A Day to Remember... 26/2 [SCORPIONS]

26 Φεβρουαρίου, 2019 - 09:45

 

 

ΟΝΟΜΑ ALBUM: ''Lovedrive'' – SCORPIONS
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1979
ΕΤΑΙΡΙΑ: Harvest (Europe) – Mercury (U.S.)
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Dieter Dierks
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά – Klaus Meine
Lead Κιθάρες ''Always somewhere'', ''Can't get enough'', ''Is there anybody there?'', δεύτερα φωνητικά – Mathias Jabs
Lead Κιθάρες ''Loving you Sunday morning'', ''Another piece of meat'', ''Coast to Coast'', ''Lovedrive'', ''Holiday'', δεύτερα φωνητικά – Michael Schenker
Rhythm Κιθάρες δεύτερα φωνητικά – Rudolf Schenker
Μπάσο, δεύτερα φωνητικά – Francis Buchholz
Τύμπανα, δεύτερα φωνητικά – Herman Rarebell

Η σχέση μου με τους Σκορπιούς είναι πολύ παλιά κι η αγάπη μου γι’ αυτούς δεδομένη από τότε που άκουγα και μάζευα τα βινύλια τους, ξεκινώντας από τη '70s περίοδο τους. Είναι μέσα στα πρώτα hard rock ή heavy σχήματα που πρωτοάκουσα στη ζωή μου, είναι από αυτούς που με έβαλαν στο trip της μουσικής αυτής, που με μύησαν στην αγαπημένη μου μουσική κι αυτό δεν ξεχνιέται και δεν μπορεί να αλλάξει. Ας γυρίσουμε, όμως, τον χρόνο πίσω, γιατί πρέπει να συναντήσουμε μια από τις ιστορικές, επιδραστικές, τέλειες στιγμές των SCORPIONS, μια από τις πολλές τους, μια από αυτές που χαρακτηρίζονται ως 'απόλυτο δεκάρι', όπως συνηθίζεται να λέμε σε τέτοιες περιπτώσεις. 

Αυτή λοιπόν είναι το υπέροχο κι αψεγάδιαστο ''Lovedrive'', που κυκλοφορεί σαράντα χρόνια πριν. Πολλά για το περιεχόμενο των 36,5 μόλις λεπτών που διαρκεί αυτό το αριστούργημα του hard n' heavy δεν μπορείς να πεις, μιας και το πράγμα μιλάει από μόνο του. 
Οι οκτώ κομματάρες που αποτελούν τον συγκεκριμένο δίσκο κυκλοφόρησαν όλες σε single, οπότε τί να πει κανείς παρά να παραθέσει όλες τις συνθέσεις κι εσείς με τη σειρά σας δείτε αν δεν γνωρίζετε κάποιο, πράγμα αμφίβολο εδώ που τα λέμε. 

Ξεκινάμε από τα mid-tempo δεδομένα στα οποία κινούνται τα ''Loving you Sunday morning'', με το εξαιρετικό κόψιμο στο refrain και το υπέροχο solo από τον Michael Schenker, κι η εκπληκτική instrumental σύνθεση ''Coast to Coast'' με το φοβερό riff  και τα μαγευτικά solos του Michael Schenker πάλι. Σε εκρηκτικά metal μονοπάτια πάνε o underrated ύμνος ''Another piece of meat'' όπου τα lead του Micheal Schenker τσακίζουν κόκαλα, η ομώνυμη κομματάρα ''Lovedrive'' που, όπως λένε και οι στίχοι του, δείχνουν ''Why Scorpions got a Sting'' και τον Michael Schenker να δίνει και πάλι τα ρέστα του στα lead, αλλά και το πυροβόλο ''I can't get enough'', στο οποίο ο τελικός αντικαταστάτης του αποχωρήσαντα κιθαρίστα Uli Jon Roth,  Mathias Jabs δείχνει με τα leads του γιατί θεωρείται- και όχι άδικα- ένας shredder ύφους κιθαρίστας. 

 

 

Για το τέλος αφήσαμε τις τρεις από τις καλύτερες και all time classic μπαλάντες των Σκορπιών, οι οποίες υπάρχουν στον δίσκο αυτόν,  το ''Is there anybody there?'' με την funky αισθητική του, το φανταστικό και γεμάτο λυρισμό ''Always Somewhere'' με το άκρως μεταλλικό refrain του και το αριστούργημα ''Holiday'' με την απίστευτη αλλαγή από την ακουστική δομή του, στο άκρως εκρηκτικό heavy μεσαίο τμήμα του με το υπέροχο σβήσιμο, στο τελείωμα από τα leads του Michael Schenker. Εκτός των δυο lead κιθαριστών που μετέχουν, τους Michael Schenker και Mathias Jabs, οι οποίοι και φυσικά εντυπωσιάζουν, μέσα σε αυτούς τους οκτώ ύμνους που αποτελούν τον δίσκο λάμπει σε όλους ανεξαιρέτως η φωνή του Klaus Meine που βρίσκεται στα καλύτερα της, γεμάτη με δύναμη, πάθος, εκφραστικότητα και θεατρικότητα. 

Όσον αναφορά τους υπόλοιπους συμμετέχοντες του δίσκου, ο Rudolf Schenker είναι το σταθερό ρυθμικό χέρι των Σκορπιών στην κιθάρα αλλά κι από τους βασικούς τους συνθέτες μαζί με τον Meine, πάρα τα 'αδελφικά μαχαιρώματα' που έχουν ειπωθεί από τον Michael ''ότι δεν ξέρει να παίζει, ότι του έχει φάει συνθέσεις κλπ.'' για λόγους που θα αναφέρουμε παρακάτω. 
Ο ντράμερ Herman Rarebell ξεχωρίζει με το παίξιμο του αλλά και τη συνθετική και στιχουργική βοήθεια που συνήθιζε να προσφέρει, κι ο μπασίστας Francis Buchholz που,  χωρίς σχεδόν ποτέ να είναι αυτός που θα βγει μπροστά, κρατάει σωστά το ρόλο του στο rhythm section, όπως έκανε πάντα όσα χρόνια βρισκόταν στο Γερμανικό σχήμα. 

Η παραγωγή από τον μεγάλο Dieter Dierks, παραγωγό των επιτυχιών και καθοδηγητή στην ανέλιξη του σχήματος, είναι υψηλού επιπέδου, καλογυαλισμένη και με έναν πιο εμπορικό τόνο σε σχέση με το παρελθόν. Αυτή η αλλαγή στον ηχητικό προσανατολισμό ήταν κι ο λόγος της αποχώρησης του Uli Jon Roth από την μπάντα για να δημιουργήσει το δικό του σχήμα, τους ELECTRIC SUN, μιας και διαφώνησε με την πιο ανάλαφρη κι εμπορική κατεύθυνση που είχαν αποφασίσει να ακολουθήσουν οι υπόλοιποι μαζί με τον Dierks. 

Εκπληκτικό και προκλητικό για μια ακόμη φορά, κάτι που είχαν ξανακάνει αρκετές φορές εκείνα τα χρόνια οι SCORPIONS, είναι και το εξώφυλλο του δίσκου από τον Storm Thorgerson, εκ των ιδρυτών της εταιρείας Hipgnosis. Η εμπορική απήχηση του ''Lovedrive'' ήταν πολύ μεγάλη για πρώτη φορά στο κοινό των ΗΠΑ κατορθώνοντας να αναρριχηθεί στο no.55 του Billboard 200. Στην Ευρώπη και την Ιαπωνία, όπου ήδη από πριν η μπάντα είχε καταφέρει να κερδίσει τον κόσμο, ο δίσκος έκανε και πάλι μεγάλη επιτυχία. Μάλιστα δε, για πρώτη φορά μπήκαν και στα UK charts στην θέση no.36. Μεγάλο ρόλο σε αυτό έπαιξε και το γεγονός πως αποφάσισαν να αλλάξουν δισκογραφική εταιρεία, φεύγοντας από την RCA, από την οποία είχαν παράπονα πως δεν τους προωθούσε αρκετά, για να υπογράψουν κατόπιν και της συμβουλής του Dierks στην Harvest για την Ευρωπαϊκή αγορά και στην Mercury για την Αμερικάνικη και τον Καναδά. 

Για τους SCORPIONS λοιπόν το ''Lovedrive'' πέραν της αδιαμφισβήτητης διαχρονικής κι ιστορικής αξίας που έχει, ήταν κι ο δίσκος που αποτέλεσε την μετάβαση από την φανταστική τους διαδρομή των ‘70s στην μεγαλειώδη πορεία της εμπορικής και παγκόσμιας καταξίωση των ‘80s.

 

Did you know that:
-  Πριν μερικά χρόνια ο Michael Schenker τα έβαλε με τον αδελφό του Rudolf, με τον Meine και το management των SCORPIONS, δηλώνοντας απογοητευμένος και κατηγορώντας τους, με αφορμή την anniversary κυκλοφορία του ''Lovedrive'', ότι δεν του απέδωσαν ποτέ τα credits για όλα τα κομμάτια που είχε συνθέσει στον δίσκο, αφού, κατά τον ίδιο, είχε λάβει μέρος σε κάποιες συνθέσεις του δίσκου κι εν τέλει των αναφέρουν μόνο σε 2 από αυτές. Υποστήριξε επίσης, ότι δεν του απέδωσαν το μερίδιο του, καθώς, όπως δήλωσε ο ίδιος, εκείνη την περίοδο ήταν το έκτο μέλος της μπάντας κι η συμφωνία τους ήταν ότι όλα διαιρούνται δια του έξι. Δήλωνε ακόμα ότι πείστηκε να παραχωρήσει καλή τη πίστη τα δικαιώματα για τις μελωδίες του ''Coast to Coast'' στον αδερφό του αλλά και το image με την ασπρόμαυρη Flying V που είχε ξεκίνησε να λανσάρει πρώτος ο ίδιος κι εν τέλει ποτέ δεν του αναγνωρίστηκε αυτό. 
Επιπλέον, τα έβαλε μαζί τους και για το γεγονός πως παρουσίαζαν με τα χρόνια ότι αυτός ήταν που τους είχε παρακαλέσει να μπει στην μπάντα εκείνη την περίοδο μετά την φυγή του από τους UFO, ενώ κατά τον ίδιο κάτι τέτοιο δεν ίσχυε, καθώς εκείνοι ήταν που τον είχαν παρακαλέσει να τους βοηθήσει, μιας κι ο Jabs δεν μπορούσε να ανταποκριθεί- όπως έλεγαν οι ίδιοι- κι ήθελαν αυτόν να παραμείνει στην σύνθεση τους και όχι τον Jabs. Τέλος,  εντύπωση του έκανε το γεγονός πως δεν υπάρχει ούτε μια φωτογραφία του από εκείνη την περίοδο ενώ μετείχε κανονικά στο σχήμα.

-   Για την ιστορία να πούμε ότι ο Mathias Jabs είχε προστεθεί στο lineup της μπάντας το 1978 αμέσως μετά την φυγή του Uli Jon Roth κι είχε επιλεγεί ανάμεσα από 140 περίπου κιθαρίστες που είχαν προσπαθήσει να πάρουν την θέση. Εν συνεχεία, μετά την αποχώρηση του Michael Schenker από τους UFO, προσχώρησε κι αυτός στο σχήμα και στην ηχογράφηση του δίσκου μετείχαν κανονικά κι οι δυο κιθαρίστες. Όταν ήρθε η ώρα για την περιοδεία όμως, ο Jabs απομακρύνθηκε άκομψα από τους υπόλοιπους και τελικά βγήκαν αρχικά στα live με  lead κιθαρίστα των Michael Schenker, όμως κατά την διάρκεια της περιοδείας του 1979, κι ενώ περιόδευαν στην Γαλλία, ο Michael αποφάσισε- όπως έχει πει ο ίδιος- ''ότι δεν ήταν αυτό που ήθελε να κάνει κι έπρεπε να σταματήσει''. Κατόπιν αυτού και μέσα σύγχυση, ο Mathias Jabs επανήλθε στις τάξεις της μπάντας για να ολοκληρώσουν την περιοδεία μετά από πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις όμως. 

-   Το εξώφυλλο του δίσκου δημιούργησε κάποιους μπελάδες με το γυναικείο φύλο αλλά και με την Αμερικανική αγορά, μιας και θεωρήθηκε προκλητικό και αντικαταστάθηκε από έναν σκορπιό και το logo της μπάντας. Ο ίδιος ο δημιουργός Storm Thorgerson δήλωσε κάποια στιγμή ότι σίγουρα δεν ήταν κι η πιο πολιτισμένη και σωστή εικόνα αυτή της γυμνόστηθης γυναίκας με την τσίχλα από την μια και το γυμνό από την άλλη πλευρά, αλλά ο ίδιος το έφτιαξε θεωρώντας πως έχει πλάκα, όμως οι γυναίκες το είδαν από μια διαφορετική οπτική γωνία από αυτή που είχε στο μυαλό του ο ίδιος. Σε συνέντευξη το 2010, ο τραγουδιστής Klaus Meine αναφέρθηκε στο εξώφυλλο του άλμπουμ, λέγοντας πως «Δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε πως θα δημιουργούσε πρόβλημα στην Αμερική, καθώς εκείνη την εποχή όλα ήταν σεξ και rock 'n' roll στην άλλη άκρη του Ατλαντικού». Βρήκε περίεργο λοιπόν το γεγονός ότι στην Αμερική τέτοιου είδους εξώφυλλα ήταν πρόβλημα, γιατί στη δεκαετία του '80 όταν έκαναν περιοδεία στην Αμερική πάντα υπήρχαν γυμνόστηθες κοπέλες στις πρώτες σειρές της σκηνής, κάτι που δεν τους συνέβαινε πουθενά αλλού στον κόσμο. Γι’ αυτό θεωρεί πως ήταν λογικό να σκεφτούν ότι δεν θα υπήρχε πρόβλημα με το εξώφυλλο του ''Lovedrive''.

 

Παναγιώτης ''The Unknown Force'' Γιώτας

Σχόλια

Άλλα άρθρα του συντάκτη

Διαβάστε επίσης

A Day To Remember... 17/09 [THERION]

17 Σεπτεμβρίου, 2020 - 19:00 Γιώργος Κουκουλάκης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Sitra Ahra” - THERION ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2010 ΕΤΑΙΡΙΑ: Nuclear Blast ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Christofer Johnsson ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Christofer Johnsson – κιθάρες, πλήκτρα, programming...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 14/09 [FLOTSAM AND JETSAM]

14 Σεπτεμβρίου, 2020 - 21:15 Θοδωρής Μηνιάτης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “The cold” – FLOTSAM AND JETSAM  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2010  ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Driven Music Group  ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Mark Simpson & Ralph Patlan   ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 12/09 [FIREHOUSE]

12 Σεπτεμβρίου, 2020 - 17:00 Γιώργος Κουκουλάκης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Firehouse” - FIREHOUSE ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1990 ΕΤΑΙΡΙΑ: Epic ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: David Prater ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Bill Leverty – κιθάρες C.J. Snare – φωνητικά Perry Richardson...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 12/09 [ANNIHILATOR]

12 Σεπτεμβρίου, 2020 - 03:00 Άγγελος Κατσούρας

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Never, neverland” - ANNIHILATOR ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1990 ETAIΡΕΙΑ: Roadrunner Records ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Glen Robinson, Jeff Waters ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Jeff Waters - Kιθάρες, μπάσο Coburn...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 11/09 [WARRANT]

11 Σεπτεμβρίου, 2020 - 09:15 Ντίνος Γανίτης

ΜΠΑΝΤΑ: WARRANT ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Cherry pie” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1990 ΕΤΑΙΡEΙΑ: Columbia ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Beau Hill ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Jani Lane - φωνητικά Joey Allen - κιθάρα Erik...

[περισσότερα]