A day to remember… 27/6 [QUEENSRYCHE]

0
49

ΟΝΟΜΑ ALBUM: “Rage for order” – QUEENSRYCHE
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1986
ΕΤΑΙΡΙΑ: EMI
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Neil Kernon
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά/Πλήκτρα – Geoff Tate
Κιθάρες – Chris DeGarmo
Κιθάρες – Michael Wilton
Μπάσο – Eddie Jackson
Τύμπανα/Κρουστά  – Scott Rockenfield

Ήμουν μικρός όταν βγήκε το “Rage for order”, μόλις είχα ξεκινήσει να ακούω heavy metal το 1986 και οι QUEENSRYCHE δεν ήταν το «καυτό» όνομα που έγινε από το “Operation: mindcrime” και μετά. Θυμάμαι ξεκάθαρα όμως, κάποιους μεγαλύτερους από εμένα, μεταλλάδες της εποχής, να τους κατηγορούν ότι ξεπουλήθηκαν και ότι δεν έπαιζαν heavy metal πια και διάφορα τέτοια γραφικά, που είχαν ακόμα μεγαλύτερη πέραση εκείνα τα χρόνια. Αφού άκουσα το “Operation…”, επέστρεψα να ακούσω το “Rage for order”. Δεν το έπιασα με την πρώτη… Ούτε καν με τη δεύτερη… Μου άρεσαν πολύ όμως οι ‘RYCHE και προσπάθησα να του δώσω κι άλλες ευκαιρίες.

Με τον καιρό, το “Rage for order”, έγινε ένα τόσο αγαπημένο μου άλμπουμ, που κατέχει θέση στους πέντε καλύτερους δίσκους που έχω ακούσει ποτέ στη ζωή μου!!! Ένα άλμπουμ, που μπορώ να βάλω να το ακούσω οποτεδήποτε γουστάρω και να μου ακούγεται το ίδιο φρέσκο λες και βγήκε σήμερα. Αυτή είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του δίσκου. Δεν είναι τυχαίο, ότι δεν απέσπασε ιδιαίτερα θετικές κριτικές όταν είχε βγει. Δεν είναι εύκολο να χωνέψεις έναν τέτοιο προοδευτικό δίσκο με λίγα μόλις ακούσματα, πόσο μάλλον όταν ούτε κατά διάνοια δεν έχει ξαναβγεί κάτι παρόμοιο.

Η ψυχρή ατμόσφαιρα, με τα πλήκτρα που έχουν προεξέχοντα ρόλο, ταιριάζει απόλυτα με το concept που είναι φουτουριστικό και αρκετά τεχνολογικό. Το ξεκίνημα με το “Walk in the shadows”, σε βάζει ομαλά στο κλίμα, αφού το κομμάτι είναι ίσως το πιο «ευθύ» του δίσκου, αλλά κι ένα από τα αγαπημένα μου ‘RYCHE κομμάτια όλων των εποχών παράλληλα. Η συνέχεια του δίσκου είναι συγκλονιστική και με τα έντεκα κομμάτια να είναι διαμάντια. Από τα “industrial” “Neue regel” και “Screaming in digital”, τα πιο μπαλαντοειδή “London”, “I dream in infra red”, “The killing words”, μέχρι τα πιο uptempo “Surgical strike”, “Chemical youth” αλλά και την ξεκάθαρη, ακουστική μπαλάντα “I will remember” που κλείνει το άλμπουμ και είναι απλά ανατριχιαστική… Μέχρι και η διασκευή στη Lisa Dalbello, στο “Gonna get close to you”, είναι πολύ περίεργη ως επιλογή, αλλά το κομμάτι έχει μεταλλαχθεί κι έχει ταιριάξει απόλυτα στο ύφος του δίσκου. Διαφωνώ με την επιλογή να είναι το μοναδικό video και single του δίσκου, αλλά και ποιο άλλο να έβαζαν (πλην του “Walk in the shadows”);

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι QUEENSRYCHE, δεν είχαν καμία αξιοσημείωτη εμπορική επιτυχία και όντας στην ΕΜΙ, έπρεπε να παρουσιάσουν και μεγάλες πωλήσεις. Οπότε η εταιρία τους, τους πίεζε προς αυτήν την κατεύθυνση, εξ ου και η επιλογή του συγκεκριμένου video. Να σημειώσουμε, για τους μικρότερους σε ηλικία, ότι η επιτυχία του “Operation: mindcrime”, δεν ήρθε όταν κυκλοφόρησε εκείνος ο δίσκος, αλλά μετά την αναπάντεχα σπουδαία ανταπόκριση που είχε το πλατινένιο “Empire”. Για να επανέλθω στον αρχικό συλλογισμό μου, ποσώς με ενδιαφέρει το πόσο metal ήταν το “Rage for order”. Μιλάμε για έναν από τους επιδραστικότερους δίσκους σε ολόκληρη την προοδευτική μουσική και είναι η σπουδαιότερη παρακαταθήκη που άφησαν οι QUEENSRYCHE στο heavy metal, κάνοντας τον Τύπο να τους αποκαλεί “Thinking man’s band”. Δεν θα ήθελα να σχολιάσω την προσωπική απόδοση του κάθε μέλους στο δίσκο, αλλά δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει τη μαγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Tate, με το γκρουπ συνολικά να παίζει τόσο μπροστά από την εποχή του, ώστε να εξακολουθεί κόσμος και οπαδοί τους, να μην κατανοούν εκείνο το δίσκο. Ένα δίσκο που απέδειξε ότι μπορείς να είσαι υπέρ του δέοντος προοδευτικός, χωρίς να παίζεις 100 νότες το δευτερόλεπτο. Όσο για την παραγωγή, ο Neil Kernon έκανε τόσο καλή δουλειά, που την εξαργυρώνει από τότε παίρνοντας συνεχώς δουλειές, χωρίς να πιστεύω ότι μπορεί να την ξεπεράσει…

Did you know that:
·    Το μοναδικό μελανό σημείο του δίσκου, ήταν η εντελώς γελοία φωτογράφηση, για την οποία τους πίεσε η εταιρία να εμφανιστούν με αυτά τα ρούχα και το μαλλί κάτι ανάμεσα σε glam metal και gothic… Στην πρώτη μου face to face συνέντευξη με τον Geoff Tate, πριν από αρκετά χρόνια, είχα την ευκαιρία να τον ρωτήσω για τη φωτογράφηση εκείνη και μου είπε ότι για χρόνια ντρεπόταν να δείξει τις φωτογραφίες στις κόρες του… Για τέτοιο χάλι μιλάμε…
·    Το “Rage for order” ήταν ένα κομμάτι που είχαν γράψει, αλλά τελικά δεν μπήκε στο δίσκο (έμεινε μόνο ο τίτλος), και μέρη του έπαιζαν στην περιοδεία για το άλμπουμ, ώσπου κατέληξε να είναι το “Anarchy-X” που μπήκε στο “Operation: Mindcrime”.
·    Το “Rage for order” ήταν ο πρώτος δίσκος των QUEENSRYCHE, στον οποίο χρησιμοποιήθηκε στο εξώφυλλο το “tri-ryche”, το σύμβολο που εμφανιζόταν έκτοτε σε κάθε σχεδόν δίσκο κι ονόμασε και την εταιρία που σχημάτισαν.
·    Στην περιοδεία που ακολούθησε, έπαιξαν support στους BON JOVI και τον Ozzy Osbourne. Άντε για τον Ozzy, να το δεχτώ. Με τους BON JOVI όμως, μόνο στο μαλλί έμοιαζαν τότε… Εντελώς άστοχη η επιλογή και ο τρόπος που διαχειρίστηκε η EMI τους QUEEENSRYCHE, δείχνοντας ότι δεν ήξερε ποιο γκρουπ είχε στα χέρια της…
Σάκης Φράγκος

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here