A Day To Remember... 30/01 [GAMMA RAY]

29 Ιανουαρίου, 2020 - 21:45

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: ''To the metal!'' – GAMMA RAY

ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2010

ΕΤΑΙΡΙΑ: earMUSIC

ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Kai Hansen – Dirk Schlachter

ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:

Φωνητικά/Κιθάρες – Kai Hansen

Κιθάρες/Πλήκτρα – Henjo Richter

Μπάσο/Φωνητικά ''No need to cry'' – Dirk Schlachter

Τύμπανα – Dan Zimmermann

Guest musician: Michael Kiske φωνητικά ''All you need to know''

Ως δηλωμένος fanboy του συμπαθέστατου χαμογελαστού και εξαιρετικού μουσικού Kai Hansen, πάντα μου είναι δύσκολο να δω με πλήρως αντικειμενικό τρόπο την οποιαδήποτε δουλειά που συμμετέχει, είτε ως καλεσμένος είτε ως πρωταγωνιστής. Μολαταύτα θα προσπαθήσω για μια ακόμη φορά να δω όσο γίνεται πιο καθαρά και αντικειμενικά τα πράγματα, καθώς στην συγκεκριμένη στήλη πέρα από το συναισθηματικό στοιχείο, μετράει περισσότερο η πιο αντικειμενική πλευρά των πραγμάτων και η καταγραφή τους. Ο πρόλογος λοιπόν έχει να κάνει με την δέκατη δισκογραφική δουλειά των GAMMA RAY  ''To the metal!'' που κλείνει τα δέκα χρόνια από την κυκλοφορία της. Αυτή θα είναι η τελευταία στούντιο δουλειά για την τετράδα των Hansen, Richter, Schlachter και Zimmermann, οι οποίοι και για μια δεκαπενταετία αποτέλεσαν το πιο σταθερό line up της μπάντας, με το οποίο μεγαλούργησαν στην μετά ''Land of the free'' περίοδο, τόσο στουντιακά όσο και συναυλιακά. Μάλιστα, κατά την προσωπική μου εκτίμηση, μιας και είχα την χαρά τότε να τους παρακολουθήσω τέσσερις φορές μέσα σε δυο χρόνια στην περιοδεία που συνόδεψε το άλμπουμ όσο και στη ''Skeletons & majesties live'' που ακολουθήσε, ήταν μια πολύ καλή διετία για αυτούς αλλά και για τον αποχωρήσαντα ντράμερ τους Daniel Zimmermann. 

 

Στα του δίσκου τώρα, προφανώς και οι Γερμανοί κινούνται σταθερά στα speed/power metal μονοπάτια που μας έχουν συνηθίσει μέχρι και σήμερα, με μια μεγαλύτερη όμως ροπή προς τα πιο μελωδικά τους πατήματα, σαν αυτά που είχαν στο υπέροχο ''Power plant''. Αν και θέμα σύγκρισης με το έπος του παρελθόντος δεν τίθεται, ο δίσκος στο γενικότερο σύνολο του κρίνεται καλός, αν και σε σημεία άνισος. Ο λόγος είναι πως από τις δέκα συνθέσεις του δίσκο, οι οποίες αποτελούν προϊόν ομαδικής προσπάθειας της μπάντας με τον Hansen προφανώς να έχει τον πρώτο λόγο, υπάρχουν 2-3 πολύ αδιάφορες. Δυστυχώς, οι δυο ανήκουν στον μπασίστα και συνοδοιπόρο του Kai από το μακρινό 1990 μέχρι και σήμερα, Dirk Schlachter. Η πρώτη είναι το ''Shine forever'', το οποίο ναι μεν έχει το κλασικό, γκαζωμένο PRIEST riff που είναι ικανό να σε ξεσηκώσει, αλλά δεν είναι τελικά ικανό να σε κρατήσει, καθώς χωλαίνει στο refrain αλλά και στο κουπλέ του. Η δεύτερη είναι το ''No need to cry'', που κλείνει τον δίσκο, κι έχει το πολύ ευαίσθητο θέμα να είναι αφιερωμένο στο αποβιώσαντα πατέρα του Schlachter, ο οποίος έχει αναλάβει και τα βασικά φωνητικά στο κομμάτι. Όμως, το χτίσιμο του κομματιού, που ξεκινάει ως μια ακουστική μπαλάντα, περνάει σε power ballad δομές και κάπου άσχετα εμφανίζει και ένα ακουστικό rock γύρισμα στη μέση, καταντάει πολύ μπερδεμένο και τελικά καταλήγει μάλλον σε ένα εντελώς αδιάφορο αποτέλεσμα. Από εκεί και πέρα, όμως, οι υπόλοιπες συνθέσεις κινούνται σε πολύ καλά επίπεδα, με τα ''Empathy'' και ''To the metal'' να είναι δυο πολύ καλές συνθέσεις που κερδίζουν πολύ περισσότερο σε δύναμη και όγκο στο live, κατά την προσωπική μου εκτίμηση, απ' ότι στο στούντιο. Άλλωστε είναι και τα πρώτα κομμάτια που παίχτηκαν σε live της μπάντας πολύ πριν την κυκλοφορία του δίσκου και είχαν πολύ καλή απήχηση στο κοινό. Το ''Mother angel'' μπορεί να είναι σε πιο αμιγώς hard rock-άδικη διάθεση από πλευράς Hansen, κάτι που το συνηθίζει άλλωστε κατά καιρούς, με μια SCORPIONS για την ακρίβεια δομή, είναι όμως από τις καλύτερες στιγμές του δίσκου. 

Το ''Rise'', που ήταν και η μοναδική σύνθεση του Zimmermann, είναι μια κλασική epic speed/power metal σύνθεση, με πολύ ωραίο πολυφωνικό refrain και MAIDENινκού τύπου riff, και ήταν, επίσης, το δεύτερο βίντεο του δίσκου. Τα ''Time to live'' και ''Chasing shadows'', αμφότερες συνθέσεις του Henjo Richter, είναι και τα δυο πολύ όμορφα κομμάτια, με το πρώτο να ξεχωρίζει λίγο περισσότερο, φέρνοντας στο νου και το ''Send me a sign'' από το ''Power plant'' (επίσης σύνθεση του ιδίου) μιας και ακολουθεί την ίδια μελωδική φόρμα με τα έντονα πλήκτρα ανά φάσεις. Το δεύτερο ακολουθεί πιο καθαρές μελωδικές power δομές, με μια πολύ όμορφη γέφυρα. Τέλος, στις πιο δυνατές στιγμές του δίσκου συγκαταλέγονται τα ''All you need to know'' και ''Deadlands'', δια χειρός Hansen και τα δυο, με την κλασική για τα δεδομένα του άκρως μελωδική speed/power λογική, ισορροπώντας ιδανικά ανάμεσα στην επιθετικότητα και τη μελωδία. Στο ''All you need to know'' δε το κλου είναι ο για μια ακόμα φορά φίλος και σχεδόν σταθερά καλεσμένος του Kai σε δουλειές των GAMMA RAY, Michael Kiske, που δίνει μια αιθέρια ατμόσφαιρα στο refrain με την πεντακάθαρη τενόρικη χροιά της φωνής του. 

 

Τέλος, από την πλευρά της απόδοσης του σχήματος μπορεί προφανώς ο Hansen με τον Richter να είναι σταθερά ένα υπέροχο δίδυμο στις κιθάρες, καθηλώνοντας και ξεσηκώνοντας τον ακροατή με τις δισολίες τους και  με την χαρακτηριστική τους άνεση να ανταλλάσσουν πάσες και ιδέες στα riffs, εντούτοις αυτός που κλέβει την παράσταση εδώ είναι ο εξαιρετικός ντράμερ Daniel Zimmermann, που είναι σωστό πολυβόλο πίσω από το kit του, με τα γεμίσματα του να είναι πραγματικά υπέροχα. Η παραγωγή του δίσκου είναι πάρα πολύ καλή από το δίδυμο των Hansen και Schlachter με όλα τα όργανα να έχουν τον χώρο τους και με τα κλασικά πολυφωνικά μέρη να δίνουν το κάτι παραπάνω. 

Τελειώνοντας να πούμε πως, μπορεί το ''To the metal!'' να μην είναι ο δίσκος που θα μνημονεύεται ανάμεσα στους κορυφαίους των GAMMA RAY, όμως στην τελική, αν το δει κανείς σωστά, είναι ένας αρκετά καλός δίσκος που λίγοι μπορούν και μπορούσαν να γράψουν στο ιδίωμα του power, ενώ στα συν φυσικά είναι και το γεγονός πως ήταν και ένας αρκετά επιτυχημένος εμπορικά δίσκος για τους RAYS.

 

Did you know that:

- Το πρώτο single του δίσκου ήταν το ομώνυμο ''To the metal!'' που γυρίστηκε και σε βίντεο όπως και τα ''Rise'' και ''Empathy''. Τα τρία αυτά βίντεο μαζί με υλικό από την διαδικασία των ηχογραφήσεων συμπεριλήφθηκαν σε μια limited edition CD+DVD έκδοση.

- Η εμπορική απήχηση του δίσκου ήταν πολύ καλή, με το ''To the metal!'' να βρίσκεται στα charts πολλών ευρωπαϊκών χωρών και φυσικά στης Ιαπωνίας. Ενδεικτικά να πούμε ότι στην Γερμανία έφτασε στο no.24, στην Σουηδία και την Φινλανδία no.25 και 31 αντίστοιχα, αλλά και στο no.2 της χώρας μας.

- Δυο κομμάτια που κόπηκαν από τον δίσκο, το ''Wannabees'' του Zimmermann και το ''One Life'' του Kai Hansen, συμπεριλήφθηκαν στην Ιαπωνική έκδοση του.

 

Παναγιώτης ''The Unknown Force'' Γιώτας

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

A Day To Remember... 27/11 [BEHEMOTH]

27 Νοεμβρίου, 2020 - 14:30 Θανάσης Μπόγρης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Thelema.6” – BEHEMOTH ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2000 ΕΤΑΙΡΙΑ: Avantgarde Music ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Nergal ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Κιθάρα, φωνητικά – Nergal Κιθάρα – Havoc Τύμπανα – Inferno...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 26/11 [PSYCHOTIC WALTZ]

26 Νοεμβρίου, 2020 - 23:15 Άγγελος Κατσούρας

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “A social grace” – PSYCHOTIC WALTZ ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1990 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Rising Sun Productions/Sub Sonic Records ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Psychotic Waltz, Mike Harris, Rich Thompson ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 26/11 [MANOWAR]

26 Νοεμβρίου, 2020 - 18:45 Σάκης Νίκας

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Battle hymns MMXI” – MANOWAR  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2010 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Magic Circle Music ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Joey DeMaio ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά – Eric Adams Μπάσο – Joey...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 23/1 [YNGWIE MALMSTEEN]

23 Νοεμβρίου, 2020 - 16:30 Δημήτρης Τσέλλος

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Relentless” - Yngwie J. Malmsteen ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2010 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Rising Force Records ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Yngwie J. Malmsteen ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Yngwie J. Malmsteen - Κιθάρα, φωνητικά,...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 20/11 [CINDERELLA]

20 Νοεμβρίου, 2020 - 17:30 Κώστας Τσιρανίδης

ONOMA ΑΛΜΠΟΥΜ: “Heartbreak station”- CINDERELLA ETOΣ KYKΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1990 ΕΤΑΙΡΙΑ: Mercury/Vertigo ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: John Jansen & Tom Keifer ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Φωνητικά/ Κιθάρες – Tom Keifer...

[περισσότερα]