A day to remember... 26/7 [DIO]

26 Ιουλίου, 2017 - 18:00

ΟΝΟΜΑ ALBUM: ''Dream Evil'' – DIO
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1987
ΕΤΑΙΡΙΑ: Vertigo
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Ronnie James Dio
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά – Ronnie James Dio
Κιθάρες – Craig Goldy
Μπάσο – Jimmy Bain
Τύμπανα – Vinny Appice
Πλήκτρα – Claude Schnell

 

Στην καρδιά του καλοκαιριού βρισκόμενοι, μεταφερόμαστε πίσω στο 1987, τριάντα ολόκληρο χρόνια όταν και κυκλοφόρησε το τέταρτο άλμπουμ της μπάντας του Μεγάλου κοντού, των DIO με την ονομασία ''Dream Evil''. Άντι προλόγου που θα μπορούσα για πολλοστή φορά να εκθειάσω το μεγαλείο του τεράστιου αυτού καλλιτέχνη με το όνομα Ronnie James Dio θα αφήσω τους στίχους του από το εναρκτήριο και υπέροχο ''Night People'' να μας ρωτήσουν και θα συνεχίσω στο κυρίως θέμα.
''Do you like the dark?
 Do you like the way it moves?
 Do you come alive when neon kills the sun?''

Για να φτάσουμε βέβαια στις ερωτήσεις αυτές είχε προηγηθεί η πιο εμπορική στροφή του υποτιμημένου σαν αξία ''Sacred Heart'', κάτι που οφείλεται νομίζω κυρίως, στις κακές σχέσεις που είχαν δημιουργηθεί και την τριβή μεταξύ του Dio και του Vivian Campbell την εποχή που γράφτηκε το συγκεκριμένο άλμπουμ, κάτι που φάνηκε προς τα έξω πολύ καθαρά όταν ήρθε η ώρα της περιοδείας. Κατά τη διάρκεια αυτής, ο Campbell αποχώρησε στα μισά, για να αντικατασταθεί από τον Craig Goldy. Με αυτόν πλέον στην κιθάρα, τον Claude Schnell και πάλι στα πλήκτρα, αμφότεροι πρώην μέλη των ROUGH CUTT, (από εκεί μάλλον θα έγιναν και οι συστάσεις) και τους γνωστούς φίλους και για χρόνια συνοδοιπόρους του Jimmy Bain και Vinny Appice σε μπάσο και τύμπανα ο Ronnie δημιούργησε το τρίτο ίσως καλύτερο άλμπουμ της προσωπικής του καριέρας μετά τα δυο ιστορικά πρώτα άλμπουμ του. 

Το ''Dream Evil'' λοιπόν αποτελεί μια συνειδητή και όχι επιτηδευμένη (όπως γίνεται από διάφορους κατά κόρον στις μέρες μας) προσπάθεια από την πλευρά της μπάντας και του ιδίου για επιστροφή στον κλασσικό ήχο των DIO. Γίνεται όμως με προσοχή, με εξαιρετικό songwriting από όλη την μπάντα, συμπεριλαμβανομένου και του νεοεισελθόντος Goldy και με την αξιοποίηση των καλύτερων συστατικών. Έτσι λοιπόν το αποτέλεσμα είναι ένας δίσκος αρκετά πιο σκοτεινός και σε αμιγώς πιο heavy ύφος από τον προκάτοχό του, από τον οποίο κρατάει κυρίως σε κάποια κομμάτια την κάπως πιο εμπορική πλευρά του. Αυτό μόνο κακό δεν αποδεικνύεται, μια και κάπως έτσι γεννιούνται κομματάρες, όπως το ονειρικό όνομα και πράγμα ''I Could Have Been A Dreamer'' που ήταν και το πρώτο single του δίσκου, αλλά και το ''Sunset Superman'' με το κατά γενική ομολογία όχι και τόσο δυνατό του ρεφρέν από τη μία, αλλά με το διαχρονικό του riff και κεντρικό του θέμα από την άλλη, που του δίνουν τη δυνατότητα να μείνει στην ιστορία. 

Κατά τα άλλα υπάρχει αρκετή ποικιλομορφία στο άλμπουμ μιας και στα 9 μόλις κομμάτια που το αποτελούν, συναντά κανείς από πολύ γρήγορα και επιθετικά κομμάτια όπως το ''Night People'', το ''Faces In The Window'' και το πυραυλοκίνητο με την πιο rock n' roll αισθητική του ''Overlove'', αλλά και πιο mid tempo καταστάσεις με σαφείς doom και bluesy  βάσεις, στον ομώνυμο ύμνο ''Dream Evil'' και στο αρκετά υποτιμημένο ''Naked In The Rain'' αμφότερα με εξαιρετικά δυναμικά refrain, ενώ για το τέλος υπάρχει και η φοβερή μπαλάντα που δεν είναι άλλη από το υπέροχο ''All The Fools Sails Away'', το δεύτερο single του δίσκου, και την κατάθεση ψυχής και φωνής την οποία κάνει ο Dio μέσα απ’ αυτήν. 

Μοναδικό ψεγάδι που θα μπορούσαμε να βρούμε στο άλμπουμ είναι το τελευταίο κομμάτι του ''When A Woman Cries'' που ποιοτικά είναι πιο χαμηλά από τα υπόλοιπα αλλά είναι μάλλον και λίγο αταίριαστο ηχητικά με τα υπόλοιπα αφού μοιάζει να ξέφυγε από τους πιο εμπορικούς δρόμους του ''Sacred Heart''. Λεπτομέρειες βέβαια, όταν έχουμε να κάνουμε με ένα άλμπουμ που προσφέρει τόσες συγκινήσεις και αφήνει πίσω του τέτοιες κομματάρες. 

Όσο αναφορά την απόδοση των μελών νομίζω ότι και αυτή δείχνει πως υπάρχει καλύτερη διάθεση στην μπάντα μιας και οι παλιοί Bain και Appice παρουσιάζουν μια συνολικά στιβαρή παρουσία στο rhythm section στο οποίο ξεχωρίζουν και με τις ατομικές τους στιγμές.
O Claude Schnell από την άλλη, είναι άψογος στα πλήκτρα, γεμίζοντας το ηχητικό αποτέλεσμα και βγαίνοντας στο προσκήνιο όταν χρειάζεται, φροντίζοντας να διατηρεί διαρκώς την απαιτούμενη ισορροπία. 
Ο δε φρέσκος Craig Goldy στην κιθάρα ήταν μάλλον η ιδανικότερη επιλογή, μιας και το παίξιμο του είναι σχεδόν παρόμοιο με αυτό του αποχωρήσαντα Campbell, αποδίδοντας εξαιρετικά και αφήνοντας και αυτός την σφραγίδα του με τους DIO μέσω των υπέροχων riffs και διαχρονικών solos που βγαίνουν από την εξάχορδή του.
 
Φτάνοντας στον ηγέτη και γίγαντα (πλην φυσικού ύψους βέβαια αλλά τι σημασία έχει;) Ronnie James Dio νομίζω ότι είναι μάλλον περιττό να σχολιάσει κανείς τα αυτονόητα για την υπέροχη φωνή του αφού η μαγεία της έχει περάσει στην αθανασία νομίζω αλλά και το φυσικό ταλέντο του ήταν τέτοιο που μπορούσε να κάνει ακόμα και το μέτριο να ακουστεί καλό, πόσο μάλλον όταν έχουμε να κάνουμε με ένα ποιοτικότατο υλικό σαν αυτό που υπάρχει στον δίσκο αυτό. Για μια ακόμα φορά λοιπόν η ερμηνεία του σε σαγηνεύει, σε μαγεύει, σε ταξιδεύει σου δημιουργεί εικόνες και συναισθήματα όπως μόνο αυτός γνωρίζει και σφραγίζει μερικές ακόμα ιστορικές κομματάρες που θα μείνουν σαν παρακαταθήκη στο χώρο heavy metal.
 
Οι στίχοι του είναι όπως πάντα εξαιρετικοί και συνδέονται κατά κύριο λόγο με το αγαπημένο του θέμα το υπερφυσικό και τη φαντασία, ενώ υπάρχουν και ορισμένες περιπτώσεις που έχουν πιο ξεκάθαρο ρεαλιστικό περιεχόμενο. 

Στα συν του άλμπουμ πέρα από τα προαναφερθέντα είναι και η αψεγάδιαστη παραγωγή του Ronnie που δίνει χώρο και δύναμη στα πάντα, έχοντας παράλληλα ένα πεντακάθαρο ήχο. Το άλμπουμ όπως φαίνεται από την συνέχεια που θα έρθει τρία χρόνια μετά με το ''Lock Up The Wolves'' είναι ένα τέλος εποχής-περιόδου για το προσωπικό σχήμα του Ronnie αφού θα απομακρυνθεί ηχητικά αλλά και θα αλλάξει όλους τους ως τότε συνεργάτες του, αλλά αυτά είναι μια άλλη ιστορία. Αυτό που πρέπει να κρατήσει κανείς από το ''Dream Evil'' είναι πως κατορθώνει να αποτελεί ένα ακόμα μνημείο του heavy metal και της δισκογραφίας του Μεγάλου Κοντού, όντας άκρως ποιοτικό, διαχρονικό και γεμάτο από τις μελωδίες και το προσωπικό του στίγμα. Θα κλείσω λοιπόν το κείμενο αυτό με τον τρόπο που του αρμόζει, αφού ευχηθώ καλή άδεια, καλές διακοπές και καλή ξεκούραση σε όσους την δικαιούνται δίνοντας το έναυσμα μέσα και πάλι από τους στίχους του DIO, για μια ακόμη ακρόαση…

''Are you hypnotized?
 Part of the illusion
 Oh, see how they run

 It's the mystery
 Poetry and passion
 Innocence and fashion
 Revolution
 Evolution ways
Night People'' 

Did you know that:
-    To ''Dream Evil'' μπήκε στη θέση 43 του Billboard 200 και μέσα στη δεκάδα των βρετανικών chart, ενώ κατάφερε να μπει στη δεκάδα ή λίγο πάνω από αυτήν στα charts σχεδόν όλων των Ευρωπαικών χωρών.
-    Η επιστροφή στον ήχο των δυο πρώτων άλμπουμ φέρνει και την επιστροφή της μασκότ της μπάντας, του ''Murray'', σε ένα πραγματικά υπέροχο εξώφυλλο. Αυτή θα είναι και η τελευταία εμφάνιση της μασκότ, γεγονός που επίσης σηματοδοτεί το τέλος της εποχής που αναφέραμε και πιο πάνω.

Παναγιώτης ''The Unknown Force'' Γιώτας

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

A Day To Remember... 14/11 [THE OFFSPRING]

14 Νοεμβρίου, 2020 - 18:45 Γιάννης Παπαευθυμίου

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Conspiracy of one”- THE OFFSPRING  ETOΣ KYKΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2000 ΕΤΑΙΡΙΑ: Columbia Records  ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Brendan O’ Brien  ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Φωνητικά/...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 08/11 [MOTORHEAD]

8 Νοεμβρίου, 2020 - 12:00 Θοδωρής Μηνιάτης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Ace Of Spades” – MOTORHEAD ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1980 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Bronze Records   ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Vic "Chairman" Maile  ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Φωνητικά/Μπάσο – Ian Fraser...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 08/11 [ATHEIST]

8 Νοεμβρίου, 2020 - 10:15 Άγγελος Κατσούρας

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Jupiter” - ATHEIST ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2010 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Season Of Mist ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Jason Suecof ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά – Kelly Shaefer Κιθάρες – Chris Baker Κιθάρες, μπάσο –...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 06/11 [SCORPIONS]

6 Νοεμβρίου, 2020 - 10:00 Σάκης Νίκας

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Crazy world” – SCORPIONS ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1990 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Mercury  ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Keith Olsen ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά – Klaus Meine Κιθάρα – Rudolf Schenker...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 06/11 [KREATOR]

6 Νοεμβρίου, 2020 - 10:00 Γιάννης Σαββίδης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Coma of souls” - KREATOR  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1990 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Noise records ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Randy Burns ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά, κιθάρες – Milland “Mille” Petrozza Κιθάρες –...

[περισσότερα]