A Day To Remember... 29/12 [NOCTURNAL RITES]

29 Δεκεμβρίου, 2017 - 12:30

 

ΟΝΟΜΑ ALBUM: ''Tales of mystery and imagination'' – NOCTURNAL RITES
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1997
ΕΤΑΙΡΙΑ: Century Media
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Anders Zackrisson
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά – Anders Zackrisson
Κιθάρες – Nils Norberg, Fredrik Mannberg
Μπάσο – Nils Eriksson
Τύμπανα – Ulf Andersson
Πλήκτρα – Mattias Bernhardsson

 

Η γνώμη μου για τους NOCTURNAL RITES δεν νομίζω ότι πρόκειται να αλλάξει ποτέ. Ήταν μια μπάντα πρώτης γραμμής, χωρίς όμως ποτέ να καταφέρει να βρεθεί πραγματικά εκεί. Άδικο θα ρωτήσει κάποιος, μπορεί θα απαντήσω, λάθος διαχείριση θα ρωτήσει άλλος, πάλι μπορεί, κακές επιλογές, απάντηση μια από τα ίδια . Έτσι ή αλλιώς όμως παρά την μη αναγνώριση τους όλα αυτά τα χρόνια, νομίζω ότι οι Σουηδοί έχουν καταφέρει να προσφέρουν κάποιους δίσκους διαμάντια, μέσα από τις εννά, μαζί με την πιο πρόσφατη, δισκογραφικές τους δουλειές.

 Ένα από αυτά τα διαμάντια έλαμψε πριν από είκοσι χρόνια, ενώ για αρκετούς χαρακτηρίζεται ως το καλύτερο άλμπουμ τους. Ο λόγος για το ''Tales of mystery and imagination''. Πριν μπούμε στο κυρίως θέμα θα πω πως δεν θα διαφωνήσω με τους πολλούς απλά θα προσθέσω ότι είναι το καλύτερο της περιόδου με τον Αnders Zackrisson στα φωνητικά. 

Ας μπούμε όμως στο ψητό και να ξεκινήσουμε λέγοντας πως στο δεύτερο δισκογραφικό τους πόνημα οι NOCTURNAL RITES εμφανίζονται βελτιωμένοι σε σχέση με το πολύ ενδιαφέρον ντεμπούτο τους ''In a time of blood and fire''. Η μπάντα έχει μια και μοναδική αλλά πολύ σημαντική αλλαγή στο lineup της, αυτήν στην θέση του lead κιθαρίστα, όπου ο εξαιρετικός Nils Norberg καταφέρνει να εντυπωσιάσει με το καλημέρα με την απόδοση του, αλλά και να βοηθήσει σημαντικά στην σύνθεση την υπόλοιπη μπάντα και κυρίως τον ηγέτη Fredrik Mannberg. 

Μουσικά στο ''Tales of mystery and imagination'' μολονότι δεν αποχωρίζονται τον power χαρακτήρα με τον οποίο μας συστήθηκαν, κατορθώνουν να πετύχουν ένα ποικιλόμορφο αποτέλεσμα αφού επιλέγουν να κινηθούν περισσότερο σε πιο κλασικές μελωδικές heavy φόρμες και εν συνεχεία να μην λειτουργούν με μόνιμα το πόδι κολλημένο στο γκάζι, δείχνοντας ότι μπορούν να πάνε και σε πιο midtempo επιλογές και μάλιστα με εξαιρετικό τρόπο. Έτσι, καταφέρνουν να προσφέρουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα αποτελούμενο από 12 υπέροχες συνθέσεις που πραγματικά σφύζουν από μελωδία και μολονότι είναι πολλές για ένα άλμπουμ ακούγονται πολύ άνετα χωρίς να κουράσουν καθόλου. 

Είναι δε πραγματικά πολύ δύσκολο να ξεχωρίσεις τα καλύτερα κομμάτια του άλμπουμ γιατί θα αδικήσεις τα υπόλοιπα, οπότε ενδεικτικά θα αναφέρω τα αμιγώς power ύφους ''Ring of steel'' με το υπέροχο tribute στο ''Canon in D'' του κλασικού Γερμανού συνθέτη Johann Pachelbel να κοσμεί την εισαγωγή του κομματιού, ''End of the world'' και ''Burn in hell'', τα ξεκάθαρα melodic ύφους ''Test of time'' , ''Warrior's return'', ''Eye of  the demon'' και ''Dark Secret''. 

Ο Anders Zackrisson δίνει την καλύτερη παράσταση του με την μπάντα όντας εκπληκτικός στα φωνητικά με τα πιο melodic κομμάτια προφανώς να του ταιριάζουν γάντι λόγω φωνής και χροιάς, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υστερεί και στα πιο αμιγώς power κομμάτια αφού καταφέρνει τα φέρει στα μέτρα του, παρόλο που οι ψηλές του δεν είναι τόσο καλές όσο του μετέπειτα τραγουδιστή των RITES Jonny Lindqvist(που σίγουρα μπορεί να θεωρηθεί καλύτερος σε γενικές γραμμές αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία). 
Από την άλλη ο ηγέτης Fredrik Mannberg με την προσθήκη του Norberg βρήκε έναν εξαιρετικό κιθαρίστα να κάνει αυτά που ο ίδιος πολύ απλά δυσκολεύονταν και δεν ευχαριστούνταν, δηλαδή τα solos στα οποία ο νεοεισελθόντας δίνει πραγματικά με το καλημέρα τα διαπιστευτήρια και της μεγάλες δυνατότητες του, ενόσω ο αρχηγός είναι απλά άψογος στο riffing και γενικότερα στην rhythm κιθάρα. Οι Nils Eriksson και Ulf Andersson στο μπάσο και στα τύμπανα αντίστοιχα, που συμπληρώνουν την επίσημη σύνθεση της μπάντας, μπορεί να μην έχουν πολλές προσωπικές στιγμές να επιδείξουν όμως δείχνουν πως είναι μια πολύ καλή ομάδα στο rhythm section της μπάντας. 
Για το τέλος θα ήταν κρίμα να μην αναφέρουμε τον αφανή ήρωα του άλμπουμ, τον πληκτρά Mattias Bernhardsson που δεν ήταν επίσημο μέλος της μπάντας μιας και αυτό θα γίνει από το επόμενο άλμπουμ τους και που είναι εξαιρετικός σε όλο το άλμπουμ υποστηρίζοντας και παίρνοντας θέση δίπλα στις κιθάρες όποτε πρέπει χωρίς να φλυαρεί πουθενά. 
Η παραγωγή του Anders Zackrisson κρίνεται καλή αν και στερείται ίσως λίγο όγκου αλλά αυτό δεν είναι ικανό να μειώσει το τελικό αποτέλεσμα μιας και οι συνθέσεις είναι τόσο καλές που θα ήταν μάλλον αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο. Το ''Tales of mystery and imagination'' ήταν αυτό που έβαλε τους NOCTURNAL RITES για τα καλά στο χάρτη του power metal, ενώ ταυτόχρονα ήταν και ένας από τους καλύτερους δίσκους για το ιδίωμα στην δύσκολη για όλο το metal περίοδο των mid 90's αλλά και η αρχή της συνεργασίας τους με μεγάλη δισκογραφική εταιρεία, αφού ήταν ο πρώτος τους που κυκλοφόρησε από την Century Media.

 

Παναγιώτης "The Unknown Force" Γιώτας 

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

A Day To Remember… 31/12 [SPIRITUAL BEGGARS]

31 Δεκεμβρίου, 2018 - 19:15 Θανάσης Μπόγρης

ΟΝΟΜΑ ALBUM: “Mantra III” – SPIRITUAL BEGGARS  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1998 ΕΤΑΙΡΙΑ: Music for Nations ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Fredrik Nordström ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Φωνητικά, μπάσο –  Christian "Spice...

[περισσότερα]

A Day To Remember… 31/12 [EVERGREY]

31 Δεκεμβρίου, 2018 - 19:00 Άγγελος Κατσούρας

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “The dark discovery” – EVERGREY ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1998  ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Gothenburg Noiseworks ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Andy LaRocque ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Φωνητικά, Kιθάρα – Tom...

[περισσότερα]

A Day To Remember… 30/12 [MANILLA ROAD]

30 Δεκεμβρίου, 2018 - 18:45 Θάνος Κολοκυθάς

ΟΝΟΜΑ ALBUM: “Out of the abyss” – MANILLA ROAD ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1988 ΕΤΑΙΡΙΑ: Leviathan Records ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: MANILLA ROAD, Max Merhoff and Rick Fisher ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά/Κιθάρα:...

[περισσότερα]

A Day To Remember… 16/12 [TANKARD]

16 Δεκεμβρίου, 2018 - 21:15 Rockhard

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Thirst” – TANKARD  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2008  ΕΤΑΙΡΕΙΑ: AFM  ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Andy Classen, Nils Wasko  ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Φωνητικά – Andreas “Gerre” Geremia...

[περισσότερα]

A Day To Remember… 11/12 [DEEP PURPLE]

11 Δεκεμβρίου, 2018 - 21:15 Σάκης Νίκας

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “The book of Taliesyn” – DEEP PURPLE ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1968 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: EMI/Tetragrammaton ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Derek Lawrence ΣΥΝΘΕΣΗ: Rod Evans – Φωνητικά Ritchie Blackmore –...

[περισσότερα]