιώνουν ο Henjo Richter σε κιθάρα και πλήκτρα, μουσικός που έμελλε να παραμείνει μέχρι και σήμερα στο δυναμικό τους, ενώ στα τύμπανα βρέθηκε ο εξαιρετικός Dan Zimmermann, ο οποίος μετά από μακρά παραμονή στην μπάντα αποφάσισε να αποχωρίσει από τα μουσικά δρώμενα προκειμένου να ξεκουραστεί το 2012. Εκτός όμως από τις δυο αυτές αλλαγές στο line up υπάρχει και μια εσωτερική αλλαγή αφού ο Schlachter πλέον θα μετακινηθεί στη φυσική του θέση, το μπάσο, κάτι που τελικά θα ευνοήσει ολόκληρη την ομάδα. Οι αλλαγές φέρνουν ακόμα μεγαλύτερη διάθεση και ορμή στους κόλπους της μπάντας, τα μέλη της οποίας δείχνουν πως δένουν αρμονικότατα μεταξύ τους και αλληλοσυμπληρώνονται. 
Ο μουσικός δρόμος που ακολουθείται εξακολουθεί να είναι καθαρός power/speed ήχος, που φαίνεται πως τελικά ήρθε για να μείνει. Συνθετικά, μπορεί ο Hansen να κρατά τα ηνία, δίνει χώρο όμως σε όλους να εκφραστούν, καθώς ως σωστός αρχηγός, διακρίνει το πλούσιο ταλέντο τους και το πόσο έχουν εναρμονιστεί με το πνεύμα και την κατεύθυνση του ήχου του συγκροτήματος.  Το αποτέλεσμα αυτών φανερώνεται με τον ποιό πανηγυρικό τρόπο μέσα από τις 14 συνθέσεις που αποτελούν το άλμπουμ όπου τα μνημειώδη κομμάτια είναι ουκ ολίγα, με αρκετά εξ αυτών να μπαίνουν συχνά ή να μην λείπουν σχεδόν ποτέ από τα setlist των RAYS στις live εμφανίσεις τους μέχρι και σήμερα. 
Ενδεικτικά θα αναφέρουμε τα all time power / speed classic, ‘Beyond The Black Hole’, ‘Valley of the kings’ και το ομώνυμο ‘Somewhere Out In Space’, την σφοδρή επιθετική καταιγίδα των “The Guardians of Mankind” και “Lost in the Future” και φυσικά τους power/epic ύμνους “The Winged Horse” και “Watcher in the Sky”, το τελευταίο με την συνθετική βοήθεια του φίλου και για χρόνια συνοδοιπόρου του στους IRON SAVIOR Piet Sielck, ενώ επίσης ξεχωρίζει και για την guest εμφάνιση στα τύμπανα του Thomen Stauch που τότε βρισκόταν ακόμα στους BLIND GUARDIAN. Υπάρχουν λοιπόν πολλοί λόγοι για ν’ αγαπήσει κανείς την πέμπτη δουλειά των Γερμανών. Απ’ τη μία ο Hansen που δε σε αφήνει με τίποτα να ξεκολλήσεις απ’ το μυαλό σου την τόσο χαρακτηριστική και ιδιαίτερη φωνή του που παρασύρει σε μαγικούς και διαστημικούς δρόμους, έχοντας δίπλα του στην κιθάρα αυτό που μάλλον του έλειπε, τον Henjo Richter. Οι δυο τους είναι καταιγιστικοί μεταφέροντας τον ακροατή στο δικό τους μελωδικό και γκαζωμένο σύμπαν, καθώς τα σολαρίσματά τους εναλλάσσονται μοναδικά και κάνουν πολλούς, ίσως και όχι άδικα, να θεωρούν πως ως δίδυμο υπερτερούν αυτό του Hansen με τον Weikath στους HELLOWEEN. Ο Schlachter παίρνει επιτέλους το όπλο του, και με το μπάσο του ακολουθεί κατά πόδας χαρίζοντας όγκο και τρομερό rhythm. Όσο για τον Dan Zimmermann και τα τύμπανα του αποδεικνύονται λίρα εκατό, όντας σωστό πολυβόλο, με τα breaks του να πυροβολούν και να δίνουν ακόμα μεγαλύτερη ορμή στο τελικό αποτέλεσμα από πριν και τα χτυπήματα του να εντυπωσιάζουν. Στιχουργικά όπως μαρτυρά φυσικά και ο τίτλος του άλμπουμ, διατηρείται το στοιχείο του φανταστικού, με το διάστημα να έχει τον κύριο λόγο και τους παραλληλισμούς με πιο γήινα ζητήματα να μην λείπουν σε κανένα σχεδόν σημείο. 
Η παραγωγή είναι και πάλι απ’ τη φοβερή δυάδα Hansen και Schlachter, συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλά στάνταρ, όντας ίσως και πιο αιχμηρή σε σχέση με το ‘Land of the Free’. Οι GAMMA RAY  με αυτό το άλμπουμ καταφέρνουν να ανανεωθούν και να εδραιώσουν πλέον τον ήχο και τον δρόμο που πραγματικά ήθελαν να ακολουθήσουν, ενώ επίσης κατορθώνουν να δώσουν πίσω και πάλι την χαμένη μέχρι τότε αίγλη του power/speed metal δείχνοντας τον χαμένο δρόμο στους παλιούς και τον σωστό στους νέους. 
Ευκαιρία λοιπόν, να απολαύσουμε άλλη μια ακρόαση του υπέροχου “Somewhere out in space”, ενός άλμπουμ που προσωπικά μου προκαλεί και νοσταλγία όσο τα χρόνια περνάνε, πολύ πόσο μάλιστα αφού κυκλοφόρησε σε μια ημερομηνία κοντά στην οποία σηματοδοτείται η πρόσθεση ακόμη ενός χρόνου στις πλάτες μου. 
 
 
 
Did you know that:
– Το κομμάτι ‘Watcher In The Sky’ είχε μπει σε μια ελάχιστα διαφορετική εκτέλεση από αυτήν εδώ και είχε κυκλοφορήσει πρώτα στο ομώνυμο άλμπουμ διαμάντι του euro power των IRON SAVIOR σχεδόν 2 μήνες νωρίτερα, με τον Piet Sielck να κάνει τα κυρίως φωνητικά και τον Hansen στα εξτρά και στην κιθάρα, όπως και των Thomen Stauch και πάλι στα τύμπανα.
– Το κομμάτι ‘No Stranger (Another Day In Life) το είχε γράψει για να περιληφθεί στο επερχόμενο τότε προσωπικό άλμπουμ ενός άλλου πολύ καλού του φίλου, του Michael Kiske, όμως εκείνος το απέρριψε τότε επειδή του φάνηκε πολύ heavy όπως είχε πει, μιας και ο Μιχαλάκης εκείνη την περίοδο ως γνωστών είχε φάει την πετριά του και δεν ήθελε να τραγουδάει metal κομμάτια. Έτσι ο Hansen αποφάσισε το κρατήσει για να το βάλει στο άλμπουμ των GAMMA RAY.
–  Τα κομμάτια ‘Men, Martians And Machines’ και ‘Somewhere Out In Space’ φανερώνουν και την αγάπη του Hansen για της ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Στο μεν πρώτο δανείζεται τους 5 πρώτους τόνους της εισαγωγής του κεντρικού θέματος του εκπληκτικού και πρωτοποριακού επιστημονικής φαντασίας φιλμ του Steven Spielberg του 1977 με τίτλο ‘Close Encounters Of The Third Kind’, στο δε δεύτερο αντλεί την ιστορία του από την πασίγνωστη και υπέρ πετυχημένη σειρά φαντασίας ‘Star Trek’.
–  Στην επανακυκλοφορία του άλμπουμ το 2003 υπάρχουν τρία μπόνους κομμάτια τα οποία αξίζει κανείς να γνωρίσει αν δεν το έχει κάνει, μια διασκευή- επανεκτέλεση στο υπέροχο και κλασικό ‘Return To Fantasy’ των θρύλων του classic hard rock και heavy ήχου URIAH HEEP, μια ακόμα διασκευή-επανεκτέλεση του μαγευτικού και υπερ διαχρονικού ύμνου των επίσης θρύλων του αγνού και εκ των πρωτεργατών του heavy metal ήχου JUDAS PRIEST, (μην ξεχνάμε άλλωστε πως ο Hansen έχει δηλώσει fan αλλά και αρκετά επηρεασμένος μουσικά από τα δυο αυτά μεγαθήρια κάνει που το έχει δείξει και σε πολλά κομμάτια που έχει γράψει κατά καιρούς) και τέλος το ‘Miracle’ που μοιάζει πολύ με το ‘Man On A Mission’ που βρισκόταν στο άλμπουμ ‘Land Of The Free’, αφού έχει παρόμοιους στίχους, χορωδίες και μουσική με την διαφορά ότι κινείται σε πάρα πολύ πιο αργό τέμπο.
 
 
Παναγιώτης ‘The Unknown Force’ Γιώτας

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here