A Day To Remember... 27/10 [SEX PISTOLS]

27 Οκτωβρίου, 2017 - 21:30

ΟΝΟΜΑ AΛΜΠΟΥM: “Never Mind the Bollocks Here's the Sex Pistols” – SEX PISTOLS

ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1977

ΕΤΑΙΡΙΑ: Virgin

ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Chris Thomas, Bill Price

ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:

Φωνητικά – Johnny Rotten  

Κιθάρες  – Steve Jones

Μπάσο – Sid Vicious, Glen Matlock 

Τύμπανα – Paul Cook

 

Εμπρός, λοιπόν, καλό μου χρονοντούλαπο, πήγαινέ με πίσω στο 1977, τότε που όλα στο Νησί έβραζαν. Τότε που η νεολαία ήταν έτοιμη να κάνει τη μουσική της επανάσταση σε όλα τα επίπεδα. Η γέννηση της αγαπημένης μας μουσική, δύο χρόνια πριν το N.W.O.B.H.M. αλλά με δισκάρες και μπαντάρες έως εκείνο το σωτήριο έτος. Ενδεικτικά στο Νησί είχαν εμφανιστεί οι DEEP PURPLE, RAINBOW, THIN LIZZY, QUEEN. Δεν υπάρχει νόημα να συνεχίσω, αντιλαμβανόμαστε όλοι το μέγεθος. Κάπου εκεί, στις παρυφές του Λονδίνου, το Βόρειου Λονδίνου συγκεκριμένα, υπήρχαν τρεις τσόγλανοι και ένας καθώς πρέπει νεανίας. Ο καθώς πρέπει νεανίας ήταν και ο μόνος που γνώριζε τα τερτίπια της μουσικής όντας μπασίστας και μεγαλωμένος με τους THE BEATLES (Glen Matlock). Τα άλλα τρία τσογλάνια ουδεμία σχέση με το μεγαθήριο της εποχής αλλά με αίμα που έβραζε. Ανήσυχο. Η φτώχια και η εξαθλίωση των εργατικών περιοχών τους είχε κάνει έτσι, αντισυμβατικούς. 

 

Ο δαιμόνιος Malcolm McLaren είχε δει μια συναυλία των αληταράδων έξω από ένα εργοστάσιο σε μια απεργία των εργαζομένων. Δεν κατάφερε να τους προσεγγίσει σε εκείνη τη συναυλία καθώς το πλήθος είχε περικυκλώσει το συγκρότημα. Του έκανε τρομερή εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο «έφτυνε» τον κάθε στίχο ο Johnny Rotten. Ήξερε ότι είχε πετύχει φλέβα. Η ριμάδα η τύχη τι σου είναι. Περίπου δύο βδομάδες μετά πετυχαίνει τους τσόγλανους σε ένα δισκάδικο. Μπαίνει μέσα και τους αναφέρει το πλάνο του. Μετά από πολλές μέρες πρήξιμο η μπάντα θα πει το πολυπόθητο «ΝΑΙ» και μέσα από αυτό θα μείνει στην ιστορία. Οι όποιες επιφυλάξεις είχε ο Rotten ξεπεράστηκαν. Η μπάντα άλλαξε τον Glen Matlock και στη θέση του πήραν τον ταραχοποιό και σεσημασμένο Sid Vicious. Ήταν ο άνθρωπος με το attitude το οποίο μαζί με τον Rotten θα ήταν η απόλυτη βιτρίνα της μπάντας. 

 

Για τον δίσκο τι να αναφέρω. Είναι μέσα στους καλύτερους όλων των εποχών και σημείο αναφοράς ενός ολόκληρου κινήματος, μιας ολάκερης ιδεολογίας. Έγινε αμέσως επιτυχία, έφτασε για πλάκα μέχρι το #1 και πλέον όλη η Γη ήταν έτοιμη να υποδεχθεί το φαινόμενο SEX PISTOLS. Δεν μου αρέσει να γράφω τετριμμένα πράγμα, όπως το πόσο κομματάρα είναι το “Anarchy in the U.K.” ή το “Pretty vacant” και δε ξέρω και ‘γω ποιο άλλο. Άλλωστε όλα τα τραγούδια είναι μοναδικά και τα περικλείουν ο νεανικός αυθορμητισμός, η αγνότητα και η βία παράλληλα. Ασύλληπτος συνδυασμός που καταγράφηκε με απόλυτα ακρίβεια στα αυλάκια του βινυλίου. 

 

Πολλοί μεταλλάδες δεν αφουγκράζονται τον δίσκο και τη σημαίνει για το σύνολο της μουσικής. Είναι δίσκος – επανάσταση, είναι αντίσταση, είναι το διαφορετικό σε μια εποχή που κυριαρχούσε ο πουριτανισμός και ο καθωσπρεπισμός. Είναι ο δίσκος – σύμβολο για εκατομμύρια κόσμου εκεί έξω. Ήταν ο δίσκος που δημιουργήθηκε από καταπιεσμένα παιδιά και απευθύνθηκε σε χιλιάδες άλλα της δικής τους κλάσης και σειράς. Άνοιξε το δρόμο σε μουσικούς που δεν ήταν επιστήμονες πάνω στο όργανό τους, να μπορέσουν και αυτοί να εκφραστούν, να πουν στον κόσμο τη δική τους ιστορία, όπως ακριβώς έκανε ο Johnny Rotten  σε κάθε στίχο που αποτύπωσε πάνω στο χαρτί είτε με το μολύβι του ήταν από κάρβουνο από τις φωτιές που άναβε για να ζεσταθεί στα στέκια τα οποία και άραζε σαν έφηβος. 

 

Κι επειδή φίλτατοι είναι ένας δίσκος ο οποίος για μένα προσωπικά είναι μέσα στην 10άδα αυτών που άλλαξαν το ρου της ιστορίας θα χρησιμοποιήσω μια φράση που είχε πει ο αείμνηστος Φίλλιπος Συρίγος στον ημιτελικού του Παναθηναϊκού με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο Final Four της Πόλης το 2012, λίγο παραφρασμένη. 

 

“Mέγας Rotten! Θα το φωνάξω να το ακούσει όλος ο πλανήτης”, όπου στη θέση του  Rotten ήταν ο Big Saras.

 

Αυτά…

 

Did you know that:

- Στο δίσκο, το μπάσο το έχει ηχογραφήσει ο Steve Jones. Ο λόγος ήταν επειδή ο Sid Vicious ήταν κομματάκι παρτάλι και ο Glen Matlock δεν μπορούσε να είναι με τη μπάντα εκείνο το διάστημα λόγω εργασίας. 

- Ο Sid Vicious παίζει μόνο στο τραγούδι “Bodies” ενώ ο Glen Matlock στο “Anarchy in the U.K.”

- Την περίοδο της κυκλοφορίας του δίσκου πολλά δισκοπωλεία αρνήθηκαν να κάνουν διανομή στου άλμπουμ λόγω ότι στον τίτλο υπήρχε η «κακή» λέξη “Bollocks”. 

- Στον τύπο της εποχής, όταν και γινόταν η προώθηση του δίσκου υπήρχε γραμμένο το εξής μήνυμα: “O δίσκος θα υπάρχει για πάντα, το εξώφυλλο όχι”. 

- H μπάντα λόγω του αντισυμβατικού χαρακτήρα της απέρριψε πολλές προτάσεις από τεράστιες εταιρίες όπως οι CBS, Decca, Pye και Polydor. Τελικά, ο Malcolm McLaren έπεισε τον Rotten το άλμπουμ να βγει μέσω της Virgin.

Ντίνος “Benjamin Breeg” Γανίτης

 

Σχόλια

Άλλα άρθρα του συντάκτη

Διαβάστε επίσης

A Day To Remember… 23/11 [GUNS N' ROSES]

23 Νοεμβρίου, 2018 - 21:45 Σάκης Φράγκος

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Chinese democracy” – GUNS N’ ROSES ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2008 ΕΤΑΙΡΙΑ: Geffen ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Axl Rose, Adam Costanzo ΣΥΝΘΕΣΗ:  Axl Rose – φωνητικά, πλήκτρα, κιθάρα Robin Finck –...

[περισσότερα]

Α day to remember... 23/11 [CANDLEMASS]

23 Νοεμβρίου, 2018 - 10:45 Παναγιώτης Γιώτας

    ΟΝΟΜΑ ALBUM: ''Ancient dreams'' – CANDELMASS ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1988 ΕΤΑΙΡΙΑ: Active Records – Enigma – Metal Blade ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: CANDELMASS ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά – Messiah...

[περισσότερα]

A Day To Remember… 18/11 [MANOWAR]

18 Νοεμβρίου, 2018 - 20:00 Δημήτρης Τσέλλος

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Kings of Metal” - MANOWAR ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1988 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Atlantic Records ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Richard Breen, Elvis T. Gruber, Vince Gutman, Howie Weinberg, Jason Flom ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:...

[περισσότερα]

A Day to Remember... 15/11 [DEATH]

15 Νοεμβρίου, 2018 - 10:15 Παναγιώτης Γιώτας

    OΝΟΜΑ ALBUM: ''Leprosy'' - DEATH ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1988 ΕΤΑΙΡΙΑ: Combat Records, Relapse ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Dan Johnson ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά, Κιθάρες, Μπάσο – Chuck Schuldiner...

[περισσότερα]

A Day to remember... 14/11 [CRIMSON GLORY]

14 Νοεμβρίου, 2018 - 09:45 Παναγιώτης Γιώτας

    ΟΝΟΜΑ ALBUM: ''Transcendence'' – CRIMSON GLORY ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1988 ΕΤΑΙΡΙΑ: Roadrunner Records (Europe) – MCA Records (U.S.A.) ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Jim Morris – Tom Morris – Jon...

[περισσότερα]