A day to remember... 29/4 [ALICE COOPER]

29 Απριλίου, 2017 - 19:15

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Lace & Whiskey” – ALICE COOPER
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1977
ΕΤΑΙΡΙΑ: Warner Bros.
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Bob Ezrin
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ
Φωνητικά - Alice Cooper
Κιθάρα, Δεύτερα Φωνητικά - Dick Wagner
Κιθάρα - Steve Hunter
Μπάσο -  Tony Levin
Ντραμς - Allan Schwartzberg
Πλήκτρα: Bob Ezrin

Μετά από την διάλυση της μπάντας του, ο Alice Cooper ξεκίνησε μια εντελώς διαφορετική πορεία στη ροκ μουσική. Βούτηξε βαθιά μέσα στην θεατρικότητα και έδωσε το καλύτερο δείγμα αυτής με το “Welcome to my Nightmare”, που αυτός ο εφιάλτης τον στοιχειώνει ακόμη μετά από τόσα χρόνια. Η συνέχεια με το “Alice Cooper Goes to Hell” δεν ήταν η αντίστοιχη αλλά έβλεπες ακόμη δείγματα από την «μαύρη» και σκοτεινή προσωπικότητα που ο ίδιος είχε δημιουργήσει. Κάτι όμως οι συνεχόμενες περιοδείες για το “Nightmare”, η κούραση και ίσως ένα overdose από τον ίδιο τον χαρακτήρα, τον έκανε στη συνέχεια να εκφραστεί με έναν διαφορετικό τρόπο. 

Έφτιαξε μια άλλη προσωπικότητα ενός αλκοολικού σχεδόν ντέντεκτιβ με το όνομα “Maurice Escargot” στα ίδια μέτρα με τον Επιθεωρητή Κλουζό. Στο άλμπουμ αυτό ο Alice Cooper πέρασε τα ερεθίσματά του από τις δεκαετίες ’40 και ‘50 τόσο στη μουσική όσο και στον κινηματογράφο. Έτσι εδώ έχουμε ένα αρκετά πιο pop άλμπουμ το οποίο ξένισε τους οπαδούς του με την τόσο soft αισθητική του. Δεν έχω καταλάβει ακόμη αν έγινε ποτέ παρέμβαση από την εταιρία του για την δημιουργία ενός άλμπουμ καθαρά για το σούπερ-μάρκετ, αν και ο Alice από το τεράστιο πλέον πρόβλημα αλκοολισμού ήταν ικανός για το οτιδήποτε. Δυστυχώς για αυτούς αλλά ευτυχώς για εμάς οι πόρτες στα μεγάλα σαλόνια δεν άνοιξαν ποτέ για τον Alice. 

Δεν είναι φυσικά όλα τα κομμάτια άσχημα (π.χ το “It’s Hot Tonight” που είναι ένα κλασικό δείγμα Alice Cooper hard rock) , αλλά η μετριότητα είναι αυτό που μένει σαν επίγευση στο τέλος, ένα συναίσθημα ότι κάτι δεν έγινε σωστά και μόνο ένας φανατικός οπαδός του Alice, μπορεί να το βάλει ανά καιρούς και να το ακούσει ευχάριστα. Σαν οπαδός του Alice εδώ και χρόνια μπορώ να πω ότι η περίοδος εκείνη πιο πολύ μας συναρπάζει γιατί σε κάθε άλμπουμ από το “Lace & Whiskey” μέχρι και το “DaDa”, δεν είναι ότι βρίσκουμε δισκάρες (εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων όπως το “From the Inside”), αλλά επειδή κάθε άλμπουμ είναι και ένα ψυχογράφημα μιας παρανοϊκής προσωπικότητας που ταξίδεψε δυο φορές μέχρι την κόλαση και επανήλθε στον δικό μας κόσμο καλύτερος από ποτέ. 


Did you know that: 
1.    Σε συνέντευξη τότε ο Alice Cooper ρωτήθηκε για την αλλαγή της μουσικής τα τελευταία επτά χρόνια (1970-1977) και πως πιστεύει πως θα εξελιχθεί τα επόμενα επτά. Στην απάντηση του ο Alice Cooper αναφέρθηκε ότι «Αυτή τη στιγμή (1977) έχουμε το punk rock που για μένα δεν είναι κάτι καινούργιο, παρουσιάζεται σαν καινούργιο αλλά έχει στοιχεία από όλα όσα συνέβησαν στη ροκ μουσική εδώ και πολλά χρόνια. Θα μπορούσες να πεις ότι ο πρώτος punk rocker ήταν ο Elvis (γέλια)! Για μένα θα ακολουθήσει μια πολύ ρομαντική εποχή στην ροκ μουσική. Για κάθε τι extreme θα βρίσκουμε και κάτι πολύ soft από την άλλη πλευρά». Το όποιο αυτό ακριβώς και έγινε στην δεκαετία του ‘80 που ακολούθησε!

2. Το να έχεις κάλους μουσικούς δεν σημαίνει ότι θα φτιάξεις απαραίτητα και ένα καλό άλμπουμ. Ας τσεκάρουμε λίγο για τι μουσικούς μιλάμε. 
Dick Wagner στην κιθάρα και τα δεύτερα φωνητικά (Τhe Frost, Alice Cooper, Lou Reed, Aerosmith, Kiss, Tim Curry).
Steve Hunter στην δεύτερη κιθάρα (Detroit, Peter Gabriel, Lou Reed, Alice Cooper, Bette Midler, Tracy Chapman, David Lee Roth).
Tony Levin στο μπάσο (King Crimson, Pink Floyd, Liquid Tension Experiment, John Lennon, Alice Cooper, Peter Gabriel)
Allan Schwartzberg στα τύμπανα (John Lennon, James Brown, Jimi Hendrix, Alice Cooper, Kiss, Rod Stewart, Robert Palmer)

3. Η περιοδεία για το άλμπουμ ονομάστηκε “King of the Silver Screen” και η σκηνή είχε μεταμορφωθεί σε μια τεράστια τηλεόραση που το show παρουσιαζόταν εικονικά μέσα από αυτήν, υπήρχαν διαλλείματα με κωμικές «διαφημίσεις» με την μπάντα ανάλογα με το τραγούδι να παίζει μέσα η έξω από την τηλεόραση. Η περιοδεία φυσικά δεν πήγε καθόλου καλά και έμεινε στα στενά όρια της Αμερικής και του Καναδά με έναν Alice Cooper να παρουσιάζεται πρώτη φορά όσο ποτέ βουτηγμένος στον μεγάλο του δαίμονα το αλκοόλ. 

4.Το “Lace & Whiskey” είναι η πρώτη εμπορική αποτυχία του Alice και αυτή που ξεκίνησε την κατρακύλα του στις πωλήσεις δίσκων μέχρι και το 1984. Το μόνο κομμάτι που διασώθηκε από το άλμπουμ είναι το “You & Me”, που στα pop singles (!) ανέβηκε μέχρι την 9η θέση. 

5. Το τραγούδι “You & Me”, το διασκεύασε μέχρι και ο Frank Sinatra σε μια εμφάνιση του στο Hollywood Bowl! O Alice Cooper θεωρεί τιμή του που έγινε κάτι τέτοιο, μιας και είναι θαυμαστής του Franky αλλά και γενικότερα της μουσικής των 40’s και 50’s. Αν ρωτήσει βέβαια τους οπαδούς του τη γνώμη έχουν για αυτό θα πάρει μια πολύ διαφορετική απάντηση!

Γιώργος Καραγιάννης

Σχόλια

Άλλα άρθρα του συντάκτη

Διαβάστε επίσης

A Day to Remember… 05/7 [OVERKILL]

5 Ιουλίου, 2018 - 11:30 Θοδωρής Κλώνης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Under The Influence” – OVERKILL  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1988  ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Megaforce Records  ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Alex Perialas , OVERKILL ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Φωνητικά...

[περισσότερα]

A Day To Remember… 30/06 [SYSTEM OF A DOWN]

30 Ιουνίου, 2018 - 21:45 Ντίνος Γανίτης

ΟΝΟΜΑ AΛΜΠΟΥM: “System of a down” – SYSTEM OF A DOWN ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1998 ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Rick Rubin  EΤΑΙΡΕΙΑ: Columbia ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά – Serj Tankian Κιθάρες  – Daron...

[περισσότερα]

A Day To Remember… 29/06 [VOIVOD]

29 Ιουνίου, 2018 - 21:30 Θανάσης Μπόγρης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: "Dimension hatross" - VOIVOD ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1988 ΕΤΑΙΡΙΑ: Noise Records ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: VOIVOD - Harris Johns ΣΥΝΘΕΣΗ:  Snake (Denis Bélanger) - φωνητικά Piggy (Denis D'Amour...

[περισσότερα]

A Day To Remember… 29/06 [PINK FLOYD]

29 Ιουνίου, 2018 - 21:00 Θάνος Κολοκυθάς

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “A Saucerful of Secrets” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1968 ΕΤΑΙΡΙΑ: EMI Columbia Records ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Norman Smith ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Κιθάρα: Syd Barrett Κιθάρα: David Gilmour Μπάσο: Roger...

[περισσότερα]

A Day To Remember… 28/06 [STRYPER]

28 Ιουνίου, 2018 - 11:00 Ντίνος Γανίτης

ΟΝΟΜΑ AΛΜΠΟΥM: “In God we trust” – STRYPER ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1988 ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Michael Lloyd and Stryper EΤΑΙΡΕΙΑ: Enigma Records ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά – Michael Sweet  Κιθάρες – Michael...

[περισσότερα]