A Day To Remember... 28/10 [QUEEN]

28 Οκτωβρίου, 2017 - 11:45

 

 

 

 

ΟΝΟΜΑ ALBUM: ''News Of The World'' – QUEEN

ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1977

ΕΤΑΙΡΙΑ: EMI, Parlophone, Elektra

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: QUEEN

ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:

Φωνητικά/Δεύτερα φωνητικά/Πιάνο/Cowbell – Freddie Mercury

Ηλεκτρική, Ακουστική, Slide κιθάρα/Δεύτερα φωνητικά/Maracas/Lead Φωνητικά ''All Dead, All Dead'', ''Sleeping On The Sidewalk'' – Brian May

Τύμπανα/Κρουστά/Δεύτερα φωνητικά/Rhythm κιθάρα/Μπάσο/Lead Φωνητικά ''Fight From The Inside'' – Roger Taylor

Μπάσο/Ακουστική κιθάρα – John Deacon

 

Το δέσιμο μου με την τεράστια μπάντα που ακούει στο όνομα QUEEN κρατάει από τότε που άρχισα να ακολουθώ και να γνωρίζω το χώρο του rock και του metal. Φυσικά και ανήκουν στις κορυφαίες μπάντες που επηρέασαν στο μέγιστο βαθμό αυτά τα δυο είδη, αλλά με την διαφορά πως σε σχέση με άλλους κατάφεραν να είναι εξίσου επιδραστικοί ακόμα και σε άλλα είδη μουσικής πέραν τούτων, χάρη στην  τεράστια ποικιλομορφία που παρουσίαζαν πάντα όχι μόνο από δουλειά σε δουλειά αλλά ακόμα και μέσα στον ίδιο δίσκο. 

Σήμερα λοιπόν συμπληρώνονται 40 χρόνια από την κυκλοφορία ενός ακόμα τέτοιου ποικιλόμορφου άλμπουμ που δεν είναι άλλο από το έκτο δισκογραφικό βήμα των QUEEN, του ''News of the World''. Ένας δίσκος που τους βρίσκει με μεγάλη διάθεση πειραματισμού και με όρεξη να εξερευνήσουν και να πατήσουν ακόμα περισσότερα μονοπάτια σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό για κάποιους ίσως είχε να κάνει με το γεγονός πως παρά την μεγάλη επιτυχία που σημείωσε το προηγηθέν ''Α Day At The Races'', έγινε αποδέκτης και κάποιων αρνητικών σχολίων που έκαναν λόγο για ικανοποιητική μεν, άλλα και αρκετά βαρετή δουλειά ταυτόχρονα για τα μέτρα τους μιας και κρατούσαν λίγο την πεπατημένη του ''A Night At the Opera''. 

Φυσικά αυτές οι υποθέσεις αποδείχθηκαν ανυπόστατες με τα χρόνια μιας και η μπάντα απέδειξε πως αδυνατούσε πέραν της rock βάσης της, να παραμείνει πάνω σε ένα συγκεκριμένο μουσικό ύφος και να επαναπαυτεί σε μια επιτυχία ακολουθώντας την πεπατημένη. 

Οι μουσικές ιδιοφυίες που αποτελούσαν το σχήμα λοιπόν, γνωρίζοντας πως στο Μεγάλο Νησί είναι η εποχή που το punk κίνημα κυριαρχεί στα μουσικά δρώμενα, αποφασίζουν να κρατήσουν την  hard rock δομή τους και να την ντύσουν έτσι που να συμβαδίζει τόσο με την εποχή όσο και με τις πολυσχιδείς προσωπικότητες που απαρτίζουν την μπάντα. Αφήνουν λοιπόν σε δεύτερη μοίρα τα καθιερωμένα ως τότε πομπώδη φωνητικά τους που τους είχαν χαρακτηρίσει και ξεχωρίσει από το ξεκίνημα τους, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τα κιθαριστικά overdub που ήταν επίσης σήμα κατατεθέν τους από το ξεκίνημα, προκειμένου να φέρουν στο προσκήνιο έναν πιο αγυάλιστο, ωμό και άμεσο ήχο. 

Σε αυτόν λοιπόν θα προστεθούν διάφορα στοιχεία πέραν της rock, όπως punk που βρισκόταν στα πάνω του όπως προείπαμε (βλ. ''Sheer Heart Attack'' μια σύνθεση του Taylor με βασικό τραγουδιστή τον Mercury και τον ίδιο στο refrain), blues (βλ. ''Sleeping On The Sidewalk'' με τον May να το τραγουδάει για χαβαλέ με όσο το δυνατόν Αμερικάνικη προφορά), καθώς και jazz, όπως συμβαίνει με το “My Melancholy Blues”, αλλά και funk, όπως μαρτυρά το ''Fight From The Inside'', ακόμα και latin, με το ''Who Needs You'' και τις σπανιόλικες κιθάρες που παίζουν οι Deacon/May το οποίο είναι μια σύνθεση του πρώτου. 

Τα προαναφερθέντα βέβαια χρωματίζονται ιδανικά με τις κλασικές εναλλαγές των ρομαντικών και heavy εξάρσεων τους,  κατορθώνοντας έτσι να κρατήσουν την ταυτότητα τους αλλά και να χαρίσουν την ζητούμενη ποικιλομορφία στο άλμπουμ. Αυτά όμως που έχουμε πει μέχρι εδώ είναι τα κρυμμένα μυστικά και διαμαντάκια του δίσκου μιας και το πραγματικό κυρίως μενού έρχεται σε κομμάτια ταυτόσημα της μοναδικότητας τους, οι γνωστές hard και heavy συνθέσεις που ξετυλίγονται άλλοτε με απλό και άλλοτε με πιο περίτεχνο τρόπο. 

Εδώ λοιπόν θα βρούμε τους γηπεδικούς ύμνους που έχουν συντροφέψει άπειρες κερκίδες και κατακτήσεις τροπαίων από ομάδες και αθλητές και θα συνεχίσουν να το κάνουν στον αιώνα τον άπαντα ,''We Will Rock You'' και ''We Are The Champions'' με τα γνωστά και μη εξαιρετέα a cappella φωνητικά της μπάντας να κλέβουν την παράσταση. 

Αξιομνημόνευτες στιγμές, αποτελούν επίσης το ''All Dead, All Dead'', σύνθεση του May με τον ίδιο σε ρόλο κεντρικού ερμηνευτή, και ''Get Down Make Love'' σύνθεση εξ ολοκλήρου του Freddie Mercury και στίχους ξεκάθαρα με σεξουαλικό προσανατολισμό (είπαμε μπάντα που τολμούσε γενικά). 

Ενώ για το τέλος άφησα τις δυο πιο αγαπημένες μου συνθέσεις από αυτόν τον δίσκο, την υπέροχη θεατρικού ύφους σύνθεση του Brian May ''It's Late'', στην οποία ο Mercury μαγεύει με την απίστευτη φωνή του και ο May χρησιμοποιεί τεχνική tapping (αναλογιστείτε για τι πράγμα μιλάμε εν έτη 1977) και την εκπληκτική σύνθεση του John Deacon ''Spread Your Wings'' στην οποία ο Mercury απλά σε μαγεύει με την φωνή του. Το τελευταίο μάλιστα, ήταν και το πρώτο κομμάτι της μπάντας  που δεν είχε καθόλου backing vocals. 

Οι ίδιοι κρατούν και πάλι το τιμόνι της παραγωγής και απλά κρατούν σε ρόλο βοηθού τον Mike Stone. Η δουλειά που κάνουν είναι ξανά εξαιρετική, όχι μόνο στο πως ακούγονται τα βασικά όργανα τους και οι φωνές τους αλλά και στο πόσο ευκρινή είναι τα όργανα που εμφανίζονται μέσα στις συνθέσεις, όπως οι μαράκες και τα κουδουνάκια. Για την απόδοση των μουσικών δεν νομίζω ότι χρειάζεται να κάνει κανείς οποιοδήποτε σχόλιο αφού πέρα από τρεις υπέροχες φωνές Mercury/May/Taylor έχουμε να κάνουμε και με τέσσερις πολυοργανίστες μαζί με τον Deacon που απλά κεντάνε, εκτός από τα βασικά τους και σε οποιοδήποτε άλλο όργανο πιάνουν στα χέρια τους. Λίγο πριν κλείσουμε, να πούμε πως το κάθε μέλος της μπάντας πιστώνεται τη σύνθεση διάφορων κομματιών, κάτι που συνήθιζαν να κάνουν από την αρχή της καριέρας τους, τα οποία μπορεί για κάποιους να μην είναι όλα στο ίδιο επίπεδο, όλα όμως μαρτυρούν με τον καλύτερο τρόπο το πόσο πολυσχιδής μπάντα ήταν οι QUEEN και γιατί έχουν γράψει με χρυσά γράμματα το όνομα τους στην ιστορία της μουσικής. 

Όσο για το ρεζουμέ του ''News Of The World'', αυτό ηχογραφείται και κυκλοφορεί σε μια από τις πιο δημιουργικές και παραγωγικές περιόδους της καριέρας του συγκροτήματος και φυσικά έκανε τεράστια επιτυχία στην Αμερική, πουλώντας πάνω από τέσσερα εκατομμύρια αντίτυπα, επίτευγμα προφανώς δύσκολο για την εποχή. Κατόρθωσε έτσι να γίνει τέσσερις φορές πλατινένιο, γεγονός στο οποίο βοήθησε και η μεγάλη περιοδεία που έκαναν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού,  με τους μεγάλους THIN LIZZY. Αν δεν γνωρίζετε πατήστε play για να μάθετε ''Τα Νέα Του Κόσμου''.

 

Did you know that:

- Εκτός από τα αντίτυπα που πούλησε στην Αμερική, έφτασε και στο νούμερο 3 του US Billboard 200, ενώ και στην Ευρώπη δεν πήγε πίσω αφού έπιασε τα δύο εκατομμύρια πωλήσεις και μπήκε σχεδόν σε όλα τα chart σε θέσεις κάτω από την δεκάδα. Στην ιδιαίτερη πατρίδα τους οι Βρετανοί μπήκαν στο νούμερο 4 των UK charts.

 

- To εξώφυλλο του άλμπουμ χρησιμοποιήθηκε στην Αμερικάνικη σειρά ''Family Guy'' όπου σε ένα επεισόδιο ο σκύλος Brian τρομάζει τον μικρό Stewie με αυτό.

 

- Το γιγαντιαίο ρομπότ που πρωταγωνιστεί στο εξώφυλλο και είναι γνωστό με το όνομα ''Frank'' χρησιμοποιήθηκε σαν special effect στα κομμάτια ''We Will Rock You'' και ''Killer Queen'' στις ζωντανές εμφανίσεις που έδωσαν πρόσφατα οι QUEEN με τον Adam Lambert στα φωνητικά.

 

- Μεγάλη είναι η ιστορία του εξώφυλλου του δίσκου. Η αρχική εικόνα και ιδέα πάρθηκε από ένα τεύχος του περιοδικού Astounding Science Fiction που είχε κυκλοφορήσει το 1953 και είχε στην κατοχή του ο ντράμερ της μπάντας Roger Taylor. Το πρώτο αυτό σχέδιο ανήκε στον καλλιτέχνη με το όνομα Freas. O Taylor το έδειξε στους υπόλοιπους και τους άρεσε, οπότε κατόπιν συνεννόησης με τον Freas έκαναν μια συμφωνία να το χρησιμοποιήσουν αλλάζοντας τον αρχικό πίνακα όπου στο χέρι του ρομπότ εμφανίζεται ένας νεκρός άνδρας, τοποθετώντας εκεί τις μορφές τους με τον May και τον Mercury να βρίσκονται στο χέρι του γιγαντιαίου ρομπότ και τους Deacon και Taylor να πέφτουν στο από ψηλά στο έδαφος. Τον δεύτερο δε, για να τον δει κάποιος πρέπει να κοιτάξεις στο οπισθόφυλλο μιας και ο καλλιτέχνης Frank Kelly Freas είχε φτιάξει τον πίνακα ολόκληρο σαν συνέχεια.

- Για τους φίλους των comics στο τεύχος X-Men Gold #11 της Marvel σε συνέχεια κάποιων παραλλαγών που κάνει η εταιρεία «αποτίνοντας» φόρο τιμής στο rock, ο καλλιτέχνης Mike Del Mundo δανείζεται το εξώφυλλο του άλμπουμ και στην θέση του ρομπότ βάζει ένα γιγαντιαίο Sentinel να κρατάει στο χέρι του τον Old man Logan και τον Pride Kitty ενώ ο Colossus είναι αυτός που πέφτει από αυτό. Ο Τίτλος του είναι ''X-MEN, This Is Their World''.

 

- Το κομμάτι ''Spread Your Wings'' μπορεί να το βρει κανείς και σε μια πολύ καλή διασκευή στην άλμπουμάρα ''Somewhere Far Beyond'' των BLIND GUARDIAN. Το 1996 μπήκε και στο άλμπουμ τους ''The Forgotten Tails'' μαζί με άλλες διασκευές.

 

- ΜΔιασκευή και πολύ ενδιαφέρουσα σε industrial μονοπάτια έχει γίνει και το κομμάτι ''Get Down, Make Love'' από τους NINE INCH NAILS σαν B-side του single τους ''Sin'' το 1990. Το 2010 συμπεριλήφθηκε και στην remastered έκδοση του άλμπουμ τους ''Pretty Hate Machine''.

 

- Τα βίντεο για τα ''We Will Rock You'' και ''Spread Your Wings'' γυρίστηκαν στον κήπο του σπιτιού του Roger Taylor, επειδή όμως είχε πολύ χιόνι και δύσκολες καιρικές συνθήκες ο Brian May δεν χρησιμοποιεί την original Red Special κιθάρα του αλλά ένα αντίγραφο της κιθάρας του σε άλλο χρώμα. Στο ''Spread Your Wings'' ο Taylor φαίνεται να τραγουδάει δεύτερα φωνητικά στο refrain, όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει όπως είπαμε στο κείμενο, μιας και δεν υπάρχουν καθόλου δεύτερα φωνητικά στο κομμάτι

 

Παναγιώτης "The Unknown Force" Γιώτας 

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

A Day To Remember... 27/11 [BEHEMOTH]

27 Νοεμβρίου, 2020 - 14:30 Θανάσης Μπόγρης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Thelema.6” – BEHEMOTH ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2000 ΕΤΑΙΡΙΑ: Avantgarde Music ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Nergal ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Κιθάρα, φωνητικά – Nergal Κιθάρα – Havoc Τύμπανα – Inferno...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 26/11 [PSYCHOTIC WALTZ]

26 Νοεμβρίου, 2020 - 23:15 Άγγελος Κατσούρας

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “A social grace” – PSYCHOTIC WALTZ ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1990 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Rising Sun Productions/Sub Sonic Records ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Psychotic Waltz, Mike Harris, Rich Thompson ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 26/11 [MANOWAR]

26 Νοεμβρίου, 2020 - 18:45 Σάκης Νίκας

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Battle hymns MMXI” – MANOWAR  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2010 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Magic Circle Music ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Joey DeMaio ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά – Eric Adams Μπάσο – Joey...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 23/1 [YNGWIE MALMSTEEN]

23 Νοεμβρίου, 2020 - 16:30 Δημήτρης Τσέλλος

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Relentless” - Yngwie J. Malmsteen ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2010 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Rising Force Records ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Yngwie J. Malmsteen ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Yngwie J. Malmsteen - Κιθάρα, φωνητικά,...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 20/11 [CINDERELLA]

20 Νοεμβρίου, 2020 - 17:30 Κώστας Τσιρανίδης

ONOMA ΑΛΜΠΟΥΜ: “Heartbreak station”- CINDERELLA ETOΣ KYKΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1990 ΕΤΑΙΡΙΑ: Mercury/Vertigo ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: John Jansen & Tom Keifer ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Φωνητικά/ Κιθάρες – Tom Keifer...

[περισσότερα]