A Day To Remember... 25/8 [JAG PANZER]

25 Αυγούστου, 2017 - 12:00

 

OΝΟΜΑ ALBUM: ''The Fourth Judgement'' – JAG PANZER
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1997
ΕΤΑΙΡΙΑ: Century Media Records
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Jim Morris
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά – Harry ''The Tyrant'' Conklin
Κιθάρες, Πλήκτρα – Mark Briody
Κιθάρες – Joey Taffola
Μπάσο – John Tetley
Τύμπανα – Rikard Stjernquist

Ομολογώ ότι είναι δύσκολο να ξέρεις ότι ο περισσότερος κόσμος κάνει τις διακοπές του και τα μπάνια του και εσύ λόγω της φύσεως της εργασίας να είσαι αναγκασμένος να μην μπορείς να ξεμυτίσεις από την Αθήνα. 
Θα το προσπεράσω όμως και θα μπω κατευθείαν στο θέμα που έχει να κάνει με μια πραγματικά πολύ ιδιάζουσα περίπτωση μπάντας, το όνομα αυτής JAG PANZER. 
Ο χαρακτηρισμός έγκειται στο γεγονός, ότι οι Αμερικανοί έχουν καταφέρει να κάνουν ένα από τα πιο σημαντικά και επιδραστικά ντεμπούτα στην ιστορία του U.S. Power metal, το μυθικό θα λέγαμε, ''Ample Destruction'' που κυκλοφόρησε πίσω στο μακρινό 1984. Έκτοτε η μπάντα ταλαιπωρήθηκε πάρα πολύ με συνεχείς αλλαγές μελών μιας και τα 3/5 της μπάντας έφυγαν μέσα στα επόμενα 2 χρόνια. Με καινούργια μέλη προσπάθησαν να κυκλοφορήσουν την συνέχεια του ηχογραφώντας το ''Chain Of Command'' to 1987 που όμως δεν ευτύχησε να κυκλοφορήσει ποτέ τότε, αφού δεν έβρισκαν δισκογραφική εταιρεία, με αποτέλεσμα το εν λόγω άλμπουμ να κυκλοφορεί το 2004 με τα μέλη και την ηχογράφηση που είχε γίνει τότε. 
Μετά από αυτά η μπάντα μπαίνει στον πάγο και κάπου στο 1994 επαναδραστηριοποιείται με τα 2/5 της original σύνθεσης της για να κυκλοφορήσει το τραγικό και πολύ μακριά από τον ήχο της (μία μίξη thrash με groove και ολίγον από κλασικό heavy) δεύτερο άλμπουμ ''Dissident Alliance''. 
Μετά από όλο αυτό το μπέρδεμα τελικά τα πράγματα αρχίζουν να ξαναμπαίνουν στην θέση τους το 1997 που θα κυκλοφορήσουν το τρίτο τους δισκογραφικό πόνημα με τον τίτλο ''The Fourth Judgement'', που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να είναι η δεύτερη προσπάθεια του σχήματος.  
Η original σύνθεση των Αμερικανών δηλώνει παρών κατά τα 4/5 της αφού ο Harry ''The Tyrant'' Conklin παίρνει και πάλι θέση πίσω από το μικρόφωνο, ο βιρτουόζος κιθαρίστας Joey Tafolla στέκεται ξανά δίπλα στον ηγέτη τους Mark Briody, ενώ ο John Tetley στο μπάσο μαζί με τον νεοεισελθόντα Rikard Stjernquist, αναλαμβάνουν το rhythm section.
 Έτσι οι συνθέσεις επανέρχονται και αυτές στα φυσιολογικά πλαίσια και συνεχίζουν σχεδόν 13 χρόνια μετά από εκεί που είχαν μείνει στο ''Ample....''. Δυναμικό U.S Heavy/Power συν κάποιες ενέσεις από prog που στην πορεία θα γίνονται όλο και πιο έντονες. Η απόδοση της μπάντας είναι φανταστική και καταφέρνει να σε κερδίσει από το πρώτο κιόλας κομμάτι, δείχνοντας πως τελικά παρότι έχασαν πολλά χρόνια δεν ξέχασαν τον τρόπο να κάνουν καλή μουσική. 


Ο Harry ''The Tyrant'' Conklin σε μαγεύει με την εξαιρετική κρυστάλλινη, δυναμική και γεμάτη θεατρικότητα φωνή του. Οι κιθάρες των Briody και Tafolla έχουν μια φοβερή χημεία και κατορθώνουν να σε μαγνητίζουν με τις εναλλαγές στα leads και τα ξυραφένια riffs τους και το rhythm section των Tetley και Stjernquist στέκει βράχος ακλόνητος σε όλο το άλμπουμ. 
Το αποτέλεσμα θα είναι 10 πάρα πολύ καλές συνθέσεις διάρκειας 42 περίπου λεπτών με κάποιες εξ αυτών να βρίσκονται πλέον στα highlight της καριέρας των JAG PANZER. Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνουν κομμάτια όπως το ''Black'', ''Future Shock'', ''Recompense'', ''Ready To Strike'', ''Despair'', ''Tyranny'', ''Shadow Thief''', ''Sonnet Of Sorrow'' και ''Judgement Day''. Η εξαιρετική και πεντακάθαρη παραγωγή του πολύπειρου Jim Morris είναι και αυτή στα συν και ανεβάζει πολύ το τελικό αποτέλεσμα. Ενώ στα συν είναι και η χρήση του βιολιού σε τρία κομμάτια δια χειρός Todd Ehle με τον οποίο θα ξανασυνεργαστούν αρκετές φορές στο μέλλον. 
Το ''Fourth Judgement'' όπως εύκολα λοιπόν μπορεί να καταλάβει κανείς από το πρώτο κιόλας άκουσμα, βάζει τα πράγματα στην θέση τους για τους JAG PANZER και τους ξαναδίνει μια θέση στον μεταλλικό χάρτη που σίγουρα την δικαιούνταν, ίσως όχι τόσο ψηλά όσο θα μπορούσαν να βρίσκονται αν είχαν όλα κυλήσει φυσιολογικά μετά το ''Ample Destruction'' αλλά ευτυχώς ή δυστυχώς η ιστορία δεν είναι πάντα δίκαιη. Τέλος θα ήθελα να πω πως περιμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το νέο πόνημα των Αμερικανών με την κλασική τους και πάλι σύνθεση. Ως τότε όμως μία ακόμη ακρόαση του τεράστιου  ''Ample Destruction'' και τοθ εξαιρετικού ''Fourth Judgement'', αρκεί για να μας θυμίσει πάλι, πόσα είναι ικανοί να προσφέρουν οι JAG PANZER στο χώρο του heavy/power όταν βρίσκονται εν πλήρη σχεδόν απαρτία.

Did you know that:
- Το εξώφυλλο του άλμπουμ είναι ιδέα και σχεδιασμένο από τον κιθαρίστα και ηγέτη της μπάντας Mark Briody
- Τα κομμάτια ''Ready To Strike'' και ''Future Shock'' μαζί με το ''Shadow Thief'' είχαν κυκλοφορήσει στο demo με τον τίτλο ''Return'' ένα χρόνο νωρίτερα 1996 ηχογραφημένα από τα τέσσερα μέλη τους μιας και ο Tafolla δεν είχε ξαναμπεί ακόμα στην σύνθεση της μπάντας.
- Το ''Shadow Thief''' είναι μια σύνθεση της μπαντας από το μακρινό 1985 και έχει μπει σε τρία διαφορετικά demos που έχει κυκλοφορήσει η μπάντα η πρώτη το 1985, η δεύτερη το 1986 όπου ο τίτλος του demo έφερε το εν λόγω όνομα και η τρίτη αυτή που αναφέραμε πιο πάνω. Στις πρώτες δυο συμμετέχει κανονικά ο Joey Tafolla.

 

Παναγιώτης ''The Unknown Force'' Γιώτας

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

A Day To Remember... 14/11 [THE OFFSPRING]

14 Νοεμβρίου, 2020 - 18:45 Γιάννης Παπαευθυμίου

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Conspiracy of one”- THE OFFSPRING  ETOΣ KYKΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2000 ΕΤΑΙΡΙΑ: Columbia Records  ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Brendan O’ Brien  ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Φωνητικά/...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 08/11 [MOTORHEAD]

8 Νοεμβρίου, 2020 - 12:00 Θοδωρής Μηνιάτης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Ace Of Spades” – MOTORHEAD ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1980 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Bronze Records   ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Vic "Chairman" Maile  ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Φωνητικά/Μπάσο – Ian Fraser...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 08/11 [ATHEIST]

8 Νοεμβρίου, 2020 - 10:15 Άγγελος Κατσούρας

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Jupiter” - ATHEIST ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2010 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Season Of Mist ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Jason Suecof ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά – Kelly Shaefer Κιθάρες – Chris Baker Κιθάρες, μπάσο –...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 06/11 [SCORPIONS]

6 Νοεμβρίου, 2020 - 10:00 Σάκης Νίκας

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Crazy world” – SCORPIONS ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1990 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Mercury  ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Keith Olsen ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά – Klaus Meine Κιθάρα – Rudolf Schenker...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 06/11 [KREATOR]

6 Νοεμβρίου, 2020 - 10:00 Γιάννης Σαββίδης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Coma of souls” - KREATOR  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1990 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Noise records ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Randy Burns ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά, κιθάρες – Milland “Mille” Petrozza Κιθάρες –...

[περισσότερα]